"Обичам" Топлофикация 2

• 189 532
  • 2 156
  •   1
Отговори
# 1 770
600 лв за средноголям апартамент наистина е твърде голяма и нереална сметка, ако е за месец! Отдавна не бях чувала за такива суми. Преди 10на години се оплакваха някои, главно из Люлин, от сметки по 300-400лв., когато масово заплатите ни бяха по толкова, но мисля, че нещата вече ги регулираха до голяма степен. Да не би да ползвате много топла вода? Или сте на база за водата?
Интересно ми е сега по колко плащаш, с духалката и пускане на парното тук там и от време на време? Всъщност, това постоянно спиране и пускане на радиаторите натоварва значително сметките. Факт, за който се говори и пише непрекъснато в сайта на Топлофикация, в пресата и тук във форума. И все има недоразбрали и упорити в "икономиите" Laughing
За тази година вече е късно, но за догодина моят съвет е да пробваш отново с нормално отопление на цялото жилище, вентили на 2 или 3 във всички стаи и денонощно. Почти съм сигурна, че ще се изненадаш приятно от резултата. Преди години и ние сме стигали до 200-250 лв през студените месеци, последните зими месечна сметка над 200 лв не сме имали, пу-пу Laughing

ПП. Видях, че 600 лв е била 2012 г. Нещата се промениха оттогава!

Смятате помощите на пенсионерите инвалиди, само че не всички пенсионери са инвалиди или с пенсии под минимума, знаете! И при пенсионерите също има големи недомислия, несправедливости и идиотизми направо.

Последна редакция: пн, 27 фев 2017, 11:30 от птица

# 1 771
  • Пловдив
И у нас е значително по-топло от у НСЧ - те са моржове, аз на 18 грд не вирея.
21 държим денем, температура, която се препоръчва като здравословна.
Така е, препоръчва се, ама не ми е комфортно. Ние държим 22-23 денонощно и децата спят с летни пижами с тънко памучно одеало. Денем ходят по чорапи или боси с тънки дрехи. Едни блузи като тениски с дълъг ръкав носят в момента. Само като видя 18 и се смръзвам Simple Smile Намирам сметките си за съвсем поносими към ниски за топлината, която имаме у нас. Топлим се САМО на парно. Въпреки, че имам 4 големи и хубави климатика от висок клас, тях ги ползвам в преходен сезон. С климатици у нас изобщо не може да се постигне подобен комфорт. Една зима имаше голяма авария, 10 дни без парно, та усетих как ще да е с климатици и не ми хареса.

# 1 772
...
А колко е цената на месец за вашите апартаменти, а дали тази помощ покрива това топло? Щото моето е 640 и по тази причина съм си спряла почти всички радиатори и включвам духалка.
Може да си против опрощаването по давност, но това си е практика в правото за 90 на сто от престъпленията и простъпките. И в крайна сметка има и дисциплиниращ ефект върху комуналките - да си търсят активно задължените лица, а не само да надуват сметките за сметка на нас, редовните платци.
И какво общо има с това Манолова?!
Ние сме двама и плащаме в последните години по около 60 лв. за всеки месец от годината усреднена сметка за парно и топла вода. В двустаен апартамент сме с изолация и добри дограми. Както писаха по-горе помощта за соц. слаби е 72.46 лв/месец за 5 зимни месеца - което би трябвало да им е напълно достатъчно.
Какво общо има Мая Манолова - не разбирам защо ме питаш с този тон, аз нищо лошо не съм написала за нея. Питах защо не защитава нас редовните платци. Казваш, че давността имала дисциплиниращ ефект, според мен е точно обратното. Аз съм типичен пример за това - недисциплинирана  Mr. Green Не съм доволна, че събираемостта на сметките е толкова лоша и в знак на протест не плащам докато не почнат да ми досаждат - събирам си сметките на по 3-4 месеца, е така нарочно за да им създавам работа. И да не се чувствам като малоумна глупачка и идиотка, която си плаща редовно.
През декември се счупи винтила на единия радиатор и вече почти два месеца в едната стая сме почти само на климатик. Изключително съм доволна от сметката на ток, повишението на сметките е нищожно. Няма да свалям радиатора и да го спирам, няма да подавам молби да изключването му нека си стои, като намерим такъв вентил ще го сменим. Но ще си ползваме предимно климатика - Дайкин, взехме го на сравнително ниска цена, тих, бърз, за нула време затопля стаята. По мои сметки отоплението - сутрин, вечер (и през нощта като е студено) и по цял ден през почивните дни - месечната ни сметка за ток се е увеличила с не повече от 20лв.
Не рекламирам климатиците, има достатъчно писано за тях и всичко е ясно, но духалките са най-не икономичните и най-неефективните уреди за отопление. Всичко друго е по-добро. Като бюджетни уреди мога да препоръчам маслените радиатори.

