Бургас: Ясли, градини, занимални със специални занятия - 5

• 34 876
  • 751
  •   1
Отговори
# 705
Gianna,не исках да те плаша,но преди 5 години все пак аз бях млада и неопитна майка,и си мислих че градината е нещо много добро за децата(вече не съм на това мнение,не заради госпожите,а заради броя деца).И тогава мисля на 15 септември заведох синът си,мислих си че ще влезем заедно,ще се запознаем с обстановката,и така по-бавно да се случат нещата(наивна съм си).И излиза госпожата,казвам и за детето,искам на обед да го взема,и тя ми обяснява че според нейния опит не било хубаво така,така децата свиквали да ги взимат на обед,после като ги оставяме за цял ден и те очаквали на обед да бъдат взети,не спят,плачат и т.н.По-добре от раз,за цял ден.И така,влезе детето без бой и плач,защото не знаеше къде отива.Поиграл си малко,и тръгнал да си ходи,и тогава вече знаете какво се е случило,шок и ужас за детето.И на следващия ден не искаше да ходи вече,а на третия ден беше болен две седмици,което е разбираемо.За Слънце става въпрос.А аз не настоявах да е до обед,след обяснението на госпожата,реших че тя знае по-добре от мен.Вината е моя.
Сега за Звездица-чудя се как ще бъде,дали както аз искам,или както те се наложат.И първия прием ще е на 9.09,по-рано не може.Не знам колко деца ще има тогава,но като гледам пак няма вариант-да се запознаем,да покажем,да обясним на децата къде и при кого ги Оставяме.Аз отсега говоря,но то колко чува-знае мама и толкова.Не ми се иска толкова стресиращо да бъде този път.
Ето в училище е съвсем различно,родителска среща с госпожата,в тяхната си стая,евентуално ако има и познати деца,съвсем по-малко стресиращо е.А в градините нямат ресурс ли,време ли,желание ли...

# 706
А не ти ли се обадиха по телефона, че детето ти плаче и иска да си ходи?
Явно аз имам нереални представи, че учителките викат майките в началото, когато децата плачат и още не са се адаптирали.....
Естествено, че ще е по-добре да ни пуснат и даже да играем заедно с децата в началото, но това се прави в едни други държави....

# 707
Не,не са ми звъняли,това явно е период на адаптация,напълно нормален и госпожите са свикнали с това,ние майките не сме. Следобед като го взимах г-жата ми разказа как вече си поиграл и тръгнал да си ходи.
И аз имах впредвид,не се ли е променило нещо малко като по в другите държави? Явно ще трябва да измисля нещо,но какво? Проблема идва и оттам че не можем по-рано да отидем в групичката,в стаята,да постоим,да посвикне детето ,защото ако всяка майка ходи с детето там нали разнасят вируси,така че ми остава варианта да говоря само хубаво за градинката,да минаваме покрай двора и да и показвам отвън къде евентуално е нейната стая,и да помоля госпожата в началото наистина да е до обед.
Тогава ми споменаха и друга причина да не взимам детето на обед,че другите деца като видели родител да взима дете и те започвали да очакват да ги вземат и се натъжават.И са прави.

# 708
  • Пловдив
Мисля, че съм писала по-назад в тази тема или беше предишната, но ще повторя какво направих аз за улесняване на адаптацията на сина ми.Взех го с мен на записването, после си намирах поводи поне един път седмично да го водя до градината.Исках да види мястото, да разбере, че има играчки, други деца, музика, танци и забавления.Понякога просто поседявахме на двора, запознахме се и двете му учителки, показаха ми стаята,спалнята и санитарните помещения.След третото ходене той искаше да играе с децата и настояваше да поостанем:) Когато го заведох с багажчето на 3.09. той знаеше къде отива, подаде ръка на учителката си и с усмивка влезе при останалите деца.Спестих му стреса да го оставя на тотално непознато място и обстановка.Чаках на тръни да ми се обадят да го взема, той също не беше се отделял от мен и не беше спал на друго място.Никой не ми се обади, чак бях леко обидена Simple Smile Разбира се, децата са различни.При моето проработи този вариант- никога не е плакал, не се е тръшкал и не се е пазарил за ходенето на градина.След няколко дни вдигна темепература, но и тогава настояваше, че го чакат и ставаше в 7 като войник и бързаше да се облича.Стана много по-самостоятелен, прояде много повече неща, градината го направи и по-социален.Аз съм много доволна и определено смятам, че децата имат нужда да общуват помежу си и да се учат докато играят.Колкото и да им треперим и да се чудим как да ги забавляваме - те са си деца и имат техните нужди според възрастта си.

