Отговори
# 705
Ааааааааа,Поли и в Добричко казват "фитка", "мисирка" , а пуйка много рядко използват.Да не говорим,че има думи като: "паткан" = плъх, "бурии" = кюнци, "топлийка" = карфица и "булинка" = точка (за плат се употребява)  rotfImbo
"Шен" - не съм го чувала,ама вече знам какво е.
Наистина студентството обогати речника ми и вече не се учудвам на разни думи,които чувам  Grinning
Относно говора и аз след 10 години в Пловдив имах промяна в говора и като се върнах в Добрич ми се смееха( същото важи и като отидох в Пловдив), ама превключвам бързо  Wink
Най - голямо впечатление ми направи думата, която употребяваше съквартирантката ми от Своге: "плик" или " пликче" в смисъл на найлонова торбичка,защото в Добричкия край бабите викат пликче на гащи, тип бикини  Grinning

# 706
Благодарности на ЛЛЛ ! Наложи ми се да звъня на  телефона за помощ, за да проверя дали мога да пия нурофен, благодарение на вас  и съвета ви успявах да свалям температурата. Ако бях послушала педиатъра ( който определено ще сменя...) и фармацевта , и бях останала на нищожния парацетамол ( който не сваля висока темп.) вече щях да съм  я в болница, я с инжекции в дупето и естествено СПРЯЛА кърменето.  Hug
Все пак да попитам.. изписаха ми АБ, който бил съвместим с кърменето " Аугументин" 1000.  Така ли е наистина?
ShySun, пожелавам ти тези неприятности да са останали зад гърба и ти и повече да не изживееш нещо подобно! Hug Радвам се, че сме успели да ти бъдем полезни.

Според e-lactancia (сайт за лекарства и влиянието им върху майчината кърма, създаден от Педиатричния екип към испанската болница Marina Alta, Denia - Alicante, Испания), amoxicillin (една от активните съставки на Аугментин), е с ниво на риск L0 (това е най-ниското ниво в този справочник – съвместимо, не е рисково за кърменето и за детето).
В справочника за съвместимост на лекарства и кърмене на д-р Томас Хейл "Medications and Mothers Milk" 2010 г., Amoxicillin и Clavulanate е с ниво на риск L1 (в този справочник нивата започват от 1, така че отново е най-ниско ниво на риск, счита се за съвместим с кърменето).

Бързо оздравяване!
  bouquet

# 707
  • София
Най - голямо впечатление ми направи думата, която употребяваше съквартирантката ми от Своге: "плик" или " пликче" в смисъл на найлонова торбичка,защото в Добричкия край бабите викат пликче на гащи, тип бикини  Grinning

Позволи ми леко да те коригирам  Hug Плик и пликче си е баш найлонова торбичка за пазаруване, а за долно бельо по-често се използва абсолютно книжовната дума "пликчета" (в ед.ч. е "пликче", но така съм го срещала по-рядко) Peace

Топлийката съм я чувала в различни краища на България  Simple Smile

# 708
Деси, права си  Peace!Верно,че беше "пликчета" Grinning
А, какво е "мийка" и "ботур" ?
Относно смесването на 2 култури:ММ е на 1/2 украинец и на 1/2 българин, ама той си казва че се чувства българин,защото си е роден в БГ,никога не е имал досег с украинските си роднини(защото нещо баща му няма добри отношения с тях),ходил е 1 път в бившия СССР и в годините на соца са имали приятели руско  семейство(от което си спомня,че чичо Петя "маал" печени люти чушлета с водка  Grinning).Е, разбира се, с руския не среща почти никакви затруднения.

# 709
 топлийката и аз я знам. Вярно студенството и ученето в други градове много обогатява речника особенно, ако се живее в общежитие, където са събрани от цялата страна. Незнам защо ама от в сичките интересни съм запомнила само касерола Simple Smile.
  Srebrina81 ами да то си е въпрос на усещане. Аз съм родена там / баща ми студенствал и срещнал в унито майка ми  Laughing/ и съм поживяла докато завършат към 3 годишна възраст там. После като се родила сестра ми ме командировали за една година и съм изкарала и нещо като предучилищна. Отделно баща ми си е русофил и  вкъщи редовно се е гледала и руска телевизия и се е слушала руска музика. За ходене не съм ходила често заради финансовата част..Определено езикът си е голям плюс. Жалко, че попаднах на русофоб...та сега се боря поне нещо да знаят децата от руската жилка.

