Митове за отглеждането на бебета

• 49 008
  • 1 137
  •   1
Отговори
# 1 095
  • До морето :)
Първия път знаехме само ние с мъжа ми. На никого другиго не казах. Ама 1 седмица преди това ме приеха в подготвителни контракции и после ме изписаха, че нямаше нищо интересно. Не спряха да ми звънят докато бях в болницата. Затова и на самото раждане на никого не казах. Втория път знаеше само свекърът ми, но вечерта ми изтекоха водите и трябваше някой да остане при каката, докато мъжът ми ме закара до болницата. И двата пъти родих лесно.
Даже втория път, на път за болницата, в колата от нерви си въртях ластичката за коса в ръцете и тя ми се скъса. Викам на таткото на шега: "Ще родя лесно, не се притеснявай! За по-лесно раждане родилката трябва да не е с вързана коса, а аз вече няма с какво да я вържа моята!"  Joy
Има и едно поверие - да си пуснеш яйце през пазвата и то да се счупи на земята. Както минавало яйцето, така да излиза и бебето лесно.  Joy

# 1 096
То през пазвата няма да мине лесно, като се спре в шкембака...  Laughing

# 1 097
  • Varna, Bulgaria
Здравейте на всички! Ето какво намерих тази сутрин:
http://babybook.bg/blog/1135/2013/12/01/bulgarski-tradicii-za-bebeto/

Май всички сте ги споменали, но тук са малко систематизирани. После и аз ще споделя съвети, който меко казано са ме изнервяли, но някак успявам да не им обръщам внимание. Засега!  Joy  Joy  Joy

# 1 098
Здравейте на всички! Ето какво намерих тази сутрин:
http://babybook.bg/blog/1135/2013/12/01/bulgarski-tradicii-za-bebeto/

Май всички сте ги споменали, но тук са малко систематизирани. После и аз ще споделя съвети, който меко казано са ме изнервяли, но някак успявам да не им обръщам внимание. Засега!  Joy  Joy  Joy
В статията, която си постнала само това с маркучите и ритуалите с яйцата са тъпи, другите не са откачени.

# 1 099
  • Варна
Уроките на мен лично ми влизат в категорията откачени. Peace
За мен напр. са една голяма, голяма глупост....

И църковните работи не съм спазвала, молитви, светени води, иначе няма лошо.
Тук напр. тази погача на 40 ден на бебето не се прави.Макар, че като прочетох за традицията ми хареса.

# 1 100
Уроките на мен лично ми влизат в категорията откачени. Peace

+1 Просто не съм ги видяла в статията.

# 1 101
Биберона поврежда захапката - абсолютно грешно. Всеки свестен ортодонт ще ви го каже. Съответно и за по-големите деца, че шините оправят проблеми със зъбите. Често пъти колкото и дълго да се носи шина, зъбите могат да се върнат на предишното положение след време. Предполагам зъбите и захапката могат да попаднат често в графата божа работа

# 1 102
  • София
Биберона поврежда захапката - абсолютно грешно. Всеки свестен ортодонт ще ви го каже. Съответно и за по-големите деца, че шините оправят проблеми със зъбите. Често пъти колкото и дълго да се носи шина, зъбите могат да се върнат на предишното положение след време. Предполагам зъбите и захапката могат да попаднат често в графата божа работа

За шините - ти с в голяма заблуда,оправят както захапка,така и лошо разположени зъби,от личен опит го казвам и вече 20 и няколко години не са се върнали в първоначалното си положение. Изобщо не е божа работа,ако си израстнат на криво и не се вземат мерки.

# 1 103
Подкрепям за шините! Те, шините, вече и не са това, което бяха. Всичко се оправя днес, даже и проблеми със захапката и други не само козметични, а и медицински проблеми. Шините може да се носят и по медицински предписания, не само естетични.

Някъде срещнах по-горе като мит, че бебето не трябва да се къпе всеки ден. Според мен мит е точно обратното! Ежедневните бани са ненужни и може даже да са вредни, ако се третира всеки ден нежната бебешка кожа с измиващи продукти. Все пак зависи от климата и сезона, дали се поти детето, но в по-северните страни педиатрите съветват да не се къпят бебетата ежедневно.

# 1 104
  • София

Не съм съгласна с нито едното твърдение.Залагалките водят до неправилна захапка, НО ако се използват и след 1,5 -2 г, както смукането на пръстили юмрук.  А шините са единствен вариант все още за да се коригира захапката при млечно съзъбие, и ако искате да си спестите 2000 лв за брекети, в по-късен период. А вероятност има винаги след лечение да се разместят отново зъбите, затова хората са измислили ретайнери и шини за спане( за поддържане след лечение)

# 1 105
Колкото и да казвате,че "уроки те са откачени",те си съществуват. Има хора,които със силата на мисълта могат да навредят,волно или неволно не само на децата.Така,че е по-добре да не ви се случва,защото страхът е голям от непознаването на тази материя дори и от лекар,който кърши ръце от безпомощност.

# 1 106
Колкото и да казвате,че "уроки те са откачени",те си съществуват. Има хора,които със силата на мисълта могат да навредят,волно или неволно не само на децата.Така,че е по-добре да не ви се случва,защото страхът е голям от непознаването на тази материя дори и от лекар,който кърши ръце от безпомощност.

По-добре смени докторчето!  Wink 

# 1 107
Такива откачени неща знам от баба ми ,че до утре мога да ви разправям Laughing
Вечерта на 40-ти я ден пристига с едно тенджере и вилица застана на бебека на главата и започна да чука по тенджерето,да била отракана  ooooh!
Когато кърмиш да не замръкваш на вън да не ти спре кърмата а ако се наложи в джоба да си носиш чесън и лъжица,а това за вода със захър педиатъра ни каза така да сме давали,но аз категорично отказах. #2gunfire

# 1 108
Такива откачени неща знам от баба ми ,че до утре мога да ви разправям Laughing
Вечерта на 40-ти я ден пристига с едно тенджере и вилица застана на бебека на главата и започна да чука по тенджерето,да била отракана  ooooh!
Когато кърмиш да не замръкваш на вън да не ти спре кърмата а ако се наложи в джоба да си носиш чесън и лъжица
Откачалка...
ПИши пак, ако имаш време.  Peace

# 1 109
Сещам се за нещо, което за мен битува страшно много в съзнанието на българина, а е мит и то е, че на майката с новородено бебе трябва някой да й помага. Ей, имам чувството, че всички като им кажех, че имам бебе, питаха - "Кой ти помага?" Ми никой не ми помага (не ми се пречка, по-точно), едно бебе не изисква чак пък толкова много, че да не могат майка му и татко му да се справят с него.

Общи условия

Активация на акаунт