"Обичам" Топлофикация 2

• 189 560
  • 2 156
  •   1
Отговори
# 1 755
Ясно.
Но пък това е от години. И нищо не плащат. Т.е. би трябвало, ако е имало някакво споразумение да отпадне след като са го нарушили  Rolling Eyes

# 1 756
  • Пловдив
Ами те може да плащат. Платят 100лв, после 50 и спрат. Догодина пак.

# 1 757
Уж следя и няма погасяване на нищо, но може да пропускам някоя дребна сума.

# 1 758
  • Пловдив
Как ги следите? newsm78

# 1 759
Онлайн, информацията е публична, абонатните номера са поредни...

# 1 760
  • София
Мая М. действително действа със замах напоследък. Любопитна съм обаче защо не защитава редовните платци (т.нар. балами) а само нередовните. Защо на хора с десетки хиляди левове задължения сметките им се опрощават, а на мен редовно плащащата им глупачка - нищо? Аз черна ли съм или жълта? Защо едни имат право да не плащат парно с десетки години, а аз не?
Специално за парното се старая да съм в час и следя какво говорят и правят политици, общественици и заинтересовани.
Не си права, Фри. Двата върховни съда в България се произнесоха за 3-годишната давност на периодичните плащания, и то преди Манолова да е омбудсман.
И сама пишеш по-долу, че пенсионерът инвалид няма как да си плати - е какво, да мре ли, като е беден и нещастник, че и от студ?!
И преди да се напада някого, е добре да се информира. Кой, мислиш, е поискал от ВКС да се произнесе категорично по несправедливата такса "сградна инсталация"? Това е императивен евротекст, но заради комуналките-монополисти не се въвежда в скапаната ни държава. "Практиката на Съда на Европейския съюз в Люксембург... че съдилищата трябва да прилагат нормите от директивите, които защитават потребителите, дори и в случаите, в които това противоречи на вътрешното право."

Уж следя и няма погасяване на нищо, но може да пропускам някоя дребна сума.
Първо се погасяват лихвите и най-старите задължения, ако плащанията не са чрез банково нареждане за погасяване с точно посочени дати на периода.

# 1 761
И сама пишеш по-долу, че пенсионерът инвалид няма как да си плати - е какво, да мре ли, като е беден и нещастник, че и от студ?!...
Хайде, хайде, пенсионерът инвалид получава целева помощ за отопление от държавата. Баба ми е с такава и е съвсем приличен размер, покриват цялото отопление.

Тези от нашия вход са млади, прави, работещи, нямат вид на недохранени. Предният собственик на апартамента ни също разполагаше с пари, просто предпочиташе да ги изпива, затова имаше натрупани сметки.

Против опрощаването съм по давност. Като налижи изтичането й да ги съдят и да намират начин да си събират задълженията Stop

# 1 762
  • София
И сама пишеш по-долу, че пенсионерът инвалид няма как да си плати - е какво, да мре ли, като е беден и нещастник, че и от студ?!...
Хайде, хайде, пенсионерът инвалид получава целева помощ за отопление от държавата. Баба ми е с такава и е съвсем приличен размер, покриват цялото отопление.

Тези от нашия вход са млади, прави, работещи, нямат вид на недохранени. Предният собственик на апартамента ни също разполагаше с пари, просто предпочиташе да ги изпива, затова имаше натрупани сметки.

Против опрощаването съм по давност. Като налижи изтичането й да ги съдят и да намират начин да си събират задълженията Stop
А колко е цената на месец за вашите апартаменти, а дали тази помощ покрива това топло? Щото моето е 640 и по тази причина съм си спряла почти всички радиатори и включвам духалка.
Може да си против опрощаването по давност, но това си е практика в правото за 90 на сто от престъпленията и простъпките. И в крайна сметка има и дисциплиниращ ефект върху комуналките - да си търсят активно задължените лица, а не само да надуват сметките за сметка на нас, редовните платци.
И какво общо има с това Манолова?!