# 710
  • София
"Мийката" не е ли мивка?

Аз да ви разкажа за моите проблеми с врачанския диалект  Mr. Green Баба ми е от този край, но говори книжовен език. А свекърва ми... Тъкмо се бяхме събрали с мъжа ми, бях ходила при тях на гости, усвоих разликата между "червен лук" и "бял лук" (пояснявам - първото е лук, второто - чесън, а на това, на което ние му казваме "червен лук" - лилавия, му казват "воден"). Ще ни праща разни неща и ми звъни по телефона: "Да ти слагам ли мерудия?". В моето съзнание тази дума се асоциира единствено с поговорката "На всяка манджа мерудия", такава подправка не използвам и съответно казвам "Не". След това пък аз й звънях да питам защо не ми е пратила магданоз  Crazy

Отделно не мога да свикна на друго значение на "гушкам", "чувам", "калъфка", "замина" и още няколко  Blush

# 711
аз пък винаги съм мислила , че мирудията е чубрица.... newsm78

# 712
  • София
аз пък винаги съм мислила , че мирудията е чубрица.... newsm78

Ааа, нищо чудно. Аз затова споменах, че става въпрос за врачанския диалект  Peace

Но сега отворих речника, магданоз е все пак  Peace
Мерудия и меродия. 1. Миризлива растителна подправка за ястия. 2. Магданоз. 3. Шарена сол.

# 713
[quote author=-=Деси=- link=topic=711425.msg24914834#msg24914834 date=1365797635

Отделно не мога да свикна на друго значение на "гушкам", "чувам", "калъфка", "замина" и още няколко  Blush
[/quote]
А,какво им е другото значение,че аз само за по 1 се сещам  newsm78

timide, съгласна съм с теб.Наистина е до усещане  Peace, до среда и т.н.Въпреки,че ММ пази много хубави спомени от Москва,но просто нямал е никакъв досег, освен минимален с руската култура.Отделно и сега родителите му живеят при майката на майка му,т.е. от българската страна.По нищо не можеш да кажеш,че имат(ММ има брат) нещо украинско ,освен по фамилията  Grinning , която лично на мен ми харесва,но ММ реши да я прекъсне,което не разбрах защо го направи  Thinking
Мерудия и аз знам за 2-те му значения, но в нашия край се използва за "шарена сол"
Ей,че тема отворихме  Grinning Разнообразихме малко,че от време на време предъвкваме някой теми  Hug
Ей,не ми се получи цитатът  Embarassed

# 714
 според това обяснение е и двете. Поне аз знам,че шарената сол е чубрица, червен пипер и сол....може и да греша  newsm78  

# 715
  • София
според това обяснение е и двете. Поне аз знам,че шарената сол е чубрица, червен пипер и сол....може и да греша  newsm78  

И аз така я знам  Peace

[quote author=-=Деси=- link=topic=711425.msg24914834#msg24914834 date=1365797635
Отделно не мога да свикна на друго значение на "гушкам", "чувам", "калъфка", "замина" и още няколко  Blush
А,какво им е другото значение,че аз само за по 1 се сещам  newsm78

Мислех да ги напиша, ама звярът ме прекъсна.

Гушкам - спя. (Искаш ли да гушкаш? - Спи ли ти се? Искаш ли да спиш?)
Чувам - гледам (Аз ще чувам детето - Аз ще гледам детето.)
Калъфка - възглавница  Simple Smile
Замина - оставям (Заминах ги в София - Оставих ги в София).

Имаше и още няколко, но сега не се сещам, ще трябва да си запиша  Peace

# 716
Деси, за пръв път ги разбирам,че може да имат и такова значение.

# 717
Здравейте момичета гледам че темата е към своят карай а аз още не съм готова с колажите. Но не това ме тревожи. Тази вечер реших да измерят Криста и какво да видя тя тежи 6900г. може би е качила към 200гр. от предният месец. И се чудя има ли и други толкова леки бебета в 6 месец. Май ще спра да я кърмя явно остава гладна и си мълчи.

# 718
Добро утро мамчета  Hug Стана ми интересно, че обсъждате думички от други краища на страната, та да ви споделя и аз.
Мъжът ми е от Разлог. Там на повечето думи вместо К използват Ч. Примерно на кюфтета, те казват чифтета. Вместо думичката "Какво" използват "Ще", пример Какво ще правим?- Ще че правим?, а за думи, които нямат нищо общо с правилната дума да не говорим. За таван използват путон. Много са.
Интересно ми беше много в началото, сега вече им разбирам всичко, но аз не говоря така.
Хубав и слънчев ден на всички и послушни бебенца.

# 719
palica, моят син на консултацията на 6м. беше 7300, като е качил само 100гр. Но го отдавам и на това, че изкара ужасен стомашно-чревен вирус, при който според мен отслабна (а и съдейки по баща му и брат му, които също го изкараха и загубиха тегло).

Общи условия

Активация на акаунт