Валенсия

• 124 243
  • 764
  •   1
Отговори
# 135
  • SF
До Аликанте не стигнахме. Бяхме през юли. Не успяхме да си намерим "бързо, лесно и удобно" и го пропуснахме.
Валенсия е приказна. Ние имахме възможност да ходим на плаж заради сезона, в който бяхме, но предпочетохме повече време в града да прекараме. Много сме впечатлени. Паркът и Океанографик си заслужават. Музеи не сме посещавали, освен една крепост, на която се качихме чак до върха й.
Не знам какви дрехи да носиш, но през юли температурите бяха като в Бг.

# 136
  • София
Върнахме се от Валенсия и още си събирам мислите и впечатленията в главата. Grinning
Определено е град, който си струва да се види, особено ако е бил в Барселона и Мадрид, защото за мен обединява най-хубавото от стила и на двата града! Hug

От летището се втурнахме към метрото за по лесно и удобно и ни спря цената -4,90 евро на човек/посока!!!! Никакви 3,90-няма такава цена, понеже по-нагоре в темата го има като информация и изрично помолих за информация за промените-но никой не се включи с инфо, че цената е завишена.

Ба! Че то само Лондонското метро се сещам, да е по-скъпо от това на Валенсия! newsm78 #Crazy ooooh!
Взехме автобус 150 за 1,45евро от летището-отвън с еизлиза на пиацата- до Плаца Еспаня и от там....пеша до хотела. Не очаквах да е толкова далеч. сега не бих го направила. Laughing Mr. Green

Хотелът ни се оказа изключително далеч от метрото и това доста ме озадачи, но пък бяхме до Двореца на музиката на парка Турия точно до Холидей Ин хотела. С автобус 1 и 19 успяхме да се придвижваме успешно от-до център и плаж. Оказа се че
Ходихме 2х на плажа, но аз не посмях да се изкъпя във водата. Огромен плаж! Не бях виждала толкова широка плажна ивица и да отбележа- незастроена. Grinning
Километри плаж с фин пясък и кристална вода. Няма водорасло, няма медуза, няма камъчета-красота!
Само едно нещо ме притесняваше леко отвътре- тая миризма на язовир. От малка са ме понесли нашите на язовир, и познавам много добре тази характерна миризма на леко заблатяване. Дали беше от мокрият пясък на плажа, не знам, но е много специфична.
Изненада ме откровено района около плажа. На повечето места, на които съм била плажната ивица е обикновено най-скъпо застроената и най-концентрирана търговска зона. Тук обратно. Плажа на Валенсия е на отстояние от центъра на града, равно от центъра на София до Илиянци.
Веднага се вижда мизерната обстановка, преливаща от бедни запустели постройки, ту в препълнено общежитие с висящи дрехи по прозорците и просторите в стил Неапол.
Има тоалетни на всяко кръстовище до плажа-автоматични/само почистващи се за по 30 евроцента.

Автобус номер 1 ни отведе до автогарата, от където взехме на другият ден автобус до Бенидорм. Отказахме се от Аликанте, защото решихме, че на 29-31градуса не си струва да се ходи в града да се гледат небостъргачите на Аликанте, като това можем да направим и в Бенидорм + ходене на плаж.
Е, в прекрасните води на Бенидорм съм се къпала като малко дете. Няма такава радост! Кристална вода, чиста, без изкуствени и естествени примеси. Mr. Green Безбройните кафенета по плажа предлагаха кафе за 1 евро, сангрия за 8 евро /л. бира за по 2 евра и пр. Народни цени. Simple Smile

Храната -особено паеля Валенсияна не ми хареса изобщо. Аз не съм ценител на ориза по принцип, та това ми дойде в повече. Успяхме единствено последният ден да опитаме единствената риба, която имаха и предлагаха там-риба меч със зехтин и риган. От към риби във Валенсия предлагането беше много зле. Питах за бакаляо, видях само веднъж и то в магазин за храна. Не съм доволна от храната им. Crossing Arms Сангрията се продаваше с вариации в рецептата и цената. Ту слагаха плодове, ту никакви. Ту беше леко киселка, ту не. Това в Португалия не беше така. И тук Лисабон печели отново точка.
Влюбена съм в строителният и архитектурен гений на испанците! Hug Flutter Това трябва да им е признае! Парка Турия е нещо невероятно и как само всеки см. са усвоили от пресъхналото корито на реката?! Страхотни са! Peace bowuu