# 1 763
60 квадрата, 184 лв. (не на месец, общо за отоплителния сезон). Топлата вода отделно.
Помощта за отопление е 72 лв., т.е. 362 лв. или два пъти над това за хол, спалня и кухня, но да кажем с него тъкмо ще покриват и тока, и топлата вода зимата.

При вас има проблем вътре във входа или е била прогнозна. Не съм виждала имот с 6 сметки по 640 лв, освен в един апартамент, но те пушеха и държаха балконската врата отворена, затова въртяха много.
При такива проблемни случаи правят като теб, минават на духалка или друг електроуред.

И пак подчертавам, никой не говори за пенсионери и инвалиди, забелязала съм, че тези хора са най-прилежни в сметките и нямат задължения.
Става дума за другите, които имат пари, но гледат да минат метър.

# 1 764
Не си права, Фри. Двата върховни съда в България се произнесоха за 3-годишната давност на периодичните плащания, и то преди Манолова да е омбудсман.
Давността е основно положение в правото и си е съвсем ОК, да се оправя някак Топлофикация и да не допуска големи просрочия. Още повече ако кредиторът се грижи за вземанията си давността няма да е и 3 години, а повече.
И сама пишеш по-долу, че пенсионерът инвалид няма как да си плати - е какво, да мре ли, като е беден и нещастник, че и от студ?!
Това, че е беден и нещастник е грижа на социалните (а и негова де, може да се премести в апартамент без парно), но не е проблем на Топлофикация. Последната се занимава с бизнес, а не със социална политика.
И преди да се напада някого, е добре да се информира. Кой, мислиш, е поискал от ВКС да се произнесе категорично по несправедливата такса "сградна инсталация"? Това е императивен евротекст, но заради комуналките-монополисти не се въвежда в скапаната ни държава. "Практиката на Съда на Европейския съюз в Люксембург... че съдилищата трябва да прилагат нормите от директивите, които защитават потребителите, дори и в случаите, в които това противоречи на вътрешното право."
Популизъм е, че парното може да се таксува като "непоискана услуга", защото технологично тази услуга не е индивидуална. Никъде не е прекарано парно без всички живеещи в блока да са се подписали, че го искат. А който е дошъл след това пак е знаел какво купува. Кажи ми дали някъде в белите страни може да се откажеш от плащане за поддръжка на общите части? Или от портиер, ремонт и т.н.? Не само, че не можеш, ами ако не си плащаш и ще те изхвърлят от дома ти. Ми и тук става дума за поддръжка (отопление) на общите части.

А колко е цената на месец за вашите апартаменти, а дали тази помощ покрива това топло? Щото моето е 640 и по тази причина съм си спряла почти всички радиатори и включвам духалка.

Ти в Тадж Махал ли живееш? Такава сметка е тотално нереална ако живееш в нормално жилище, с добри прозорци и изолация и ако всички съседи си плащат каквото ползват. Виж ако живееш в жилище от 300 квадрата и поддържаш 30 градуса може и да е реално... А ако са ти скапани изолацията и дограмата и с духалка ще ти е скъпо за да постигнеш същата температура, че и по-скъпо. Другото (и може би най-логично) обяснение за тази сметка е, че някой около теб краде топло и ти му плащаш и неговото откраднато.

# 1 765
  • Пловдив
Аз убедих едни съседи да си пуснат пак парното. И дойдоха още едни млади на нашия щранг. И сметките паднаха. В тази студена зима са по-малки от миналогодишните. С малко, но забележимо.

А как ги убедих - показах им собствените си сметки, всички знаят, че топлим навсякъде, като влязат у нас е топло. И последната ни сметка за този януари е 153 лв, има 5 радиатора и две щранг лири, 96 кв. м ЧЖП. И у нас е значително по-топло от у НСЧ - те са моржове, аз на 18 грд не вирея.

