Кой инстинкт е по-силен - майчинския или за самосъхранение?

• 17 435
  • 278
  •   1
Отговори
# 255
Извинете,моля....вие сега какъв инстинкт показвате  и от коя част на мозъка идва ? Party 

# 256
  • София
теб чакаме, за да ни кажеш!

# 257
Инстинктивните реакции са непредсказуеми, непредвидими и не могат да бъдат анализирани в хипотетична дискусия.
 По отношение майчински инстинкт и инстинкта за самосъхранение, мисля че на някакви ниво те се припокриват, защото става въпрос за едно и също нещо да съхраниш себе си, или това, което си произвел и е част от теб, т.е.  егото е водещо.
Но държа обърна внимание, че инстинктите се проявяват в екстремни ситуации, в които не пожелавам на никой в темата да попада.

# 258
# 259
Според мен инстинкта за самосъхранение е най-силен.
Но т.к сме нещо повече от автоматика и нещата са по-сложни , инстинктите подлежат на преодоляване - хора скачат от струтващия се небостъргач, преодолявайки себе си, други се хвърлят в черната вода, за да спасят непознато човешко същество или животно, трети застават на пътя на танка и тн. Не е само детето причина човек да прескочи инстинкта си за самосъхранение. И въпреки това остава най-силен.

пп: но този инстинкт според мен е постоянен. Не пия от локвите, не бъркам в контакта, хлебарката не ми се струва апетитна и кой знае какво още като постоянни действия инстинктивно предпазващи ме 24ч. Това е инстинкта, не точно "ама ти сега ще се жертваш ли" и при какви условия.

Последна редакция: вт, 09 апр 2013, 18:06 от 10 c's

# 260
Не съм чела темата.

Аз мисля, че майчинският инстинкт е своего рода инстинкт за самосъхранение (на твоите собствени гени => на теб самия в бъдещите поколения), така че в някакъв смисъл въпросът за мен се обезсмисля. В този ред на мисли - майчинският инстинкт е "по-висш" инстинкт за самосъхранение, присъщ на по-висшите форми на живот.

Бях гледала научнопопулярен филм. Една тюленка беше приклещена с малкото си от бяла мечка в дупката. Трябваше или да остане да "защити" малкото си, но по този начин да загинат и двете, или да се спаси и да остави него, но след това да има следващо малко (е, при нас хората може би е по-различно, но зависи кой, къде и в каква ситуация се намира). Това не противоречи на по-горния ми абзац.  Peace

Гласувам с: "Майчинския".

Последна редакция: пн, 22 апр 2013, 22:37 от pudding

# 261
Инстинкта за самосъхранение.

# 262
Не съм чела темата.

Аз мисля, че майчинският инстинкт е своего рода инстинкт за самосъхранение (на твоите собствени гени => на теб самия в бъдещите поколения), така че в някакъв смисъл въпросът за мен се обезсмисля. В този ред на мисли - майчинският инстинкт е "по-висш" инстинкт за самосъхранение, присъщ на по-висшите форми на живот.

Бях гледала научнопопулярен филм. Една тюленка беше приклещена с малкото си от бяла мечка в дупката. Трябваше или да остане да "защити" малкото си, но по този начин да загинат и двете, или да се спаси и да остави него, но след това да има следващо малко (е, при нас хората може би е по-различно, но зависи кой, къде и в каква ситуация се намира). Това не противоречи на по-горния ми абзац.  Peace

Гласувам с: "Майчинския".

А какво направи тюленката?

# 263
Сигурно е зарязала малкото, щом следва забележка, че при нас е по-различно.  Thinking Като онази маймуна от експеримента, който бях споменала. Инстинкти...

# 264
Мерси, колега, мързеше ме да мисля.

Логично ми изглежда да го зареже - то нямаше да оцелее само след нея. Особено при бяла мечка в уравнението. 1> 0. По тюленски, да не ме емнете, че ще си хвърля детето (дето го нямам  Mr. Green ) на първата бяла мечка.  Laughing

# 265
Още по-интересна гледна точка предлага Пратчет в Snuff.

Скрит текст:
Там гоблините, умиращи от глад, изяждат децата си, вярвайки, че душата на изяденото дете ще се завърне в по-добри времена. Обяснявам го касапски, в книгата е много по-поетично. После ме питай що ще ходя на Оная изложба.  Laughing

# 266
  • София
На коя изложба?

# 267
Изложба на екзотични животни във Варна след някой друг месец, Александрия, с цел изучаване на майчинския инстинкт на място.

# 268
 Joy На Гюнтер фон Хагенс, Александрия.

# 269
  • София
Аз не виждам особена връзка на оная изложба с темата, но понеже стана въпрос за нея, да споделя едно мнение, което споделям:

http://orthomatic.net/?p=1220#ref=Wibiya_bar2

Общи условия

Активация на акаунт