Хормонални изследвания

• 55 150
  • 751
  •   1
Отговори
# 45
Благодаря ти за отговора! Правя редовна проверка на хормоните на щитовидната жлеза даже и ултрасаунд , защото аз имам операция на щит. жлеаза преди 9 години- базед и трябва всяка година да я чеквам. Док. казва, че всичко е наред, а бебето не идва. Не съм сигурна за останалите хормони, които си изредила дали са ми ги следили, защото тук, където се намирам аз нямам достъп до изследванията си и не знам какво са ми гледали. Обаче скоро имам час и ще и намекна всичко да ми видят и изследват. Още веднъж ти благодаря!

# 46
Здравей, Денис Hug
Преди два месеца в старата тема бях писала по повод проблема ми с високия ФСХ, който имам от много време, но тъй като не беше сериозно отразен от лекаря ми си остана неизяснен и в началото на годината реших да си пусна контрола. За моя изненада и ФСХ и ЛХ бяха високи към 12-13 и в крайна сметка имах много дълъг цикъл около 40 дни, но от от упоритост не отидох на лекар и предполагам, че беше станала някоя киста от високия ЛХ.
Днес ги пуснах пак, че миналия месец не можах като този път и естрадиол, за да има по-пълна картина. От февруари почнах да пия и някои добавки с цел по натурален начин да им намаля стойностите и ако не стане да тръгвам пак по лекари. Уви пак има лоша изненада.
(FSH)   11.69   IU/l   м:1.3-19.3.ж.фази:ф:3.85-8.8;ов:4.5-22.5;л:1.8-5.13;меноп:16.8--114
(LH)   5.62   IU/l   м:1.25-8.62; ж.фази:ф:2.12-10.90;ов:19.2-104;л:1.2-12.9;меноп:10.9-59
(E2)   550   pmol/l   м:73-275;ж.фази:ф:88-420;ов:228-1960;л:295-1000;меноп:80-325
Пак пуснах и ТСХ, че миналия път беше 2.7 като след това ходих на ендо, но не се видя проблем с щитовидната, а сега е
Тиреостимулиращ хормон (h TSH)   2.98   mUI/l   0.34 - 5.5
Не знам и защо той се вдига така. Миналият май имах спонтанен тогава пак беше същата стойност и го отдадохме на бременността. Въпросният лекар обаче беше на теорията, че няма нужда да пия нещо, за да го смъквам, а и при тези различни практики не знам наистина кой е най-добрия вариант. Виждам, че и естрадиола е доста висок. Преди имам спомени при тези мерни единици да ми е бил 250. Какво мислиш за всичките тези резултати. То, че ще трябва да се ходи по лекари пак явно ще трябва, но искам за себе си да си обясня нещата, защото при всичките ми разпити всеки път никой не ме отразява и чак се ядосвам.

# 47
Здравей, Денис,

Имам проблем и от известно време нямам никакъв цикъл. Направих си хормонални изследвания. Имам записан час тази седмица за преглед, но искам да попитам дали според вас състоянието на хормоните ми е много тревожно?

Резултатите:

Други данни: Фоликулинова фаза
Група Показател Биологичен материал Резултат   Измерителна единицаРеферентна област Метод
Хормони
LH   S        2.17        U/l     2.40 - 12.60     ECLIA
FSH   S         5.21        U/l     3.5 - 12.5     ECLIA
Prolactin   S        93.32        µIU/ml     102 - 496     ECLIA
Estradiol   S         64.15        pg/ml     12.5 - 166     ECLIA
Progesterone   S         0.38        ng/ml     0.20 - 1.5     ECLIA
Testosterone   S         0.54        nmol/l     0.29 - 1.67     ECLIA

На какво може да се дължи дългата липса на цикъл?

Благодаря предварително!

Поздрави,
Надя Димитрова

# 48
  • София
Lyne    Hug

ФСХ  е доста висок и според мен има задържан фоликул / добре, че си пуснала Е2, той показва именно това/ - трябва да те видят на УЗ

ТСХ е висок и показва Хипофункция,  в случая не е проблем за зачеване, но може да е опасен за ембриона и може да попречи на бременността.
При опити за бебе, ТСХ трябва да е под 2.00 / идеалните граници са 0,5-1,5/

Има някакъв друг проблем - Пролактин, Андрогени и т.н. - лекар трябва да прецени.
Ще чакам да пишеш след прегледа

# 49
  • София
icekiss90      Hug

На кой ден от МЦ  са правени?

Пролактинът е висок - той подтиска О., може той да е причината, но тъй като хормоните са свързани е редно да се направят и останалите - може да има и друга причина

ТСХ и Т4
Андростендион,
ДХЕА и 17ОН Прогетсерон /на 3 ден от МЦ/

ПП. ЛХ е много нисък и заедно с ФСХ показват, че яйчниците не функционират в момента

# 50
Денис, благодаря за бързия отговор;) И аз си мислих за задъжан фоликул освен да е останало нещот миналия цикъл. С този дългия цикъл явно пак се разбъркаха нещата доста. Сетих се, че пих няколко дни дуфастон този месец превантивно да не стане някоя киста. Бяха ми останали от предния месец, когато с него си предизвиквах цикъла. Не знам дали може да има някакво влияние. Пролактина от много време не съм го пускала преди беше наред, а естрадиола ми е вървял винаги 60-80 pg или 200 и нещо pmol.
За щитовидната не знам какво стана на ехограф ми казаха, че е добре. Миналата година като пусках антителата и те бяха наред само ТСХ дето беше пак същата стойност. Не знам дали лекарят не е видял като хората или нещо друго предизвиква тези стойности на ТСХ. Може би ще пусна андрогени другия месец и предния път ми беше казала за тях, но днес ги пропуснах. Обмислям да пусна пак и инхибин и АМХ да не би да има промяна и там, че все пак мина година и половина от последните изследвания.

