Педиатър

• 5 465
  • 58
  •   1
Отговори
# 30
Съгласна съм PeaceНезнам дали би ми отказала(нашата лична),но аз си предпочитам педиатъра!Вече като се налага направление за специалист или изследвания ми дава....

# 31
  • София
Не би трябвало да ти отказва(както и в момента ЛЛ-педиатър не ти отказва най-вероятно), защото при децата уж няма ограничения за направленията(уж, защото всъщност има някакви все пак), самият педиатър ако не е ЛЛ на детето също си се води специалист.

# 32
Ivsistem ,да видим дали съм разбрала правилно....Аз и мъжа ми сме при X лекар,детето ни се ражда,но го записваме при друг лекар-Y,който е педиатър!От твоя пост разбирам,че е трябвало да запишем детето при нашия личен лекар и като ми се наложи да вземам направления за който специалист ми е нужен.Да,но края на месеца никой не дава направления-нито нашата докторица,нито педката на детето(ако не е спешно,разбира се) и записват за другия...След първо число ходим да си ги вземем.Като мога да ползвам услугите на педиатър защо ми е да го бях записала при нашата,и без това не бих я оставила да го лекува тя.
Много е просто и то е  обяснено  детайлно в Националния  Ромков Договор.
/ Макар йезуитите да са подминали "съвсем случайно" някои  съществени  моменти,
касаещи детското здравеопазване/

Вие задавали ли сте си  някога  въпроса  колко от вашите "лични педиатри"
всъщност имат защитена  специалност по Детски  болести
?!
А трябваше  да го знаете. Дипломата за призната специалност трябва да е на видно  място в кабинета.
Много колеги компенсират с допълнителни "специалности" като "Хомеопат", "Холистичен лекар" и т. н.  

Имайки пред вид това, законодателят е дал възможност за неограничен  достъп  при  специалист по  Детски болести
на децата до 18 години при  остро  заболяване. / Тоест талоните за децата не могат да свършат.../
Нещо  повече: Всеки  семеен лекар без защитена  специалност по  педиатрия,
е длъжен да консултира записаните при него  деца със специалист-педиатър както  следва:
До навършване на 1 година - веднъж на три месеца /т.е. най-малко 4  пъти/.
До 6 години  - веднъж на  6 месеца / два  пъти  годишно/.
А след 6  годишна  възраст - 1 път годишно.

И още нещо:
Семейният лекар, който  не се наема да води  по правилата Детска консултация,
насочва  новороденото дете към специалист педиатър, подписал договор със Здравната  каса,
с един талон № 3, по същия начин,
както насочва  бременната за водене  на  Женска консултация от специалист Акушер-гинеколог.

Да ЛЛ не е нужно да е педиатър, но е много  по-удобно като става дума за дете, да е именно такъв специалист. Иначе за дете не би следвало да ви отказват направления и да търся после съответно и специалисти, независимо по кое време на месеца, но пък  аз лично предпочитам като е болно детето да не се разкарвам един път за направление, един път за лекар...а каквото и да си говорим педиатъра си е педиатър и едно е такъв да прегледа детето, друго пулмолог примерно.
Естествено, че е по-удобно.
Но не с сте ли се замисляли, че и за двете страни  в договора трябва да е удобно?...
По тая логика Вие може да искате личен лекар  специалист невролог,  кардиолог, гинеколог,
гастроентеролог... Защото  много от  семейните  лекари имат защитена и такава специалност.
Но все пак Ви пращат за  консултация,  нали?
Защото  един  човек,  натоварен с прекалено  много  несвойствени  задължения
и имащ ограничен лимит да  нужните  изследвания,
не може  да поеме отговорност като  специалист в случая.
Още  повече, че за това педиатърът не получава дори  потребителска такса.
За разлика от него, прегледът на специалиста е  оценен на прилична сума от Здравната  каса.

Последна редакция: сб, 30 мар 2013, 11:30 от Ivsistem

# 33
  • София
именно де хората търсят точно педиатри по специалност лл за децата си.

# 34
именно де хората търсят точно педиатри по специалност лл за децата си.
Такава опция не е предвидена  в "Здравната реформа"
Както и няма уважаващ себе си  човек ,който да се съгласи да  бъде на  разположение
по 24 часа - 365 дни в годината,
срещу  гарантиран  чист месечен остатък  по 50 - 60 стотинки за всяко  записано при него дете,
след приспадане на  другите  разходи.

С това  може да му се  компенсира само  принтирането  на  трите  бланки от едно  посещение -
амбулаторен лист, направление за изследвания и направления за консултация

# 35
  • София
Ако ЛЛ е със специалност Детски болести, той задължен ли е да работи само с деца?
Нашият семеен ЛЛ е педиатър, но работи с възрастни. Детето е напълно поето от педиатър, специалист, работят заедно, едната поема възрастните и при липса на другата деца за прегледи, другата само децата. За мен е идеалния вариант...

