Пролетта кацна във Франция 34

• 34 520
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
Мерси,Алекса Hug
Пожелавам и на теб такава красота и най-вече да е широко сърцето и душата за добри приятели,с които да споделяте бг традицията  newsm10

Ти,от кой град беше,идва ли автобус от Бг до вас?Моя комплект така ми го пратиха в един по-голям кашон,а в другия имаше 2 тенекии сирене  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Чумби,Роца
,ние пъ к досега на 4 филма 3Д сме били,мисля,главно все детски,заради Дани, и Милото не ще и да чуе повече за обикновенно кино,ако ще е така,казва,по-добре от вкъщи,на телевизора Mr. Green

# 91
Здравейте!

Алекса, "андивиите", както ги побългарихме са ни основно зимно ястие. Поне веднъж на десет дни ядем endives au jambon à la sauce béchamel. Е, признавам, трябваше да станат десет години престой у френско преди да ги проям Laughing Използвам ги и за салата, както е казала Роца, с зелена ябълка, орехи и стафиди и сос винегрет. Ако някой преди години ми беше казал, че мъжът ми ще харесва такова нещо, нямаше да му повярвам Laughing Но толкова години странство правят чудеса Laughing

Само тези Сен Жак, дето чумби ги казва още не съм се осмелила да купя досега, а всички много ги превъзнасят!

Павчето, "българските магазини " тук са разочароващи. Не са никак заредени, не ми се вярва да има тави. Не знам за другите, но аз пазарувам от турски магазини в града, където работя. Най- добре от България да си поръчаш.

Роца, браво на вашия център! При нас имат толкова много деца напоследък, че за никакви сортита нямат пари.

Аз получих писмо от кметството, че отлагат училищната реформа за 2014. При вас как е?

# 92
Роц, ще кажеш ли нещо повече за пая с авокадо? За първи път чувам нещо подобно. Опитвам се да си представя вкуса му, но не мога Laughing  
Павчето, респект! Така ми се прииска да хапна един боб в гювече на таз хубава софра Grinning
Мimozche, успех и дано бързо да намерите час и подходящия лекар!
ChicMad и аз ползвам един мулинекс, всичко правя с него-супи, фрешове, кълцам, абе всичко дето се сетиш, даже и рендетата му ползвам. Само торти не съм бъркала с него.
Чумби, последно гледах Аватар на 3Д, но не бях впечатлена. Имам обаче голямо желание да гледам този, защото съм фен.http://www.cinoche.com/films/cirque-du-soleil-le-voyage-imaginai … /image-73712.html

# 93
Забравих да се " отчета", че рядко използвам пасатор, или блендер или както там се казва Wink Само за зеленчуковата крем супа...

Гледам сега един спам в мейла ми, за ваканции. И се чудя, какво ли ще правим тази година. Не знам дали ви казах, че като си бях в Бг преди две седмици ходих в една агенция да питам за Турция. Ама едни главозамайващи цени ми казаха за август и се отказахме. Та и идея си нямам какви са ни плановете. То, че ще ходим до Бг е ясно, ама не ми се ще да си проспя цялата отпуска на село...
Вашите планове какви са?

Последна редакция: пн, 25 мар 2013, 23:28 от Мария К.

# 94
Алекcа, Чумби и Роца - не надценявам кулинарните си способности - сосът е от пакетче с малко подобрения като разни мерудии от градината на свекърва ми - сигурна съм че всеки друг сос би станал, дори и да забъркаш нещо сама

На скара пека чушки, cherry доматчета, гъби, тиквички, лук - поляти с малко зехтин и подправки, после ги свивам вав фолио и на скарата - даже ги предпочитам пред мръвките…патладжаните ги пека на фурна обаче

Чумби, не съм го виждала във FR, само в CH - на Bon Chef, ако някой иска мода му изпратя - Grinning

ChicMad, с блендер стават добри шейкове - банани, ягоди с мляко, или каквото ти дойде на ума - синът ми ехпериментира често, ама блендера после аз мия

Павчето, преди сума ти години такива гювечета продавах в Оклахома наред с индианците - гoляма епопея беше сега като си помисля, ама тогава на млади години..обаче вървяха - бабите ги купуваха много

Аидее да стягам багаша щото  България ме чака

Лека нощ!

# 95
  • пак на Рив Гош
А, аз доста филми на 3Д съм изгледала, и детски, и не съвсем Simple Smile. За последно ходихме на "Хобит"-а през януари. Всъщност, при мен резервите са, че ако филмът не е сниман поначално с технология 3Д, както беше направил Дж. Камерън за "Аватар" (към когото също имам забележки, но те са по-скоро за сюжета тип "Покахонтас при извънземните"  Wink), а 3Д сцените са добавени впоследствие (напр. "Хари Потър", "Хобитът" и т.н.), ефектът "уау" е пренебрежимо малък  Peace.
Отделно, аз съм и с очила и като сложа очилата за 3Д, фокусният ми център се измества, краищата на екрана ми се замъгляват и след 2 часа получавам главоболие. Затова поне за мен, добавената стойност на ЗД засега е назначителна Simple Smile.

