Великобритания - тема 46 Пролетно Лятна

• 44 266
  • 735
  •   1
Отговори
# 165
zlatnata tolumba  - благодаря за отговора, то е ясно че каквото имаме по зъбите да си оправяме преди да заминем, ще го направин, но въпросът ми беше за после..... например аз тук в БГ детето го водя на всеки 6 месеца на зъболекар да го прегледа и ако има малки кариеси ги правим навреме, но в УК как стоят нещата с прегледите при зъболекар на деца? Колко излиза направата на един кариес например? Ориентировъчно разбира се  Peace

# 166
За децата е безплатно до навършване на 16г ако не се лъжа. Иначе за големите поне при нашия зъболекар беше в зависимост от големината на пломбата :малка около 30-40 паунда средна е около 60-70 а за най големите и представа си нямам  Blush. Тук също се насърчават 6-ст месечните прегледи. До колкото знам здравната карта от БГ покрива само спешната помощ.  Peace

# 167
 ice,
Разбирам, че се притесняваш, но от сега да се шашкаш за пломби и цени-недей.
Когато пристигнете, ще се поослушате, ще поразпитате кой от коя клиника е доволен.
Не се притеснявайте да питате. На края може и да запишете на късмет.
Малко по малко свикваш и почваш сам да си търсиш и ориентираш къде и кое е добре.
Не разбрах говорите ли английски, ако не, ще ви е трудно в началото.
Може и да ви е вариант, ваканция в БГ-ходене на зъболекар.
Има хора с години живеят тук и си действат по тази схема.

# 168
благодаря ви момичета, поне за детенце ще е безплатно здравната помощ, а за английскя - на ниво начинаещи сме и двамата, но ние отиваме първо с цел да го научим и след това евентуално да си намериме нещо за работа, но за първите няколко месеца само ще учиме езика в колежа.
Пак благодаря на всички за отговорите ви   bouquet

# 169
  • Bristol
Свидничка, отказа ме от кокошките  Laughing

Аз имам проблем с един зъб или и аз не знам какво точно. То не бяха рентгенови снимки и прегледи и тук и в България и не могат да разберат от какво е Sad По този повод в момента за венците пия антибиотик, да видим дали ще има ефект. Чудя се, дали да не отида на зъболекар тук, които не работи с касата, за поредното мнение  Confused
А в На Пазар открих тема за пазаруване на дрехи от George Asda! Аз ясно, че трудно разбирам шопохолиците, които пълнят торби от разпродажбите, но това вече ми дойде малко в повече  ooooh!

# 170
 Мерри, иди за друго мнение, мен един зъб пломбиран така ме мъчеше, снимки и какво ли не, нищо му нямало. Сега имам нова зъболекарка, само го погледна и каза, че трябва да се смени тази пломба и имам час за другата седмица. Не ми се мисли какво ще е махането на старата и новата...Каквито са бързаци тука и натискат без да си поплюват  Confused Иначе за пазаруването от Джордж, разбирам ги хората. Незнам за дрехите за големи, но детските са доста качествени и евтини, сравнение с тези в БГ. От БГ каквито дрешки са ни подарили са пълни боклуци, едни щампи, който стават на нищо на второто пране, развлечени или без еластичност и тн и едно клинче е 10 лева, блузка 15лв и тн
  За шофиране не ми говорете, аз съм като виц тука  Crazy От 6 години имам *дадена* книжка от БГ. Никога не бях карала. Юли си купих кола тука, декември почнах сама да карам-избихме се с мъжа ми  Twisted Evil И с англ. иструктор карах тука, уж да свикна. Е мразя и не искам да карам и това си е! Сега карам по линията на автобуса работа в къщи. Научила съм се да отбивам на няколко магазина, градината и това е, не се отклонявам за нищо на света  Laughing

# 171
  • UK/София
Първоначално, поне първите 5-6 мес. нито аз, нито съпругът ми ще можем да работим, за което сме си предвидили средства, но след това ще трябва нещо по-малко да се захващаме.....

Ти ме изуми с този постинг!!! LaughingАз съм ветеран по учене на английски в английските колежи.Няма да ми повярваш колко дипломи за завършени нива имам, но английски не говорех.ESOL курсовете са западнали много, това не е само мое мнение.Карат те да наизустиш материала за изпитите за да се отчитат с някаква дейност.Последният път в един от колежите със супер рейтинг самата учителка ми написа всичко за изпита на един лист.Накара ме да го препиша и нейното листче го накъса на малки парчета и го изхвърли в кофата.С това чашата на търпението ми преля.С една друга съкурсистка подадохме жалба срещу ESOL департамента поради лошото отношение и обучение.Имаше жестоко разследване, отговорът с писма към нас беше, че всичко е ок, получихме извинения.Но следващата учебна година (4 месеца по-късно), в колежа нямаше вече английски език, всички учители бяха съкратени.Отидох на друго място със страхотна учителка.Един ден със сълзи на очите й казах, че вече съм отчаяна и че никога няма да науча английски.Тя ми обясни, че системата на ESOL курсовете са я развалили много и тя няма как да преподава друго.Тогава спрях всички курсове и за щастие попаднах  сред англичани, разликата е огромна, взех да говоря английски.ММ е учил преди много години в Англия английски и всичко е било много различно.За това искам да ти кажа, че парите които сте заделили за няколко месеца тук да учите език, в БГ ще ви свършат идеална работа.Частни учители ще си вземете да се занимават индивидуално с вас и ще летите със знания.Тук ще трябва да настроите слуха си да започнете да "чувате" и ще влезете в час бързо.
 Дори имам куриозен пример.Българин от нашия град се прибра за месец в БГ за да изкара курс по английски Laughing.
 Пиша ти го с цел, ако трябва да премислиш ситуацията и да не мислиш, че тук езикът се научава лесно.Лесно е да, но когато имаш и контакт с англичани.С ходене по колежите само все едно си в България.Успех!

