КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

  • 68 099
  • 739
  •   1
Отговори
# 135
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Повечето захар пречи на втасването. И в случая щом знаеш лъжиците в грамове, не ги гледаш като лъжици и готово. Значи 2с.л.=40г, не пречи да пробваш със 140г захар на 350-400г брашно, но както писах - ще се забави втасването.  
Аз за да не е сбит козунака, се внимава с брашното и се меси.
Поздравления за успешния козунак!  Grinning
Значи ... ако сложа повече захар ,ще го чакам повече време да втаса,но пак ще стане мек и пухкав ,така ли ?? Simple Smile

Повече, повече, ама внимавай, щото с много повече изобщо няма да втаса. На 600 грама брашно можеш най-много 180 гр да сложиш.

# 136
  • Мнения: 7 779
само да припомня :  има лъжици и лъжици. гаранция давам ,че моята с.л  се различава от твоята или на някой друг.  друго - колко е пълна лъжицата ? - колкото може да побере или е подравнена отгоре ?
сигурно го знаете , но ... има захар и по-сладка захар. както е и при солта.  така че 100 гр от сладката захар може да се равнява на 120-130- гр от по-малко сладката.

# 137
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ами аз затова си взимам само от една и съща захар. Wink

# 138
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
...
Значи ... ако сложа повече захар ,ще го чакам повече време да втаса,но пак ще стане мек и пухкав ,така ли ?? Simple Smile
Точно, захарата влияе на втасването. Но и на мен ми изглежда много 140г захар на 400г брашно, както е писла и Джема, а и подсладител (само естествен по мое мнение Simple Smile ) е вариант също.

# 139
  • Мнения: 7 779
Ами аз затова си взимам само от една и съща захар. Wink
аз го припомням и за другите , душко.   bouquet
не че е задължително да се взима под внимание , но може и да повлияе на крайния резултат. Joy

# 140
  • Мнения: 1 213
От мен пак козуначе със заквасена сметана по рецептата на еликсир  Heart Eyes

# 141
  • София
  • Мнения: 8 500
само да припомня :  има лъжици и лъжици. гаранция давам ,че моята с.л  се различава от твоята или на някой друг.  друго - колко е пълна лъжицата ? - колкото може да побере или е подравнена отгоре ?
сигурно го знаете , но ... има захар и по-сладка захар. както е и при солта.  така че 100 гр от сладката захар може да се равнява на 120-130- гр от по-малко сладката.


Къде бе душко я намери тая сладка и по-сладка захар и как точно я различаваш в магазина или пък като си я купиш после. Айде за лъжиците няма да споря, щото е така, въпреки, че има стандарт и за тях.

# 142
  • София
  • Мнения: 2 368
Записвам се да ви следя, тези дни ще експериментирам с козунак омесен от машината и опечен от мен, коя от рецептите ще препоръчате

# 143
  • Мнения: 7 779
Къде бе душко я намери тая сладка и по-сладка захар и как точно я различаваш в магазина или пък като си я купиш после. Айде за лъжиците няма да споря, щото е така, въпреки, че има стандарт и за тях.
захарта я купувам от магазините , но дегустацията е на домашна почва. предполагам ,че и на други е направило впечатление. говоря за еднакъв продукт - бяла кристална захар , но от различни пакетажници.

# 144
  • Мнения: 27 523
Ох, помощ  Joy пека козунака, с кило и мъничко е брашно, но се надигна много, стана около 25-30см нагоре и в средата е суров, а отгоре и отстрани много изпечен, завила съм го с фолио и го пека, ама ме притеснява това тесто вътре  ooooh!

# 145
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Блонди, освен фолиото, намали ли и Т?

Krisita, всички рецепти от 1ви пост са препоръчани от нас тук.
Та, ако ти се виждат много, просто ограничи избора си до 2-5 от тях примерно и така.

# 146
  • Мнения: 27 523
Увеличих  Grinning

Той и Бонго писа да намаля, но аз го пекох през цялото време на 150-160, нямаше накъде да намалявам повече. Увеличих на 200 и мисля, че се изпече, извадих го, пък ще видим после  Whistling

# 147
  • Мнения: 7
Здравейте момичета, следя ви още от първата тема чета, разглеждам красоти обърках се от рецепти, но не намерих отговор на моя въпрос newsm78 има ли пропорция между количеството брашно и мая, или с други думи примерно на 1кг брашно колко мая се слага( аз предпочитам жива) и може ли някой да ми покаже как изглежда тази френска мая

# 148
  • Мнения: 27 523
1 кубче мая, от 42гр е предостатъчно за 1кг брашно  Peace

# 149
  • София
  • Мнения: 4 180
Здравейте момичета, следя ви още от първата тема чета, разглеждам красоти обърках се от рецепти, но не намерих отговор на моя въпрос newsm78 има ли пропорция между количеството брашно и мая, или с други думи примерно на 1кг брашно колко мая се слага( аз предпочитам жива) и може ли някой да ми покаже как изглежда тази френска мая
Блонди ти е отговорила за живата мая, а така изглежда френската

Общи условия

Активация на акаунт