Великобритания - тема 46 Пролетно Лятна

• 44 053
  • 735
  •   1
Отговори
# 240
След като не подписах договорът за къщата веднага, сега хазяйката (която е в чужбина) щяла да прати нейният декоратор да огледа, да фиксира пода в стаята и да пребоядиса (поне така знам). И да видели какво ще правят с мокета в хола. Така или иначе вече преведохме депозита и се надявам в петък да подпишем договорът. Дано всичко е наред Laughing.

Имате ли идея дали депозитите се връщат, чудя се защото говорих с една приятелка и тя е на мнение, че почти винаги хазяите си намират за какво да НЕ върнат депозита EmbarassedНие много пазим къщата, но разбира се, че се вижда че е живяно, все пак сме живи същества. Например, след като си изнесем мебелите, ще се вижда къде са били и тн. Малката НЕ е рисувала по стените и т.н ужасии, все едно не е имало дете.

Последна редакция: вт, 16 апр 2013, 14:16 от future74

# 241
Здравейте, мили Дами!
Вече от почти година аз и семейството ми живеем в околностите на Суонзи, Уелс. Всичко върви уж добре, аз се старая да свикна с времето и NHS, но е трудно  ooooh!
Много бих се радвала, ако някой живее наблизо, за да се срещнем и запознаем. Аз съм мама на 2 дечица - дъщеря на почти 7 години и бебче на 13 месеца. Дъщеря ми вече съвсем отказва да говори български и ще се радвам да и намеря приятелчета - българчета, с които да играе, общува и говори на български.
Поздрави   bouquet

# 242
На нас винаги са ни връщали депозита до сега и сме сменили 3 квартири.Ние също пазим,аз sushtо сам чувала за хора на които им е бил отказан депозита ,заради малки проблеми(то разбира се малки за някои са големи за други)но не се притесняват,това не може да го знаеш сега как ще стане.По принцип ако ти си коректна и те би трябвало да са с теб.До колкото чух ако използвах агенции ,депозита отива в някакъв фонt,а не при хазаина ,така ако всичко е ок не би трябвало да iма проблем.Мисля че правителството го направи така от преди няколко години,за да може депозитиte да са safe и да не са пипат /харчат и после да че чудят как да ги върнат и да си търсят извинения за това.Успех

# 243
  • Нотингам/Пловдив
Ние на края на февруари сменихме къщата и на края на май ни върнаха депозита до стотинка. Бяхме през агенция, аз лично много останах изненадана, но в позитивна посока  Simple Smile

# 244
Ние също сме сменили няколко квартири и винаги са ни връщали депозита до стотинка, но ние много пазим и накрая правя основно почистване с пране на клими. Последното си е стандартна клауза от договора поне в нашия регион, при вас не е ли по същия начин, не изискват ли професионално почистване?

# 245
future74, задължително поискайте документа на който е референтния номер към държавната агенция, където ви е депозита. Мисля, че има 3 или 4 възможни схеми, според Shelter това са DPS, TDS, MyDeposits и Capita Tenancy Deposit Service.

Цитат
Types of tenancy deposit protection schemes

The two types of tenancy deposit protection schemes are:

Custodial schemes – the landlord or agent pays the tenant's deposit into the scheme, where it will be kept until the end of the tenancy.

Insurance scheme – the landlord or agent keeps the tenant's deposit but pays an insurance premium to the scheme – meaning the tenant's deposit is insured in case of dispute.

These organisations provide government-backed schemes:

Deposit Protection Service (DPS)
MyDeposits
The Dispute Service (TDS)
Capita Tenancy Deposit Service (from 1 April 2013)

На края на вашето пребиваване в квартирата можете с референтния номер да се лог-нете в сайта и да си поискате част или целия депозит. Отсрещната страна трябва да одобри. Ако одобри чудесно - връщат ви парите по сметка, ако не сте в консенсус става диспут и двете страни в определен срок имат право да изпратят тяхното писмено становище подкрепено с доказателства, снимки и т.н. Арбитър назначен от схемата решава на коя страна каква част от депозита да даде.

Ако имате преварително споразумение с хазайна/агенцита (например в имейл сте написали "да съгласни сме да ни върнете £X), то тогава те могат да го направят от ваше име без да се налага вие да се лог-вате и да си искате депозита.

Принципно е нелегално да не ви защитят депозита и можете да ги осъдите за което.

Също може да забравят да ви дадат документа с референтния номер и детайлите в коя схема е, та е хубаво да си го поискате при подписване.

Защитата на депозита е около £20-£30 и хазайнът е длъжен по закон да я плати със свои средства.

---

Извинявам се ако информацията ми е стара или грешна, моля някой да ме поправи ако е така.

# 246
Много ви благодаря!!!!!!!! newsm74

Peanut butter cookie, мерси за изчерпателната информация Laughing.
А агенцията ще ни уведоми ли кога ще идват те/хазяина да проверяват състоянието на къщата?