# 1 773
...Само като видя 18 и се смръзвам Simple Smile...
На 18 и аз ще съм с ушанка. Имам предвид, че живеем на нормални, според препоръките, температури, моржовете са под тях, обичащите топло - нагоре  Simple Smile

# 1 774
Така, дейността като цяло на Тплф с право може да се нарече всякакви отрицателни епитети, но не и бизнес в положителния смисъл на думата.
Не знам кой е положителният смисъл на думата бизнес, но топлофицирането си е точно бизнес - продаваш услуга за пари. Това, че някой някога се опита да наложи социални функции и на парното, и на тока е грешка на нашата система. Грешка и на народната психология е, че хората смятат, че така е редно, но са твърде тъпи да осъзнаят, че изкуствено евтините ток и парно всъщност са повече бонус за богатите, отколкото за бедните.

За популизма - не парното е непоискана услуга, а таксата "сградна инсталация" - има голяяяма разлика. Ако беше нормална такса, щеше да си фигурира още от социалистическо време.
Извинявай, ама соц времената не са мерило за нищо, а сградната инсталация си е част от цялата топлинна инсталация - вземеш ли едното, вземаш и другото. Ако няма такава такса дефакто караш хората с пуснато парно да плащат частичното отопление на тези със спряно парно. Честно ли е според теб да получаваш ти 1, 2 или 3 градуса отгоре и съседът ти да ги плаща?

За сметката ми - да, 100% се краде! Само аз и комшията отсреща плащаме такива сметки от 10 апартамента средно по 140 кв.м барабар с общите части и балконите. И какво като го установявам на гърба си?! Нищо не мога да докажа, нищичко! Няма механизми, за да  проверим. Sad Затова спирам парното и псувам като повечето столичани с вертикални щрангове.
Ето виждаш сама, че коренът на злото не е в Топлофикация, а в ганьовския манталитет на българите. И в чужбина имат стари сгради с вертикални щрангове (да не мислиш, че уредчетата са изобретени заради България), но нямат нашите проблеми, защото никой не си изключва радиаторите, не краде и не шикалкави. В нашата кооперация сме се изолирали добре, никой не си е спирал парното и всички сметки са съвсем приемливи.

Цитат
За репликата ти за комшиите - не, не допускам "различни" потребности. Еднакви като социален и демографски статус, еднаква квадратура и т.н. Не може аз да плащам над 600 лв./мес., а те по 100 лв. Какво, не се къпят и не ползват топла вода, че и стоят на студено, при положение че няма официално заявление за спрени радиатори? Хайде, моля ти се!

Извинявай, ама смисълът на регулиращите термостатни вентили е именно да си спираш, пускаш и регулираш парното без да подаваш заявление и да сваляш радиатори. Ако ти кефне си спираш топлото, ако ти кефне си го пускаш. Свеки също топли леко само една стая, но не е подавала нищо. Нормално е нейната сметка да е много по-ниска от тази на някой, отопляващ всички стаи до 2-3  градуса по-висока температура.

