Отговори
# 90
Да ви се похваля,че си направих чуден подарък за 8ми Март, тежащ 3600 кг и засега относително послушен:)

Шеки, честито слонче!  Laughing Laughing
Да ти е живо и здраво и все така послушно!

Апостил, доколкото знам, се слага в "общината", но къде точно ми предстои и на мен да разуча (ама не в момента....  Rolling Eyes).
Редът по принцип е следният: от болницата ви вадят акт за раждане. Заверявате акта за раждане с апостил. Апостилът прави документа международно признат (не само в Германия).  С този заверен с апостил акт за раждане отивате в посолството за пасаван. С пасавана- в България. Следва превод и легализация на този същия акт за раждане, и с всичко това се отива в общината, където регистрират детето и му издават бг акт за раждане.
Ох, ето и линковете - за раждане и за издаване на пасаван

# 91
Шеки честито бебенце. Да и здрава и късметлийка.

Добре, аз защо си мисля, че за пасаван е нужен БГ акт за раждане? Поне при нас ни искаха. А на немския акт задължително се слага апостил. Това се прави в регийрунга на съответната област.

# 92
Шеки, честита радост! Да е живо, здраво и много късмет в живота!   bouquet

# 93
Шеки, честита ви радост  bouquet Simple Smile
ама с тия 3600кг първо си помислих, че си си купила нова кола за 8ми март Laughing Wink

# 94
  • Germany
Шеки, честито и от мен! Да е живо и здраво и много радости да ви носи! Simple Smile

# 95
  • Където ми покаже сърцето
Здравейте Hug
Ето инфо как да си направите "Неограничен план Европа".Влиза се в профила на скайп от тук https://secure.skype.com/portal/overview?setlang=bg
След това се отива на абонаменти и се избира "Неограничен план Европа" или на английски е Unlimited Europe.Следват се стъпките за да се активира абонамента.На мен всеки месец ми вземат по 5,70 евро и говоря безплатно със страните изброени в план Европа ето тук https://secure.skype.com/account/call-phones/settings/free?packa … =europe-region-g3,включително и България.Ако някой иска да са му по-удобни разговорите както беше писала Шехи,то може да си купи скайп телефон  и става независим от компютъра при разговорите.Може да си ходи из жилището ,да си седи в градината или на балкона и да си говори със всеки от скайп,дори набирайки скайп профилите,а не само телефоните.За мен е удобно и евтино.
Ако някой има въпроси,то днес имам възможност по-често да поглеждам форума и с удоволствие ще помогна.

# 96
Шеки честита рожба и от мен   bouquet

калинка много полезна информация.Ще я ползвам живот и здраве на лято когато стъпя на немска земя. Hug

# 97
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
от болницата ви вадят акт за раждане. Заверявате акта за раждане с апостил. Апостилът прави документа международно признат (не само в Германия). 

още в болницата казахме, че искаме и международен акт за раждане и ни издадаха и такъв. с апостили не съм се занимавала, но си признавам, че се и отказах да вадя ЕГН на бебо, та не съм ползвала акта Peace, но трябва да важи нявсякъде. така отпада занимавката с апостили.

# 98
  • DE
Тъй като сме с тенденция да се присъединим към живеещите българи в Германия с интерес ще следя темата.
Благодаря на пишещите, давате доста добра представа за случващото се там   bouquet

# 99
Шеки, Честито и от мен! Когато имаш време, дай малко подробности - за бебето, за раждането. Иначе на теб бързо възстановяване и много, много спокойно бебе ти желая!

# 100
  • в сърцето на един мъж...
Петка, с немския акт за раждане се вади пасавана, ама май искаха да е преведен, вече не помня как беше Embarassed

# 101
Благодаря на всички:) Оправих грамажите, но наистина не става много ясно, че е момче:) Когато си сметнах термина и видях 8.3. си казах слава богу като знам колко малко деца реално се раждат на термин, нямаме шанс да уцелим точно датата, пък то какво стана - точен като часовник:)
ДжейДжей раждането като раждане, на мен ми беше второ, единственото по-различно при мен беше, че таткото си го изражда:) Което беше естествено ужасно голям плюс, просто въпреки болката, знаех, че съм в най-добрите ръце и всичко завърши добре за наша радост. Първото ми раждане беше в БГ, с окситоцини, епиозотомии, лежане само по гръб, много исках сега да е различно, да родя във вода, да се разхождам, разни глезотии искаха да правят акушерките, но в крайна сметка, като почнаха сериозните болки легнах по гръб, казах, че искам секцио и не станах повече:))) За сметка на това половин час след раждането станех от родилното легло, взех си чантата и тръгнах към отделението, нещо, което в БГ ми се случи на втория ден, пак след уж нормално раждане:) Иначе аз знаех как се гледат бебета и родилки тук след раждане, надявам се един ден и в БГ да стане така.

# 102
Искам да попитам...който има представа от хорт...може ли да изисквам да вземат децата при двама работещи родители на редовна смяна? дори да са запълнени местата...има ли някакъв начин да подам молба/оплакване или каквото и да е, в случай че не искат да ги вземат? Знам, че това не е като градините и не са задължени най-вероятно, но все пак...  Sad

# 103
  • Germany
Искам да попитам...който има представа от хорт...може ли да изисквам да вземат децата при двама работещи родители на редовна смяна? дори да са запълнени местата...има ли някакъв начин да подам молба/оплакване или каквото и да е, в случай че не искат да ги вземат? Знам, че това не е като градините и не са задължени най-вероятно, но все пак...  Sad

никой не е задължен да ги вземе, въпрос на класация и места  Peace

# 104
С оплакване и изискване , за място в хорт няма да стане. По скоро с личен разговор с директорките на хорта или миттадсбетро.... към училището. Даже с малко уклон към молба или колко ви е нужно заради езика на децата.

Общи условия

Активация на акаунт