Бургас: Ясли, градини, занимални със специални занятия - 5

• 34 923
  • 751
  •   1
Отговори
# 480
Да сложа и аз малко мерудия на манджата - няма такова нещо като реално тръгване и пазене на място. Записано ли е на ясла, майчинство не се дължи.
а вие осведомена ли сте , за да сте толкова сигурна че няма такова нещо? Аз вчера ходих в ДЯ и се обадих в друга ДЯ да питам при позната , е увериха ме че има такова нещо!!!

# 481
  • Пловдив
Е, по-спокойно с удивителните, а..

# 482
  • у дома
Ами, уверена, дотолкова, доколкото съм писала платежните на приятелка, която връщаше майчинство на НОИ.

# 483
Да сложа и аз малко мерудия на манджата - няма такова нещо като реално тръгване и пазене на място. Записано ли е на ясла, майчинство не се дължи.
а вие осведомена ли сте , за да сте толкова сигурна че няма такова нещо? Аз вчера ходих в ДЯ и се обадих в друга ДЯ да питам при позната , е увериха ме че има такова нещо!!!

Не знам какво е това пазене на място, но според мен детето ще се води от септември на ясла (макар че фактическо то няма да посещава), т.е майчинството трябва да се прекъсне.
Аз миналата година прекъснах майчинството си при тръгване на работа, малката започна ясла на 1 год. и 9 месеца и до навършване на 2 години аз взимах 50% майчинство.

# 484
Това и аз съм го чувала ,че си пазят местата без да ходят и го намирам за безобразие .Масово в по-елитните и търсени градини има деца ,които не посещават ,но да си имат място ...това не го разбирам ,има хора които много се нуждаят от градина и не разполагат с пари за гледачки.Това трябва да се уреди и премахне,ако не посещават по здравни причини ,а по семейни да си губят мястото. Peace

# 485
Това и аз съм го чувала ,че си пазят местата без да ходят и го намирам за безобразие .Масово в по-елитните и търсени градини има деца ,които не посещават ,но да си имат място ...това не го разбирам ,има хора които много се нуждаят от градина и не разполагат с пари за гледачки.Това трябва да се уреди и премахне,ако не посещават по здравни причини ,а по семейни да си губят мястото. Peace
а ми то може и да не се пази, майчинството е до 2г. никоя майка не е длъжна да дава по принуда детето си по рано на ясла, защото редовната група е от септември. Така се губи една година , ние сме родени декември, аз искам детето ми при навършване на 2 години да тръгне на ясла, къде пише че не може. Това че не е уреден закона, не означава че няма право да се пази място.
Утре ще се разбере кой греши и кой не, и ще ви осведомя.  Peace

Горгона удивителните не са толкова много, че да го правиш на проблем, аз колкото искам удивителни ще сложа, и при слагането им съм спокойна!  Wink

# 486
  • Пловдив
МимитоСавова, не го правя на проблем, просто звучи почти истерично.Все пак, няма как да знаеш кой колко и от каква позиция е осведомен, нали  Mr. Green

Между другото:изречение се започва с главна буква  Flutter

# 487
Не съм пояснила,но мнението ми е конкретно за градините ,тръгват децата и като прекъснат така си отиват нещата до предучилищна възраст ,пускат ги по много малко месец -два.Но пък в същото време друго не може да ходи ,защото места няяяяяяма.Това не е редно!

# 488
Елитни градини в Бургас няма, просто в Центъра са малко градините, а много децата. В М. рудник също има огромен наплив, но там градините не се смятат за елитни
Скоро се запознах с детенце, което за 1г било ходили 4пъти на градина и то до обяд Mr. Green Защо масово хора, които не водят децата си пазят място?
Естествено, че не е редно. Но сигурно и градините имат вина за това. Като видят, че дете 2-3месеца не посещава, информират общината и местото се заема от следващото дете в класирането

# 489
Мисля си, че това е една от причините да приемат повече деца от упоменатия брой.
Първо, че има пазители на Бог знае какво и второ, че няма случаи почти, в които деца от една група да ходят на градина в пълен състав.
Изхождам по моя опит и моите контакти с приятелки с малки деца.

# 490
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Момичета, ако имате възможност да си водите децата по комплексите, да ви кажа, че не е толкова лошо, колкото може би някои от вас си мислят.
Аз съм много доволна от нашата ясла - ние сме в ОДЗ Иглика 5 в Славейков, 1-ва яслена група "Слънце".  Сутрин правят гимнастика, учат ги на песнички, на хорца (колко добре ги "владее" моя момък е друг въпрос, но му е интересно и ме подканя да играем хорце  Crazy  ), рисуват, учат ги кое животно кое е  (имат там едни фигурки). Лятото ги вадят навън, вярно, че не им дават да скачат и тичат, но децата са навън, а госпожата им чете приказка  Party
Отделно детето веднъж не са ми го върнали с изцапани дрешки или неизмит, там го научиха да пие от чашка, да се храни самостоятелно, научиха го на гърне.
Аз тръгнах на работа когато Борис беше на 10м., а той тръгна на ясла на 1г. и 2м. и от тогава си ходи редовно и почти не се разболява, ако не броим хремата веднъж годишно при смяна на сезона.

Така че, ако имате възможност да водите децата в комплексите, градините не са никак лоши   Peace

# 491
  • Бургас
Така че, ако имате възможност да водите децата в комплексите, градините не са никак лоши   Peace

Аз не мисля, че градините в отделни части на града са по-лоши или по-хубави. Най-важното за мен е градината/яслата да са близо до дома. Да не се налага децата да пътуват, да стават рано и да се разнасят от единия до другия край на града 2 пъти дневно (все пак говорим за малки дечица от 1-2 до 6-7 год.). Особено за родители като мен, които не шофират  Mr. Green не ми се мисли, ако трябваше да пътуваме всеки ден.

# 492
Дори и да шофираш пак е супер неудобно да си водиш детето по комплексите. Попадаш в задръстванията на отиване и на връщане, губиш време, а и си е разход. Има бусче, което можеш да ползваш, но като ги стоварят децата, седят като напъдени и чакат да ги приберат, а би трябвало да играят в това време....

# 493
  • Бургас
Така е, напълно съм съгласна с теб. Peace

# 494
Много сте се разписали.
Относно градината за мен най-важното условие беше да е близо.Сега осъзнавам,че предпочитам разбрана директорка,надявам се да ни се падне добра учителка.

Относно ползването на майчинство през втората година.
По принцип се спира когато детето започне да посещава ясла/яслена група в ОДЗ.
Но има определен срок в който трябва да го пуснете(когато започне приема септември),а ако решите само да пазите място,а детето да стой у вас НОИ спира изплащането на изплащане на майчинство.
  bouquet

Дано съм била поне малко полезна.

Общи условия

Активация на акаунт