Сдружение "Фридрих Шилер" - прием 2013 г.

• 79 787
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
Hedra, много ме натъжи с изказването си. Мислях, че да си член на сдружението е  далеч по-различно от това да си спонсор. Колкото до позитивизма на момичетата - искрено ги поздравявам.
Аз просто искам да получа адекватна и вярна информация за:
1.Материалите за подготовка.
2.Начина на оценяване.
3.Метода за класиране на кандидатите.
До момента не можах да намеря нещо конкретно, нито от неприетите участници от миналата година, нито от родителите чийто деца са в сдружението. Ако някой има някаква точна информация бих се радвала да я публикува.

# 91
  • София, Младост 2
Hedra, много ме натъжи с изказването си. Мислях, че да си член на сдружението е  далеч по-различно от това да си спонсор.

Абсолютно не мога да си представя кое точно в моите постинги те навежда на такива мисли, наистина Thinking Имам чувството, че някак разбираш нещо съвсем различно от това, което аз пиша... явно не се изразявам ясно.

Членове на сдружението са родителите на децата, които учат там. Те финансират сдружението с месечните си вноски, така че реално всеки един родител Е спонсор - но именно родителите са хората, които определят всичко, което се случва в сдружението, за какво да се изразходват средствата (освен за заплати на учителите и за консумативи) и т.н. Както написах, родителите имат голямо влияние над това какво ще се случва и колко време ще прекарват децата им в училище, какво ще е работното време на учителите и т.н. Така че да, да си член на сдружението е много повече от това да си просто спонсор. Макар че всеки родител избира нивото си на активност - огромната част са доволни да си плащат месечните вноски и да оставят едно вокално малцинство и УС да решават наболелите въпроси.

Ако обърнеш внимание, ще видиш, че нито аз съм заговорила първа за "квартални училища" и квартален рейтинг, нито за "спонсори" - моите постинги са в отговор на споменато от един или друг в темата и доста иронизирам точно използваните термини. Мен лично тези опити за характеризиране на нещата силно ме дразнят, особено непрекъснато вменяваното в последните няколко страници как децата, които влизат, влизат по красота, симпатии, "спонсорство", по "третия начин" и т.н., което просто не отговаря на истината - и което се пише в огромната си част от хора, които не са членове на сдружението и няма как да имат представа от работата му. Съответно предполагам, че част от раздразнението ми си личи и затова те кара да влагаш нещо различно като смисъл в това, което пиша - вероятно просто приемаш, че виждам нещата точно по този начин и не усещаш къде влагам сарказъм.

# 92
Аз това го намирам за хубаво родителите да могат да вземат решения. Не мисля, че по красота ги избират, въпреки нещата, от които вече се оплаках  Rolling Eyes

А как се наказват децата в училището? Какво е отношението към тях, ако изказват различно мнение?
Искам да попитам и за спорта. Всеки ден имат 9-10 часа. От тях има ли поне един час, който е някакъв спорт (танци, гимнастика...) Мисълта ми е да не се изгърбват на чинове по цял ден? Плуването е хубаво нещо, но аз едва ли ще я пусна там. Има ли кой да им суши косите хубаво? Ние ходим в Спартак и май така предпочитам.

Последна редакция: сб, 06 апр 2013, 21:31 от Soleil*

# 93
  • София, Младост 2
С вдигнати ръце до стената и ако не помогне, бой с пръчки пред всички за назидание Mr. Green

Използват си се най-нормалните методи - говорене, решаване на проблеми общо с класа, разговори с родители и психолог, в много крайни случаи обичайните училищни средства - подаване на доклад към директора на училището (случи се в класа на дъщеря ми след множество повтарящи се "изпълнения" от страна на едно момченце).