# 137
Последното мнение за мен е изключение отколкото правило за плажовете на Валенсия.
Ще поясня, че съм изкарал едно цяло лято по плажовете в и около града 30-40км на север и на юг, отделно всяка година от последните 10 съм ходил поне 2-3 пъти по 2-3 дни през лятото.
През лятото много често има медузи едри и дребни, планктон и др, да водата е чиста на фона на черноморието ни, но е много далеч от кристална!
Града за мен е много далеч от хубавите испански градове, единсвено океанографик и другите неща около него, го правят в момента нещо привлекателно.
Билета на метрото до летището го вдигнаха много и наистина е много скъп за Испания.
За Бенидорм изобщо не искам да говоря,  хора има всякакви, на някои има харесва и Слънчев бряг, та няма еднакви вкусове.
Паеята по кръчмите там няма как да е много читава, но и тя не е за всеки вкус. Приерно в Малага и околностите паеята се прави в кръчмите на плажа на дърва и е страхотна, там има доста повече избор от риби и морски неща, огромни миди и др. Валенсия не е плажна дестинация, а в околностите ходят основно бедни англичани, та  затова няма богато предлагане по кръчмите.

# 138
  • Milano
То освен цената на билета 3,90 се плаща и 1 евро за картата (тархета).

Летището го направиха в зона АБЦД затова е толкова скъпо.

В сайта на летището си пише всичко.

Аз също не харесах храната във Валенсия, в т.ч. и паеята.

Най-вкусната паея, която съм яла а също и сангрия (съм пила) е в Бенидорм.
В едно малко ресторантче в стария град.

Бях го намерила с отлични отзиви в Трипадвайзър и наистина беше така.

Освен, че струваше два пъти по-евтино в сравнение с пристанището прим.

А, да и Сарсуелата беше прекрасна.

# 139
  • SF
Това лято бях във Валенсия и всички задължително ми казаха да опитам прословутата паейя, защотго градът бил родният й дом. Опитах я. Една проста манджичка с ориз, каквато тук не бих поръчала в нито един ресторант. Да уточня, че преди това съм яла паейя в Барселона и... същата работа. Обожавам испанската кухня, но не точно това ястие.

За плажовете на юг от Валенсия, казаха, че е възможно най-грозната част на Испания. Това го четох май и тук във форума няколко пъти, но и извън форума. В неделя си говорихме за Валенсия с един приятел, който изкара лятото там. Разказва нещо подобно на това, което и Alexlav споделя.

# 140
  • София
Последното мнение за мен е изключение отколкото правило за плажовете на Валенсия.
Ще поясня, че съм изкарал едно цяло лято по плажовете в и около града 30-40км на север и на юг, отделно всяка година от последните 10 съм ходил поне 2-3 пъти по 2-3 дни през лятото.
През лятото много често има медузи едри и дребни, планктон и др, да водата е чиста на фона на черноморието ни, но е много далеч от кристална!
Града за мен е много далеч от хубавите испански градове, единсвено океанографик и другите неща около него, го правят в момента нещо привлекателно.
Билета на метрото до летището го вдигнаха много и наистина е много скъп за Испания.
За Бенидорм изобщо не искам да говоря,  хора има всякакви, на някои има харесва и Слънчев бряг, та няма еднакви вкусове.
Паеята по кръчмите там няма как да е много читава, но и тя не е за всеки вкус. Приерно в Малага и околностите паеята се прави в кръчмите на плажа на дърва и е страхотна, там има доста повече избор от риби и морски неща, огромни миди и др. Валенсия не е плажна дестинация, а в околностите ходят основно бедни англичани, та  затова няма богато предлагане по кръчмите.
Аз си обяснявам чистата вода във Валенсия със сезона. Не е юли, август все пак. От значение е и това Wink.