# 172
# 173
Биляна  - благодаря за мнението, но сме решили че вече е време за изнасяне и няма връщане назад, да ще ни е трудно, но няма да е невъзможно Peace

# 174
Merry,

И аз бих потърсила друго мнение. А може и да е нервен венец и на зъба да му няма нищо.
Аз имам подобна болка и доста време отне, докато и тук, и в БГ заключат, че зъбът си е ок.

Miss Fine,

та малко ли е от работа до вкъщи, браво. На мен това ми трябва. За другото си имам аланглето.
Просто по автобусите е ужасно гадно. И колкото повече пътувам с тях, толкова повече ми идва сила за шофиране.

Биляна,
и на мен ми минаха подобни мисли. Но нали знаеш, всеки трябва да си мине по пътечката...

# 175
  Толумби мен автобусите не ми пречеха много, че тука сме аз и три бабки. Но много време се губи, аз и от центъра си хващах автобус, там всеки ден се мотах и уж работя до обяд, а всеки ден се прибирах вечер и като се наложи да тичам за малката и става кофти. Имаш ли книжка, ако имаш ще се справиш сигурна съм, тука са доста търпеливи, аз съм си налепила *Р* и хората се съобразяват, дават ми път и пазят дистанция  Mr. Green Ако нямаш, тука ще станеш професионален шофьор и всички страхове и притеснения ще са ти минали по време на курса. Обучението тука е доста добро, тренира се всичко и ще се научиш със сигорност.

# 176
ice, чак сега се върнах да допрочета и другите ти отговори след първото питане, че не ми стана ясно че ще учите английски от ниво начинаещи в колежа. Разбирам че вече сте го решили и макар самата аз много да мразя някой да ми дава съвет по въпроси за които не съм искала мнение, не мога да не се съглася с Биляна. Ще кажа какво мисля, пък вие си знаете най-добре.

Така или иначе имате пари за първите 5 - 6 месеца. Вместо да си губите времето с ЕСОЛ, защото за мен е загуба на време, се хванете като доброволци някъде. Така хем ще сте веднага сред англо-говорящи, хем ще се адаптирате и социализирате по-бързо, хем ще завържете контакти, познати и препоръки за времето, когато започнете да търсите работа. В къщи, ако сте достатъчно амбицирани да го научите, ще се подготвяте по граматика, колкото  да хванете основите и дугото е учене на нови и нови думи, и много комуникация, гледане на телевизия и слушане. Ще научите много повече и по-бързо. Езикът от начално ниво се учи най-лесно от ежедневието, комшийки, магазин, четене на непретенциозни, клюкарски списания и т.н. Успех!  Peace Никой не се опитва да ви откаже, по скоро има много по-добри варианти във вашият случай за постигане на резултати. Дръж ни в течение.  Hug

На мен пък ми се шофира и то много и супер се дразня, че всеки път като искам да взема колата трябва да мъкна Вал с мен. Ама на. Недоогледах обстановката и понеже ремонтират на една отсечка (не можаха да изчакат една седмица  Crossing Arms ), трябваше да спра и пропусна другите които идваха от горе. Има знак, има и светофар 2 метра на пред. Аз спрях на светофара, а трябвало на знака.  Confused Интересно, че с който и да говорих казаха единодушно, че ще спрат и те на светофара. Ама на, не са били те на изпит.  Mr. Green Другият път, само да не стане 3 таймс лъки... Whistling

# 177
nana_cool той знака не беше ли Stop hire  Laughing При нас са само такива, преди светофара. Но те майтапя де, едва ли е бил такъв. Стискам палци за следващия път!
  За доброволната работа им трябват документи. А те няма да имат, ако запишат колежа ще могат да вземат жълти карти и да имат право на работа и вече да се ориентират. Бих посъветвала и сериозно да седнат да поучат в БГ преди да дойдат, защото като имаш граматиката и основата после доста по-лесно се гради върху това.

# 178
Miss Fine,

имам аз книжка от десет години. Като живях в Шотландия дори карах.
После се преместих тук, живеех на центъра, където беше и работата ми.
И до училище ми беше близо, връщах се пеша.
Сега, обаче, ми тежи да ползвам автобуса. Моят много се пълни.
И винаги има по някой невъзпитан и шумен, ядат, говорят по мобилните, не ми е приятно.
Колкото се уморявам от училищния ден, двойно за 15-те минути в автобуса до в къщи.
Мисля да изкарам някой и друг час с инструктор, ама няма да е това лято, както планувах  Crazy

# 179
Хаха, Miss Fine, всичко ще си кажа.  Blush Истината е, че предният ден минах по същият маршрут и знаех че ремонтират, но бях след колона с коли и съответно ни знак ни светофар съм вардила. и после на изпита бях първа кола. Видях с периферното си зрение голям триъгълен знак, но ! съсредочих погледа си по светофара, който беше червен и така и дори не прочетох какво пише на знака. Просто към него момент предположих, че ме уведомяваат за ремонта.  Laughing Шматка пълна. Утре ще отида да го видя пусти знак, че не ми дава мира. След дъжд качулка де.  Whistling

Искам да ви кажа, че в наше село са едни от най-лошите шофьори в цял УК. Мигачите ги нямат за нищо, уж са на ляво на кръгово по средата решават да продължат на право, не се оглеждат, секат път постоянно, въобще е голям фън да се кара тук.  Laughing А, и много често не знаят кой е с предимство и се случва аз да чакам да минат на кръгово понеже са с предимство, а те да спират да ми дават път.  Laughing Симпатяги.

Общи условия

Активация на акаунт