Последна редакция: пн, 27 фев 2017, 16:13 от Черна станция

# 1 775
  • София
Хареса ми това с двата цвята. Аз дори бих трила излишното, за да остане само въпросът, но гледам, че не е прието в този форум. Да опитам и аз, но наобратно. Grinning
Скрит текст:
Така, дейността като цяло на Тплф с право може да се нарече всякакви отрицателни епитети, но не и бизнес в положителния смисъл на думата.
Не знам кой е положителният смисъл на думата бизнес, но топлофицирането си е точно бизнес - продаваш услуга за пари. Това, че някой някога се опита да наложи социални функции и на парното, и на тока е грешка на нашата система. Грешка и на народната психология е, че хората смятат, че така е редно, но са твърде тъпи да осъзнаят, че изкуствено евтините ток и парно всъщност са повече бонус за богатите, отколкото за бедните.
Топлофицирането е бизнес, но не и по начина, който го прави софийската топлофикация (за другите такива нямам впечатления). Честният бизнес не държи 80 млн. под политическо давление само в една банка (която фалира!). Честният бизнес не лъже клиентите си, че подава 100 градуса топло, а реално да е 73 в абонатната. Реалният бизнес се старае да постигне споразумение с клиента си така, че и двете страни да са удовлетворени и клиентът да не избяга. (А в Софийско ако има човек, на който Тплф се е обадила, за да стигнат до извънсъдебно споразумение, или техният омбудсман да се е обадил, главата си режа! лично съм търсила по тел. и в централата - който е компетентен, за да разговарям за моя си проблем, но няма такива - там само "кореспондират" с теб писмено анонимно, нямаш достъп до юрисконсулта, който води твое дело.) Честният бизнес се старае да представи ясни сметки, за да не остава клиентът с впечатление, че е лъган. (В тази държава няма специалист, който да ти каже на колко лева се равнява една точка от т.нар. топломер!!!) И най-вече честният бизнес не си разширява администрацията, когато балансът му е на изкуствено дишане.
Скрит текст:
За популизма - не парното е непоискана услуга, а таксата "сградна инсталация" - има голяяяма разлика. Ако беше нормална такса, щеше да си фигурира още от социалистическо време.
Извинявай, ама соц времената не са мерило за нищо, а сградната инсталация си е част от цялата топлинна инсталация - вземеш ли едното, вземаш и другото. Ако няма такава такса дефакто караш хората с пуснато парно да плащат частичното отопление на тези със спряно парно. Честно ли е според теб да получаваш ти 1, 2 или 3 градуса отгоре и съседът ти да ги плаща?
Какви ги говориш!? Аз и сега плащам за крадящите с уж изключено парно, та значи двойно. Ами както ни задължиха с топломерите, така ресорните да намерят решение за вертикалните щрангове, както е при новото строителство. Не може да няма начин да се измерва реално топлото на жилище в 21 век, както е направено при хоризонталните щрангове! Дори да се наложи да си платим за разпробиване, за изместване на част от тръбите, пак ще ми е по-евтино, отколкото  6 месеца годишно всяка година да плащам завишени сметки.
Скрит текст:
За сметката ми - да, 100% се краде! Само аз и комшията отсреща плащаме такива сметки от 10 апартамента средно по 140 кв.м барабар с общите части и балконите. И какво като го установявам на гърба си?! Нищо не мога да докажа, нищичко! Няма механизми, за да  проверим. Sad Затова спирам парното и псувам като повечето столичани с вертикални щрангове.
Ето виждаш сама, че коренът на злото не е в Топлофикация, а в ганьовския манталитет на българите.
Скрит текст:
И в чужбина имат стари сгради с вертикални щрангове (да не мислиш, че уредчетата са изобретени заради България), но нямат нашите проблеми, защото никой не си изключва радиаторите, не краде и не шикалкави. В нашата кооперация сме се изолирали добре, никой не си е спирал парното и всички сметки са съвсем приемливи.
[/color]
"Беден човек - жив дявол". Имаше времена, когато никой не си го изключваше, защото не беше проблем да го плаща.
Цитат
Скрит текст:
За репликата ти за комшиите - не, не допускам "различни" потребности. Еднакви като социален и демографски статус, еднаква квадратура и т.н. Не може аз да плащам над 600 лв./мес., а те по 100 лв. Какво, не се къпят и не ползват топла вода, че и стоят на студено, при положение че няма официално заявление за спрени радиатори? Хайде, моля ти се!
Извинявай, ама смисълът на регулиращите термостатни вентили е именно да си спираш, пускаш и регулираш парното без да подаваш заявление и да сваляш радиатори. Ако ти кефне си спираш топлото, ако ти кефне си го пускаш. Свеки също топли леко само една стая, но не е подавала нищо. Нормално е нейната сметка да е много по-ниска от тази на някой, отопляващ всички стаи до 2-3  градуса по-висока температура.
Абе не е точно така. Ако спираш радиатори, са ти вменили да го заявиш с поне 2 подписа пред топлинния счетоводител. Дали нямаше и санкция дори. И подозирам, че е така, точно защото е пълен хаос в това, което подават като топло, това, което начисляват, лъжите им за времето, за различните райони, кубатури и какво ли още не. Не говоря просто ей така - убедих се сама какъв безпорядък е в счетоводството им (а то работи с уж емпирични данни, нали?!).