# 1 766
  • София
Апартамент като на Човечето, но без изолация и със стара дограма - сметките са като нейните на годишна база. Но 2та входа на абонатната ползват всички, няма срязани радиатори и в коридорите.
Виждала съм снимки в темите за обзавеждане, еднакви са ни.
За съжаление имам лоши спомени от там и не живея в него, давам го под наем.
Квартирантите са възхитени от отоплението, няма проблеми с плащания.
Как не проумяват хората, че колкото повече се пести и ограничава, излиза по-скъпо.

# 1 767
  • София
Скрит текст:
60 квадрата, 184 лв. (не на месец, общо за отоплителния сезон). Топлата вода отделно.
Помощта за отопление е 72 лв., т.е. 362 лв. или два пъти над това за хол, спалня и кухня, но да кажем с него тъкмо ще покриват и тока, и топлата вода зимата.

При вас има проблем вътре във входа или е била прогнозна. Не съм виждала имот с 6 сметки по 640 лв, освен в един апартамент, но те пушеха и държаха балконската врата отворена, затова въртяха много.
При такива проблемни случаи правят като теб, минават на духалка или друг електроуред.

И пак подчертавам, никой не говори за пенсионери и инвалиди, забелязала съм, че тези хора са най-прилежни в сметките и нямат задължения.
Става дума за другите, които имат пари, но гледат да минат метър.
Не си виждала имот, ама ела да видиш у нас. Но като пристигна, почти получих удар и спрях топлото, освен в една стая и банатя (чрез нейната отворена врата "отоплявам" останалите помещения).
Има хора бедни - непосилно им е. А има и тарикати - винаги ще ги има, особено в държавата на Андрешко. Над мен живееше семейство пенсионери със син, работещ в "Бруната". И като погледна общата сметка, те плащаха 1/3 от моя разход,   Thinking но не защото са си спрели парното...
Та така - от април 2012 за 1 отопляема стая плюс бански радиатор, плюс вечерно пускане в още 1 стая, плащам средно по 250-260 лв. И мръзна.
Скрит текст:
Давността е основно положение в правото и си е съвсем ОК, да се оправя някак Топлофикация и да не допуска големи просрочия. Още повече ако кредиторът се грижи за вземанията си давността няма да е и 3 години, а повече.
Това, че е беден и нещастник е грижа на социалните (а и негова де, може да се премести в апартамент без парно), но не е проблем на Топлофикация. Последната се занимава с бизнес, а не със социална политика.
Скрит текст:
Популизъм е, че парното може да се таксува като "непоискана услуга", защото технологично тази услуга не е индивидуална. Никъде не е прекарано парно без всички живеещи в блока да са се подписали, че го искат. А който е дошъл след това пак е знаел какво купува. Кажи ми дали някъде в белите страни може да се откажеш от плащане за поддръжка на общите части? Или от портиер, ремонт и т.н.? Не само, че не можеш, ами ако не си плащаш и ще те изхвърлят от дома ти. Ми и тук става дума за поддръжка (отопление) на общите части.
Скрит текст:
Ти в Тадж Махал ли живееш? Такава сметка е тотално нереална ако живееш в нормално жилище, с добри прозорци и изолация и ако всички съседи си плащат каквото ползват. Виж ако живееш в жилище от 300 квадрата и поддържаш 30 градуса може и да е реално... А ако са ти скапани изолацията и дограмата и с духалка ще ти е скъпо за да постигнеш същата температура, че и по-скъпо. Другото (и може би най-логично) обяснение за тази сметка е, че някой около теб краде топло и ти му плащаш и неговото откраднато.
[/quote]

Така, дейността като цяло на Тплф с право може да се нарече всякакви отрицателни епитети, но не и бизнес в положителния смисъл на думата.
За популизма - не парното е непоискана услуга, а таксата "сградна инсталация" - има голяяяма разлика. Ако беше нормална такса, щеше да си фигурира още от социалистическо време.
За сметката ми - да, 100% се краде! Само аз и комшията отсреща плащаме такива сметки от 10 апартамента средно по 140 кв.м барабар с общите части и балконите. И какво като го установявам на гърба си?! Нищо не мога да докажа, нищичко! Няма механизми, за да  проверим. Sad Затова спирам парното и псувам като повечето столичани с вертикални щрангове.

