И тя е човек

• 16 354
  • 272
  •   1
Отговори
# 210
  • В заешката дупка
Или си мислиш, досущ като голяма част от драгите съфорумки, че менталните заболявания се изчерпват с шизофрения и Даун?

Именно. Ментални разстройства е едно много обширно понятие. В МКБ в групата на Менталните и поведенчески разстройства наред с шизофренията, шизотипни и налудни разстройства, личностните разстройства и т.н. са включени разстройствата на пихологничното развитие, какъвто е аутизма, да речем.

Така че или си мерете приказките, или конкретизирайте какви разстройства имате предвид точно, или се изразявайте по-ясно или се образовайте, защото подобни обобщения на едро как такива хора "са страшни и опасни" и че "нямат място нито в кафенетата, нито по улиците" са си дискриминационни откъдето и да го погледнете.

За сведение:

It is essential to keep in mind that most people with mental illness are not violent.[2] A study of psychotic individuals found that those with a mental illness were responsible for only 5% of all violent crimes.[3] An exception to this rule involves sexual offenders, who had high rates of substance use disorders, paraphilias,[4] mood disorders, impulse control disorders, anxiety disorders, eating disorders, and antisocial personality disorders.[5] Other exceptions include antisocial personality disorder and substance abuse.[6]

http://emedicine.medscape.com/article/294626-overview

# 211
Конкретизирахме се и то доста ясно, но в случай, че не ти се чете, ЧеКа, ето още веднъж: Всички хора, които не могат да контролират и да отговарят за действията си, нямат място навън без придружител. Тъй като това не е добре нито за тях, нито за другите около тях. Момиче с тежка олигофрения (според автора) попада в тази група и да, няма място на улицата, защото лесно може да превърне себе си или друг в жертва. Пиян човек няма място на улицата, по същите причини. Имаш ли нужда нещо друго да ти се обясни?

П.С. Прочети пак текста, който си пейстнала или пък го редактирай, защото той противоречи на думите ти. Дружески съвет, не друго. Там се казва, че 5% от сериозните престъпления се извършват от ментално разстроени хора, т.е предумишлени убийства, тероризъм и прочее, но изключение от това правило са сексуалните престъпления, които се извършват от хора с психически разстройства. 

# 212
  • София
Психиатричните клиники нямат капацитет за адекватно лечение на всички пациенти, които се налага да бъдат под непрекъснато наблюдение и хоспитализирани и се лекуват в домашни условия, без никакъв контрол. Медикаментозната им терапия е оставена на произвола на добрата им воля, отделно освен медикаментозна терапия, няма друго. Най-вече защото няма капацитет. И оттам ако не си пият лекарствата, което задължително трябва да става под контрол, който на практика го няма, мога да разяснявам, ако има нужда.
И още по-настрана, изобщо не слагам в сметката хора, които изобщо не са регистрирани, поради занемарената грижа за душевното здраве изобщо и са потенциално опасни и за себе си и за околните, обаче никой не знае за това, докато не се самозапалят или не скочат от някой покрив или не се застрелят.
Онзи ден приятелката ми ми казва, че наемателят в апартамента го намерили застрелян. Ама никой не разбрал, че човека не бил добре, нали нямал температура. Отделно онези, които изпозастрелват целите си семейства, преди да застрелят себе си.
Изобщо, наистина, преди да говорим за душевното здраве у нас, май наистина е по-добре да замислим по-обстойно, доколко съвсем точно хората, в недобро душевно здраве, опасни за себе си и околните са точно онези, които имат регистрация на 4-ти километър.

# 213
Конкретизирахме се и то доста ясно, но в случай, че не ти се чете, ЧеКа, ето още веднъж: Всички хора, които не могат да контролират и да отговарят за действията си, нямат място навън без придружител. Тъй като това не е добре нито за тях, нито за другите около тях. Момиче с тежка олигофрения (според автора) попада в тази група и да, няма място на улицата, защото лесно може да превърне себе си или друг в жертва. Пиян човек няма място на улицата, по същите причини. Имаш ли нужда нещо друго да ти се обясни?

И като няма такива придружители какво правят?