Скрит текст:
...
А колко е цената на месец за вашите апартаменти, а дали тази помощ покрива това топло? Щото моето е 640 и по тази причина съм си спряла почти всички радиатори и включвам духалка.
Може да си против опрощаването по давност, но това си е практика в правото за 90 на сто от престъпленията и простъпките. И в крайна сметка има и дисциплиниращ ефект върху комуналките - да си търсят активно задължените лица, а не само да надуват сметките за сметка на нас, редовните платци.
И какво общо има с това Манолова?!
Ние сме двама и плащаме в последните години по около 60 лв. за всеки месец от годината усреднена сметка за парно и топла вода. В двустаен апартамент сме с изолация и добри дограми. Както писаха по-горе помощта за соц. слаби е 72.46 лв/месец за 5 зимни месеца - което би трябвало да им е напълно достатъчно.

Какво общо има Мая Манолова - не разбирам защо ме питаш с този тон, аз нищо лошо не съм написала за нея. Питах защо не защитава нас редовните платци. Казваш, че давността имала дисциплиниращ ефект, според мен е точно обратното. Аз съм типичен пример за това - недисциплинирана  Mr. Green Не съм доволна, че събираемостта на сметките е толкова лоша и в знак на протест не плащам докато не почнат да ми досаждат - събирам си сметките на по 3-4 месеца, е така нарочно за да им създавам работа. И да не се чувствам като малоумна глупачка и идиотка, която си плаща редовно.
Фри, тонът ми е нормален - за Манолова, но преди тя да ни защити трябва да го направят КЕВР, КЗП, прокуратура и прочие държавни институции, които иманетно трябва да защитават гражданина и дали се спазват законовите правила.
За дисциплиниращия ефект посочих кредиторите, не потребителите. Wink
Скрит текст:
През декември се счупи винтила на единия радиатор и вече почти два месеца в едната стая сме почти само на климатик. Изключително съм доволна от сметката на ток, повишението на сметките е нищожно. Няма да свалям радиатора и да го спирам, няма да подавам молби да изключването му нека си стои, като намерим такъв вентил ще го сменим.
Скрит текст:
Но ще си ползваме предимно климатика - Дайкин, взехме го на сравнително ниска цена, тих, бърз, за нула време затопля стаята. По мои сметки отоплението - сутрин, вечер (и през нощта като е студено) и по цял ден през почивните дни - месечната ни сметка за ток се е увеличила с не повече от 20лв.
Не рекламирам климатиците, има достатъчно писано за тях и всичко е ясно, но духалките са най-не икономичните и най-неефективните уреди за отопление. Всичко друго е по-добро. Като бюджетни уреди мога да препоръчам маслените радиатори.
За духалките е така, но в кухнята няма смисъл от маслен радиатор - ползваме я за кратко. както казах, сега го докарвам на около 250 лв. + 20-ина лв. отгоре за ток. Тоест много по-евтино от 600 лв.

Извинявам се на всички - олях се в писане, защото темата ми е болно място. Blush

# 1 776
Не разбирам това със спирането на радиаторите - примерно сега от 1 седмица е толкова топло, че няма нужда от отопление. И какво, длъжна съм да държа 30 градуса вкъщи ли? Защо? Кой ще ме санкционира и по каква логика? Или може би имаш друго предвид?

# 1 777
  • на брега на морето
Предполагам, че има предвид откачането им от тръбите. Ние направихме това с един радиатор - викнахме парнаджии да го откачат, след това заявихме при топлинния счетоводител, дойдоха, съставиха протокол и взеха 15 лв.