Последна редакция: пн, 27 фев 2017, 01:05 от iv6

# 1 768
Не казвам, че няма. Но става дума за конкретен проблем, който просто трябва да се разреши.
И предполагам става дума за прогнозна сметка, в която влиза и водата. А не средно на месец, по 640, което значи почти 4 хиляди само за парно за зимата, водата отделно.

Няма смисъл да обсъждаме повече бедните, стана ясно, че те са изрядни, явно социалната политика, колкото и да я плюем, в това отношение е ок.

Цитат
Ако беше нормална такса, щеше да си фигурира още от социалистическо време.
Тогава просто сметките идваха и това е, и да питаш какво включва, никой нямаше да ти обърне внимание. Сега е модерно да запознават подробно хората кое какво е. И явно допуснаха грешка  Simple Smile

Цитат
има и тарикати - винаги ще ги има, особено в държавата на Андрешко. Над мен живееше семейство пенсионери със син, работещ в "Бруната". И като погледна общата сметка, те плащаха 1/3 от моя разход
А не допускаш ли, че хората имат различни потребности? Ето, ние харчим много топла вода, кубиците ни са доста над тези на съседите. Да взема да подмятам, че те лъжат? Ами не мисля.
Виж Янтра казва, че обича да седи на по-топло, друг обича по-хладно, няма как сметките ни да са еднакви...

И у нас е значително по-топло от у НСЧ - те са моржове, аз на 18 грд не вирея.
21 държим денем, температура, която се препоръчва като здравословна.

# 1 769
  • София
Не казвам, че няма. Но става дума за конкретен проблем, който просто трябва да се разреши.
И предполагам става дума за прогнозна сметка, в която влиза и водата. А не средно на месец, по 640, което значи почти 4 хиляди само за парно за зимата, водата отделно.
Скрит текст:
Няма смисъл да обсъждаме повече бедните, стана ясно, че те са изрядни, явно социалната политика, колкото и да я плюем, в това отношение е ок.

Цитат
Ако беше нормална такса, щеше да си фигурира още от социалистическо време.
Тогава просто сметките идваха и това е, и да питаш какво включва, никой нямаше да ти обърне внимание. Сега е модерно да запознават подробно хората кое какво е. И явно допуснаха грешка  Simple Smile

Скрит текст:
Цитат
има и тарикати - винаги ще ги има, особено в държавата на Андрешко. Над мен живееше семейство пенсионери със син, работещ в "Бруната". И като погледна общата сметка, те плащаха 1/3 от моя разход
А не допускаш ли, че хората имат различни потребности? Ето, ние харчим много топла вода, кубиците ни са доста над тези на съседите. Да взема да подмятам, че те лъжат? Ами не мисля.
Виж Янтра казва, че обича да седи на по-топло, друг обича по-хладно, няма как сметките ни да са еднакви...
Да де, в това е наглостта им - защото плащахме без възражение, колкото пише в сметката, а отоплявахме навсякъде. Нямаше прекалено харчене на вода - двама болни пенсионери освен един работещ колко се къпят и мият през зимата, м?
За социализма да не говорим - тогава подаваните градуси отговаряха на декларираните от дружеството, а не като сега да лъжат и надуват сметки, с една дума, да крадат. Същевременно, вече отбелязах тук, персоналът им е скочил на над 2200 души (словом две хиляди и двеста души!), но не защото се назначават електро- и топлоинженери и работници.

За репликата ти за комшиите - не, не допускам "различни" потребности. Еднакви като социален и демографски статус, еднаква квадратура и т.н. Не може аз да плащам над 600 лв./мес., а те по 100 лв. Какво, не се къпят и не ползват топла вода, че и стоят на студено, при положение че няма официално заявление за спрени радиатори? Хайде, моля ти се!

Общи условия

Активация на акаунт