Кой инстинкт е по-силен - майчинския или за самосъхранение?

• 17 428
  • 278
  •   1
Отговори
# 75
  • софия
абе то и за кучетата и котките казват че били врагове и не се понасяли, ама ела ги виж вкъщи как се целуват и се обичат и се търсят.....
изключения винаги има. Пък и говорим за общия случай , не за психопати!

# 76
Когато една жена стане майка, вече майчинският инстинкт става по- силен. В кризисна ситуация първо спасявам децата си, без да се замисля. Ако детето ми падне в река примерно, скачам на секундата , въпреки,че не мога да плувам.

Много  се   извинявам  , ама  това   изказване  е   върха  на  бора .  "  Не мога  да    плувам , но ще  скоча".  И как  точно  ще  помогнеш  на  детето   , ако не може бързо да  доплуваш  до  него? Да  речем , че не  се удавиш и все пак   прецапаш  може   само  да  го повлечеш надолу  в  паниката или   ако  е по-тежко-  то теб.  Вариант   1-  търсиш  помощ  от  близо  от някой , който е добър   плувец и може да  вземе разстоянието   за  отрицателно   време . Вариант  2 -  ако   детето  е наблизо  хвърляте  непотъващ   предмет  за който може да  се  хване  и да  го  държи над  водата.
Ами   те  не  случайно    пишат в   инструкциите  в  самолетите , че  в  случай   на  разхерметизация и когато  пътувате  с  дете , първо   си  слагате  вие  кислородната  маска  и тогава  слагате  тази  на  детето.  Не  знам   как ще  помогнете  на детето си  ако  загубите първо  вие  съзнание.
Разбирам -  майчин  инстинкт - добре , но   защо  зорлем  трябва  да се  жертвате  вместо   да  спасите  и  двама  ви.

# 77
  • София
Амели, работаата е там, че не става въпрос нито за психопати, нито за лабилни! За съвсем обикновени хора е думата, което прави нещата да изглеждат още по-ужасни, защото излиза, че не се знае знае ли се.

И аз като го прочета или чуя нещо от сорта с плуването, и ме напушва смях. Много сапунки гледате!

# 78

И аз като го прочета или чуя нещо от сорта с плуването, и ме напушва смях. Много сапунки гледате!

Анди  , истината  е  , че  в  критични   ситуации  само някои   жени  могат да  запазят  самообладание  и  да  мислят  трезво.  една  голяма  част  вземат  много   прибързани   решения с които повече могат да  навредят   отколкото да помогнат

Спомням  си  една случка   от моето  детство .  Татко   е  в командировка ,  а мама  ни вози  с брат  ми  с колата нанякъде .  Човекът  ,който    кара  в лентата  до  нас  получва  инсулт и  колата  лети  към нашата . Мама  вижда , че нещо  става  и  удара  е  неизбежен и  много  сериозно  но  спокойно  казва : " Деца  искам  да се хаванете  силно   и  да се наведете  защото  сега  ще  ни ударят".  Така  и  стана , но не  бяхме   изненадани.  Разминахме  се   с драскотини.

# 79
А леле смЕх..Майчински инстинкт!Че и вроден па чак.. Joy Joy Joy Joy

Де ви го инстинкта кат маате гащи по тротоара,а чавето шляпа на платното?Че и за ръка инак го дръжат Mr. Green..На такова нещо съм ставал сводетел 100-ици пъти!
Една такваз със мноо силен вроден майчински инстинкт,слязох от колата и ако не бях с жената и детето,щех да я ошамаря д**а и овцата проста..Привечер,сумрак..Тя крета в индианска нишка,по ръба на тротоара,а детето 5,6 годишно с неква триколка долу на платното..Едва го видях..И тъкмо намалявам да ги подмина и нацелих една яма..Колата отскочи по посока на тях..
Обяснението на простакесата/ъъъ пардон..Обяснението на вродения майчински инстинкт беше  Ми щото тротоара бил зает от коли(факт де)..Ма да слезе тя да бута триколката по улицата,а детето да качи на бордюра..Обаче не..Нейния задник беше на тротоара,а този на чавето напълно изложен на риска на колите..
п.п.И пак казвам..Не е единичен случай,а често срещана гледка

# 80
  • софия
Чакай ега докато е овреме да се поФаля  Mr. Green че не съм от тез. и сами да са децата са наясно че се движат във вътрешната част на тротоара....

много се забавлявах на поста ти! Peace мани другото ми и много точен!

# 81
  • в дяволитите очички на моето тормозче

[/quote
Това все едно аз съм го писала. За първи път заради дъщеря ми обаче се разревах, когато беше на 3 дни, преди изписването ѝ взимаха кръв от крачето за изследвания. И тя реве, и аз рева.
[/quote]

Едно  към едно  беше и при мен, с разликата, че тя после  бързо  се  успокои  и  заспа, пък аз цял ден  продължих  горко  да рева, колкото  пъти  я  погледнех- толкова  мъничка, безпомощна  и  мила  ми  беше, че  не мога  да  го опиша.Май  тогава  за пръв  път се почувствах майка Simple Smile

# 82
Веднъж ми се случи да нямам време да мисля, а да разчитам единствено на инстинкта си. Слизайки по току що измитото стълбище и носейки го встрани на хълбока си усетих как джапанките тръгнаха като добре смазани ски и ... Знаех, че ще се просна по гръб и всеки циментов ръб може да ми строши и гръбнака, и главата.  Всъщност лъжа. Все пак ми мина една мисъл през главата: " Само да не се удари детето!" Как съм успяла за части от секундата да го позиционирам в здрава хватка върху себе си и без шанс за допир със стълбите, не знам.
А инстинктите сработват тогава, когато има нужда от тях. Включват се не по желание и съзнателен избор на човека. По тази причина въпросът, според мен, е зададен грешно. Не кой инстинкт е по-силен, а кой избор!  Дано на никой родител не се налага да избира между себе си и детето си!

