КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

• 68 063
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
  • Sofia
Според мен три втасвания са ненужни.  По скоро е по-добре непринудително да втасва тестото (на топло, въф фурната), а по-бавно - стават по-вкусни по мое мнение.

# 226
  • София
Фурната ме е италианска. Ако ги слушам тях  е "мерцедеса" на фурните- / SMEG/ но не съм много съгласна. Трябваше да купя MIELE, но аз избързах.  За съжаление нямам вградена термоигла и от вас разбрах, но закупих веднага. Имам вентилатор, който използвам винаги и не се изсушава печенето. Козунаците ми втасват задължително два пъти и после печа на 160 градуса за около 30 до 35 мин. Кейковете печа в зависимост от рецептата, някои  и за около 50 мин. пак на вентилатор. Ястията винаги на вентилатор. Не разбирам проблема с този вентилатор и защо някои ги притеснява, то си е сметнато и пресметнато.  Peace

Последна редакция: ср, 03 апр 2013, 22:38 от marche14

# 227
  • София
Нахлувам в темата за да чета и да се уча на майсторлъка козунак  Hug
Миналата година се опитах да направя козунака от рецептата на Скарлет, но нещо не ми се получи.
Решила съм тази година пак да се мъча и да правя , няма да се предам  Mr. Green

# 228
  • София
Това тройно втасване ме кара да се чудя от какъв зор ви е. Та аз съм правил козунак само с едно втасване и не съм имал никакъв проблем.

# 229
Дядо хаджия, не че ми е зор, чудех се каква е разликата, баба ми винаги три пъти ги втасва - два  пъти преди сплитане и веднъж след. Аз ги втасвам два пъти, та реших да опитам да видя каква е разликата - ще си процедирам с две втасвания.

# 230
  • София
Изобщо не разполагам с толкова много време, че да чакам 2 втасвания, 1 след омесването и 1 след оформянето.
Правя си ги с 1 втасване - т.е. оформям веднага след омесването, втасват, мажа и пека.
Стават перфектни и на вкус и на вид!

# 231
  • София
Дядо хаджия, не че ми е зор, чудех се каква е разликата, баба ми винаги три пъти ги втасва - два  пъти преди сплитане и веднъж след. Аз ги втасвам два пъти, та реших да опитам да видя каква е разликата - ще си процедирам с две втасвания.

Значи ако ме питаш за еднократното втасване... Правил съм го много отдавна преди години, щото тогава бях много на зор да направя една камара козунаци (от тогава вече аз поръчки не изпълнявам). Оставих тестото да почине половин час за да се отпусне, оформих козунаците и ги оставих така да втасат един път и ги изпекох. Нямам спомен да съм намерил някаква съществена разлика във вкуса.

Да използвам случая да попитам, някой замразявал ли е тесто за козунаци и кога го замразява, колко време го е държал(а) замразено и какви са резултатите след това. Не питам за замразяване на готов козунак, а за тесто.

# 232
  • Вече на село
Аз, аз  Grinning
Миналата година бях принудена, ако искам домашни козунаци, да ги омеся с миксера (Бош, като твоя, дядо Хаджи) и да ги замразя. След това ги размразих първо на по-студено, след това на стайна температура. Не намерих някаква разлика.

И сега да си кажа мнението за козунака с кисело мляко на Елексир, благодаря за което  bouquet Правих от тестото кифлички и без да искам ги тествах, защото бях забравила две от кифличките. Изненадах се, че бяха така мекички като първия ден. Реших, че забравям за козунаците с прясно мляко, защото последното понякога ми е проблем и вече ще правя само с кисело. Правих и със заквасена сметана, но май поизтървах брашното и мнението ми няма да е меродавно.

# 233
  • Sofia
Арина, благодаря за споделения опит! Simple Smile
Значи омесваш, замразяваш и после ... след размразяването втасва, плетеш, втасва или направо оплиташ и втасва? Как си процедирала ти?

# 234
Моят втори опит за този сезон. При първия не остана време за фотосесия.

Uploaded with ImageShack.us

# 235
arina,аз също съм го споделяла,че козунака с кисело мляко ми стои мек и на третият ден.Аз правя все такъв,по моя си рецепта и сме много доволни.Но сега и аз се запалих по този със сметаната и вече имам и неуспешен опит,за което не мога да намеря причината. Confused
Днес съм решила да пробвам отново,т.к първият ми опит беше сполучлив,но само където го прегорих отдолу и ми се иска да пробвам пак.Но ако пак не стане категорично минавам на стария си вариант за празниците.

# 236
  • Вече на село
Сложих тестото в намазани с олио пакетчета, замразих, след това размразих, писала съм как, втасвах, плетох, втасвах и пекох. Това е  Hug

# 237
Fior, четох твоята рецепта за козунака с кисело мляко и там пише, че между второто и третото месене го оставяш да почине - колко време? И колко горе-долу втасва?

# 238
Fior, четох твоята рецепта за козунака с кисело мляко и там пише, че между второто и третото месене го оставяш да почине - колко време? И колко горе-долу втасва?
Около 10 мин.,но когато съм бързала това го пропускам EmbarassedА що се отнася до втасването-винаги е топло и ако всичко е наред за около 1ч,1ч 30 мин. е готово.Но не го оставям да втасва в машината,а го изваждам и прехвърлям в тенджера с капак.
Последното ми злополучно чакане с козунака със сметна да втаса беше около 3ч #Crazy,след което........сами се досещате Wink Joy

# 239
  • София
Сложих тестото в намазани с олио пакетчета, замразих, след това размразих, писала съм как, втасвах, плетох, втасвах и пекох. Това е  Hug

Тъй де ама колко време ги държа замразени.

Общи условия

Активация на акаунт