Мария, при нас също отложиха училищната реформа, за мое облекчение. Сега се надявам и от английския да не ме изненадат неприятно.
Престраши се за Сен-Жак следващия сезон (май сегашния им е до април  newsm78), много са вкусни, само дето не трябва да се готвят много, защото стават гумени - най-много 1,5 минути от всяка страна на тиган  малко зехтин... или сурови на карпачо или тартар.
Ние това лято ще сме в Портокалия, тя е наред тази година  Laughing Ще пратя Роцев и Камбанката в началото на август, аз ще кацна на 15ти в Лисабон. Изкарваме 2 дни там, после 1 седмица в Алгарве в къща с басейн и разходки из околността, после 2 дни на село при свеки и потегляме обратно. Аз нали смених работата, та ще имам само 9 дни отпуска.

Вечер, приятно изкарване на родна земя Simple Smile.

Пианото, паят е меко казано... странен  Mr. Green. Всъщност, пълнежът е с авокадо, крем-сирене и подсладено кондензирано мляко, което маскира вкуса на авкадото... Абе, не е сред големите ми успехи, даже няма да стигне до мармотника  Laughing. Ако искате, мога да пусна снимка как изглежда - на цвят го докарва като Шрек  Laughing

# 96
Добро утро! Ееее, голям студ! Аман-аман!

Роца, добре звучи проекта за лятото, макар и кратък!
Ако можех и аз да кажа , че само два дни ще стоя у нашите на село, ама няма да се размина. Решила съм обаче не повече от седмица за всяка фамилия и после някъде да се разходим из България. Ако отидем с колата, може из Рила и Пирин където никога не съм била. Даже се замислям за морето (да, да, аз казвах , че на нашето черноморие няма да стъпя преди децата да станат на 18, ноооо Joy hahaha). Роца, може ли да ми пратиш на лични координатите на мястото, където бяхте на море преди две години? Благодаря! Hug

Къде изчезна Ивенце? Да не се изплаши от кулинарната ни тема? Laughing

# 97
Привет от България!

То един привет...Повече от година не си бях идвала, определено ми се струва по-зле  Sad  И стоките ми се виждат още по-скъпи. Още на Централна автогара си припомних уличните кучета...
Иначе ми е хубаво като се виждам с приятели и като срещам познати на всяка крачка по улиците, но останалото... Cry

Мария, и тук е студено и мрачно...
В България последно ми харесваше като морски курорт Албена и донякъде Константин и Елена. По Южното черноморие за съжаление много чалгарско ми се струва, дори любимия ми Созопол. Една колежка румънка миналата година ходи на почивка в Черна гора и беше много доволна, повече й беше харесало от нашето Черноморие, което тя хвалеше.

Пропуснах, "андивия" досега май само в готови салатни миксове съм яла, обаче Сен-Жак, ах, Сен-Жак... Heart Eyes

Роца , аз харесвам Шрек  Laughing  Планът ти за ваканцията е много привлекателен.

Vecher, а и другите кулинарки, по колко време приблизително печете зеленчуците във фолио на скарата?  Blush Знам, че зависи от скарата, но да ми послужи за някакъв ориентир все пак.

Няколко дена да не влизам редовно и съм изпуснала май  GAP- предложението на ChicMad.  Confused

Накарахте ме и мен да си търся тенджУра сега  Joy , както обичам свински израстъци ...
Обаче аз през повечето време съм сама, което ми позволява да готвя, когато си поискам, което означава рядко  Mr. Green Не че не обичам, но не ми се занимава само за мен...Много бързо, лесно и вкусно стават миди с бяло вино и сметана + една нарязана глава лук. За ненуждаещите се от диета, с добавка фрит, естествено  Wink

Последна редакция: вт, 26 мар 2013, 11:04 от Фенси

# 98
Наща ваканция е ясна, от края на май до края на юли аз и децата сме си в България при баба и дядо (моите родители). Тати ще дойде по средата на престоя ни и после заедно ще се приберем. Не си почивам при тези дълги ваканции в България, а и скъпо ни излизат, но сърце не ми дава да не си отидем, като знам че родителите ми живеят за дните прекарани с децата. Сигурно ще изкараме седмица на Черноморието (ние обичаме южното Черноморие - Каваците, дано не са се променили), малко планина и това ще е. А август месец в Париж  Simple Smile

# 99
тук съм, тук съм Simple Smile

Какво стана с пролетта. Явно темата не помогна Sad

Ох, ние имахме "градински" уикенд.
Пишман градски чеда като нас с мъжа ми градинарстват. Грозна гледка  Laughing
С една дума решихме да сменяме тревата на двора, за да не се излагаме като дойдете на гости.
Но мъжът ми както винаги е по големите проекти и реши да вземе motoculteur и да прекопаем с него. Голям флоп - това нещо е неуправляемо. Както и да е разкопахме, ама трудното остава (да се махне тревата). Добре, че свекър ми е ентусиаст и си копае по цял ден Simple Smile

А аз за капак в неделя сутрин слизайки по стълбите се подхлъзнах и преминах половина по дупе и лакти. Сега съм цялата посинена и трудно сядам и ставам (ако съм права ми няма нищо).

