И тя е човек

• 16 358
  • 272
  •   1
Отговори
# 60
Тази тема ми слага още сол по раните, защото това чака детето ми, ако не си иде преди мен. Не знам държавата = ли е на хората или не е и кое от кого зависи, но ще споделя следното: един ден, чакайки да светне зелено на светофара, четири лентов булевард пресичаха майка и дъщеря. Дъщерята беше с ДЦП и се придвижваше трудно. Светна зелено, но нито една кола не тръгна, нито наду клаксон, до като двете не стъпиха на тротоара. Момичето се обърна и махна с ръка за "благодаря". Значи може. И да, до човещина е. Може да изведеш "съществото" от кафето и без да го влачиш. Не можем да променим съдбата на всеки в нужда, не е и нужно, но човещина смятам, че можем да проявим.

# 61
един ден, чакайки да светне зелено на светофара, четири лентов булевард пресичаха майка и дъщеря. Дъщерята беше с ДЦП и се придвижваше трудно. Светна зелено, но нито една кола не тръгна, нито наду клаксон, до като двете не стъпиха на тротоара. Момичето се обърна и махна с ръка за "благодаря". Значи може. И да, до човещина е.

е , не е бил Терзийски там , за да опише как той героично е скочил , за да я извади изпод гумите на преминаващите автомобили ...

Може да изведеш "съществото" от кафето и без да го влачиш.

според мен точно това е станало , но все пак трябва да се създава драматизъм , нали така ?
той как видя с един поглед каква й е диагнозата и само той е човек от цялото безсърдечно заведение , брех ,
дали защото е имал за поръчка статия от Дойче веле ?

Последна редакция: пт, 22 мар 2013, 07:58 от ana_karenina

# 62
 Персонала на заведението се е държал нечовешки към беззащитно дете.  Според мен Калин е написал този материал по много проста причина - като лекар психиатър той се е грижил за доста хора с различни психиатрични заболявания, уважава и обича страдащите от тях. Всеки, които е работил с деца и възрастни (и аз съм имала тази привилегия) с умствено изоставане знае, че това са едни от най–чистите и мили хора. За съжаление те са и най-беззащитни. Недопустимо е отношение като описаното, но за съжаление е често срещано в България. Затова е важно да се говори по този проблем, да се мълчи е също толкова недостойно, страхливо и подло, колкото и да се извърши самото посегателство над детето.

Темата се превръща в тема за критики към Калин Терзийски. Той е направил каквото трябва -обадил се е в " Закрила на детето" и полицията . Дали детето ще бъде настанено на место, където да се полагат грижи за него, не зависи от Калин, а от агенцията.

# 63
И какво толкова е направил - един скандал в бар, след което го е описал и направил публично достояние.
Винаги тайно съм се надявала, че обществените ни личности имат капацитет за повече от това.

# 64
....Всеки, които е работил с деца и възрастни (и аз съм имала тази привилегия) с умствено изоставане знае, че това са едни от най–чистите и мили хора...
А тези, които не са работили и не са запознати?Доколкто разбрах бармана не е дипломиран психолог. А въпросния такъв си е измил съвестта с 4лв и статия, която се е надявал, че ще му направи хубава реклама. Аз лично се страхувам и винаги се отдръпвам, когато не познавам човека и болестта му, а виждам, че има проблем...

# 65
Може да изведеш "съществото" от кафето и без да го влачиш.
според мен точно това е станало , но все пак трябва да се създава драматизъм , нали така ?

Остави ти драматизма, статията на Терзийски я погледнах бегло, виж тука какво става. Народът не може да се нахрани и напие, ако около  него няма стерилна обстановка.

Ohi   Hug

Касита, драматизмът го вкарваш ти, в случая. Пък едно семпло същество след теб ми задава тъпи въпроси. Колко и на кого съм помогнала? Ха! Аз на никого не казвам как и колко да помага. Нито да дава пари, нито нищо. Касае се за приемане, едно от най-лесните неща. Това искаха и майките на децата с аутизъм на една среща в Борисовата градина - не пари, а хората да не се обръщат на другата страна, да не закриват очите на децата си, здравите, а да им обяснят и да приемат останалите, които не по собствено желание са аутисти, ологофрени и прочие.
И това не е някаква милозлива проява на свръх човещина, нито опита за драматизъм. Аз ти казвам - приемане, най-обикновена човещина.
Щото и майката на такова дете може да иска да изпие кафето си един път на заведение, без да събира обезумелите от страх???, да речем, погледи на "нормалните" майки.
Много сложно, няма що.

# 66
  • в рока
На мен ми се струва,че историята е написана единствено с цел да ни се покаже  колко сме гадни и незаинтересувани всички,колко сме безчовечни.Стига вече с това втълпяване на вина.Стига със стария рефрен колко нетолерантен е българина.