Последна редакция: вт, 16 апр 2013, 17:49 от future74

# 247
Това се случва обикновено на inventory check out-a (един от последните дни преди изнасяне и след професионалното почистване, ако такова наемателят е длъжен да направи по договор), когато агент от поредната независима агенция идва да опише всяка гънка, прашинка и лъжица в квартирата. На базата на този репорт обикновено агенцията (ако е менаджирано) или хазайнът лично (ако сам се занимава с поддръжката) решават дали искат да вземат пари за нещо. Това се случва ако сте имали inventory check in. Без него наличието на check out се обезсмисля, все пак идеята е да се сравни преди и след.
Разбира се представител на агенцията или хазайнът може да са идвали на инспекции и по време на периода на наемане.

Препоръка - направете снимки на всяка стая като се нанесете с настроена на апарата/телефона дата върху снимката, ей така за вашите архиви, особено на разни дупки, драскотини (ако са значителни разбира се).

Между другото също е хубаво да се информирате, те сигурно ще ви кажат така или иначе, кой е отговорен за поддръжката. Често се случва дадена агенция само да предлага жилището на пазара, а или хазайнът сам или друга агенция да са отговорни за поддръжката. Стават обърквания понякога, човек си мисли, че по презумпция/или заради предишен опит агенцията, през която е наел се грижи за жилището, но не винаги е така.

Последна редакция: вт, 16 апр 2013, 18:46 от Peanut butter cookie

# 248
ОК, мерси, ще проверя всичко:)

# 249
След като не подписах договорът за къщата веднага, сега хазяйката (която е в чужбина) щяла да прати нейният декоратор да огледа, да фиксира пода в стаята и да пребоядиса (поне така знам). И да видели какво ще правят с мокета в хола. Така или иначе вече преведохме депозита и се надявам в петък да подпишем договорът. Дано всичко е наред Laughing.

Имате ли идея дали депозитите се връщат, чудя се защото говорих с една приятелка и тя е на мнение, че почти винаги хазяите си намират за какво да НЕ върнат депозита EmbarassedНие много пазим къщата, но разбира се, че се вижда че е живяно, все пак сме живи същества. Например, след като си изнесем мебелите, ще се вижда къде са били и тн. Малката НЕ е рисувала по стените и т.н ужасии, все едно не е имало дете.
Ние сме се местили веднъж - задържаха част от депозита за почистване на къщата преди нанасянето на следващите наематели - явно го е имало в договора ( малкият шрифт). Агенцията се опита да прави номера по-късно което ме вбеси и им казах че не съм съгласна и че ако трябва депозитът ще остане блокиран за винаги и нито ние, нито те ще вземат парите. Отказаха се от новите претенции.

# 250
  • UK
Здравейте момичета,
обръщам се за помощ към живеещите в Хамптън или към тези, които мога да ми пшомогнат!
От една седмица съм тук и се чувствам като изгубена....Нямам си на идея нито от транспорт, нито от къде ....за къде..нито пък имам кого др. да попитам! Близки от БГ ме посъетваха да се обърна към този сайт...Е, обръщам се..сега ще чакам Вашата или Бoжията милост!!!

Последна редакция: ср, 17 апр 2013, 00:38 от m.n.p

# 251
Здравейте момичета,
обръщам се за помощ към живеещите в Хамптън или към тези, които мога да ми пшомогнат!
От една седмица съм тук и се чувствам като изгубена....Нямам си на идея нито от транспорт, нито от къде ....за къде..нито пък имам кого др. да попитам! Близки от БГ ме посъетваха да се обърна към този сайт...Е, обръщам се..сега ще чакам Вашата или Бпжията милост!!!
M.n.p. ,не се обиждай но постът ти е много объркан и не виждам как някой ще може да ти даде съвет.
Успокой се малко и после пиши пак.

# 252
Имате ли идея, дали в тукашните фризьорски салони може да дадем наша боя и с нея да ни боядисат?
Имате ли идея за цените-да, знам , че е различно,  но горе долу. Не съм в Лондон, ако това е от значение Laughing.
Да, ще отида да проверя, но не знам дали това което ще видя е релевантно и да търся по-евтино напр.? Колко скъпото е скъпо?

# 253
Записвам се в темата с новината, че вече и аз съм "мома англичанка", както се пееше в една стара градска песен.  Laughing В Лондон Е7 съм и ще бъд хепи, ако има желаеща съфорумка за кафе или разходка в парка.

# 254
  • UK
Добре, по-конкретно трябва да стигна от Хамптън до Ватерлоу..  Какъв обществен транспорт трябва да използвам и къде се намират спирките им (колкото и глупаво да звучи). Ако някои има търпението и желанието да ми обясни е по-добре да му пиша на ЛС, за да не се излагам тука с малоумните си въпроси....

Общи условия

Активация на акаунт