СЕДМИ клас - втори срок - 11 тема

• 25 584
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
Палето, за нас се пошегувах, че свърши, за тях не е почвала. Joy

Всъщност, вдъхнових се от поста на Стефан Б.:
Хубава е геометричната, но нещо ми се опъна втората част на второто подусловие - доказах лесно  че ...

Ami да, девойката се прибра от курс и е в къщи, щастлива, че с майка й сме на работа, съответно е на три компа в чата, с кучето а килене и два телефона, вероятно, смятам да я изненадам приятно с тази задача довечера, но нали трябва да съм подготвен, опитвам се да я реша тази 24-та задача... Но стана, изкарах я, търсеният ъгъл е 30 градуса, а другите два на триъгълника са съответно 75 и 60...
Не е лесна много, но става, като пуснеш височината в равнобедрения APB и се получава равностранен триъгълник и там сработва зависимостта 2/1 в правоъгълния ABD и ъгъъла излиза 30...

# 676
  • София
Стефане, кой ъгъл е 30 Simple Smile  Sad

# 677
Стефане, кой ъгъл е 30 Simple Smile  Sad

BAD не е ли?   Ако РМ е бисочината на равнобедрения АВР, М дели АБ  наполовина нали. ПД=МВ по условие, равно е и на РМ защото РМ е височина и медиана в правоъгънлия равнобедрен АВП, а МД е също равно на половината от АВ, тоест на МВ защото е медиана в правоъгълния АБД, следователно РМД е равностранен, а ъгъл BAD би следвало да е 30.
Бъркам ли?

# 678
  • София
BAD e 15 Градуса. Peace

# 679
  • София
Бъркаш. , <BAD=15, защото от <PMD=60=><ACB=60=><ABC=75=><BAD=15

# 680
# 681
  • Вече на светло в София
Кое основно положение ползваш? Основна задача ли е?

# 682
  • София
СтефанБ, следвам твоя ход след доказването на равностранния триъгълник. Peace PM=MD=AM=MB
< AMP =90, <PMD=60 =><AMD=90+60=150
Триъгълник AMD е равнобедрен, затова <DAM=<ADM= (180-150)/2=15

# 683

Да сега виждам, че е абсурдно bad да е по-голям от cad, естествено.
Но не вдявам как от това, че PMD e 60 стигаме до решението,  че ACB e 60?

# 684
Да да схванах, благордаря ви Ганис, никсе, тая задача си е добра, две думи няма. Да видим девоойката довечера как се прояви
Лека вечер, благодаря още веднъж!

# 685
  • София
Да да схванах, благордаря ви Ганис, никсе, тая задача си е добра, две думи няма. Да видим девоойката довечера как се прояви
Тази задача е идеална. Има доста неща по нея. Ако искате, утре ще развия темата по медианите и ъгъла:)

# 686
Да помоля, ако някой реши всички задачи от Софроний, да ги пусне в темата. Hug

# 687
  • Вече на светло в София
Тази задача е идеална. Има доста неща по нея. Ако искате, утре ще развия темата по медианите и ъгъла:)
Аз лично ще чакам с интерес. И ако може да кажеш как от това че ъгъл PMD =60 следва <ACB =60

# 688
StefanB бил мъж newsm78 едва сега зацепих....

# 689

На седмокласниците не им се полага -  ваканция след 23-ти. Като ги жалите толкова, не се чудете след изпитите защо е такъв резултатът. Peace

Peace именно! но много ми се опъва дребния. Токущо прикл'чих една дълга лекция как сама съм се готвила за приемни изпити - без някой да ме подтиква и записва тук-там...

Общи условия

Активация на акаунт