# 83
  • Пазарджик
Не знам за сериали, но сцени от филми на забавен каданс много се разказват. В някакъв критичен момент, който става за част от секундата, luna го е написала - няма време да мислиш. Ако добавим и момента на изненадата, става още по-зле. След това идва кошмара, ами да не се налага да го разбираме.
За децата по пътните платна не знам какво да кажа. Същото е и на светофарите - майката чака зелено на тротоара, а количката на платното.

Последна редакция: вт, 26 мар 2013, 08:44 от Irina St.

# 84
  • София
единственото обяснение може да бъде, че майката не смята (явно рационално), че ситуацията е опасна. Да не забравяме, че има голяма доза учене що е то опасно/безопасно, включително при възрастните. Явно по някакъв начин нареждаме в главите си степените на опасност, ако я разпознаваме като такава.

# 85
Авторката попита за изследване - сещам се за едно, но с маймунки, не с хора. Майка-маймунка и бебето ѝ слагали в клетка с нагорещяващ се под. Цел на експеримента: да се види кой инстинкт ще надделее. До един момент майката държала бебето в ръце и подскачала по горещия под, но в един момент слагала бебето долу и стъпвала върху него.

Що се отнася до хората, допада ми идеята за майчинския инстинкт като разклонение на този за самосъхранение - логично ми се струва.

# 86
Когато една жена стане майка, вече майчинският инстинкт става по- силен. В кризисна ситуация първо спасявам децата си, без да се замисля. Ако детето ми падне в река примерно, скачам на секундата , въпреки,че не мога да плувам.

Много  се   извинявам  , ама  това   изказване  е   върха  на  бора .  "  Не мога  да    плувам , но ще  скоча".  И как  точно  ще  помогнеш  на  детето   , ако не може бързо да  доплуваш  до  него? Да  речем , че не  се удавиш и все пак   прецапаш  може   само  да  го повлечеш надолу  в  паниката или   ако  е по-тежко-  то теб.  Вариант   1-  търсиш  помощ  от  близо  от някой , който е добър   плувец и може да  вземе разстоянието   за  отрицателно   време . Вариант  2 -  ако   детето  е наблизо  хвърляте  непотъващ   предмет  за който може да  се  хване  и да  го  държи над  водата.
Ами   те  не  случайно    пишат в   инструкциите  в  самолетите , че  в  случай   на  разхерметизация и когато  пътувате  с  дете , първо   си  слагате  вие  кислородната  маска  и тогава  слагате  тази  на  детето.  Не  знам   как ще  помогнете  на детето си  ако  загубите първо  вие  съзнание.
Разбирам -  майчин  инстинкт - добре , но   защо  зорлем  трябва  да се  жертвате  вместо   да  спасите  и  двама  ви.

Може да ти е много смешно, но миналата година имаше точно такъв случай и детето се спаси, а майката се удави в Дунав.
 Точно затова обучават хората как да действат в екстремни ситуаци и и автоматизират тази практика, за да надделее над първосигналната реакция да се хвърлиш на помощ.

Инстинктите не са еднакво развити у всички хора, така че спора посредством примери всъщност е доста безпредметен. Аз самата, понеже , слава богу досега не съм изпадала в ситуация, в която да ми послужи, нямам никаква представа колко точно е развит при мен.

Не мисля, че някой може сериозно да отрича съществуването на инстинкт за защита на потомството у човека.

Последна редакция: вт, 26 мар 2013, 09:37 от Iris04

# 87
  • София
Сетих се за рейса, който се беше обърнал и паднал в реката с учениците...как преподаватели бяха стъпвали върху децата, за да се спасят....
Интересно ми е майчинските инстинкти работят ли и за чужди деца....При мен работят, но пък и никога не съм ги подлагала на такова тежко изпитание.....

# 88
При определени индивиди не работят и при собствените им деца.

# 89

Много  се   извинявам  , ама  това   изказване  е   върха  на  бора .  "  Не мога  да    плувам , но ще  скоча".  И как  точно  ще  помогнеш  на  детето   , ако не може бързо да  доплуваш  до  него? Да  речем , че не  се удавиш и все пак   прецапаш  може   само  да  го повлечеш надолу  в  паниката или   ако  е по-тежко-  то теб.  Вариант   1-  търсиш  помощ  от  близо  от някой , който е добър   плувец и може да  вземе разстоянието   за  отрицателно   време . Вариант  2 -  ако   детето  е наблизо  хвърляте  непотъващ   предмет  за който може да  се  хване  и да  го  държи над  водата.
Ами   те  не  случайно    пишат в   инструкциите  в  самолетите , че  в  случай   на  разхерметизация и когато  пътувате  с  дете , първо   си  слагате  вие  кислородната  маска  и тогава  слагате  тази  на  детето.  Не  знам   как ще  помогнете  на детето си  ако  загубите първо  вие  съзнание.
Разбирам -  майчин  инстинкт - добре , но   защо  зорлем  трябва  да се  жертвате  вместо   да  спасите  и  двама  ви.

Може да ти е много смешно, но миналата година имаше точно такъв случай и детето се спаси, а майката се удави в Дунав.

Iris,  би  ли ми казала  къде точно  в  поста  ми  забеляза  , че  ми  е  смешно.  Изобщо не  е  смешно, по-скоро  си е  доста   сериозно.  Просто  исках да споделя , че  първата  майчина  реакция  не  винаги е най- умната  и  най- печелившата по отношение   спасяване  на  собственото и   дете.

Общи условия

Активация на акаунт