Бургас: Ясли, градини, занимални със специални занятия - 5

• 34 923
  • 751
  •   1
Отговори
# 495
И аз да се "изходя" по темата с пазенето на място..
Когато ме задължават за 2013/2014 да кандидатствам в ясла, когато дъщеря ми е на 7 месеца, ще ми пазят мястото докато АЗ преценя, че тя е готова да ходи на ясла, т.к. през април 2014, когато реално мисля да я пусна на ясла, НИКОЙ няма да ми я вземе.
Относно майчинството - доста се поразрових, разговарях с НОИ и яслата - на приказки,  ако детето е ЗАПИСАНО на ясла, седи си в нас и аз ходя на работа, ще си получавам 50%, но ако ПОСЕЩАВА яслата, няма да си ги получавам.. Само дето никой не иска да ми го напише, че да си го имам черно на бяло и след 5 години като поискат да им върна едни пари с лихвите да им го тупна на масата..

# 496
оНаЗи,защо не пишеш един емейл до НОИ,по твоя въпрос,и като получиш отговора,принтирай си го,ще си го имаш черно на бяло,отдолу се е подписал този който ти е отговорил с името си(не с подписа си разбира се,но пак е нещо).Поне аз така бих направила,и бях направила преди по един мой казус с майчински.Не знам до колко има тежест в крайна сметка,но поне  е в писмен вид и служител е отговорил.

А аз да питам нещо за градина Звездица,на Гурко.Ако ни приемат там на второ класиране,на Гурко ли ще ни приемат,или във филиала ,който е на Лермонтов(и което не ме устройва)?Това с филиалите хич не ми е ясно.

# 497
Ето ви го правното основание:

Отговор на МТСП от 10.09.2009 г. във връзка с чл. 46, ал. 7 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА ДИРЕКЦИЯ "ИНДУСТРИАЛНИ ОТНОШЕНИЯ"
чл. 164 - 165,

чл. 167а КТ,

чл. 46 НРВПО

Въпрос: Записването и приемането или посещаването на детско заведение прекратява майчинството. Детето ми няма две години, но е записано и прието, а ще започне да посещава детско заведение след 2 месеца, когато навърши 2 г. Кога се прекратява майчинството, защото на различни места по различен начин се тълкува казуса?

Отговор: Съгласно чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) след използване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете. В чл. 46, ал. 7 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските е предвидено, че отпускът по чл. 164 се прекратява когато детето бъде настанено в детско заведение. Законът предвижда, че за да ползва този вид отпуск, майката трябва да полага постоянни грижи за детето. Във Вашия случай, докато детето не започне реално да посещава детското заведение, няма основание да бъде прекъсван отпуска Ви по чл. 164, ал. 1 от КТ. Ако решите да ползвате и отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, съгласно чл. 167а, ал. 1 от КТ след използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

# 498
  • Бургас
Здравейте , някой има ли представа от кога започва летния режим на работа на градините ?От кога сливат групите - от 01.06 или 01.07.За първа група ми е питането ?

# 499
  • у дома
Мравчица, с копи - пест, не става ... Stop Тук има много подводни камъни, които НОИ не желаят да споделят, видно и от витиеватия отговор до Онази. Най-важните са два - изтекли ли са 410-те дни и втория - кои списъци, се изпращат до общината, респ. попадат в НОИ - на записани деца или на деца, реално посещаващи яслата. Нали се сещаш, че бюджета на яслата се формира на база записани, а не на база реално посещаващи деца. И списъка се изпраща в началото на септември, а не всеки месец, да си играят да изпращат списъци. Ако някой има познат в НОИ, и то, човек, запознат с материята, а не просто да работи там, да пита. Иначе, риска си го има - да ти изпраскат акт, в който главницата ти е 200 лв., пък лихвите - 400  Peace

# 500
А аз да питам нещо за градина Звездица,на Гурко.Ако ни приемат там на второ класиране,на Гурко ли ще ни приемат,или във филиала ,който е на Лермонтов(и което не ме устройва)?Това с филиалите хич не ми е ясно.
Тази година няма да приемат групи във филиала на Лермонтов. Но можеш да се обадиш да попиташ в Звездица

# 501
След цялото ровене по темата от моя страна и след разговори с приятелка в НОИ, попаднах на тази тема, във форума на НОИ http://noibg.com/index.php?PHPSESSID=584ec2f1af03a467c66092c0747 … ic=27.msg64#msg64 и тук стана ясно, че пари се връщат тогава, когато не си подал декларация за промяна на обстоятелствата.
Аз си го изясних. Дано съм била полезна!

