Пости 2013 - 2 тема

  • 68 505
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 2 551
Добре се получи с пъпеш, но трябва да се има предвид, че той е доста воднист и сладоледът става с  доста кристалчета Laughing Но пък ароматът му си го бива.

Няма нищо по-освежаващо и диетично от такъв сладолед в горещата августовска вечер, вярвайте ми!  Peace

Хвърлих един поглед на ягодовото сорбе.
В този сезон е по-вероятно да пробвам с други плодове - малини, къпини, боровинки...
Сега се сещам, че имам едни позабравени в хладилника сини сливи. Обичам ги докато са леко хрупкави. Омекнат ли - губят интереса ми. Сега обаче им намерих употреба Peace

# 631
  • Мнения: 1 110

Червен пипер и кимион Peace  

Ей, това беше. Благодаря  Hug!

Ще пробвам и аз сладоледа, че дребното непрекъснато влачи някакви боклуци на клечка ...
Аз самата не съм особено голям фен на ледените произведения.

# 632
  • Мнения: 2 551
Днес за закуска направих овесени ядки с мед и малко смляно ленено семе. Вкусно!
Покрай това изобилие от плодове бях забравила за овесената сладост Heart Eyes

Снощи накиснах белен слънчоглед. Бяха го нападнали някакви мравки (о, ужас) и се наложи спешно да го спасявам. Днес го обработих в блендера с малко вода. Стана хубаво пюренце.
Дайте ми някакви идеи с какво да го овкуся (без олио). Оставила съм го в хладилника на изчакване Simple Smile.

# 633
  • Мнения: 124
Здравейте!  Simple Smile

С накиснат белен слънчоглед аз много често си правя различни зеленчукови пастети.
Например, смесвам го с една печена чушка, един домат, скилидка чесън, сол, кимион, черен пипер- в блендер или с пасатор- някой път по-едро, друг път по-гладко и става лютеничка.  Simple Smile
Друг вариант ми е с патладжан и тиквичка, тогава добавям и зелени подправки- магданоз, копър, пак чесън, черен пипер.
С патладжан и чушка пък става кьопоолу.
Понякога вместо слънчоглед слагам накиснати орехи, мазнина не добавям.

Приятен ден на всички!  Simple Smile

Последна редакция: ср, 14 авг 2013, 09:59 от Мора

# 634
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 140
Нощни очи тези бонбони ми се струват доста апетитни, ще ги пробвам  Peace Надявам се, че няма да е проблем, че таханът ми не е с ленено семе  Simple Smile

Абсолютно никакъв проблем.  Peace Основната рецепта е тахан и мед, от там нататък - каквото ти допада слагаш!  Hug

Тоя патладжан с бира звучи интересно. Мисля да го пробвам. Благодаря за идеята.

Хумуса щедро го ръся с кимион, червен пипер и много чесън. Ако го ям на сандвич си ръсвам отгоре и шарена сол. Хумусът носи много на подправки. Ако си падате по по-киселичкото - повече лимонов сок. Намаляването на количеството от тахана също може да подобри вкуса. Слагането на домат или прясна пиперка също могат да се харесат на някои.

Маслиновата паста ми е много любима по време на постите. Не знам дали съм я споделяла обаче как я правя.  Thinking

# 635
  • Мнения: 2 752
Момичета, да ви питам - утре от колко часа е църковната служба или е различно в различните църкви?

# 636
  • Мнения: 2 551
С накиснат белен слънчоглед аз много често си правя различни зеленчукови пастети.

С патладжан и чушка пък става кьопоолу.
Понякога вместо слънчоглед слагам накиснати орехи, мазнина не добавям.

Благодаря ти, Мора!
Обичам кьопоолу и сигурно ще пробвам тъкмо този вариант Peace.
А иначе извън постния период към кьопоолуто прибавяме майонеза и счукани орехи - става приказна салата.

fata_morgana , мисля че навсякъде службите започват от 08.00 часа.
Най-напред се отслужва утреня, а към 09.00 започва св. Литургия.

# 637
  • The point of no return
  • Мнения: 840
Без значение подправките, на мен хумус с нахут от консерва не ми се получава така добре както със суров нахут, но пък става много бързо.

Нощни очи   bouquet - снощи посред нощите извъртях твоите бонбони и много ми допаднаха  Peace Благодаря за рецептата!

Досега не се бях осмелявала да използвам сусамения тахан за сладки неща (взех го главно за хумус), но се оказа доста добра комбинация с меда. Вие какво друго приложение му намирате ?  Peace

# 638
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 140
Много се радвам, че бонбонките са ти харесали. Simple Smile
Аз други сладости не правя с тахан, като цяло сладости не правя вкъщи. Но има много варианти - сладки, кексове, торти... Peace

Иначе с него си правя най-различни пастети и мазила. Като фаворитите ми са хумуса и тахан с авокадо и сомак.  Peace

Сега се присетих нещо, което научих от един приятел евреин. Тахан и печени патладжани! Ммммм!   chef

Тахана се разбива с вода и лимонов сок. Слага се вътре счукан чесън и сол, може и други подправки по желание. И с тази смес се залива печения патладжан. Става много вкусно!  Heart Eyes Не мога да кажа точни мерки, правя го на око.

# 639
  • Мнения: 184
Честит празник на всички!Бъдете благословени!

# 640
  • София
  • Мнения: 478
Честит празник и от мен!

# 641
  • Мнения: 2 551
brazilka, благодаря за поздрава и за тропара!  bouquet

Много хубав празник е днес. Свързвам го с изобилния аромат на босилек, който струи отвсякъде - босилек и много, много цветя. А може би и горещината допринася за това ароматът да бъде толкова упойващ.

Е, дано след Богородичния пост темата ни да не замре съвсем Thinking

# 642
  • София
  • Мнения: 565
Честит празник и честито на причастилите се!  Grinning

# 643
  • Мнения: 2 603
Честит празник и от мен!
За мен този пост ми донесе много силни моменти на осъзнаване и спокойствие след това.
Мисля да продължа да постя както се пада по календара сряда и петък, и като споделих с отчето, ми каза, че не се отнася за тази седмица след 15ти август, т.е. за петъка - че не се пости. А в календара на първа страница си пише, че си е пост - и се разрешава олио и риба.
Много интересни идейки почерпих от вас, за което ви благодаря   bouquet

# 644
  • София
  • Мнения: 478
*Звездичката*, най - вероятно просто се е объркал. Случва се на всички ни Peace

Днес се включвам с пъстърва и салата от краставици и домати Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт