Черен списък на храни и хранителни продукти - 5та тема

  • 159 820
  • 635
  •   1
Отговори
# 465
  • Sofia
  • Мнения: 29 093
Сирене Пършевица,закупено от Тмаркет...много меко,кисело и горчиво ooooh!

# 466
  • Мнения: 10 579
Сирене Пършевица,закупено от Тмаркет...много меко,кисело и горчиво ooooh!
Слагат много лимонтозу, за да придобие по-бързо желаната твърдост, но това не означава, че е узряло.
Знам го от работещ в мандра, който никога не си купува сирене от мандри, а търси от частници.

# 467
  • Пловдив
  • Мнения: 2 137
Да! Също съм работила в мандра - вдигат киселинността с лимонена киселина, за да стегне сиренето без да е зряло.
Самата аз обаче не бих си купувала сирене от "частници". Не одобрявам няколко аспекта на това как го правят: често правят сирене от не сварено или не пастьоризирано мляко, което е против всичките ми разбирания за хигиена и безопасност; слагат сирищна мая, но не и закваска при правенето на сирене, при това се получава коагулум от белтък, но без приятния млечнокисел вкус на бяло саламурено сирене; всеки си прави саламурата по усмотрение и често сиренето е адски солено; относно зреенето - най-често домашното сирене, което продават не е зряло; правят го от всякаква сбирщина от млека включително и най-смрадливи овчи и кози и дори и да се води "краве" не е много ясно на каква гадост ще мирише.

# 468
  • Мнения: X
Силно се съмнявам в кравето сирене да има "смрадливите" овче и козе мляко. Те са два пъти по-скъпи и никой нормален производител не би си пилял млеката, за да ги продаде после като евтино краве сирене  Thinking
Но пък знае ли човек.. newsm78
Частниците не се подчиняват на пазарната логика много-много.


# 469
  • Мнения: 10 579
Частниците не смесват с овче, а с козе мляко, което понякога мирише доста неприятно.


poohito, интересна  и полезна информация. bouquet

# 470
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
А не идва ли козята миризма в кравето сирене от използваните сирищни жлези?

# 471
  • Мнения: 10 579
А не идва ли козята миризма в кравето сирене от използваните сирищни жлези?
За сиренето не знам откъде идва миризмата, но съм купувала мляко от частници с натрапчива миризма на коза.

# 472
  • Пловдив
  • Мнения: 2 137
"Частниците" имат ферми тип "зоопарк" 2 крави + 4 козички + 2 овце. Овчето и козето мляко са по-скъпи от кравето - факт. Някой обаче трябва да ги купи. Някой, който се нуждае от индустриално количество мляко, а козичките на "частника" дават общо 1-2 л. мляко на ден. Твърде много за да го изпиеш, твърде малко за да го предадеш в пункт /голяма вероятност и да не го приемат/, твърде малко за да го направиш само него на сирене, за това го сипваш в кравето и готово.
С изписното по-горе съвсем не твърдя, че овчето и козето мляко не са хубави и дори по-хубави от кравето и съответно и овчето и козето сирене са по-хубави от кравето, но... Ако от 4 кози една дава смрадливо мляко /не на всички кози млякото смърди/, то смрадта в кофата е .... Ако от 100 кози 4-5 дават смрадливо мляко, то общото мляко може и поти да не мирише.
Относно сирището - почти съм убедена, че "частниците" не подсирват с натурално сирище, а си купуват шишенце с пречистена сирищна мая /химозин/ в комплект със калциев хлорид, каквито ползват и в мандрите. Миризмата не е от сирището, а от миризлива коза или овца /миризливо мляко/ и ниска хигиена при производството. Често сиренето на частниците и "шупва" /има много и големи шупли/, което може да се възприеме, като знак, че в някакъв период преди да се осоли добре вътре са се вихрили коли бактерии.

# 473
  • Sofia
  • Мнения: 29 093
Миризмата на овце и кози идва от лошата хигиена при доене,според мен.
Моето семейство консумира основно прясно и кисело,сирене и извара от козе мляко ,но роднини ги отглеждат и доят при много стриктно измиване и никаква гадна миризма досега не съм усещала.
Хубаво козе сирене е на Съединение,над 15лв/кг е,твърдо и вкусно,не се разкашва във вода

# 474
  • Мнения: 10 579
Миризмата на овце и кози идва от лошата хигиена при доене,според мен.

И това е вярно, но има кози, на които млякото мирише лошо и при спазване на добра хигиена при доене.
Тъкмо това обясни  poohito.
Преди доста време майка ми купуваше козе мляко от някакви познати като ми споменаваше, че млякото им не мирише.

# 475
  • Мнения: X
На мен на всички видове кози млякото ми мирише. И всяко козе сирене. Едно време на село баба и дядо гледаха кози и ме караха да консумирам продукцията, но така и не се научих да издържам вонята.

# 476
  • София
  • Мнения: 20 720
Козето принципно си намирисва по-различно, а си има и по-миризливи кози, както и хора.  Laughing
Но друго е интересно - тук се дудне за лошите храни, и изведнъж козето сирене  се плюе само защото мирише. Козата не пасе шушулки ванилия, та млякото й да е като Данонино.
А ако знаете как мирише печено козе сирене  Sick - за мен е на повръщано, но дъщеря ми го Яде известно време, заради алергия.

Чета много внимателно poohito, защото е професионалист, доколкото помня  bouquet

# 477
  • Мнения: 4 871
Аз да добавя луканката "Маджаров" с черния етикет. Стоях пред витрината и като гледах колко сланина има набутана вътре за сметка на месото, се отказах изобщо да купя. Като цяло продуктите на Маджаров ги одобрявам, но тази луканка я развалиха.

# 478
  • Sofia
  • Мнения: 29 093
В кашкавал на Лакрима майка ми намери 6 см.парче от нещо,което прилича на месо,но е много твърдо,като пластмаса  Sick

# 479
  • Мнения: X
В кашкавал на Лакрима майка ми намери 6 см.парче от нещо,което прилича на месо,но е много твърдо,като пластмаса  Sick

Кошмар!  Sick

Аз Лакрима и без това не купувах, защото мандрата и марката са собственост на Пеевски  Stop
Така че двойно "НЕ" за тях.

Общи условия

Активация на акаунт