И тя е човек

• 16 354
  • 272
  •   1
Отговори
# 225
  • София
авторът на статията е задоволил самолюбието си, а всъщност не е направил нищо полезно за момичето. Щом е психиатър, защо не се е намесил още от самото начало, да убеди момичето да си тръгне или да го спаси от унизително отношение, а си е трайкал? Така и баба знае, да гледа отстрани и после да се обажда на телефони и да пуска сърцераздирателни статийки! Не му прави чест! По-важна му е славата.

# 226
Ана, ти прочете ли поста на бившата служителка? Това нещо е било РЕДОВНО, не са били инцидентни случаи. Не знам каква й е историята, знам само, че тук някъде има грешка в подхода - дали от страна на родителите, дали от страна на персонала. Вината в случая е, че вместо да сигнализират (защото при системно такова поведение, нещо НЕ Е наред и очевидно грижата за това дете не е достатъчна), те просто гонят. А после детето се връща. И така се прави един порочен кръг, който не е добър за никого.
Андариел, малко вероятно е да й повлияе от първия път. Дори психотерапевт, а не психиатър, трудно може да направи нещо на първа среща, психотичните хора трудно изграждат доверие.

# 227
родителите й може да работят и да няма възможност да ходят подире й по цял ден ...
както не се знае какво точно е станало , така и останалото не се знае ...
но е хубаво да се разработват ситуации с любимите дежурни  думи - ''държава'' , ''институции'' , ''специалисти'' ...
Те наистина са дежурни приказки, но в крайна сметка това е правилният път.
Изключая злободневни и пределно ясни въпроси като това, че никой няма право да блъска и влачи друг, и че хората с ментални проблеми имат право да ходят без придружител. За мен правилната реакция в случая е присъстващите да се обадят на 112. Естествено, всеки си казва 'ама защо да се обадя, ама какво ще стане после, те какво могат да направят' и т.н. и сигурно е прав донякъде. Но в крайна сметка ако не се настоява и не се прехвърлят тези проблеми към държавата и институциите, ако няма граждански натиск, те никога няма да бъдат решени.
Сега е някакси много удобно гражданите да поемат на плещите си грижата за всичко ( доколко изобщо е възможно да се справят не коментирам), а властите  се правят на невидели и неразбрали, че проблем съществува.

# 228
  • София
Хубаво де, ако психиатър не може да се справи "при първа среща", то тогава кой? Все едно да ми кажеш, че при катастрофа на пътя един лекар-травматолог или със спешна медицина като специалност, да не може да овладее първоналачните травми на пострадалите! нелепо е психиатър да не може да отреагира, нали това му е работата години наред! На него просто не му се е занимавало, но пък е видял удобен повод да си побутне популярността.
Само да уточня, че май нещо бъркаш йерархията - психиатърът е така да се каже, на най-високото ниво, защото е лекар и е специализирал психиатрия и се е явявал на изпити по тази медицинска специалност, отделно доста стаж по болниците е изкарал. Психотерапевт може да стане всеки с изкарана 2-годишна магистърска  програма (ако смятаме формалното образование) по всяко нещо, свързано с психологията (сега който не е решил, той не се е писал "психотерапевт"). В общи линии най-близо до психиатрията е клиничната психология, но и там разликата е от порядъци. Психиатрията е на най-високото ниво и точно психиатрите се занимават с диагностиициране и лечение наа психични разстройства. Останалите нямат право да диагностицират, само могат да подпомагат вторично лечението, назначено от психиатър.