Човек ,виждащ нещастията около себе си ,в един момент просто се уморява.Държавата отдавна е абдикирала.

Неприемливо е отношението на персонала(така представено от списващия).Но не е уместно акцента да се измества върху това как е изгонено момичето.Проблема е защо изобщо проси,къде са институциите.

Има и такива,които извръщат глави пред различните.Но по мои наблюдения това са малко.

# 67

Неприемливо е отношението на персонала(така представено от списващия).Но не е уместно акцента да се измества върху това как е изгонено момичето.Проблема е защо изобщо проси,къде са институциите.

Къде са институциите чакаме да дойдат от ВВС с някой филм, за да ни кажат.

# 68
  • в рока
Да. Confused

# 69
Че кой работи в институциите? Да не би марсианци?

# 70
NinoTino, приемането помощ ли е? Ако е помощ, то аз съм оказала такава на всички, които имат нужда от нея! Най-лесно е да бъдеш толерантен и добър, с голямо сърце. Всъщност какво по-лесно от това?! Но само с това не става. Уви! Защото въпреки притежанието на гореизброените качества от обществото, страдащите пак ще страдат. Е, да с утехата, че са приети от него, обществото.

Как така къде са институциите? Не чакайте на тях, борете се сами! Вероятно "И тя е човек" има нужда от лечение, дом. Осигурете й ги. Инак сте бездушни.

Всичко добро!

# 71
Уж сте чели, ама сте недочели - авторът не се изключва от всички "нищоправещи".
Направил е най-логичното нещо - обадил се е на Закрила на детето и от там - какво беше това за трибуквената дума...
Права е Касита - не може да ме натоварват мен ежеминутно, имала съм случаи да ходя и да рева по улиците заради някой човечец, дете, майка с болно дете и т.н. Като ми режат порядъчно парче от заплатата за данъци искам да свършат нещо - искам да има хора, които да реагират адекватно на ситуацията и това да им е работата, искам да има нормални институции с нормално отношение към такива хора, защото тях ще ги има винаги, а утре може и на нас да ни се разхлопа дъската и да няма кой да ни прибере от улицата. Не може да няма какво да направиш, не може един човек да нахрани всички, да даде на всеки просяк, да приюти всеки бездомен, за тази цел трябва да има политика на държавата, която да работи. Но такава няма.
И да, не е въпросът в това, че детето е изгонено, въпросът е в начина, по който е направено.

# 72
Значи все пак имат право да изгонят детето/жената, така ли?

# 73
NinoTino, приемането помощ ли е? Ако е помощ, то аз съм оказала такава на всички, които имат нужда от нея!

Да, помощ е. Можеш да си сигурна. Приемането е първата крачка. Как иначе ще можеш да помогнеш на човек, когото не приемаш, а те е страх от него? Защото олигофренията не е заразна, няма страшно. Заразно е отвращението, можем да си го предаваме кат вирус.  Само ти остава да се научиш и да пиеш кафе, без болен човек да те притеснява и си ОК.  Peace

Не знам дали не ме чете една позната, която е инвалид, но единствено има физически проблем. Иначе е безкрайно умна. Покрай нея съм се нагледала на изродщини спрямо такива хора и то там, където държавата е безсилна - тайно, мизерно, нагло, тихомълком. Ако бях сигурна, че не чете, щях да напиша историята й. Затова нека спрем с тия институции и тая държава. Когато след години децата ви пораснат, те ще са държавата и институциите.

# 74
Аз за едно съм съгласна с него: че няма гражданско съзнание, че хората се възмущават тихичко, че не им се занимава, когато дори засегнатите са самите те.
Аз за пореден път ще спомена за блока и входа, в който живея. Блокът е пълен и с луди, и с олигофрени, и със всякакви други неосвидетелствани. Случват се нередни неща, доста нередни. При всеки опит от страна на по-будните да се въведе някакъв ред, срещу тях се изправя като стена безмълвната латентна маса на прословутото търпящо стадо, което не иска да си разваля рахата, което може и така, па макар и да не е много доволно от случващото се, което все няма време, средства и ЖЕЛАНИЕ.
Навсякъде е така. И на улицата, и на работа. И се чудим защо в един момент нещата ескалират. Ами някой ден и на някой неолигофрен няма да му харесат физиономията в някое тузарско заведение и ще бъде изхвърлен като мръсно куче. Какво ти, те взеха хората да газят безнаказано, защото простотията в България се ползва с предимството на недъг наистина. Хайде от нас да мине. Хайде, по-умният отстъпва. Простотията се толерира твърде много и от добрата воля на простаците ще станем зависими, ако продължаваме да се правим, че не виждаме.

Общи условия

Активация на акаунт