За Бенидорм -къде ме прочете да се прехласвам?! Grinning
Просто нещо, което трябва да се види. Аз правех асоциации с Монте Карло и ми беше интересно да го видя като как е. Мои познати бяха там 12 дена и за мен беше важно да видя това, което те ми хвалеха за интересно и различно. Да, различно е определено и да-хубав живот кипи по уличките, но толкова.
Водата, водата е прекрасна и чиста. По-чиста и по-хубава от Валенсия със сигурност. Нямаше я миризмата на язовир. Simple Smile

В сайта на летището си пише всичко.
Е, то тогава к'во търсим изобщо в тоя форум?!
Да си направим справочник с линкове само?  Joy

# 141
  • SF
Аз бях там през юли и водата беше толкова чиста, колкото и в Черно море. Нямаше водорасли, но пък не беше прозрачна. В Барселона беше по-чиста, но във Валенсия пясъкът е много ситен и прави водата по-мътна. Плажовете с камъни са с много чиста вода.

# 142
  • София
В Барселона водата беше 16 градуса последният път като ходихме, та може и от това да е чистотата и.
Във Валенсия е 27 градуса. Има "живот" в нея. Simple Smile

# 143
Ще опиша с няколко думи къде как е в тази част на Испания, визирам плажовете.
От Сагутно до Валенсия няма нищо интересно, плажовете са с по-едър пясък, единственото хубаво е, че не са претоварени с хора, дори юли и август има малко хора, а  наистина са големи и широки.
Интересно място преди Валенсия е port saplaya, казват му малката Венеция, понеже един квартал с блокове прилича на Венеция, има вода и лодки вместо улици с коли.
Плажа във Валенсия-Малвароса е много голям и широк, с фин пясък, но нищо интересно няма, нито е много бистра водата, нито нищо, но за градски плаж на голям град е повече от добър, има си много места за паркиране има две кръчми от сорта на макдоналдс и нищо повече.
След това е пристанището и града свършва. Надолу на 8-10км извън града има малки плажове с много растителност зад тях, аз  съм ходил там най-често, това са ел салер и други наоколо, доста тесни са и са малки, там пясъка е фин, паркинги  има почти на всеки плаж и няма проблем с паркиране и стигането до тях.
По-надолу става още по-зле, градчетата Cullera и Gandia са вече туристически, но реално са доста кофти, големи блокове до самия плаж, има добра инфраструктора навсякъде, но нищо хубаво... Плажовете отново са големи и широки с дребен пясък, водата е добра, но не бистра.
Нещо от сорта на Слънчев бряг като атмосфера, но значително по-добре все пак.
Altea е още по-надолу, там вече плажа става от дребни камъни..
Бенидорм за мен е повече от гаден, бях там само два дни и не искам да се връщам никога, високи сгради, най-отврателната храна, която съм ял в Испания, с две думи, за мен това не е Испания!
Плажа на който бях, беше с камъни в морето, нищо хубаво не видях, дори едно нещо.
На същото ниво в класацията ми за най-гадни места е и следващото място, където съм бил 3-4 дни и то две лета подред. Това е около торревиеха да речем 15км нагоре и надолу. Там цялата зона не само по край брега е супер застроена със стотици къщи и вили, дори до ориуела, което е доста навътре, основно има чужденци, англичани и др, наоколо няма нищо, само супермаркети и тук там някоя кръчма, обаче на плажа става нещо жестоко, което съм виждал само там и на места в Бг. Понеже има много хора, а плажовете са малки, често хората са един до друг буквално. Там съм ходил по покани на приятели, аз не бих дал и 1евро за да летувам там.
Общо взето това е, който иска да види хубави плажове и атмосфера, трябва да отиде на други места. За мен си остава най-гаданта зона и за живеене и за почивка, не я считам за Испания направо. Разбира се, акос е сравянва с други места и държави, може да е по-добре.