# 229
Ана, ти прочете ли поста на бившата служителка? Това нещо е било РЕДОВНО, не са били инцидентни случаи. Не знам каква й е историята, знам само, че тук някъде има грешка в подхода - дали от страна на родителите, дали от страна на персонала. Вината в случая е, че вместо да сигнализират (защото при системно такова поведение, нещо НЕ Е наред и очевидно грижата за това дете не е достатъчна), те просто гонят. А после детето се връща. И така се прави един порочен кръг, който не е добър за никого.
Андариел, малко вероятно е да й повлияе от първия път. Дори психотерапевт, а не психиатър, трудно може да направи нещо на първа среща, психотичните хора трудно изграждат доверие.
От къде знаете, че след това се случва редовно, управителката не е звъняла преди? Ако това сес лучва по 10 пъти на ден всеки път ли да вика полиция? Като знам колко бързо идва полицията...
Авторър сам каза, че нито полицията, нито агенцията за закрила на детето прави нещо като ги извикаш( той пък баровеца нали звънял на шефа...) Много лесно се дава акъл като ситуацията не ти е на главата...

# 230
Навсякъде по света към половината от хората се страхуват от пациентите с психиатрични заболявания. Това се дължи на натрупаните предразсъдъци, а не че болните са страшни и опасни. Затова ще дам малко статистика за престъпленията в САЩ.....

Много сте сладки, като почнете така да хвърляте някакви цитатчета от нета Simple Smile Казвайте, барем, кой кога  е генерирал тези цифри, че е важно. Да не говорим, че е желателно статистиката да е за България, все пак. Където из улиците се реят противоестествен брой хора със сериозни (повтарям - сериозни) психически отклонения, не е като да има нещо общо със САЩ положението или с коя да е друга цивилизована държава и цивилизована статистика.

П.С. Едното ми дете не е ритано никога от друг, освен от човек с болен ум. Другото ми дете никога не е гледано така, както го гледаше олигофрен с проточена лига и щръкнала патка в 'Била' (беше с придружител). Плюенето, заплахите и кражбите хич няма да ги споменавам. Вие си мислете и цитирайте каквото си искате, но аз ще остана твърдо и завинаги с предразсъдъци. Много се извинявам.

Последна редакция: нд, 24 мар 2013, 10:20 от crazy chick

# 231
От вчера все си тананикам модифицираната версия на една песен на Роси Кирилова: Понякога сте толкова добри, че цялата изтръпвам и боли ме...
Явно, освен на Калин Терзийски, и на мен ми върви на сценки с просещи. Вчера В Макдоналдс до Тhe Mall / и двете посещавам редовно/, се появи момиче, което първо усетихме по мириса, после фиксирахме. Та, аз хем не се отнесох с него като с бармана от Шипка 6, хем и идеята с висящите напитки и храни осъществих- купих му едно меню. Първо, защото ми беше жал, второ, изхождайки от първото, за да си отиде. Явно политиката на веригата е, просещи да не се гонят- никой от персонала не реагира. Беше ми жал и за него, и за децата ми, на които им се пригади от миризмата. И ето, извърших доброто дело- спасих тях от смрада, а момичето от глад за близките няколко часа. Фундаментално нищо не съм свършила. Просто си направих душевното хорошо. И така вероятно правят и всички, които дават пари на просещи или се усмихват на психично болни.

# 232
напълно подкрепям идеята за Нобелова награда за мир на Клюкарника ,
това бе най-ценното мнение в темата май ....

# 233
Не разбирам много, но доколкото знам олигофренията не може да се лекува на такава възраст. Това не е психично разстройство, като шизофренията. Олигофрените са недоразвити, умствено изостанали с развитието, казваха им "бавно развиващи се". Шизофренията например се лекува, може с лекарства да се поддържа сравнително добро ниво на живот и хората дори могат да работят. Олигофрените трябва да са с придружител за помощ и непрекъснат контрол. Те не разбират какво правят.

# 234
От къде знаете, че след това се случва редовно, управителката не е звъняла преди? Ако това сес лучва по 10 пъти на ден всеки път ли да вика полиция? Като знам колко бързо идва полицията...
Авторър сам каза, че нито полицията, нито агенцията за закрила на детето прави нещо като ги извикаш( той пък баровеца нали звънял на шефа...) Много лесно се дава акъл като ситуацията не ти е на главата...
Той е звънял, за да подаде оплакване срещу бармана, а не да ги сигнализира, че това дете се е разхождало безпризорно. Още повече, звъннато е след като детето вече не е било на обекта.
А за управителката... ами само прочети реакцията й. Съмнявам се да е направила нещо по-различно от инструктаж как се хваща по-здраво за врата.

