Отговори
# 615
  • Germany
Мони, пуснахме го героя сега за 4 дена на лагер по спортно ориентиране. Взе, че му хареса и иска пак на лагер с подобна активност.

Супер! Дано намерите подходящо екскурзионно и пак да е доволен! Simple Smile

# 616
Здравейте,
Имам една питанка за детските партита - колко деца каните в домашна обстановка? Днес вкъщи имаше около 6 деца от класа - плюс още 2, но те си седяха отделно, и по едно време наистина съжалих, че не го направихме в детски клуб. Отделно че приготвих 3 пъти повече храна, някои деца и торта не пожелаха.  newsm78

# 617
Лурдес, ориентирът е колкото години толкова деца (+/- 1-2). Храна наистина не трябва много, но за другия път ще знаеш Wink също няма нужда и да е разнообразна, защото всички се нахвърлят върху едния вид, а останалите пак остават непипнати Simple Smile

# 618
Много благодаря на всички отговорили на училищния ми въпрос.   bouquet Поизчетох и ми се проясни. Simple Smile
Разбрах, че за детските градини нещата не са еднакви с училищата (дори са си направо различни) и пак ме чака четене.  Rolling Eyes

# 619
Здравейте и от мен!
И малко масло в огъня на последната дискусия - въпрос към мамите с повече от едно дете: на какъв език си говорят децата помежду си? Сори, любопитно ми е  Embarassed

Иначе, Лурдес, аз пробвам правилото “толкова деца на колкото години стават“. Да видим докога ще го удържа.
За храната и на мен ще ми е интересно да чуя от по-опитните тук как и колко планират   chef

П.С. А, ето, Биба го е написала.

# 620
Видях, че няма нужда от много и храна, а и от хора. Предишни ни партита са били с по 12 и повече възрастни и отделно децата, но вече нямам нерви за такива мощни купони и си викам с по-малко деца, че да е по-спокойно. А то? Всъщност им бях приготвила ръчна занимавка от типа бастелн за сгъване и лепене със скоч, като един родител участва активно, но им омръзна за 10 минути Mr. Green, и взеха да отварят подаръци, да се гонят. Имаше и цицини, поне един от родителите е лекар и имаше и бърз медицински преглед, но не ми се понрави и си го слагам като голяма обица на ухото. Въобще не мисля да смесвам вече деца от класа плюс други деца и приятелски семейства, просто става огромна какафония.

По -скоро може би това ми беше и въпросът - каните ли само деца от класа, или има и други познати?

Храната за децата не беше нещо колосално - но всичко остана, по 2 сандвича на дете (кръгчето на франзела), чашка със зеленчуци (2 деца ядоха), кейк-попс - всичко изяхода, и къпкейкс които ми изпилиха нервите и това беше за малките.
Мъжът ми предположи, че западноевроп. са свикнали с чипс и друго не ядат. Mr. Green

# 621
Ида, от теб маслото, от мен две капки вода и да видиш какво става....
 hahaha #2gunfire Joy

# 622
  • в сърцето на един мъж...
В къщи имат забрана да говорят на немски, така че в повечето случаи си говорят на български. Само като ги изтърва преминават на немски от време на време, но почти изцяло спазват правилото. Малката има повече проблеми с това, но пък и тя проговори първо на немски, така че е нормално

# 623
  • Германия
Моите говорят на немски помежду си,на мен също ми отговарят на немски,независимо дали говоря с тях на немски или български(и двамата разбират български),ако сме само с българи(на гости или в Бг),се опитват да говорят само български.признавам,че българският им  е много лош и ограничен,работим в тази насока да го подобрим.За мен беше важно в началото да научат по-добре немски,за да нямат проблеми с общуването в градината и с околните,които са само германци.

Не ме критикувайте,това си е мое решение.Имам достатъчно примери на двуезични деца,с които се говори само на майчин език,а немският е оставен за научаване в детската градина.Комуникацията с тези деца е трудна,повечето се изолират сами в градината,защото остават доста често неразбрани.
Всеки е различен,ситуациите са различни.Това е мое наблюдение и моят опит от моята среда(говоря за деца до 3-4 години).

# 624
Зависи също дали става дума за смесено семейство или за чисто българско.

При нас зависи от контекста, но най-често си говорят помежду си на италиански, смесват с немски думички; за момента са триезични.

# 625
Добро утро девойки,

Е, Тралала, изкърти мивката с триезичния опит! Simple Smile)))

Но си права, че зависи от 'състава" на семейството.

Не ме критикувайте,това си е мое решение.Имам достатъчно примери на двуезични деца,с които се говори само на майчин език,а немският е оставен за научаване в детската градина.Комуникацията с тези деца е трудна,повечето се изолират сами в градината,защото остават доста често неразбрани.