Аз се обърках. Темата не е ли за говедото, което е влачило болното момиче и за реакцията или липсата на такава у околните или опря до евентуалните вреди/щети, които могат да ни нанесат ментално увредените на нас нормалните?

# 214
  • София
Единодушно, без никакви изключения, подобна вандалщина я дефинирахме като недопустима.
Оттам, обаче, съвсем естествено започнаха да възникват и други въпроси, които дискутираме.
Ако разрешите.
И да, в този ред на мисли, хората в недобро душевно здраве се нуждаят от специални грижи.
В противен случай, могат да бъдат потенциално опасни за себе си и околните.

# 215
Психиатричните клиники нямат капацитет за адекватно лечение на всички пациенти, които се налага да бъдат под непрекъснато наблюдение и хоспитализирани и се лекуват в домашни условия, без никакъв контрол. Медикаментозната им терапия е оставена на произвола на добрата им воля, отделно освен медикаментозна терапия, няма друго. Най-вече защото няма капацитет. И оттам ако не си пият лекарствата, което задължително трябва да става под контрол, който на практика го няма, мога да разяснявам, ако има нужда.

Ще си позволя да отговоря, тъй като писах за пациенти с шизофрения. Нямам наблюдения над други заболявания, затова и дадох пример с параноидна шизофрения. Не всички пациенти се нуждаят от лекарства, когато са в ремисия. А тя може да продължи и десетки години, в зависимост от състоянието, натоварването, стреса и други фактори. Иначе е много важно, когато получат криза да има контрол над приема на лекарства, защото кризата може да продължи 2 - 3 месеца до овладяване, но при липса на адекватно лечение - може никога да не отмине. А това осакатява един човек, който в ремисия може адекватно да се грижи за себе си с години. 

# 216
  • В заешката дупка
"Да контролираш и да отговаряш за действията си" е точно толкова обширно понятие колкото "ментално разстройство".

Убедена съм, че можеш да казваш каквото имаш да казваш и без да звучат постовите ти дискриминационно или като излезли из под перото на психиатър уона бе. И аз дружески го казвам.  

П.С. Прочети пак текста, който си пейстнала или пък го редактирай, защото той противоречи на думите ти. Дружески съвет, не друго. Там се казва, че 5% от сериозните престъпления се извършват от ментално разстроени хора, т.е предумишлени убийства, тероризъм и прочее, но изключение от това правило са сексуалните престъпления, които се извършват от хора с психически разстройства.  

Много добре го прочетох. Направи го и ти наистина, Крейзи. Защото там КОНКРЕТНО е посочено кои точно ментални разстройства са свързани със сексуланите престъпления, към което точно и аз призовавах: да не се обобщава на едро как "ментално болните" са "страшни и опасни", а да се обяснява по-ясно, да се конкретизира или да се образова (на кой какъвто му е случая).

Последна редакция: нд, 24 мар 2013, 01:04 от ЧеКа

# 217
  • София
Точно така.
При адекватно лечение на пациент, непрекъснат контрол и подходяща индивидуална терапия, хора със сериозни заболявания могат да бъдат лекувани успешно и болестта да се поддържа до степен, която им позволява да водят съвсем нормален живот и проявите и да бъдат овладявани съвсем безпроблемно.

Аз имах предвид, че понякога има нужда от терапевт, освен медикаментозна терапия.
Понякога и само терапевтът може да овладее състоянието и човекът да продължи живота си без никакви допълнителни проблеми.

Отделно по-леките случаи, отново с адекватна грижа, спокойно се интегрират съвсем успешно в параметрите на един нормален живот.

Генерално аз съм на мнение, че у нас грижата за душевното здраве е сведена до критично ниски нива и много занемарена. И особено групите на социално слабите и слабо грамотните и ниско информираните са силно засегнати в това отношение, защото няма кой да се погрижи адекватно за тях, проблемите им се задълбочават и от нищо става нещо- от безобидно състояние, спокойно може да достигне до степен потенциално опасен за себе си и за околните.
Без изобщо дори да фигурира в листата на човек с проблем.

# 218
Ази , извинявай , но се вижда , че не знаеш за какво говориш ,
иначе имаш хубав стил на изказване и това може да заблуди всеки  ... Peace

# 219
  • София
Ази , извинявай , но се вижда , че не знаеш за какво говориш ,
иначе имаш хубав стил на изказване и това може да заблуди всеки  ... Peace

Кое, точно имаш предвид?

