КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

  • 68 071
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 0
  chef
Хляб-да, но за козунак не над 500!
[/size
Има тънкости,последователност,качество на продуктите,добронамереност,отлична рецепта и резултата ще е впечатляващ.

Последна редакция: ср, 03 апр 2013, 04:21 от kolevast

# 211
  • Мнения: 57
да си изпрося и аз критиката  hahaha  аз също не го пресявам. bouquet

Кой както иска така да прави, просто споделих моя опит. На мен разни дреболии не знам какви си (че на нищо не ги оприличавам, освен боклук) не ми се чоплят в сладките, та било и в друго... Wink

# 212
# 213
  • София
  • Мнения: 8 500
Само при мен ли понякога ми се развалят плетките при второто втасване. При това не сами превтасали козунаците.

# 214
  • София
  • Мнения: 2 531
Няколко пъти преобърнах "чаршафа" в пост № 209, моля kolevast все пак да се изкаже!

# 215
  • Мнения: 3 721
Дядо хаджия и на мен понякога ми се развалят плетките и не е превтасало тестото, сигурна съм. Даже мислех да питам тук, хубаво, че повдигна въпроса. Мислех, че тестото ми е по-меко, но пък ме е страх да не прекаля с брашното, че после няма кой да яде като стане твърдо и сухо.

Аз пак замесих козунак Simple Smile

# 216
  • Мнения: X
Болна тема са ми и на мен провалените плетки и още не мога да намеря точното решение на тази моя фурна.От вентилатора съвсем не личи ни форма,ни плетка,раздуват се много печивата,но пък добиват обема,на който много държа,защото предпочитам пухкаво печиво пред красиво,а ако можеше и двете щеше да е най-добре,ама не ми се получава. Thinking
Един път пекох едно хлебче-руло без вентилатора да видя по-добре ли ще е-не съм доволна,вярно,не ми се сцепи никъде,ама и обема беше минимален. Tired

# 217
  • Мнения: 891
еликсир, само за информация да питам - от вентилатора не се ли изсушава прекалено много печивото? до сега тестени съм пекла само на горен и долен реотан и никога на вентилатор.
когато пека месо или зеленчуци и включа вентилатор, водата им извира много бързо, запичат се по-бързо и някак си ми се струат сухи, а аз ги обичам задушени  newsm78, та ми се струва, че ако включа вентилатор на тестено изделие ще се запече и няма да се изпече отвътре.

P.S. този парфюм и на мен ми е любимият  Peace

# 218
  • Русе/София
  • Мнения: 1 838
еликсир, само за информация да питам - ...........
да се включа и аз по темата за вентилатора.Печива само с вентилатор,на по ниски градуси от дадените  в рецептата.Всичко друго/меса,зеленчуци и др./,което пека във фурната е без вентилатор.

# 219
  • Мнения: 3 721
Да ви питам - вие по колко пъти втасвате тестото, преди да го сплетете? Баба ми го втасва два пъти, но аз го правя по веднъж. Чудех се има ли разлика.

# 220
  • Мнения: 378
Аз като направя тестото, го оставям за 15-20 мин да се отпусне и после направо започвам да правя формите и да нареждам, преди това го бия в масата. Така правя всички питки и хлябове.  newsm78 Винаги втасват. Само първия път като правих козунаци оставих 2 пъти да втаса, но тогава пък не бях омесила тестото както трябва.  newsm78 Почти във всички рецепти пише да се оставя 2 пъти да втаса, сигурно по-добре става...но за хляб и питки разлика няма.

# 221
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
miriana86, става въпрос тестото колко пъти втасва, не общите втасвания. В повечето рецепти е с едно втасване на тестото. Но се срещат и такива с две. Първото втасване е по-дълго, след това леко премесване, на което целта да се изкара въздуха и след още едно кратко втасване се сплита и вече втасват сплетените изделия. Аз лично оставям да втаса само веднъж и след това сплитам. Един път опитах с две втасвания и ми се стори,ч е превтаса, не ми хареса.

# 222
  • Sofia
  • Мнения: 22 570
И аз омесвам, меся, втасва, пипам леко и сплитам, втасва и пека. Иначе казано втасва преди слитане веднъж и след това още веднъж. 

# 223
  • Мнения: X
та ми се струва, че ако включа вентилатор на тестено изделие ще се запече и няма да се изпече отвътре.
Фурната ми е като на Джемма и съм много доволна  Peace , и по нейна препоръка пека питки и козунаци само на долен реотан с вентилатор.Много по-бързо ми се изпича с вентилатора и печивото някак хубаво се изтегля нагоре.Но пък от горещата струя ми се струва,че по-бързо се засушава и стяга отгоре и като продължи печенето и нарастването и тази коричка се пука.И кексовете ми се пукат,и мъфините,естетически не е много добре,но пък става по-бързо и с обем.
Изпича се отвътре идеално,даже мисля,че с вентилатора е по-малко вероятно да остане вътре сурово,но все пак трябва да се ориентираш за подходящите градуси според твоята фурна.
Единствено мъфините взех да пека ( понякога ) без вентилатор,за да не се пукнат отгоре,но до толкова ми стига търпилото.Всичко друго пека все с вентилатор-кога горен и долен + вентилатор,кога грил+долен + вент-р,най-често долен реотан с вентилатор.
Функцията горен и долен без ветилатор не съм я ползвала никога.

Джемма,дай един съвет как да го комбинирам това печене,че хем да се получи обем,хем фигурите да личат. Thinking Мисля си дали да не комбинирам двете функции-долен реотан със и долен реотан без вентилатор,само се чудя коя да е първо,и коя после. newsm78

За втасванията-за козунаците винаги две втасвания правя,преди и след сплитането,за тесто за пица-втасва тестото,оформям и гарнирам и пека направо,за питки,хлебчета,кифли-меся,оформям  едно втасване и пека.

# 224
  • Мнения: 3 721
Ами аз днес реших да пробвам с две втасвания преди сплитането. Стана, нямат вкус на превтасали, но при печенето много бързо се надуха и изпекоха, даже попрегоряха малко отгоре. Много ми стана странно. Първоначално помислих, че си въобразявам, но и втората партида козунаци пак станаха така. Мисля да си продължа с едно втасване преди сплитане.

Общи условия

Активация на акаунт