От много други хора съм чувала как ЛЛ им лекар  е  педиатър и записват и водят детето само при него(и то в поликлиниките), в смисъл явно не е така рядко срещано все пак...

Не съм запозната със здравната реформа, но явно го има лични лекари педиатри все пак newsm78

# 36
Не съм запозната със здравната реформа, но явно го има лични лекари педиатри все пак newsm78
Има, има, баш те ми отказват  Laughing

# 37
Там където раждах искаха при изписването на бебето да се представи попълнена декларацията за това кой ще е личен лекар на детето PeaceЗадачата да търси лекар се падна на майка ми,а мъжа ми го записа,но всичко стана много бързо и сега съжалявам,че по-рано не проучих за по-добър педиатър!
Гледай ти?... Странно защо са премълчали, че в следващите 30 дни от деня на изписването,
при  необходимост от  консултация, касаеща  детето, следва да се обръщате  към тях
Simple Smile

Прочетете  НРД /националния рамков договор/ и ще  видите, че всеки пациент,
преминал през дадено болнично отделение по  клинична  пътека / в случая Z38.0/,
има право  на  два контролни прегледа 30 дни от датата  на изписването.

Здравната  каса ще преведе съответна  сума за раждането,
и като  прибавим към нея солидната  сума, платена  от повечето  родилки
за  узаконената незаконна хитринка "избор на екип",
това прави  около 2 000 лева
!...

Значи Вие очаквате "избраният" от Вас  "личен педиатър" да довтаса на часа,
като  си плати таксито и поеме отговорност за  детето Ви,
срещу шанса  да получи след два месеца от Здравната  каса ... едно левче ?
И на всичкото отгоре  даже  сте учудени и  афектирани от "нахалството" му да откаже ?...

# 38
  • София
Аз не разбирам само защо се караш на нас, че нещо на системата пак и куца...поредното Simple Smile
За мен е нормално децата да имат  педиатри за лични лекари, не някакви си лекари, а именно детски лекар...
Иначе да нашата педиатърка си дойде жената, след изписването, както и много други... тук е имало такива теми...някои искат такса срещу това, повечето не. Въпреки, че реално детето се записва при тях чак след като му излезе ЕГН-то, което вероятно е причината за тези 30 дни, за които пишеш, да води по болничната пътека...

# 39
Ако ЛЛ е със специалност Детски болести, той задължен ли е да работи само с деца?
Нашият семеен ЛЛ е педиатър, но работи с възрастни. Детето е напълно поето от педиатър, специалист, работят заедно, едната поема възрастните и при липса на другата деца за прегледи, другата само децата. За мен е идеалния вариант...

От много други хора съм чувала как ЛЛ им лекар  е  педиатър и записват и водят детето само при него(и то в поликлиниките), в смисъл явно не е така рядко срещано все пак...

Ако личният лекар е специалист по  кардиология, нима ще е задължен да работи  само със сърдечно болни?
Ако е  гастроентеролог, по същата  логика бил задължен да  работи само със стомашно болни?!... Това е  абсурд.
Става дума за ОБЩОПРАКТИКУВАЩ ЛЕКАР - GP.
Всички  GP подписват договор при  еднакви  условия.
Друг е въпросът, че  педиатрите  получават 2 -3  пъти по-малки приходи за една и съща работа,
в сравнение с онези хитреци, които отказват да записват деца.

Аз не разбирам само защо се караш на нас, че нещо на системата пак и куца...поредното Simple Smile
За мен е нормално децата да имат  педиатри за лични лекари, не някакви си лекари, а именно детски лекар...
Иначе да нашата педиатърка си дойде жената, след изписването, както и много други... тук е имало такива теми...някои искат такса срещу това, повечето не. Въпреки, че реално детето се записва при тях чак след като му излезе ЕГН-то, което вероятно е причината за тези 30 дни, за които пишеш, да води по болничната пътека...
Никой на никого не са кара. Просто има си правила, които трябва да важат за всички.
Крайно време е някои да престанат да се правят на тарикати, защото номерът им няма как да минава вече.
След като един лекар е регистриран по  търговския закон, без никой да го е  питал за това,
този лекар е длъжен да  си прави сметката как да оцелее на края на месеца.

Всеки, който има претенции за безплатно обслужване, само защото се касае за дете,
би трябвало  съвсем естествено  да има същите  претенции и в аптеката!
Защото и там, при  закупуването на  лекарствата, би трябвало да е безплатно.
Да, ама не
...

Последна редакция: пт, 29 мар 2013, 20:16 от Botten Mary

# 40
  • София
Ами именно де, не е длъжен само с деца, значи може да печели от пациенти колкото всеки друг общопрактикуващ лекар. Или ти искаш визираш, че като децата не плащат по 2,50 или колкото там беше потребителска такса, това е жестока загуба за  него като лекар и за това отказват да приемат деца? Нали има и други  пациенти? Иначе сигурно по-печелившо е да работи като специалист, не като GP...
Всъщност за какво точно спориш?
Явно има такива GP-педиатри, които все пак записват и лекуват и деца. Хората предпочитат при такива да записват децата си... къде видя проблем...
И да не е готино, да ти предстои раждане след 2 седмици има-няма и лекарите да ти отказват един след друг, за това надали точно родителите имат вина, нали?