# 502
Онази  Това означава, че няма да ми спрат майчинството, докато не станем на 2г.и  пусна детето на ясла, въпреки че е записано в ОДЗ-то и групите започват от септември ?  Rolling Eyes

# 503
Онази  Това означава, че няма да ми спрат майчинството, докато не станем на 2г.и  пусна детето на ясла, въпреки че е записано в ОДЗ-то и групите започват от септември ?  Rolling Eyes
..така излиза.. И аз така реагирах  Shocked но приятелката, с която говорих и работи в НОИ от 2 дена се опитва да ми го налее в главата и аз не и вярвам.. Тя е в същото положение и е разговаряла с колежки, които се занимават точно с това - в нейния случай към момента на връщането и на работа детето няма да е навършило 2г., тя ще си ходи на работи, то ще си ходи на ясла и тя ще си взима 50%..
Единствено ако не си подадем декларации за промяна на обстоятелствата или детето ходи на ясла, а ние не сме на работа, тогава ще се наложи да връщаме пари..

# 504

След като си пуснеш декларацията за промяна на обстоятелствата, до навършване на 2 години на детето, ще получаваш 50 % майчинство. Аз бях така миналата година, 2-3 месеца получавах 50 % от майчинството, аз бях почнала работа и детето тръгна на ясла.

# 505

След като си пуснеш декларацията за промяна на обстоятелствата, до навършване на 2 години на детето, ще получаваш 50 % майчинство. Аз бях така миналата година, 2-3 месеца получавах 50 % от майчинството, аз бях почнала работа и детето тръгна на ясла.

Декларация ще пусна след като детето тръгне на ясла, а това ще е на 2 декември, а на 9 декември мисля да тръгна на работа, когато е навършила 2 години. До тогава трябва да взимам пълно майчинство , нали?  Flutter

# 506
Декларация ще пусна след като детето тръгне на ясла, а това ще е на 2 декември, а на 9 декември мисля да тръгна на работа, когато е навършила 2 години. До тогава трябва да взимам пълно майчинство , нали?  Flutter

Затрудняваш ме  Embarassed . Детето ще се води в списъците в яслата от септември. Нали не бъркам? Дали не трябва да пуснеш декларация от септември? Наистина не мога да ти дам точен отговор, но мое лично мнение е, че трябва от септември. Предполагам, че директорката е запозната с тези неща. Ако пуснеш декларацията декември, дано не се наложи да връщаш пари и всичко е наред.

# 507
Мами, всичко е проверено, детето може да тръгне на ясла след като е навършило 2г. както е нашия случай декември, а не септември с групите. От НОЙ казват, че щом не е вписано в дневниците, дори да е записано и не е започнало септември заедно с групата, а по късно, не се спира майчинството. В момента в който има присъствие в дневника, се подава декларация до НОЙ и се спира майчинството. Така че спокойно,  Party майките на които децата им са родени след септември, спокойно могат да си го запишат детето, да изчакат навършване на годините и тогава да си го пуснат на ясла.  Wink дори и заплащането на таксата не е причина да ти спрат майчинството, трябва да има присъствие в дневника на групата в яслата. Дано да съм го обяснила добре, за да могат и други като мен да се успокоят.  Hug  Peace

# 508
От днес ли започва промяната на желанията или от 03.06.2013г.?

# 509
Пише че е от 1.06 в сайта,ама явно не са видели че се пада събота Simple Smile.Сутринта в  8:15ч не  можах да ги променя,няма такава опция,а и не са обявени свободните места в градините.Затова си мисля че ще остане за 3.06,по-късно пак ще проверя в сайта.

Общи условия

Активация на акаунт