Децата имат физическо както е предвидено в програмата, 2х седмично - и още един час спортни игри. На обяд имат около час и нещо, когато търчат и играят на двора в хубаво време... но ако е лошо времето, са вътре и съответно е кофти. На плуване ходят във въпросната обедна пауза. Има сешоари и в басейна (където не ги изсушават особено, само колкото да не капят), и горе в класните стаи, където ги досушават учителките. Това е положението с движението и то не е никак добре - така че ако ще избирате допълнителни занимания на децата след училище, избирайте спорт, за да се движат, а не английски примерно, както правят една доста солидна част от родителите Rolling Eyes

# 94
Добро решение са танците след часовете, някои деца ходят на тренировки по плуване вечер, имаше и карате по едно време.

# 95
Hedra, много ме натъжи с изказването си. Мислях, че да си член на сдружението е  далеч по-различно от това да си спонсор.

Абсолютно не мога да си представя кое точно в моите постинги те навежда на такива мисли, наистина Thinking Имам чувството, че някак разбираш нещо съвсем различно от това, което аз пиша... явно не се изразявам ясно.

Членове на сдружението са родителите на децата, които учат там. Те финансират сдружението с месечните си вноски, така че реално всеки един родител Е спонсор - но именно родителите са хората, които определят всичко, което се случва в сдружението, за какво да се изразходват средствата (освен за заплати на учителите и за консумативи) и т.н. Както написах, родителите имат голямо влияние над това какво ще се случва и колко време ще прекарват децата им в училище, какво ще е работното време на учителите и т.н.
Явно гледаме от различни страни.
Аз чета това:
" Родителите, желаещи да
станат част от тази гражданска
инициатива изявяват писмено
волята си в молба по образец
до Управителния съвет на
Сдружението да станат негови
членове като декларират, че са
запознати с Устава на
Сдружение “Фридрих Шилер” и
се задължават да го спазват."
Но се оказва, че не е точно така:
" При записване се представя копие от акт
за раждане на детето и встъпителна, еднократна
вноска за членство в Сдружението." Може би са забравили да пишат и молба.
и в този смисъл ти благодаря за обяснението.
А колкото до таксата както се спряга от 140 лв. тя всъщност е членски внос или се бъркам? А можеш ли да внесеш малко прозрачност и върху бюджета който е гласуван?

# 96
И да не забравяме все пак, че ще запишем децата си в държавно училище и ще се съобразяваме с държавната програма. А ще определяме само някой допълнителни екстри и допълнителни часове.

И ако няма ясни критерии за оценяване и класиране напълно нормално е човек да предположи, че се влиза по "красота" - това всеки го тълкува различно. В списъците с приетите деца не видях оценки, нито точки, нито проценти както се спягаше по-горе. Може би бъркам и много ще се радвам да е така.

Последна редакция: сб, 06 апр 2013, 23:05 от sisi73

# 97
Изрично казаха, че резултатите на децата няма да се публикуват, ако някой иска да си види теста -след 28 май.
Единствено ще се публикува списък на приетите деца.

Скрит текст:
Това са техните правила, както самите те вметнаха "много ще останат разочарованите под чертата".
Мисля, че всички сме ги знаели тези подробности или поне сме чели за тях преди да пуснем децата си в това изпитание.
Но поне за мен и моето дете това е трупане на опит!
И се радвам, че тя отиде с хъс и все още настървено "кълве" тетрадките вкъщи. Това изпитание я направи по-зряла и самостоятелна. Ако има положителна промяна във Вашите деца не се ядосвайте за крайния резултат, а се радвайте за напредъка, който сте постигнали. Няма значение къде учат, по-важно е да имат желание за това и подкрепа в семейството!

Последна редакция: нд, 07 апр 2013, 00:27 от La Gioconda

# 98
Изрично казаха, че резултатите на децата няма да се публикуват, ако някой иска да си види теста -след 28 май.
Единствено ще се публикува списък на приетите деца.

Скрит текст:
Това са техните правила, както самите те вметнаха "много ще останат разочарованите под чертата".
Мисля, че всички сме ги знаели тези подробности или поне сме чели за тях преди да пуснем децата си в това изпитание.
Но поне за мен и моето дете това е трупане на опит!
И се радвам, че тя отиде с хъс и все още настървено "кълве" тетрадките вкъщи. Това изпитание я направи по-зряла и самостоятелна. Ако има положителна промяна във Вашите деца не се ядосвайте за крайния резултат, а се радвайте за напредъка, който сте постигнали. Няма значение къде учат, по-важно е да имат желание за това и подкрепа в семейството!
И къде са написани тези правила, че единстваните които аз намерих не се спазиха. Joy
Я сложи един цитат.