Какъв точно ти е съвета към родителите? Да не търсят това и минимално удобство?

# 41
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Педиатърката я избрах като забременях. Тя живееше тогава в нашия блок. За второто бебче ще сме пак при нея, защото съм изключително доволна.

# 42
Ами именно де, не е длъжен само с деца, значи може да печели от пациенти колкото всеки друг общопрактикуващ лекар. Или ти искаш визираш, че като децата не плащат по 2,50 или колкото там беше потребителска такса, това е жестока загуба за  него като лекар и за това отказват да приемат деца? Нали има и други  пациенти? Иначе сигурно по-печелившо е да работи като специалист, не като GP...
Всъщност за какво точно спориш?
Явно има такива GP-педиатри, които все пак записват и лекуват и деца. Хората предпочитат при такива да записват децата си... къде видя проблем...
И да не е готино, да ти предстои раждане след 2 седмици има-няма и лекарите да ти отказват един след друг, за това надали точно родителите имат вина, нали?

Какъв точно ти е съвета към родителите? Да не търсят това и минимално удобство?
Грешиш, Аз не споря с никого. Опитах да дам отговори, които  по понятни причини други  ви спестяват..
Педиатри в България отдавна не  достигат. Има  вече  цели райони, без специалисти  по  Детски  болести.

Трябва да е ясно  на всеки, че един педиатър, работещ по  правилата няма как да издържа  практиката си.
/ Представете си един работен ден в грипен  сезон. Поне 25 амбулаторни прегледа и  2 - 3  домашни посещения -
Рекапитулация - около 12 часа работа и  минус 20 лв, платени  за такси .../

Сега го сравнете с GP, работещ с възрастни:  Поне  20 потребителски  такси и няколко  медицински удостоверения -
Рекапитулация - Плюс  80 -100 лв...

Отработени  часове по  регламент:
Педиатър, водещ по правилата  детска  консултация - около 40 часа месечно допълнително,
в сравнение с работещия с възрастни като чиновник GP  5 часа  дневно.
/ За сведение - профилактичният преглед на  възрастните,
правен в 99 % от случаите  между  другото - във времето  за амбулаторни прегледи,
се  заплаща   също толкова, колкото и  на едно дете в детската консултация.
Имунизацията на  възрастния се заплаща точно  толкова, колкото и имунизацията на  едно  бебе...

Да видим как постъпват повечето от пeдиатрите за да компенсират?
Едни директно си искат полагащото  се възнаграждение и стават лоши...
Други са  "по-деликатни". Те ще  Ви убедят колко  са  важни  за  здравето на детето допълнителните имунизации,
и вие с радост ще ги направите на  беззащитното  човече,
като  процентите, които иначе ще ви вземат в аптеката, в случая ще получи  педиатърът Ви...
Трети усърдно Ви пишат профилактични прегледи, за които не сте и сънували,
ей така  , между  другото и си получават допълнителна сума за работа, свършена  само по  документи...
Защото проверяващите от  Здравната  каса  работят по документи.
И защото вече 12 години никой не се интересува от тази документна измама,
тогава  какво остава  за онзи, който упорства да  работи по правилата на  добрата  медицинска практика?
Ами, остава  му да пие една студена вода и да си търси  друг вариант,
 та да  знае поне  кога е  на работа и кога не,
и да не  бъде оплюван  всекидневно, заради тарикатлъците на  други.

Последна редакция: сб, 30 мар 2013, 11:40 от Ivsistem

# 43
  • София
Ясно, ок..в общи линии разбрах ти тезата..
аз някак не вписвам нашия педиатър в нищо от написаното от теб, но приемам, че е някакъв частен случай или  че частните педита, работещи и с касата, са малко по-друга бира...

Така или иначе...може ли от твоя гледна точка да опишеш как е най-правилно и добре за родителя да постъпи, като се роди детето му, според всичко, което си написал?

# 44
Ясно, ок..в общи линии разбрах ти тезата..
аз някак не вписвам нашия педиатър в нищо от написаното от теб, но приемам, че е някакъв частен случай или  че частните педита, работещи и с касата,
са малко по-друга бира...

Така или иначе...може ли от твоя гледна точка да опишеш как е най-правилно и добре за родителя да постъпи, като се роди детето му,
според всичко, което си написал?
Искаш, или не искаш, ще трябва да впишеш и твоя педиатър.
"Педита", както ти ги  наричаш, нямат нищо с педеругите.
Педиатрията е специалност, която  се  защитава най-трудно,
а от нея зависи какво ще е здравето на детето ти.
И не може някои да продължават да се подиграват с педиатрите.
Ако не ти изнася да се отнасяш с тях, както  с гинеколозите,
Хомео - Патки и Хомео-патици, както и баячки - колкото щеш...

Общи условия

Активация на акаунт