Малки сме родени , но ще станем силни и големи :)

• 92 821
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
Аз захраних на пет коригирани, след разрешение от д-р Слънчева, че детето е готово. Направи ми схема жената и по нея се захранихме.

Смуси  Hug радвам се да те видя. Как сте вие?

# 691
  • offshore & overseas
ЛаВидке, аз съм обяснявала, че да, много се риве на тия гимнастики (а явно и на ония, ваще), ама аз не се вчепетлявам, защото виждам, че има файда (най-малкото се уморява и тонизира, а и раздвижихме перисталтиката). Вкъщи като му ги правя (от дъжд на вятър), се дере още по-яко.

Добре подфанахте темата за захранването и да ви кажа, аз имам известни колебания как да постъпя. Ако питам ЛЛ, тя иска да почваме още ся (зарад пустата анемия), но няма да стане, все пак затолкова мозък все още ми е останал. Аз си бях решила, че на 4 коригирани, но малко се разколебах сега, като ви прочетох. Пък и неонатоложката от МД май е на мнение, че на 6 коригирани трябва да се случат нещата.

Не че ме е страх, нашият е изключително кърмен и не повръща, а двете каки не проявиха хранителни алергии (а и други, де). Но пък тях съм ги захранвала късно - след 6 навършени месеца, като започнах със зеленчуково пюре (картофено) и до ден днешен храненето на голямата е кош-мар, а малката все пак яде, но не както аз бих искала.

Преди време четох на сайта на Христина Янкова - Хедра, че напоследък специалистите започват да клонят към по-ранно захранване за недоносените, като внимателно трябва да се прецени колко по-ранно да бъде, като в статията тя предлага няколко схеми (за преценка) и критерии.

Защото ще се съгласите, че от една страна, по пътя на логиката, уж храносмилателната с-ма на недоносените е по-незряла, ама тя всъщност е била по-незряла когато са се родили и е била принудена да започне да бачка на пълни обороти дори по-рано и вероятно е и узряла по-рано. Колко по-рано, трудно е да се каже, но все пак има го и тва според мен.

От друга страна обаче, и според мен това е разумен аргумент за по-ранно захранване, наще хора имат нужда от по-богата и разнообразна храна дори от кърмата, особено ако е установен някакъв дефицит, като например железният. Самото даване на Малтофер например (аз съм принудена да давам) си е вид добавка към кърменето, която при това създава стомашно-чревни проблеми (колики и запек).

Не ме разбирайте погрешно, не съм привърженик на ранното захранване, напротив, по-горе дадох пример за обратното с дъщерите си, но взех да се замислям дали пък няма логика и в по-ранното захранване на недоносените дечица. Защото е вярно, че те имат нужда от по-специално внимание поне в началото. Та така, да не разсъждавам повече „на голо”, ами направо да ви покажа статията:

Захранване на недоносено бебе

Най-отдолу е цитирала и източниците си, полезна е статията, няма спор.

Последна редакция: вт, 29 юли 2014, 10:32 от Мяуче

# 692
Моето дете е голямо и е захранвано по старата схема, рано.
Никакви проблеми не сме имали. Peace

# 693
  • София и там където не се пуши
Аз захраних на пет коригирани, след разрешение от д-р Слънчева, че детето е готово. Направи ми схема жената и по нея се захранихме.

Смуси  Hug радвам се да те видя. Как сте вие?

Междудругото и аз съм слушала много д-р Слънчева

# 694
Много полезна статия, Мяу, според мен наистина го има този момент, че нашите бебчовци са били на мляко 3 месеца преди термина (в символични количества разбира се), т.е. ако се захранва като доносено бебе, ще бъде на 9 реални, което не ми се струва редно.