# 99
И при нас момчетата бяха повече от момичетата. Много странно е обаче, по какво преценяват, едни деца да ги питат за звуците в думите, а други не?

Една мама иска да занимава министерството - няма никакъв смисъл, това е едно сдружение, а не частно училище с лиценз от МОН, така че могат да ви прилагат какъвто си искат изпит и вие доброволно сте се подложили на това. Опитвайте, трупайте опит за децата си, но не тръгвайте с големи надежди и преценете дали трябва да подлагате децата си, ако за вас това училище не е голям приоритет! Просто съвет  bouquet
Съгласна съм, че за да станеш член на сдружението могат да искат и на челна стойка да застанеш и ако случайно застанеш но не си със сини очи да не приемат детето ти. Но училищата 55 и 145 са под шапката на МОН, и би трябвало изрично да е упоменато, че приема за паралелките с немски става с изпит който се провежда и определя от Шилер. Не видях да пише подобно нещо на страниците на двете училища. Сиреч приема е незаконен и наистина би трябвало да се отнесе до министерството за проверка. 

# 100
Знаете ли, че през 2007г. имаше бум на раждаемостта. Може би именно заради това сега кандидатстват толкова много деца. Дори си мисля, че тази година повечето кандидати ще са момчета. Когато аз родих, около нас все момчета набори имаше по градинките. Съдейки и от групата, в която попаднахме в Шилер (имаше само три момичета) може и да изляза права. А на мен, като мъжка майка, това изобщо не ми харесва  Joy Това в кръга на шегата. Hug

# 101
  • София, Младост 2
А колкото до таксата както се спряга от 140 лв. тя всъщност е членски внос или се бъркам? А можеш ли да внесеш малко прозрачност и върху бюджета който е гласуван?

Това не е такса, а е точно членският внос Peace За бюджета нямам представа - но би трябвало да има някъде изнесени протоколите от Общите събрания и там да го има.

Съгласна съм, че за да станеш член на сдружението могат да искат и на челна стойка да застанеш и ако случайно застанеш но не си със сини очи да не приемат детето ти. Но училищата 55 и 145 са под шапката на МОН, и би трябвало изрично да е упоменато, че приема за паралелките с немски става с изпит който се провежда и определя от Шилер. Не видях да пише подобно нещо на страниците на двете училища. Сиреч приема е незаконен и наистина би трябвало да се отнесе до министерството за проверка.

Член на сдружението можеш да станеш само СЛЕД като са ти приели детето - това е сдружение само на родителите, чиито деца се обучават по тази програма. И е логично да няма допускане на външни членове, тъй като те нямат интерес и няма логика да имат глас в управлението на едно обучение, с което не са ангажирани.

А за училищата - законово няма никаква такава драма, тъй като приемът за училищата си става по държавните изисквания. В 145 всички деца учат английски по държавната програма, така че реално В училището и В рамките на държавната програма няма класове с немски Peace А в 55 могат да избират между английски и немски - и е логично децата, които учат немски по държавната програма, да са в едни и същи класове, нали Laughing (там обаче мисля, че имат и не-шилерски класове, които учат немски по държавната програма за ранно чуждоезиково). Нищо незаконно няма - Шилер съществува от 20 години, нали не си мислите, че сте първите, които се опитват да намерят вратички за атакуване Rolling Eyes

# 102

Това не е такса, а е точно членският внос Peace За бюджета нямам представа - но би трябвало да има някъде изнесени протоколите от Общите събрания и там да го има.

Член на сдружението можеш да станеш само СЛЕД като са ти приели детето - това е сдружение само на родителите, чиито деца се обучават по тази програма. И е логично да няма допускане на външни членове, тъй като те нямат интерес и няма логика да имат глас в управлението на едно обучение, с което не са ангажирани.