# 235
Той е звънял, за да подаде оплакване срещу бармана, а не да ги сигнализира, че това дете се е разхождало безпризорно. Още повече, звъннато е след като детето вече не е било на обекта.
А за управителката... ами само прочети реакцията й. Съмнявам се да е направила нещо по-различно от инструктаж как се хваща по-здраво за врата.
Дали е звънял заради бармана или детето- факт е че им е казал, че има болно момичета там, само без придружител. И във фейсбука си Калин написа, че момичето е било там, но отвън на тротоара. И след като му е дал 4лв го е оставил там да си плаче и си заминал...

# 236
Значи трябва да се намесят социалните.
Ако не занимаваме институциите с нищо, то за какво са? Напълно съм наясно, че много от хората там просто си ровят в носа, но категорично смятам, че по-добрият вариант е да се звъни ежедневно, ако трябва, докато не си размърдат задниците, отколкото просто да хващаме за дрехите и да изхвърляме.

# 237
  • София
Ази , извинявай , но се вижда , че не знаеш за какво говориш ,
иначе имаш хубав стил на изказване и това може да заблуди всеки  ... Peace

Аз още чакам обяснение, какво точно имаш предвид, ама виждам, че просто си плещиш на общо основание.

# 238
  • София
родителите й може да работят и да няма възможност да ходят подире й по цял ден ...
както не се знае какво точно е станало , така и останалото не се знае ...
но е хубаво да се разработват ситуации с любимите дежурни  думи - ''държава'' , ''институции'' , ''специалисти'' ...
Те наистина са дежурни приказки, но в крайна сметка това е правилният път.
Изключая злободневни и пределно ясни въпроси като това, че никой няма право да блъска и влачи друг, и че хората с ментални проблеми имат право да ходят без придружител. За мен правилната реакция в случая е присъстващите да се обадят на 112. Естествено, всеки си казва 'ама защо да се обадя, ама какво ще стане после, те какво могат да направят' и т.н. и сигурно е прав донякъде. Но в крайна сметка ако не се настоява и не се прехвърлят тези проблеми към държавата и институциите, ако няма граждански натиск, те никога няма да бъдат решени.
Сега е някакси много удобно гражданите да поемат на плещите си грижата за всичко ( доколко изобщо е възможно да се справят не коментирам), а властите  се правят на невидели и неразбрали, че проблем съществува.
Абсолютно.
Активна гражданска позиция по въпроса.

# 239
  • в рока
Как да не обвинявам системата ми кажете.
Случай 1-На свободен режим са хора,които след престъпление са признати за невменяеми и "лежат"в психиатрията.Като клиент идва много пъти едно момче на около 25-30.Надрусан с лекарства,гледа в точка,пие кафе.Това около година.Изписват го.Започва да ходи в друго заведение.След още няколко месеца коли барманката,щото бил влюбен в нея,а тя,видите ли,не му обръща внимание.А ако беше харесал мен?

Случай 2-Заведението ни се посещава от една жена,цилкофреничка.Има подобрение след лечение,изписват я,после пак се влошава и т.н.Идва,пие кафене,не буйства ,проси тук-там по някоя цигара.В един момент ,без всякаква причина,става и удря колежката в главата.Причина-така я кара.

Случай 3-Шизофреничка,държаща се горе-долу адекватно,тиха,пие си безалкохолното.В един момент ,при пълно заведение,почва да крещи,вдига си полата ,а отдолу няма нищо.Викам патрулка ,тя се бави,шефа ми едвам я усмирява.Полицаите идват ,прибират я докладват за случая в психоболницата,и на другия ден тя пак е навън.

Роман мога да напиша,честно.Пускахме ги да пият по едно кафе,не заради оборота.Беше ни жал.Разбира се не всички болни са такива.Но винаги трябва да имаш едно на ум.

И защо са пускани без придружител.Кой е виновен?Аз,вие или системата.

Общи условия

Активация на акаунт