# 695
Здравейте мами. Моята Ирина вече е на 2г и 1м. Роди се в 31гс 950гр. Прочетох че пишете за захранването и аз да си кажа как направих. Тя имаше алергия към млякото, и педи каза да я захраня след 6коригирани месеца. Първо започнах с кашите, в нашия случай безмлечни, После започнах зеленчуковите пюрета, 1 седмица един вид, после 1 седмица др вид и така докато ги изредя (защото да видя да не направи алергия от някое)(това с пюретата стана към 8м коригирана. 1 месец бяхме на зеленчукови пюрета, после започнах да давам микс зеленчуци и месо... След едната година израстна алергията и защочнах да и готвя... а след това и от млечна кухня взимах храна.

П.С. за рехабилитациите децата винаги ще плачат, Ирина и на масажите плачеше.

# 696
  • В една слънчева къща...
Аз захраних на 6 коригирани или 7 реални. И с всички останали храни се съобразявах с това. Кисело мляко на 11м. започнах да давам. Лично аз за никъде не бързам. В момента ѝ готвя, защото си имаме почти всичко в градината + различни месца. Още се изцеждам и давам 4 пъти кърма. Иначе не яде с охота, но го отдавам на зъбки. Майка ми ѝ подари кехлибарен комплект и мисля, че има ефект и е по-спокойна. За рехабилитации и т.н. тук нямаме специалисти и не сме правили. Надявам се въпреки това да няма проблеми. Педи поне казва, че се развива супер, не че това ме успокоява...

# 697
Нашият неонатолг доц.Мумджиев ни каза родените по термин се захранват между 4-6 месеца за вас това е 6-8 реални месеца. Сега към края на август ще се видим с него да ни каже схема за захранване и мисля септември да я почваме.

# 698
Здравейте,може би не е редно тук да пиша,но не мога да открия темата,а проблемът ми е,че моите бебки са недоносени като едната е с много силни колики.От две седмици обаче забелязвам,че тя плаче прекалено много,водих я при неонатолог и казаха,че всичко е ок,просто коликите са силни.Гладна е и като й дам шишето с мляко не иска да се храни и вместо да наддаваме май отслабваме Sad(((((((((((((((((((((((((((((((((( незнам какво да правя?????????????????????????? Помогнете

# 699
  • Варна
Аз бих завела бебчето на детски гастроентеролог  (всъщност аз това и направих,  тази разлика, че при нас проблема беше, че и ядеше много често Wink ).

# 700
 Имaме новa кaкa рехaбилитaтор от Кaрин дом.Много положителнa,интелигентнa и информирaнa.Просто се рaдвaм,че в отчaянието си ги потърсих.Включихa ни в прогрaмaтa им зa недоносени.Водих млaдежa нa лекaр по физикaлнa медицинa,който зaедно с рехaбилитaторкaтa незaвисимо един от друг сa нa мнение,че нaшето момче зa сегa се рaзвивa добре и дори поизпревaрвa коригирaнaтa си възрaст.Поуспокоих се и aз. Simple SmileХипертонус нямaме вече и ще прaвим комплекс от упрaжнения,но когaто детето искa под формaтa нa игрa.Рaзбрaх,че нaкaкви нови вaксини щяло дa имa шествaлентни.Aко вече имa някой вaксинирaн дa сподели. PartyЗaпочнaх дa зaмрaзявaм зеленчук нa кубчетa във връзкa с предстоящото зaхрaнвaне.Тогaвa нямa дa имa тиквички нaпример и други.

# 701
  • Варна
ДАН, много се радвам, че нещата се развиват добре!  Hug
Тиквички има зимата в Пикадили (а и в другите по-големи магазини), така че ако твоите не са домашни, може да си спестиш замразяването им.

# 702
Домaшни,домaшни Grinning

# 703
ДАН, много се радвам на добрите новини Simple Smile При нас пак има проблеми - има хипертонус на гърба и се извива на дъга назад, в резултат на което изобщо не може да повдигне глава от легнало положение, не знам вече... Другия месец ще се наложи да правим скенер понеже на ТФЕ лекарката видя нещо, което може да се окаже проблем... нямат край тези проблеми. Дано да се разминат нещата  Praynig

# 704
Мaриянкa,Дaно всичко с вaс дa е нaред PraynigВсичко си имa крaй и проблемите свършвaт,когaто им дойде времето!

Общи условия

Активация на акаунт