п.п.И при нас не разрешаваха взимане по обед, за да не създава такъв навик и очаквания у детето от една страна и да не се разстройват останалите деца- от друга.Става дума за " Вълшебство" .

Последна редакция: ср, 14 авг 2013, 14:30 от Горгона

# 709
Горгона,извинявай,но не съм срещнала назад в темата какво си направила. Благодаря че сподели. Точно това е начинът,но и мисля че майките трябва да бъдат информирани от госпожите за такъв начин на запознаване предварително. Защото аз като неопитна майка допуснах грешка. Но дали и във всяка градина ще са така добронамерени?
Има и друго,сега за възможен първи ден за прием директорката ми каза че е 9.09. Преди това мисля са почивни дни. И реално група сформирана(поне при нас ) не би трябвало да има и може и учителките да са в отпуска. Може би при мен остава вариант да изчакам една седмица да мине от приемането на децата като през това време се заинтересувам кои са нашите г-жи и да се запознаем с тях случайно.Или на 9.09 ако сме здрави да я водя до обед.
Аз също съм за градинката,не ме разбирайте погрешно,но това начало ме плаши и то от гл.точка на детето.И всяка майка си познава детето и горе-долу знае как тонще възприеме нещата.

# 710
  • Пловдив
Denito , няма какво да ми се извиняваш  Hug Написах го пак , защото виждам, че си притеснена и е си е нормално.Съвсем в реда на нещата е началото да те плаши.Аз очаквах писъци, рев и драми, синът ми плачеше неистово само да отидех до другата стая.Та, в този смисъл - разбирам те чудесно.Като занесеш изследванията на детето също може да го вземеш с теб.

# 711
Горгона, аз съм убедена, че ДГ е правилното мястото за децата на тази възраст, но методите на адаптация ме притесняват. Точно защото децата са различни, би трябвало и подходът да е гъвкав....
И аз водя моето дете да играе в двора на градината и обяснявам какъв е дневния режим там.

# 712
  • Пловдив
Методът на адаптация зависи основно от детето, то е водещото в този процес - мое мнение.Педагозите подхождат според децата, а една учителка може да бъде и гъвкава в това отношение - всичко е до човек.Като навсякъде - има такива, които искрено си обичат работата и сутрин прегръщат всяко дете , има и такива, които не си дават много зор.Каквото и да си говорим/пишем тук - това си е сериозна промяна за децата и тя трябва да протича по някакви правила, установени с годините практика.

# 713
Методът на адаптация зависи основно от детето, то е водещото в този процес - мое мнение.Педагозите подхождат според децата, а една учителка може да бъде и гъвкава в това отношение - всичко е до човек.Като навсякъде - има такива, които искрено си обичат работата и сутрин прегръщат всяко дете , има и такива, които не си дават много зор.Каквото и да си говорим/пишем тук - това си е сериозна промяна за децата и тя трябва да протича по някакви правила, установени с годините практика.

