Пости 2013 - 2 тема

• 68 794
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
Бразилка, благодаря за отговора, и аз така си помислих, след като прочетох на доста места. Аз днес за пореден път вечерях със салатата от сурови тиквички, да използвам докато още се намират от по-младите. Усещам се, че след поста не копнея за месо, млечни...

# 646
Вчера (освен всичко друго ooooh!) ядох пикантна салата от краставици, риба тон и нахут. Много силно засищаща салата. С много лимон, малко люти чушлета и това е.

Скрит текст:
simpatikonia, тя тази темичка позамря около другата, така си мисля. Надявам се вече да не е така. Simple Smile

# 647
Вчера (освен всичко друго ooooh!) ядох пикантна салата от краставици, риба тон и нахут. Много силно засищаща салата. С много лимон, малко люти чушлета и това е.

Скрит текст:
simpatikonia, тя тази темичка позамря около другата, така си мисля. Надявам се вече да не е така. Simple Smile

Всичко приготвено с нахут е силно засищащо.
Интересна салатка предлагаш, ще се пробва Simple Smile.

# 648
Макар, че постите свършиха тези дни доста често прибягвам до рецептите от първа страница. В този така прекрасен сезон на зеленчуците, у нас манджичките са предимно постни. Днес пак оглеждах рецептите за някакви идеи, голям помощник са ми Hug

# 649
  • The point of no return
Момичета, имам страшно много праскови от местната градина. Чудя се дали има шанс да ги съхраня във фризера сурови newsm78

# 650
Някой да е чувал, че по време на пости не трябва да се яде нищо червено? Никъде не намирам обяснение за това, а една жена каза, че го знае от монахиня  newsm78

# 651
Някой да е чувал, че по време на пости не трябва да се яде нищо червено?
Никъде не намирам обяснение за това, а една жена каза, че го знае от монахиня  newsm78

fata_morgana, мисля, че това се отнася само до поста на 29 август - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител.

Чувала съм и аз, и то точно от монахини, за този благочестив обичай, но не го възприемам като задължително изискване. Все пак, ако трябваше да се спазва от всички, щеше да е отразено в Типика. В този смисъл не смея самоволно да го изпълнявам... Иначе го уважавам като обичай,  защото го разбирам като специална почит към св. Йоан Кръстител и неговата мъченическа смърт. Това се явява един вид "пост в поста" -  постиш, като се въздържаш и от позволената за поста храна, защото тя напомня с цвета си за пролятата кръв на Господния Предтеча.

Така си обяснявам аз нещата за себе си. Ако някой знае за този обичай нещо с по-голяма точност, нека да сподели.

# 652
Цитат
Някой да е чувал, че по време на пости не трябва да се яде нищо червено? Никъде не намирам обяснение за това, а една жена каза, че го знае от монахиня  newsm78
Аз също зная, че само на 29 август - Отсичане главата на Св. Йоан Кръстител има такъв обичай, но подробности за него не зная newsm78

# 653
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
След Богородичните пости, които признавам, че на няколко пъти нарушавах, приех за себе си, че ще се опитам да спазвам вече постите всяка сряда и петък кат път към коледните и да не се изкушавам през тях, дано успея, ще видим

# 654

Момичета, предлагам ПОСТЕН СЛАДКИШ С ВИШНИ (или други плодове), тези дни го правих няколко пъти, вкусен е, а е почти от нищо. Може би и на вас ще допадне. Heart Eyes   bouquet

# 655
  • София

чисто суеверие е Peace

чувала съм и от бабички, че дори не трябва да се причастяваш на 29 август, защото пак има червено  Mr. Green

labrex, този сладкиш съвсем скоро ще се пробва Crazy

Днес от мен нищо кой знае колко интересно - салата от краставици и домати и хрупкави картофи на фурна Flutter

# 656
Лабрекс, благодаря за рецептата! Наистина звучи и изглежда вкусно cook

# 657

brazilka, katelinka, пробвайте, надявам се да ви хареса. А този със сливи е следващия, който съм набелязала. Мисля, че с орехите в тестото ще е добре, а и харесвам сладкиши със сини сливи. Ако някой ме изпревари, споделете как е.  bouquet

# 658
Roya, една моя позната затваря за внуците си сурови, нарязани праскови във фризера. Казва, че оставали вкусни след размразяване. Тя ги ръси и със захар. Не съм пробвала, но вероятно ще има вкус близък до компотения. Все пак замразяването си обработва тъканта.

# 659

чисто суеверие е Peace

чувала съм и от бабички, че дори не трябва да се причастяваш на 29 август, защото пак има червено  Mr. Green

О, от бабички всичко може да чуеш, но това с не-причастяването на 29-ти признавам, че не бях го чувала. И се убеждавам, че никога не е късно да научиш нещо ново  hahaha

Дали е суеверие или не, лично аз не смея да твърдя.
Всичко зависи от това с какъв замисъл човек прави нещо - ако е от почит към светеца, го приемам, но ако е е продиктувано от суеверен страх - не е ценно пред Бога.
Във всички случаи трябва да се отбележи, че това не е църковно санкционирана практика.
Лично аз не го спазвам, но си признавам че ми е малко съвестно, когато на този ден ям червена храна (по простата причина, че много обичам диня, домати и чевени чушки)...
Чувствам се така, както когато зная нещо, а не го изпълнявам. Предполагам става така, защото приемам, че хората го правят от уважение към пролятата кръв на Предтеча... Друго обяснение нямам. Все пак не мислете, че съм любителка на суеверията или ги рекламирам. Да сме наясно Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт