Фотография за начинаещи - 6

• 28 289
  • 746
  •   1
Отговори
# 270
  • Варна
В последно време (май откакто имам огледално-рефлексен апарат) забелязвам повече подробности на света около мен. Не говоря за това да откривам фигури в облаците - тях и преди си ги виждах Simple Smile, а начина по който пада светлината, яркостта на цветовете, контраста, сенките...

И аз съм така  Joy - постоянно виждам бокета и кадрирам света около мен.  

Blossom Bokeh by chockolina, on Flickr

Последна редакция: чт, 11 апр 2013, 14:37 от chockolina

# 271
... например снимана вода, ще ми е от голяма полза да видя с каква бленда и каква скорост е снимана, за да остане на "пръски" или пък да е "гладка".
Ако става съпрос за бленда, скорост, исо и фокусно разстояние - тази информация я има до снимката, дори когато exifът е скрит (ако е запазена при обработката). На мен ми е достатъчно, не чета подробния екзиф.

Честити експлори на експолорантите.
Добре дошли на присъединилите към нас.

И аз съм така  Joy - постоянно виждам бокета и кадрирам света около мен

и аз...

# 272
Ако става съпрос за бленда, скорост, исо и фокусно разстояние - тази информация я има до снимката

Честно, това до сега не го бях забелязала. Сега, като ми каза, погледнах и видях, че наистина има такава информация. Simple Smile Много благодаря!   bouquet А аз все exif гледах за същите неща. Simple Smile

# 273
Извинете за въпроса ни откъде си сваляте exif. Още съм като пате в калчища.  Rolling Eyes

# 274
  • София
Честити експлоари и от мен   bouquet

Извинете за въпроса ни откъде си сваляте exif. Още съм като пате в калчища.  Rolling Eyes

Не ги сваляме, само ги разглеждаме. Когато някой кадър  ти хареса можеш да видиш на каква скорост , с каква бленда, модел на апарат и обектива , на каква програма е снимано и всякакви такива полезни информации.
Аз нали ви казах , че ще снимам ухо по седмичното предизвикателство  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Ами ето го  Wink ,много моля за мнения докато има време  да преработвам и преснимам. Вече изпуснах две теми и хич не ми е приятно.

Elena by .:nellyli:., on Flickr

# 275
И аз гледам от време на време.Кога науча нещо, кога от чисто любопитство, но баш в началото ми вършеше доста работа, защото хич не бях наясно как, къде и защо. Иначе си е вярно, че всичко е индивидуално според условията.
Също все още се лутам с меренето, точково или усреднено да е и все зяпам хората как са мерили  Mr. Green. Понякога опитвам кадър и на двете, но не винаги имам възможност, а и не винаги се сещам. А на дисплея на камерата пък обикновено не мога да преценя точно кой резултат е по-добър.
С какъв обектив е снимано винаги ме интересува живо и такива неща.

Качвам две снимки за мнения и препоръки:

Untitled by jhony_79, on Flickr

Untitled by jhony_79, on Flickr

# 276
И аз с ухо, но и нисък ключ, тъй като изтървах това предизвикателство (тогава нямах апарат). Сега си наваксвам. Simple Smile

Untitled by s_stillness, on Flickr

# 277
Бях на косъм да се откажа от участие тази седмица, но преди дни все пак направих няколко опита (както вече споделих по-горе). Стигнах до решение да ви покажа кадъра, на който се спрях, защото не е толкова важно колко съм се изложила и колко зле е снимката, по-важни са ми вашите препоръки, съвети, коментари, нали затова съм тук, за да получавам критика и да се уча, а не да чакам "най-добрия кадър" или момент за снимка.  Wink Така че, моля от сърце - критикувайте ме на воля!  Simple Smile При това - сигурна съм, че има много за какво.  Mr. Green

Shoulder (Body parts / Week Challenge) by Colorful Place, on Flickr

# 278
  • в Tara
и аз 'правих гръб', но нещо не останах доволна. моята тийнеджърка като модел ми е мн трудна после за постобработки. доскоро бягаше като дявол от тамян като кажа да я снимам, сега не се дърпа, ама много ме затруднява после детето. въпреки всичко ми позира днес, ето я:

Sin título por Radostina Dicheva, en Flickr

да ви кажа аз имам много идеи на тази тема, чак не искам да свършва седмицата, да не останат реализирани Joy

# 279
nellyli Мерси. Сега ми стана ясно всичко. Все се чудех защо се посочва само модела на апарата, но не и на обективите. Разбрах откъде да гледам характеристиките на снимката.  Simple Smile Все още не съм снимала нищо свястно за показване.

# 280
А кой по-точно очаквате да ви провери? То в такъв случай изобщо не трябва да се влиза в интернет, защото повечето операционни системи също не са закупени. Simple Smile
Изобщо не ме притеснява това, че някой ще види с какво обработвам.

То и заради това си е въпрос на личен избор Wink на едни им пука на други не Simple Smile

иначе както някой спомена допълнително инфо може да се види до снимката, ако не е премахнато с обработката на снимката. При моите снимки явно и това го няма, но ще се постарая да го запазвам при бъдещи обработки.

# 281
  • София

Ако става съпрос за бленда, скорост, исо и фокусно разстояние - тази информация я има до снимката, дори когато exifът е скрит (ако е запазена при обработката). На мен ми е достатъчно, не чета подробния екзиф.

За снимката , за която попитах липсваше точно това - и аз не ровя в подробния. Но краткия ми е интересен понякога. Зависи от кадъра, интересно ми е да проверявам ИСО-то най-вече и понякога блендата.

# 282
За мен също е важно да виждам екзифа, но не държа да е с всички подробности, достатъчни са ми ISO, бленда, скорост. Не винаги помага, но за начинаеща като мен, си е добър ориентир. Е, понякога ми е интересно и с какъв обектив е правена, но това може да се попита. Simple Smile Иначе снимка, която е направена от друг, не може да бъде повторена.   Simple Smile

Благодаря на всички, които отделиха от времето си и ми дадоха насоки и съвети за кадъра от седмичното предизвикателство!   bouquet

Пролетна снимка по годишния проект и ви казвам "Лека нощ"!  Simple Smile Heart Eyes

15/52 by Colorful Place, on Flickr

# 283
  • Варна
Уф, пореден (и последен) напън от мен по темата, преработих кадъра, сега как ви се струва:

Последен опит by chockolina, on Flickr

Последна редакция: пт, 12 апр 2013, 01:23 от chockolina

# 284
Уф, пореден (и последен) напън от мен по темата, преработих кадъра, сега как ви се струва:

Последен опит by chockolina, on Flickr

На мен този ми допада най-много от останалите опита.

Общи условия

Активация на акаунт