Малко фейсбук болест... лайк на поста ти! Simple Smile

# 714
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Ние в яслена група когато бяхме, се взимахме до обяд 3 дни и на четвъртия вече остана да спи, т.к. госпожата каза, че е спокоен и няма проблем. Още в началото 2-те госпожи си дадоха телефоните и им звънях да чуя как е малкия и какво прави.
За прекомерното взимане на обяд също до някъде имат право - в нашата групичка имаше едно момиченце, което майката взимаше на обяд в продължение на седмица, ако не и повече и детето наистина не искаше да остава и накрая я отписаха.
Когато искам да си го взема на обед, което и сега се случва понякога, звъня предварително и ми го вадят в помещението с шкафчетата, така че другите деца едва ли разбират, че си е тръгнал  Wink

# 715
Методът на адаптация зависи основно от детето, то е водещото в този процес Каквото и да си говорим/пишем тук - това си е сериозна промяна за децата и тя трябва да протича по някакви правила, установени с годините практика.
Естествено, че е така и точно защото детето е най-важно и промяната за него е огромна /особено, ако не е ходило на ясла/ си мисля, че не правилата, а интересът на детето трябва да е водещ.
Не съм си и помисляла да влизам в стаята при другите деца, ако вземам моето по обед. Както и не мисля да си вземам детето, ако му е приятно там и е спокойно....

# 716
  • Бургас
Denito, за адаптацията не мога да дам съвет, защото моята дъщеря миналата година ходи до края на август на ясла, а после точно след септемврийските празници тръгна и на градина, точно ЦДГ "Звездица". Нямаше проблеми със свикването. Мога само да те посъветвам да проучиш ще имате ли в групата деца със СОП. Не за друго, а може да подготвиш детето си с обяснения поне.
Нямам нищо против децата със СОП, но някак си цялата тази интеграция е недоизмислена, което пък се отразява на всички останали деца. Имам предвид следното - например детето което е със СОП в нашата група сутрин го взимат за 15-20 минути ресурсен учител и 15 минути логопед. През останалото време до обяд, той е в ръцете на госпожата /буквално/, която пък по тази причина не може да обръща внимание на всичките останали 20 и кусур деца. Дисциплината на цялата група отива по дяволите. Да не говорим, че нервите на госпожата са опънати до краен предел, защото детето си е буйно. Дъщеря ми се е оплаквала, че въпросното дете я е хващало за гушката с две ръчички, на което пък аз останах ей така  Shocked

Детската градина има проект за интегриране на деца със СОП и почти във всяка група има по едно дете. Миналата седмица гледам момиченцето от втора група, което е със СОП го оставили седнало само в най-отдалечения пясъчник и то се полива ли полива с пясък и се смее и се радва на глас. Дъщеря ми гледайки я веднага отбеляза, че това е много забавно и , че и тя искала така   Confused

# 717
  • Пловдив
Влизам специално да изразя..,.не знам как да се изкажа, че да не прозвучи вулгарно, потреса си от създателката на менюто в ДГ.Крем-карамел посред август месец на деца!!Благодарение на тази патица синът ми от вчера е с разстройство и обезводнен.Има късмет, че днес е петък и в Общината вече няма никой, но и понеделник е ден!Егати малоумното изпълнение!Излях се..

# 718
Влизам специално да изразя..,.не знам как да се изкажа, че да не прозвучи вулгарно, потреса си от създателката на менюто в ДГ.Крем-карамел посред август месец на деца!!Благодарение на тази патица синът ми от вчера е с разстройство и обезводнен.Има късмет, че днес е петък и в Общината вече няма никой, но и понеделник е ден!Егати малоумното изпълнение!Излях се..

Че е потресващо решение за меню, спор няма.
Но синът ти може да е хванал летния вирус, който преминава с разстройство и или повръщане и понякога с температура. Нашата градина е почти "оголена" откъм деца по този повод. Приятелките ми от Бургас и страната също изреваха по тази причина. И аз не останах по-назад. Засега детето ми, слава Богу, не е закачило от летния модерен вирус.
Бързо оздравяване на детето ти!

# 719
  • Бургас
Ама как така не ви дават да си вземете детето на обяд. Това да не е затвор. Никого не съм питала дали може. Цяла година ходи до обяд детето, то толкова и ходи де, постоямно беше болен. Никой нищо не ми е казал.

Общи условия

Активация на акаунт