# 1 778
Топлофицирането е бизнес, но не и по начина, който го прави софийската топлофикация (за другите такива нямам впечатления). Честният бизнес не държи 80 млн. под политическо давление само в една банка (която фалира!). Честният бизнес не лъже клиентите си, че подава 100 градуса топло, а реално да е 73 в абонатната. Реалният бизнес се старае да постигне споразумение с клиента си така, че и двете страни да са удовлетворени и клиентът да не избяга. (А в Софийско ако има човек, на който Тплф се е обадила, за да стигнат до извънсъдебно споразумение, или техният омбудсман да се е обадил, главата си режа! лично съм търсила по тел. и в централата - който е компетентен, за да разговарям за моя си проблем, но няма такива - там само "кореспондират" с теб писмено анонимно, нямаш достъп до юрисконсулта, който води твое дело.) Честният бизнес се старае да представи ясни сметки, за да не остава клиентът с впечатление, че е лъган. (В тази държава няма специалист, който да ти каже на колко лева се равнява една точка от т.нар. топломер!!!) И най-вече честният бизнес не си разширява администрацията, когато балансът му е на изкуствено дишане.
Усещаш ли се, че говориш за ЧЕСТНИЯ бизнес Twisted Evil Аз не казвам, че бизнесът на Топлофикация е честен, че е поставен на здрава икономическа логика, че е независим от политиците и пр. Даже в основата на проблемите с Топлофикация стои това, че държавата и политиците не го оставят да си бъде нормален бизнес. Но казвам, че е бизнес, защото ти продават нещо. А нечестният бизнес, лошият бизнес и прочее пак са си бизнес, както и топлата бира е бира, макар да е гадна Mr. Green
А една точка от показанията на топломера нищо не означава. Тази точна придобива смисъл само в комплекс с всичко останало.

Какви ги говориш!? Аз и сега плащам за крадящите с уж изключено парно, та значи двойно. Ами както ни задължиха с топломерите, така ресорните да намерят решение за вертикалните щрангове, както е при новото строителство. Не може да няма начин да се измерва реално топлото на жилище в 21 век, както е направено при хоризонталните щрангове! Дори да се наложи да си платим за разпробиване, за изместване на част от тръбите, пак ще ми е по-евтино, отколкото  6 месеца годишно всяка година да плащам завишени сметки.
Допускаш една голяма грешка и тя е, че някой трябва да ти намира решение за вертикалните щрангове. Вертикалните щрангове, както и всичко след абонатната станция, СИ Е ВАШЕ , на съкооператорите и вие сте тези, които трябва да си платите за решението на проблема. А технически решение има, но струва пари, нерви, разбиване и прочее. Но изборът си е ваш, а не на Топлофикация - съберете се на събрание и го решете.

"Беден човек - жив дявол". Имаше времена, когато никой не си го изключваше, защото не беше проблем да го плаща.
Такъв е животът, но като не можеш да плащаш трябва да си намериш решение, а не да крадеш. А и не точно бедните правят тарикатлъци.

Абе не е точно така. Ако спираш радиатори, са ти вменили да го заявиш с поне 2 подписа пред топлинния счетоводител. Дали нямаше и санкция дори. И подозирам, че е така, точно защото е пълен хаос в това, което подават като топло, това, което начисляват, лъжите им за времето, за различните райони, кубатури и какво ли още не. Не говоря просто ей така - убедих се сама какъв безпорядък е в счетоводството им (а то работи с уж емпирични данни, нали?!).
Глупости на търкалета. При мен един радиатор е перманентно спрян от вентила и нищо не съм подавала, просто му отчитат нулево потребление и толкова. Какво остава пък за санкция ooooh! Ми нали затова е регулиращ вентил, за да регулирам. Че начинът за разпределение е с приближения не отричам, но когато се отнася еднакво до всички апартаменти то и резултатът е доста точен. Не забравяй, че доставената от Топлофикация топлинна енергия се мери пряко (и по презумпция точно) в абонатната станция. От там нататък въпросът е как тя ще бъде поделена между съкооператорите. Е, понеже някой е с чугунени, а друг с алуминиеви радиатори ще има някакво разлики, но не са съществени. Проблемите идват само тогава, когато има апартаменти със спрени радиатори и ОСОЕБНО ако има апартаменти с УЖ СПРЕНИ  радиатори. Но това пак опира до хората, не до Топлофикация.

# 1 779
Предполагам, че има предвид откачането им от тръбите. Ние направихме това с един радиатор - викнахме парнаджии да го откачат, след това заявихме при топлинния счетоводител, дойдоха, съставиха протокол и взеха 15 лв.

За това да, но защо ви е било да ги откачате, като можете просто да врътнете вентила? newsm78
Ефектът е същият, а си запазвате опцията при желание да си го пуснете пак.

# 1 780
  • на брега на морето
Защото в много студените дни трябваше да държа вентила на 1, да има приток на топла вода, за да не замръзнат тръбите (външни са), освен това и плащаме отчет на радиатор. Така карахме няколко години и реших, че парите не растат по дърветата. Така или иначе този радиатор ни беше излишен.

