Кърмене и рушене на зъбки

• 1 209
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте!

Някой има ли си на представа дали нощтното кърмене може да доведе до рушене на зъбките?
По предните зъбки на дъщеричката ми зе образуваха бели петънца и емайла започна да се руши. Трима зъболекара не се опитват да ме убеждават, че това е от биберона и сладките сокчета. Детето сборно през целия си живот не е смукало и 2 часа биберон, а когато усети сладък сок започва да плюе и да прави гримаси. Шоколадов бонбон опита за първи път на Нова година (някой беше решил да я открехне по въпроса без мое знание).
Единият стоматолог ми каза, че остава да е от нощното кърмене.
Къде мога да прочета повече за кърменето и зъбките?

Не ми се вярва кърмата да уврежда зъбките  Embarassed.

# 1
Не, не е тя причината Peace
Тя има дори антибактериално действие Wink
Според мен е до ген. Имаме двама сина-кърмени са 2,9г и 2,8г(и на двамата сладко до 2г не съм давала умишлено); по-дълго кърмения Mr. Green не обича сладко; яде основно плодове и зеленчуци-има кариеси на вс. предни зъбки от двете страни на вс. зъб ooooh!
Другия може да кара само на шоколади и близалки -няма никакви проблеми със зъбите..

# 2
И аз си мисля, че природата не може да е в противоречие със себе си. Едва ли кърмата след никненето на зъбките ще започне да вреди ... но според някои стоматолози е така.

# 3
И аз си мисля, че природата не може да е в противоречие със себе си. Едва ли кърмата след никненето на зъбките ще започне да вреди ... но според някои стоматолози е така.

....и за това човек си подбира източниците на информация, а не се доверява сляпо.

# 4
  • FRANCE
Голямата ми дъщеря има проблем със зъбките, но никои не ми е казвал че може да е от ношното кърмене (кърмена е до 5г) Може би при нас влияние имаше честото повръщане. Бяха и изписали зимофлоур за 6 месеца (тогава тя беше на 2г) и на зъбките и сложиха нещо като лак за да ги предпази от нови кариеси. Сега периодично го подменят ако има нужда и така докато смени зъбките. Ситуацията е овладяна и спряха да се рушат.

# 5
Нашите определено се рушат, но на малките според мен не е възможно да е от кърмата Simple Smile

# 6
Кърмата все пак е храна и сладни . . . Изплаквате ли след кърмене с вода? Мисля си, че нали това е идеята на вечерното миене на зъбки - да са чисти цяла нощ . . .  Rolling Eyes
Може и да не съм права, просто разсъждавам.

# 7

Според моята кърменето, включително и нощното, не руши зъбите. Питах я изрично, каза ми да си кърмя без да се притеснявам. Тя кърмила сина си (сега е на около 20 г.) година и половина, нито един кариес не е имал като дете, а и сега му били здрави зъбите. Каза, че си е до ген.

Питането ми беше заради каката, която кърмих и нощем 2 г. Като стана на 4 и половина изведнъж почнаха кариесите. Зъболекарката даже ми се засмя и каза: "И какво, виновно е кърменето и паметта на захаридите ли?"  Wink

Малката си суче денонощно, да чукна на дърво, засега всичко е наред със зъбите.

Кърмата все пак е храна и сладни . . . Изплаквате ли след кърмене с вода? Мисля си, че нали това е идеята на вечерното миене на зъбки - да са чисти цяла нощ . . .  Rolling Eyes
Може и да не съм права, просто разсъждавам.

При нощното не виждам как би могла да се изплакне устата с вода. Вечерното миене (както и обедното при нас) го правим, за да почистя твърдата храна и основно, за да създам навик за хигиена.

# 8
Това ми е болен въпрос и на мен.
На 3 г и половина на Мартин се наложи да се правят 6 кариеса  ooooh!. Изведнъж се появиха черни дупки по кътниците и ги пломбираха две зъболекарки.
Според едната детето не усвоява калция пълноценно и това можело да се провери с някакво изследване, което от своя страна не е напълно достоверно а дава вариации от - до и съответно ако попадне в границите значи всичко е наред. Не съм правила такова изследване, пломбирахме ги и така.
Според втората зъболекарка, именно дългото и нощно кърмене е съсипало зъбите на детето /направо все едно ме боднаха с нож  Tired/.
Все още не знам какво да мисля .... въпреки всичко прочетено, дали не съм била аз причината сега зъбите да са с пломби ....

