Пости 2013 - 2 тема

• 68 826
  • 740
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Абе аз не реагирам с наострени уши ама само се каня и си викам: „Ооооо те един път да свършат тия постииии, па като си взема товааа, па като изям оноваааа ....“. И като свършат постите, какво - нищо.

# 271
  • В царството на игрите:)
Абе аз не реагирам с наострени уши ама само се каня и си викам: „Ооооо те един път да свършат тия постииии, па като си взема товааа, па като изям оноваааа ....“. И като свършат постите, какво - нищо.
Е, ясно е, че е нищо и, че с първото опитване ще ми мине мерака Mr. Green
Но пък ще има ...опитване....Simple Smile

# 272
  • На острова
Аз пък винаги към края на постите стигам до един момент, в който...нищо не ми се яде. Имах марокански кус кус, ризото с гъби, салата от нормален кус кус и...всичко си седи..Казах на баща ми да ги занесе на баба ми, да не дават фира..Нямам желание за готвене и експериментиране с храната.

Последните дни ям печени картофи с коричка и зелена салата. Картофите стават изключително вкусни: в плик слагам супена лъжица галета, брашно, и от там се почва - червен пипер, сушени мащерка, риган, босилек, копър, пипер; после изсипвам подсушените и нарязани картофи вътре и раздрусвам добре. Изсипвам върху намаслена хартия за печене и в загрята фурна. Разкош!

# 273
На тези, дето им се хапвало туй-онуй мога да кажа - минете като мен само на плодове за няколко дни и направо ще си мечтаете за печени картофки или манджичка с ориз  Crazy
Хвана ме яд на мене си, че постите свършиха, а не съм свалила никакви килограми, както се бях заканила и предприех по-драстични мерки ... Като пазя диета извън постно време  все се изкушавам и си нарушвам диетата, а постите не бих ги нарушила, та реших този път да съчетая диетата с поста, за да съм по-дисциплинирана, но и така не е лесно  ooooh!

# 274
  • София
...ще си мечтаете за печени картофки...

Просто използвам случая, а не ме искам да те дразня. Днес ми дойдоха гости и на бързо реших да направя нещо с картофи. И какво ... какво ... метнах ги в микровълновата за около 7 - 8 минути (те стават като печени с кора) после ги нарязах и направих салата с пресен лук. Станаха превъзходни.

Булката в неделя твърдо е решила че ще прави тилапия (вид риба) в гювеча.

# 275
  • Sofia
Дядо хаджи, откъде я купувате тилапията? Нещо не намирам напоследък, а много я харесвам.

# 276
Сигурно няма по-подходяща риба от тилапията за такъв голям празник - според преданието май това била рибата, която Св.Петър уловил, когато се срещнал за пръв път с Иисус Христос и той му казал отново да хвърли мрежите...  Grinning

# 277
На тези, дето им се хапвало туй-онуй мога да кажа - минете като мен само на плодове за няколко дни и направо ще си мечтаете за печени картофки или манджичка с ориз  Crazy
Хвана ме яд на мене си, че постите свършиха, а не съм свалила никакви килограми, както се бях заканила и предприех по-драстични мерки ... Като пазя диета извън постно време  все се изкушавам и си нарушвам диетата, а постите не бих ги нарушила, та реших този път да съчетая диетата с поста, за да съм по-дисциплинирана, но и така не е лесно  ooooh!

Според мен зор се свалят килограми през поста/ ако сега почваш да постиш и спреш месото- ако никога не си постил имам предвид, ще отслабнеш, но иначе- организмът ти свиква с поста и няма отслабване/- яде се хляб и други  подобни- не е като например да си хапнеш печено месо със салата и без хляб/ то и повечето диети са - сварени яйца, печено пиле, незнам какво и салата/

# 278
Може ли да ми кажете рецепта за пъстърва- ако може да не се пържи.

И втори въпрос - какъв рибен  хайвер ще ядете утре на Лазаровден- ще купувате ли и откъде или ще си правите?

Благодаря Ви!  bouquet

Последна редакция: пт, 26 апр 2013, 09:15 от Nil desperandum!

# 279
Попрочетох последните страници от темата и ми се прииска да споделя, че физически винаги постът ми се е отразявал много добре и физически, и психически, и духовно; усещам, че и някои процеси в тялото ми се регулират и оправят за разлика от непостните периоди. Реших да го споделя просто за да не се роди някакъв предубеждение, че постът може да доведе до някаква болест едва ли не  Shocked.