# 220
Точно така.
При адекватно лечение на пациент, непрекъснат контрол и подходяща индивидуална терапия, хора със сериозни заболявания могат да бъдат лекувани успешно и болестта да се поддържа до степен, която им позволява да водят съвсем нормален живот и проявите и да бъдат овладявани съвсем безпроблемно.

Аз имах предвид, че понякога има нужда от терапевт, освен медикаментозна терапия.
Понякога и само терапевтът може да овладее състоянието и човекът да продължи живота си без никакви допълнителни проблеми.

Отделно по-леките случаи, отново с адекватна грижа, спокойно се интегрират съвсем успешно в параметрите на един нормален живот.

Всичко е много индивидуално наистина. При пациенти с дълги ремисии и такива, при които медикаментозното лечение е повлияло, те наистина имат възможност да водят пълноценен живот. Реално при тях мозъкът функционира добре, т.е. нямат халюцинации, силно натрапчиви мисли и пр. Помощта на терапевт е безценна, ако говорим за един добър специалист. При кризи мозъкът е силно възбуден обаче и доколкото знам е необходимо да се приемат медикаменти. В комбинация с психолог, на когото пациентът вярва, сигурно резултатите ще са още по-добри. Сетих се за един израелец, болен от рак, който преди преглед при лекар специалист тук, беше поискал консултация с психолог. Там при сериозни заболявания (и не говоря за психически, а за всякакви) се минава задължително през психолог.

# 221
Бих искала да се само-допълня. Според някои психиатри пациентите се повлияват добре, когато около тях има близки хора, на които вярват. Защото има и случаи, в които те не искат да общуват с роднините си в периоди на кризи, а в ремисия са си отново близки. В лечебните заведения се проследява стриктно приема на лекарства, което води до по-бързо възстановяване. Но въдворяването в институция не е толкова лесно при пълнолетни хора, има определени процедури, които съм сигурна са описани из форума. Важна е адекватната преценка на лекуващия/ наблюдаващ специалист за това до колко пациентът представлява опасност за себе си и останалите, до колко режимът би се спазвал в домашни условия и близките са едно добро влияние и имат ли сили, разбира се. Защото в периодите, когато пациентите имат нужда от грижа - това е много изтощително за близките им. И емоционално и всякак. Иначе агресивно поведение се среща по-често при пациентите мъже, но това изобщо не е общовалидно. Простете лирическото отклонение.

# 222
Цитат
Или си мислиш, досущ като голяма част от драгите съфорумки, че менталните заболявания се изчерпват с шизофрения и Даун?
Добре, че си ти да ми кажеш. Слушала съм лекции при няколко световно признати психолози, никой от тях не може да се доближи до теб що се отнася до самоувереност в знанията си по въпросите на психичното здраве.
Навсякъде по света към половината от хората се страхуват от пациентите с психиатрични заболявания. Това се дължи на натрупаните предразсъдъци, а не че болните са страшни и опасни. Затова ще дам малко статистика за престъпленията в САЩ , който е непредубеден и достатъчно интелигентен читател (а не само писател на 1500 компетентни и авторитетни мнения по всички възможни въпроси) ще види, че писанията каква обществена заплаха са хората с ментални проблеми на улицата не са истина. По-скоро са плод на недостатъчна осведоменост, в някой случаи съчетана с прекалено гледане на филми.
Процента на извършени престъпления свързани с насилие от хора БЕЗ психични заболявания е 97%. 3% от престъпленията са извършени от психически болни хора. Хората с психични заболявания е 2 пъти и половина по-вероятно да станат ЖЕРТВА на тежки престъпления от  колкото хората в общата популация. Насилието на деца и жени (включително сексуално) най-често се извършва от членове на семейството,  роднини, съседи и познати (80 % от случаите на сексуално насилие при момичетата и 60% при момчетата). Най-чести извършители на престъпленията над деца са партньорите на майката, които не са биологичен баща на детето -около половината от случаите. Много висок е процента и на по9големи деца извършили посегателство над по-малки -30%. Другите рискови групи са персоналът в заведенията които децата посещават - училища, спортни съоръжения, дневни центрове и т.н.
 78% от изнасилванията на жени са извършени от съпрузи или партньори на жените или с човек с когото са излезли на среща. В 90 % жената е имала предишна връзка или познава извършителя.