Последна редакция: вт, 28 фев 2017, 16:20 от Котьо

# 1 781
Е, това е някакъв частен случай - външни тръби, ненужен по принцип...

# 1 782
  • София
Скрит текст:
Усещаш ли се, че говориш за ЧЕСТНИЯ бизнес Twisted Evil Аз не казвам, че бизнесът на Топлофикация е честен, че е поставен на здрава икономическа логика, че е независим от политиците и пр. Даже в основата на проблемите с Топлофикация стои това, че държавата и политиците не го оставят да си бъде нормален бизнес. Но казвам, че е бизнес, защото ти продават нещо. А нечестният бизнес, лошият бизнес и прочее пак са си бизнес, както и топлата бира е бира, макар да е гадна Mr. Green
А една точка от показанията на топломера нищо не означава. Тази точна придобива смисъл само в комплекс с всичко останало.

Точката не може да бъде остойностена - тя е нещо си, за да се оправдаят парите, които даваме на топлинния счетоводител. За какво ми е топлинна точка, като твърдиш, че честно ни замерват абонатните станции и точното разпределение на база кубатура?!
Скрит текст:
Допускаш една голяма грешка и тя е, че някой трябва да ти намира решение за вертикалните щрангове. Вертикалните щрангове, както и всичко след абонатната станция, СИ Е ВАШЕ , на съкооператорите и вие сте тези, които трябва да си платите за решението на проблема. А технически решение има, но струва пари, нерви, разбиване и прочее. Но изборът си е ваш, а не на Топлофикация - съберете се на събрание и го решете.
Не казвам, че щранговете не са наши, но в нормална държава някой трябва да предлага такава услуга, за да може да се възползва човек,  в случая най-резонно е топлофикациите да предложат. Не сме длъжни всички да разбираме от ВиК и топлоинженерство, за да променим инсталациите си.
Скрит текст:
Такъв е животът, но като не можеш да плащаш трябва да си намериш решение, а не да крадеш. А и не точно бедните правят тарикатлъци.
Бедните в Бг са преобладаващо население и са принудени да крадат.
Скрит текст:
Глупости на търкалета. При мен един радиатор е перманентно спрян от вентила и нищо не съм подавала, просто му отчитат нулево потребление и толкова. Какво остава пък за санкция ooooh! Ми нали затова е регулиращ вентил, за да регулирам. Че начинът за разпределение е с приближения не отричам, но когато се отнася еднакво до всички апартаменти то и резултатът е доста точен. Не забравяй, че доставената от Топлофикация топлинна енергия се мери пряко (и по презумпция точно) в абонатната станция. От там нататък въпросът е как тя ще бъде поделена между съкооператорите. Е, понеже някой е с чугунени, а друг с алуминиеви радиатори ще има някакво разлики, но не са съществени. Проблемите идват само тогава, когато има апартаменти със спрени радиатори и ОСОЕБНО ако има апартаменти с УЖ СПРЕНИ  радиатори. Но това пак опира до хората, не до Топлофикация.[/color
При мен един спрян радиатор не дава отражение върху цялостната прогнозна сметка. Затова трябваше да заявя (има такъв тип декларация!), че спирам всичко без едно, за да усетя чувствително намалената сметка. Едно време и ние не подавахме данни, че само един радиатор ни е спрян.
Така че не е само до крадците на топлоенергия, си мисля.

Не разбирам това със спирането на радиаторите - примерно сега от 1 седмица е толкова топло, че няма нужда от отопление. И какво, длъжна съм да държа 30 градуса вкъщи ли? Защо? Кой ще ме санкционира и по каква логика? Или може би имаш друго предвид?
Неее, спирам ги от вентила - за да ми начисляват по-малко прогнозна сметка. Не мога да плащам по 600 лв. месечно, и чака към август да ми връщат примерно 1000 лв., защото съм потребявала по-малко.
Защото съм убедена, че една от спекулациите им е "при неспрени офицално радиатори, но засечено в края на сезона по-малко потребление, се връщат някакви пари по нам какви си разчети". Възможно е да греша, но софийската Тплф е безвъзвратно дискредитирана в очите ми.

# 1 783
Че защо ще ги плащаш прогнозните? Плащаш колкото смяташ, че си изразходила, другите с изравняването отпадат в такъв случай. Нито лихви имаш в/у тях, нито нищо.
За колко месеца беше по 600 или е инцидентно веднъж?

# 1 784
Не може ли да се заяви преизчисление/актуализиране на прогнозните стойности?

Общи условия

Активация на акаунт