От вас чувам за тази риба тилапия Embarassed и ми стана интересно. Бихте ли споделили рецепти за нея? Simple Smile

kati4ka, копирам ти нещо, което може би би ти било от полза, от сайта на Православие БГ:

Отче, имам усещането, че е по-добре да потърся друг изповедник. Как да знам дали не греша и дали това не са клопки?
Как един човек намира духовния си отец?

Отец Стоян Бербатов:

Духовният наставник играе важна роля в живота на християнина, понякога тя е и съдбоносна. Неговото намиране или смяната му с друг е въпрос на личен избор. То, разбира се, крие и много опасности. Духовният отец трябва да е човек, който напълно може да разбере твоята личност и да те предразполага към духовно общуване. Бързам да кажа, че няма универсални изповедници. За един човек може да е добър даден свещеник и да го ръководи правилно, но за друг може и да не е. Един от критериите за подходящ изповедник е дали твоето общуване с него е станало толкова непринудено, че той ти дава примери от своя собствен живот, които са равносилни на изповед за самия него. С други думи, ако той изповядва някои свои грехове пред тебе, наистина има шанс да стане твой добър духовен отец. Ако изповедта не носи духовни плодове за тебе, по-добре е да смениш духовника, но това не бива да носи обида за тебе или за него. Нали изповедта ни учи на покаяние, а пък щом знаем да се молим за нашите грехове, нека простим и на другите.
Бог да благослови.
Отец Стоян.

# 280
  • София
Тилапия купих снощи от един от магазините на „Фантастико“. Продават я само на филе.

Иначе тя си се приготвя като бялата риба.

# 281
През поста разрешен ли е алкохол като бира например в малки количества.

# 282
  • София
И втори въпрос - какъв рибен  хайвер ще ядете утре на Лазаровден- ще купувате ли и откъде или ще си правите?

Утре не се разрешава хайвер, само на Цветница Rolling Eyes Това за хайвера на Лазаровден за сефте го чух (прочетох) минaлата година от simpatikonia, сега за втори го чета, явно е популярно Rolling Eyes

Tari Tasartir, не съм дядо хаджия, но да споделя, че аз взимам тилапия от Метро. Винаги има и е прясна Peace

За Цветница още правя списъци и подготовки, че аз и свекърва ми сме именички, а тази година празникът съвпада и с рождения ден на съпруга ми и ще са риби, торти, чудеса Laughing

За болестите и поста... аз лично си имам мое по - особено мнение, с което не ангажирам някой... В днешно време всеки има някаква болест, на кой по - сериозна, на кой по - малко... Аз също имам здравословен проблем, но дори и за миг не съм си помисляла да не постя, заради него (това не го споделям, за да се изтъкна). Моята мотивация е като гледам как владици и свещеници, с един куп наистина сериозни болести, постят, не ядат и пият нищо до обяд, стават рано карат големи и дълги служби на крак и слагат вода и храна в устата си най - рано на обяд. Ако мислите, че повечето има разнообразно меню и се чудят от къде да си набавят хемоглобин... Да не влизам в подробности, но има хора дето карат само на хляб с маслини иили маргарин... Мотивация са ми и грохнали баби на по 80 + години с шепи лекарства, които успяват да тримирят. Мотивация ми е и баща ми, който е диабетик на инсулин, който пости редом с нас, въпреки увещенията ни, особено за строгия пост... нарушава само като влиза в болница на 3 месеца за няколко дни... Аз лично, виждайки всичко това, дори ми е обидно за мен си, да си пускам изследвания по време на пост, само, за да проверя какви са ми показателите...  Пак искам да подчератя, че това си е мое лично мнение и споделяйки го не искам да кажа, че всички болни трябва да постят!

Последна редакция: пт, 26 апр 2013, 10:50 от brazilka

# 283
  • Sofia
Сигурно няма по-подходяща риба от тилапията за такъв голям празник - според преданието май това била рибата, която Св.Петър уловил, когато се срещнал за пръв път с Иисус Христос и той му казал отново да хвърли мрежите...  Grinning

Не е тилапия рибата, която имаш предвид.
В Галилейското езеро има една риба - нарича се Петрова риба и я има само там.
Опитахме я, когато бяхме по Светите земи, много вкусна! Хищна е, няма нищо общо с белите риби.

# 284
Аз лично, виждайки всичко това, дори ми е обидно за мен си, да си пускам изследвания по време на пост, само, за да проверя какви са ми показателите... 
Не ми е минавало през ум да си пускам изследвания, за да си гледам кръвните показатели. Това са задължителни изследвания от трудова медицина /мисля, че споменах, не ми се връща да проверявам/, които ми направиха. И пак се моля, наистина тези резултати да са или грешка или резултат от подбора на храни, който съм си правила през това време.

Извинявам се, че разбудих духовете.

Общи условия

Активация на акаунт