Щерн, респект към избора ти. Само за втората част на изказването за трудната комуникация с деца, който не говорят немски в къщи, бих искала да допълня, че роля играят и личните качества на децата - комуникативност, проспособимост и т.н.
В противен случай деца като моето, дошли на 4-5 години с 2бр български родителя, нямаше да имат шанс да се приспособят или да го правят мнооооого бавно, а ето, че не винаги е така.

Ние говорим само на български, ама то даже не подлежи на съмнение или въпрос, та не знам дали има смисъл да обяснявам. Да не говорим, че Ида пита 'как говорят децата помежду си", та съвсем нямам място да се изказвам...
Обаче пък ми е приятно, докато си пия кафето, да чета и пиша, да си поразсъждавам, така, пред публика... Mr. Green

Мисля, че ако заговорим на немски в къщи, може да има само ползи. За мен и за мъжа ми.  Grinning
Другото, което се сещам, е за местно семейство, което целенасочено от време на време говорят с 3те си деца на английски, най-малкото е записано на детска градина, в която едната от учителките говори само английски.
Въобще положението с езиците съвсем не е такова, каквото беше и май няма точни граници и рамки. Важи едно - колкото повече, толкова по-добре! Simple Smile)))) (Така че Тралала - честито!  Laughing

Хубав ден, чакам да видя ще 'светне' ли, няма ли.... Дано 'светне'.

# 626
Здравейте!
Съпругът ми започна работа  в Германия от скоро!
Аз и децата сме в България, но обмисляме за преместване при него, след приключване на училище.
Едното ми дете е в училищна възраст -второкласник
Не владее немски.В прочетеното от темата разбрах, че трябва да има шест месечен курс преди да бъде записана на училище.Курсовете безплатни ли са, зачитат се само тези които са проведени в Германия, или..... При тези обстоятелства, най-вероятно детето ми ще повтаря ли втори клас?

# 627
Дени, мерси  Grinning Peace, но ученето на език е толкова комплексен процес, че аз лично ще се поздравя, ако на 30 г. децата ми могат да се разбират, по възможност свободно, с българските си роднини. А дотогава нищо ен се знае, колкото повече растат, на толкова повече равнища се разгръща владеенето на езика (четене, писане, гледане на телевизия и филми, четене на романи и поезия...), така че средата, приятелите, се оказват все по-влиятелни.
За всичко това изхождам и от личния си опит, аз също съм от смесено семейство, при това до 12 годишна съм била двуезична, а сега дума не мога да разбера, камо ли да говоря.

# 628
В прочетеното от темата разбрах, че трябва да има шест месечен курс преди да бъде записана на училище.Курсовете безплатни ли са, зачитат се само тези които са проведени в Германия, или..... При тези обстоятелства, най-вероятно детето ми ще повтаря ли втори клас?

Пали, мисля, че не си разбрала нещо Peace няма такова нещо като задължителен 6 месечен курс, като условие за започване на училище. Тъй като училището тук е задължително, детето ти ще тръгне със или без познания по немски, а на място според ситуацията и според това какви възможности предлага конкретното училище ще решат дали ще взима допълнителни часове, ще повтаря класа и т.н. Но използвайте времето до тогава за интензивно учене- колкото повече знае толкова по- добре...

# 629
Здравейте девойки,

Отдавна не съм писала, но такива болести ни изпонатръшкаха последните два месеца(отити, подуване на слюнчеста жлеза,кашлици без спиране), че трябваше само да се оплаквам. Сега не мога да повярвам, че Боян цяла седмица беше на детска градина и утре пак ще го пускам - пу-пу Simple Smile

Аз също не мисля, че децата, които говорят само на български вкъщи се дистанцират и остават неразбрани - пример за това е моят син(пристигнахме тук миналата година, когато беше на 5г), който все още не говори добре (едва ли и разбира всичко), но играе вече предимно с големите в групата(приемането му сред тях беше трудно, но той се справи Mr. Green), даже го виждам, че спори и се кара с тях словесно Laughing Малката пък я записах три пъти в седмицата до обяд в група за игра, именно за да не я лишавам от немскоговоряща среда до 3 години. Интересно ми е, двамата как ще комуникират в бъдеще.Ясно е обаче, че винаги ще има водещ език и ако живеем тук, няма как да очакваме това да е българският Confused Аз и затова се запасявам с книги на български и четем много. Даже сега очаквам пратка от майка ми с Емил от Льоня Беря,Том Сойер,Братята с лъвси сърца,Романи за деца и т.н.
Респектирам всяко решение на една майка, защото си познава най-добре детето и неговата комуникативност и приспособимост Hug

Дени, слънцето се показа Wink

Пожелавам хубава неделя на всички

Общи условия

Активация на акаунт