Това е последното нещо което пиша по темата, изключително неприятна е за четене.

# 223
Проблемът е изобщо в цялата система. Ако съдим по този коментар, написан от бивш служител на въпросното заведение:
Скрит текст:
Не съм съгласна с мнението на автора!Това е едно повърхностно разглеждане на проблема на който,ако трябва да се направи един по-задълбочен анализ се крие нещо съвсем естествено в човешката реакция.Аз съм бивш служител в това заведение и ми се е налагало поне по 1 път на ден да гоня такива хора.И проблемът не идва от това,че те пречат на клиентите да си изпият  кафето предизвиквайки смут и...отвращение,а нещо много повече.Това е един глобален проблем който трябва да се изкорени по някакъв начин!След като институциите не вземат мерки,отделният човек трябва да се справя с него.На "Шипка" 6,персоналът познавахме просяците.Всеки ден едни и същи.Да го кажем така-всеки от тях си има "район".Някои от тях крадяха от масите толкова незабелязано и ловко,че след дълго време разбрахме защо толкова често клиенти ни питат за портфейлите и телефоните си които сякаш бяха потънали в дън земя.Други пък и по-специално едно момиче което по описание ми напомня за по-горе описаното от автора,имаше своя стратегия-тя НЕ ПОМРЪДВАШЕ от някоя маса,докато не й дадат милостиня.Така обикаляше всички клиенти.Жал ми беше като я гледах.Замислих се.Аз работя за 20 лв. на ден,на всеки,ако трябва да дам по 1лв.?Аз РАБОТЯ за тези пари!А те взимат от моя хляб без да са положили усилия за него!И докато хората продължават да им дават,те няма да спрат да просят,а съвсем не съм съгласна,че умират от глад.Уверена в своята теория отидох да отпратя момичето,а тя така промени изражението си от невинно до освирепяло!Изля няколко вулгарни епитета към мен,посегна с юмрук към лицето ми,но имах колежка до мен която я отдръпна.Момичето се изплю пред очите ми и каза,че няма да спре да идва.Така и стана!При всяко следващо посещение започнахме да изпращаме барманите.Веднъж единият едва я докосна за ръката,а тя започна крещи,че той я е изнасилил.Посегна към него,затръшка се...грозна картинка.И така всеки следващ път.Момичето имаше олигофрения,очевидно беше,но у мен тя не будеше съжаление,а повече страх.Такива хора са напаст,но няма как да го разберете преди да започнете да се сблъсквате с тях често и да разгледате проблема отблизо.
То малко вече се хвърля светлина върху постъпката. Пак е грозна, пак е нечовешка, но до известна степен разбирам защо така се е случило Confused
Но това, за Бога, са деца! И то деца, които се нуждаят от помощ. Ако всеки ден са там, очевидно без надзор, очевидно без някой да обръща внимание на ежедневието им, как пък никой, дори г-жа Управителката, не се е сетил да се обади на съответните органи? Най-малкото, на Закрила на детето, не защото някакъв си льольо изгонил умствено изостанало момиче, а защото въобще това момиче очевидно е оставено ей така, на произвола, от родителите си.

# 224
Но това, за Бога, са деца! И то деца, които се нуждаят от помощ. Ако всеки ден са там, очевидно без надзор, очевидно без някой да обръща внимание на ежедневието им, как пък никой, дори г-жа Управителката, не се е сетил да се обади на съответните органи? Най-малкото, на Закрила на детето, не защото някакъв си льольо изгонил умствено изостанало момиче, а защото въобще това момиче очевидно е оставено ей така, на произвола, от родителите си.

и откъде знаеш каква й е историята ?
родителите й може да работят и да няма възможност да ходят подире й по цял ден ...
както не се знае какво точно е станало , така и останалото не се знае ...
но е хубаво да се разработват ситуации с любимите дежурни  думи - ''държава'' , ''институции'' , ''специалисти'' ...

Общи условия

Активация на акаунт