А за училищата - законово няма никаква такава драма, тъй като приемът за училищата си става по държавните изисквания. В 145 всички деца учат английски по държавната програма, така че реално В училището и В рамките на държавната програма няма класове с немски Peace А в 55 могат да избират между английски и немски - и е логично децата, които учат немски по държавната програма, да са в едни и същи класове, нали Laughing (там обаче мисля, че имат и не-шилерски класове, които учат немски по държавната програма за ранно чуждоезиково). Нищо незаконно няма - Шилер съществува от 20 години, нали не си мислите, че сте първите, които се опитват да намерят вратички за атакуване Rolling Eyes
Радвам се, че ни отговаряш.
"За бюджета нямам представа - но би трябвало да има някъде изнесени протоколите от Общите събрания и там да го има." единствения публикуван протокол е от 2008 и не фигурират никакви цифри. А някъде във форума пишеше, че членовете получавате протоколи от общите събрания. Така че щом си толкова активна членка е доста странно, че нямаш представа за бюджета.

а с това исках да кажа, че да Шилер са в правото си да измислят правилата, но училищата са длъжни да се съобразяват със законите. Ако ми намериш и дума, че приема става само след като децата са изкарали предучилищна в Шилер или са държали изпит по немски и са издържали психологически тест пак в Шилер ще е добре да го публикуваш и ще се радвам да го прочета. Иначе просто леко се хлъзгаш и нищо конкретно до момента освен " ние 23 години сме управлявали. да не мислите, че с един протест ще ни свалите?" . Далеч съм от мисълта, че хората измислили сдружението са просто любители на немския. Разбира се че са наясно със законите и затова сдружението го има толкова дълго. Но нищо не пречи и от една две проверки. Та нали затова сме граждани ако видим някаква нередност да сигнализираме?

# 103
  • София, Младост 2
Не е нужно аз да съм член на сдружението, за да имам информация - в темата съм писала многократно откъде и защо познавам дейността, така че в това няма нищо тайно Peace Предполага се, че мога да намеря и инфото от последното ОС - същото могат да направят и останалите родители, които са членове на сдружението, а в темата пишат доста от тях. Дали искаш да се замислиш над това защо някак не срещаш съдействие? Няколко човека вече се опитаха да ти подскажат. Подсказвам и аз - "защото цялата работа се пази в тайна и никой не смее да изнася информация за Шилер заради велика конспирация" е грешен отговор. Още една подсказка - елементарна учтивост и молба за информация go a long way и водят до полезни и информативни отговори... докато постоянен негативизъм и опитите за лични нападки някак се отразяват на мотивацията на околните да ти съдействат. За Шилер не знам, но за форума това е едно от основните правила в общуването и неспазването му е една много честа причина да има ужасно разочаровани от бг-мамма хора.

За членството - в устава изрично си пише, че можеш да подадеш молба за членство, а УС ще прецени дали да ти я одобри... което ти дава достатъчно подразбиращ се отговор на въпроса дали ще станеш член на сдружението, без да имаш заложен интерес (обучаващо се дете) в него. В интерес на истината, тези неща не ги бях гледала, тъй като не са ме вълнували в естеството ми на не-член - юридически е поставено много ловко, чак се възхитих...

Естествено, всеки има право да подава каквито желае сигнали - доколкото ми е известно, всяка година се подават поне няколко такива. И естествено, не си длъжна да приемаш на доверие информация и обяснения, които получаваш тук. Действай, моля - после за всички ни ще е интересно да споделиш резултата от проверката Peace

# 104
Днес беше изпита на сина ми. Мина добре, децата бяха спокойни и повечето казаха, че е тестът е бил лесен. И в нашата група имаше само 3 или 4 момичета от 19 деца. Лошо впечатление ми направи психоложката - зададе ми въпрос как наказваме и как награждаваме детето, но след като отговорих на едната част ме прекъсна и не отговорих на втората. Останах с впечатлението, че не ме слушаше.
Успех на всички  Peace

Общи условия

Активация на акаунт