Та в това си състояние вчера си подреждах новото бюро (все пак се пренесохме). Голям кеф - пътувам 20мин по-малко от преди.

Аз андивии не съм готвила. Но бих опитала.
В момента обаче и аз като Chicmad не съм "атире" към кухнята Simple Smile
а Сен-Жак много харесвам. Мъжът ми ги прави на тиган с малко сметана и бяло вино и черен пипер.

# 100
Леле, Ивенце, ужас! Дано бързо ти мине!  Hug  

Аз също съм "градско чедо" и си ви представям добре  Simple Smile Но чак пък грозна гледка... Simple Smile  Ще се научите, а и ще сте щастливи от резултата.   bouquet

verinka, все пак си е хубаво за два месеца в къщи  Heart Eyes И аз обичах преди Каваците, като ходех на лагер там. Няма да си развалям късното сутрешно кафе пресмятайки преди колко години е било...Хах, сега се сетих, че пряснозавършила докторка, ходих със сто деца там плюс моето в добавка. С какъв акъл, не знам...Добре, че нямаше наистина спешни случаи. Само едно детенце го карахме по нощите в Бургас да го оперират от апендисит, но това не е било критична ситуация.

# 101
Пиано,и всички,които имат път към един от най-големите средновековни замъци в Каркасон,заповядайте,с удоволствие ще си употребим гювеча  Hug Hug Hug
Сериозно,тук сме туристическо градче и който реши да си  остава у Френско таз година,не е лошо да си начертае маршрута и оттук  Peace

Мария
,на Милото лятната ваканция е така или иначе фиксирана,1 - те 3 седмици на август цялото предприятие затваря,така човек може да планува нещо от рано,само че ние,както знаете тази година само детето ще пратим в Бг,а за нас мислихме да отпрашваме към Валенсия,но пък ще се опитаме да го съчетаем с брат ми,който ще трябва да дойде от Лондон #Crazy
Обаче неговата работа не е стабилна и не може отсега да е сигурен Whistling

И ние като си ходим в Бг ставаме на разногледи #Crazy #Crazy #Crazy
То,не е разтъкаване,не са чудесии,хем ми е хубаво,хем е изтощително,тоя се обидил,че не сме му отделили достатъчно време,оня и той и просто никаква почивка не е Crazy
За тва и аз съм казала един ден като се приберем искам поне седмица някъде я из Балкана,я на морето  Mr. Green

Ивенце,Ивенце сетих се за един виц за твоя случай :Отишъл един на д-ор и вика - Докторееее,като се натисна ей тук и ме боли.А д-ра казал - Ми,не се натискай,бе  Joy

Та,и твойта работа, недей да сядаш и ставаш щом те боли ,стой си права Mr. Green
 Лека полека и ний също  почнахме градинарските уикенди.Постопли ли се времето и все сме навън по двора,повече Милото,де Crazy
Все има какво да се прави,а и нали не обича много,много някой да му помага и става бавно Whistling
Ей за тая пролет проекта е и трева нова и плочки край басейна.И той взе мотокултурче,че иначе не става и после по 1-2 часа след работа всеки ден си плеви.Абе,занимание си има човека,да не мисли за глупости  Joy

# 102
Ох, много ми се идва към вас, Павче. Изобщо не съм слизала на юг.

А иначе така си е: гледам повечко права да стоя.
Измислила съм и един специален начин за ставане от стола - облягам се максимално напред и така ставам. Шефът ми вчера ми се смя, ама като си е тръгвал се е блъснал в една кола с колелото и сега и него го боли навсякъде Simple Smile

ЗА тавите - аз при нашия турчин не съм виждала, въпреки че има разни посуди.
Аз си донесох гюведжета от БГ, че много обичам.

# 103
Ей, Ивенце, много опасна тази вашата къща!  Shocked   Мажи се с арника и виж как да не се повтаря

Вие вече за летните ваканции отворихте приказка, а аз още за май месец не съм сигурна дали въобще ще успеем. Някой може ли да ме светне с тези лоу кост полети, защо отначало цената е една, а като вземе да си поръчва човек билета, изведнъж, само два екрана по-късно, става почти двойна (след като се прибавя само 15 евро за багаж примерно, от 70 евро на човек изведнъж става 240 за двама души)  newsm78   
Взехме да се замисляме дали няма да е по-добре с кола

# 104
Здравейте мили французойки!
Тук сме от 2 месеца с малката ми щерка- на 5 години. Моля ви разеснете ми малко пове4е за системата тук. Първо- имам ли право на някакви помощи за самотни майки? после какви са тези карти за 10 години и какви документи трябва да "желая". Тази префектура за какво е? ние живеем на границата с швейцария. моля за помощ, защото не говоря френски, а английски. може и на лични
благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт