КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

• 67 970
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Има някакво магическо усещане при пипането на козуначено тесто, аз днес за да си удовлетворя нуждата от това усещане спретнах едни козуначени рула с шипков мармалад.
Някаква лудост е това, miriana беше написала нещо от сорта "да се гмурна в брашното", така и аз - да погнява малко тесто.....  hahaha

# 496
  • София
Нещо като козуначени климатици няма ли да измислите ?  smile3506 newsm53

# 497
  • Балчик
Нещо като козуначени климатици няма ли да измислите ?  smile3506 newsm53
Grinning Peace И на мен ми стана странно защо са се направили на интересни с тези коминчета, като са аси унгарски калачета.

# 498

Grinning Peace И на мен ми стана странно защо са се направили на интересни с тези коминчета, като са аси унгарски калачета.

На това попаднах за "коминчетата":

В буквален превод Кюртош Колач (респ. Куртош Колач) означава козуначено коминче заради формата, която има и заради пушека, който излиза от него след изпичането. Това е национален унгарски сладкиш, който от векове се приготвя пред очите на купувачите. Според хрониките, той първоначално е бил приготвян за сватби и панаири, изпичан на жарава на открито. В последните години Кюртош намира все по-широко разпространение по целия свят. Peace

# 499
  • София
Пия си кафето и гледам козунаците ви....уау...не мога да хапна,но като че ли усещам аромата... Simple Smile Прекрасни козунаци!!! Peace Hug

# 500
  • В една слънчева къща...
Ох, направо точа лиги по "коминчетата" на Лабрекс...   bouquet Като знам колко ги обичам, май и аз ще пробвам скоро /сега остава да си събера ролки от т.х. Simple Smile /

# 501
  • Балчик

На това попаднах за "коминчетата":

В буквален превод Кюртош Колач (респ. Куртош Колач) означава козуначено коминче заради формата, която има и заради пушека, който излиза от него след изпичането. Това е национален унгарски сладкиш, който от векове се приготвя пред очите на купувачите. Според хрониките, той първоначално е бил приготвян за сватби и панаири, изпичан на жарава на открито. В последните години Кюртош намира все по-широко разпространение по целия свят. Peace

Благодаря за информацията, labrex. Hug

# 502
  • Балчик
Такааа, готова съм със списъка си за Великден:

5 кг брашно
28 яйца
2 кг захар
1 литър мляко
2 кофички сметана
5 кубчета мая
6 лимона

Това за:
2 дози козунак със сметана
2 дози традиционен
1 доза козунакът на pina със закваска
1 малка доза козунак с по-различна технология

Обявявам един висящ козунак с макова плънка, проблемът е че пека в събота на 4-ти и не знам кой и как ще си го вземе от нас (подозирам Мамето), защото няма да има как да изпратя, поради работното време на пощите и куриерите в тези дни.  Grinning

Моля, никой да не е посмял да ми предложи висящо място в Карлуково. hahaha

Последна редакция: пн, 15 апр 2013, 21:59 от Джемма

# 503
Открадвам ти списъка, но ще заменя прясното мляко с кисело, повече ми харесва козунака с кисело мляко, по-траен ми се струва. Аз още имам мораториум над печенето на козунаци и за да ми е още по-гадно, имам нова печка  Twisted Evil

Тази година ще пека козунаци и за свекърите, мисля да ги почна от петък, иначе няма да сколасам.

Но категорично ще наруша забраната и ще изпека една доза козунаци преди Великден, няма да рискувам с непозната печка да се излагам  Simple Smile

# 504
  • тук
Не ти трябва "висящо", а постоянно  Hug
Възхищавам ти се искрено, защото моето търпение се изчерпва на първата доза, при 4-5 просто ще се гръмна, да не се мъча  Joy

# 505
  • София

Не, няма висящо, а на прибежки... Hug Ти направо ме уби. Да, ама аз ще ги правя моите на ръка. Скромни 3 кг. Фръц, фръц  Heart Eyes

# 506

Ами, аз направо едно постоянно у нас да ти предложа още преди Великден! Grinning Имам предчувствие, че точно тогава ще ме налегне световният мързел........и ще ям купен козунак. Grinning  bouquet

# 507
  • Варна
Направих коминчетата и аз, добре се получиха, ама имам сякаш спомен, че в Будапеща като са готви изпечени  ги овалваха в съответната "плънка", а не преди печене. Имаше с кокос, шоколадови парченца. Шоколада си стоеше на парченца, значи не са го пекли с него Thinking

# 508
  • София
Grinning Имам предчувствие, че точно тогава ще ме налегне световният мързел........и ще ям купен козунак. Grinning  bouquet
Това не е истина. Не мога да го повярвам, а и не искам да го вярвам. После как ще гледаме хубави картинки... Peace Thinking

# 509
  • Балчик
 Grinning Разсмяхте ме всички.

ku[d]ku[d]yaka, мисля,че си имаш напълно солидно оправдание да им поднесеш пак козунак, не може неизпробвана печка да позволиш да ти опропасти празника все пак. hahaha

karry port, шшшт, аз едвам успях да избягам от там, ти ми предлагаш да се върна. Stop

marche14, доза-две и аз ще меся на ръка, останалото - в машинариите. Hug

labrex, по-добре ти се пренеси у нас, че съм чешит, на непознати уреди не мога да готвя и не се меся на домакинята в чужда кухня. Joy

Общи условия

Активация на акаунт