# 144
  • SF
На мен ми е много интересно да те чета. Все едно пътувам натам. Всъщност, не казвам, че трябва да се доверявам на всяка една дума, защото впечатленията са нещо субективно. Но ми е полезно и приятно да научавам нови неща от хора, които поднасят лични впечатления.
Моите впечатления за Испания до голяма степен са "споделени" или придобити от изучаването ми на езика и от няколкото ваканции или кратки пътувания до Барселона. Веднъж бях там само за дълъг уикенд. Това лято, обаче пък се влюбих в красотата на Валенсия и при възможност непременно ще се върна. Прелестна е! (за моя вкус)

А иначе, хората сме различни. Аз обичам да е шумно, пълно и това ми е забавно. Също не наблягам на храната като съществена част от пребиваването ми някъде, защото много неща не ям.

# 145
И на мен ми е интересно да Ви чета всички,малко добивам представа за различните райони на Испания. Ходих в Барселона и малко на север, разбра че там пясъка е едър, тук казвате на юг е по-ситен.
Alexslav , а какво ще кажеш за Оропеса дел Мар? Там как е , добре ли е за плаж? Имаше едни оферти на агенции миналата година за хотелите Марина Дор и Гран Дуке - Портокаловия бряг , но тази година ги нямаше, а ми се иска там да отидем самостоятелно.Тази година пуснаха уж пак Портокалов бряг- но само хотел Пенискола.
https://www.google.bg/maps/place/Orpesa,+Castell%C3%B3,+%D0%98%D … 1535502,15z/data=!4m2!3m1!1s0x12a004c686d872cd:0x8c0284128d62ed06

# 146
mandy2, не съм бил в тази зона и не мога да ти кажа нищо. Аз предпочитам да ходя на други места на плаж. Ако говорим за полуострова бих избрал зоната в южната част от Монтрил до Малага, бил съм няколко пъти там и два пъти в Нерха, където е сниман филма Синьо лято. След Малага, в посока Марбея и Гибралтар, става по-хладно и духа доста.
Друга добра зона е под Португалия, по-точно от Кадис надолу, там почти няма чужденци, основно ходят испанци, но и цените не са ниски, но няма нищо общо с източният бряг..
Северната част е много красива, оргомни плажове и океан, визрам Кантабрия и наоколо, минус е, че става само юли и август месец, понеже дори тогава водата е 20-21-22  градуса максимум, но аз го преглъщам, на фона на всичко друго там.
Лично аз,  последните 5 години ходя основно само по островите им.

# 147
  • София
Друга добра зона е под Португалия, по-точно от Кадис надолу, там почти няма чужденци, основно ходят испанци, но и цените не са ниски, но няма нищо общо с източният бряг..

Много е хубаво, но ако се преглътне, че океанът е много студен. Според мен е по-студен от в Алгарв, може би защото плажовете в Алгарв гледат на юг...може и да не съм права, но някак по на завет ми изглеждат  Joy

На мен плажът на Нерха не ми хареса особено, пясъкът беше едричък, но беше най-хубавият от няколкото в района, които посетихме. Но старата част на градчето е много хубава, с китни малки улички. Самият град няма нищо общо с това, което помним от филма - разраснал се е Simple Smile

Приерно в Малага и околностите паеята се прави в кръчмите на плажа на дърва и е страхотна, там има доста повече избор от риби и морски неща, огромни миди и др.

Докато не ядох такава паейя (с й ми изглежда по-добре написано  Crazy) мислех, че въобще не харесвам това ядене...много вкусна, сочна, със скариди, миди и пилешки бутчета и огромните тигани, в които я правеха свършваха за секунди. Вкусотия!

# 148
Виждам, че темата се е изместила на юг, така че се възползвам да питам:
Края на октомври и началото на ноември подходящо ли е за Малага и околности? Нямам предвид плаж, а просто приятно време за обикаляне (20 градуса или повече)?

# 149
Здравейте,
никой не е писал скоро тук, но аз все пак ще си питам, а може и някоя добра душа да знае  Heart Eyes
Знаете ли място във Валенсия, където можем да си оставим багажа преди полета, който е чак около 20ч.
Например на гарата Estacio del Nord?

Общи условия

Активация на акаунт