# 9
Мамита, това със зъбките е много лошо... а сладки неща давате ли да ядят? Някъдев четох, че някои майки се стараят колкото се може по-късно да въведат сладките, за да може да се избегне този период с кариесите. Според мен това никак не е лесно, предвид многото реклами и огромната достъпност до фаст фууди-те.... Sad
А относно продължителното кърмене - моята майка ме е кърмила почти 3 години, а първият ми кариес правиха в 6-ти клас.... моят брат пък обратното кърмила го е до 1г, а от 4-5 годишен е по зъболекари....
Страховито Sad

# 10
Мамита, това със зъбките е много лошо... а сладки неща давате ли да ядят? Някъдев четох, че някои майки се стараят колкото се може по-късно да въведат сладките, за да може да се избегне този период с кариесите. Според мен това никак не е лесно, предвид многото реклами и огромната достъпност до фаст фууди-те.... Sad

r0mantichkata, може да не е лесно , но не и невъзможно, зависи от мотивацията на родителите. Аз съм изкл мотивирана да не давам на сина ми боклуци, не само заради вредата им за зъбките... Вчера на площадката само той от 5-6 деца не ядеше Зайо Байо ( а как мирише това чудо!! ) , с което черпеше един любезен баща. Изобщо не мисля , че съм ощетила детето си по някакъв начин. Той е още малък , според моите разбирания, да избира сам кое е ок за него, и тук е ролята на родителите.
И за пореден път , факторите за появата на кариесите на млечните зъбки са много, и не мисля , че дългото или нощното кърмене е от тях. Прочетете статията " Причинява ли кърменето кариеси" в библиотеката на форума в раздел кърмене... а и има и мн информация в нета по темата. Не очаквайте повечето зъболекари да са наясно с влиянието на кърменето върху зъбите, никъде в учебниците не се споменава и думичка за това.

# 11
Съгласна съм, че не е невъзможно... аз самата бих искала детето ми да не яде боклуци, но не знам как ще се получи тъй като аз самата много обичам да похапвам шоколади, вафли и бисквити. Това е моят порок! Sad
Все пак ще се старая тези боклуци да се консумират най-много веднъж на ден и то като десерт след някое хранене (ако детето изобщо иска да яде)!

# 12
  • София
http://issuu.com/lalecheliga/docs/lllbg8/10 в този е-журнал има инфо за зъбите и кърменето. Втората статия ( за кариесите конкретно) е написана от български зъболекар.
 Моите деца имат проблеми със зъбите. Три зъболекарки ми казаха, че това се дължи на кърменето. Нещо, което противоречеше на информацията, която съм чела до момента. И взех да търся изследванията в оригинал. И всички такива ( поне няколко намерих) оборваха тази теория ( както за нощното, така и за кърменето на поискване). Основно пишеше, че кърмата е антибактериална и съответно убива бактериите, които причиняват кариеси. Съдържа вещества, които заздравяват зъбния емайл. При сукане от гърда млякото има слаб досег със зъбите и разни подобни.

Аз за своите си деца имам някакво обяснение. Първо, ако се съди по моите зъби, не съм им оставила много "здраво" наследство. По времена бременността ми с едното, в 9ти месец пих антибиотик. Първото дете приемаше антибиотици и в родилното. Трябваше да приема железен препарат, който беше гаден и за това го смесвах с пасирани плодове. Представете си по лъжичка киселина на всеки половин-един час, без измиване на зъбите. Второто ми дете започна да яде сладки храни доста по-рано от първото и в по-голямо количество ( а не скромното половин парче шоколад по веднъж на седмица, като при брат му).
 И нещо много важно - нередовна ( или некачествена за по-точно) хигиена. Цял ден хапват и твърди храни, някои от които с лепкава консистенция, с въглехидрати... а миенето беше просто изяждане на пастата за зъби и тракане по зъбите с четката. Голяма война беше миенето на зъби, като бяха малки. Рядко успявах да изчеткам качествено и то беше с рев.

Общи условия

Активация на акаунт