# 51
  • София

На кой ден от МЦ пи Дуфастон - да не си подтиснала О.?

# 52
Нее изчаках няколко дни;)  И за АП изчаквам за всеки случай и не го пия. Този месец даже взех да меря и температура не само с тестове и наистина се припокрирават нещата с тестовете. Иначе като добавки взех да пия витекс, q10, пчелно млечице и пшенична трева. Преди пиех м2тон доста време, но така и не успях да направя контрола и да видя дали ми подейства.

# 53
Благодаря ти за бързия отговор, Денис  Hug
Аз нямам цикъл от 3 години...гинеколожката ми каза, че няма значение кога ще си ги направя, защото няма как да определи в коя фаза съм.
Но според референтните области излиза, че пролактинът ми е нисък, а не висок  newsm78
Да, не функционират, но възможно ли е да са увредени ... в смисъл фатални ли са последствията от толкова дълъг период без менструация?  smile3518
Благодаря отново!
Поздрави,
Надя

icekiss90      Hug

На кой ден от МЦ  са правени?

Пролактинът е висок - той подтиска О., може той да е причината, но тъй като хормоните са свързани е редно да се направят и останалите - може да има и друга причина

ТСХ и Т4
Андростендион,
ДХЕА и 17ОН Прогетсерон /на 3 ден от МЦ/

ПП. ЛХ е много нисък и заедно с ФСХ показват, че яйчниците не функционират в момента

# 54
  • София
Нее изчаках няколко дни;) .............
... това е добре Simple Smile

# 55
  • София
icekiss90
Да, Пролактинът е нисък - моя грешка.

Трябва ти много добър Ендокринолог - д-р Начев, д-р Катя Тодорова

Не е добре толкова дълго време да не фукнционират яйчниците - едва ли са увредени, по-скоро има някакъв проблем, който подтиска тяхната функция
На колко си год?

# 56
Привет denis_d   
,

Да, утре имам записан час за гинекологичен преглед и ще видя гинеколожката къде ще ме прати. Ще потърся някой от посочените от теб Ендокринолози.

Аз съм на 23 години и не съм раждала. Притеснявам се дали в бъдеще ще мога да имам деца...

Благодаря ти отново!  Hug
Поздрави,
Надя

icekiss90
Да, Пролактинът е нисък - моя грешка.

Трябва ти много добър Ендокринолог - д-р Начев, д-р Катя Тодорова

Не е добре толкова дълго време да не фукнционират яйчниците - едва ли са увредени, по-скоро има някакъв проблем, който подтиска тяхната функция
На колко си год?

# 57
Денис, мъжо си направи изследвания, би ли ги коментирала...
TSH - 1.95 реф. стойности 0.27 - 4.20
ФТ - 1.19 - реф. стойности 0.93 - 1.70
FSH - 3.15 реф. стойности 1.5 - 12.4
ФТ3 -   Н (ВИСОК) 4.85  реф. стойности - 1.45 - 3.48
тестостерон - 5.29 реф. стойности - 2.49-8.36
LH 6.37 РЕФ. СТОЙНОСТИ 1.7 - 8.6
ТАТ 24.27 реф. стойности <115
МАТ (H-ВИСОК) 35.96 реф. стойности <34

За тези, които са завишени, не ми се струват много, но все пак ...  newsm78

# 58
  • Варна
Момичета, знаете ли дали има практика да се изследва естрадиол освен на 2-3 ден от цикъла. Дали ако пусна изследване примерно по време на овулация, това би показало някакъв проблем. Въпроса ми е продиктуван от това, че аз получавам кървене по време на овулация. Това ме притеснява, тъй като от 5 години правим опити за бебе, а не се получава. Единствено това кървене ме притеснява, а според докторите е нормално. Знам, че прогестерона също е от значение, но съм провеждала терапии с прогестерон и пак няма забренемяване.

# 59
  • София
Денис, мъжо си направи изследвания, би ли ги коментирала...
TSH - 1.95 реф. стойности 0.27 - 4.20
ФТ - 1.19 - реф. стойности 0.93 - 1.70
FSH - 3.15 реф. стойности 1.5 - 12.4
ФТ3 -   Н (ВИСОК) 4.85  реф. стойности - 1.45 - 3.48
тестостерон - 5.29 реф. стойности - 2.49-8.36
LH 6.37 РЕФ. СТОЙНОСТИ 1.7 - 8.6
ТАТ 24.27 реф. стойности <115
МАТ (H-ВИСОК) 35.96 реф. стойности <34

За тези, които са завишени, не ми се струват много, но все пак ...  newsm78

Т3 е повишен и леко МАТ
За Т3 - да не пие някакви спортни добавки? Или Л-тироксин?
МАТ - може да е нещо инцидентно

Другите са добре
Пиши ми какъв е коментарът на лекаря

Общи условия

Активация на акаунт