~ Съла-(С участието на Джансу Дере и Мехмет А. Алакурт) Тема 2 ~

• 96 058
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
  • Разград

# 616
  • Learn to fly. Fly away.
Откакто се увлякох по турските сериали (след "Каква е вината на Фатмагюл") чета и търся информация за тази религия и всички обичай, основаващи се на нея. Явно съм много далеч от нещата, защото не мога да разбера как може смъртта да се поставя над живота и "присъдите в името на Аллах" над прошката.

Вчера гледах предаването на Карбовски, в което имаше интервю с три български мюсюлманки, които стриктно спазват повелите на Корана. Това ОК - уважавам правото на всеки да живее, както разбира живота. Но когато репортерката зададе въпроса "Оправдавате ли убийствата с камъни на жени, обвинени в прелюбодеяние?", една от тези жени отговори "Амиии... не мога да кажа...Така повелява Корана".  #Crazy Как да очакваме промяна в онези хора от Анадола, след като тук в България може да чуеш подобно нещо и то от жени на не повече от 45 години.
Серената, благодаря ти за отговора   bouquet Не знам колко близо трябва да сме до нещата, за да поставяме смъртта над живота. Ще трябва да почета малко , за да си отговоря на доста въпроси свързани със сериала.

Абсолютно заставам зад поста ти, че не се опитваме да противопоставяме религиите. Да си припомним само, колко хора са били убити през кръстоносните походи и Инквизицията. Но събитията, които коментираме се случват в наши дни и е стряскаща тази сляпа вяра на всяка цена.

Изгледах току що 72 епизод и да ви кажа, смятам да си вземам Боран ага у дома. Ами той толкова красиви признания й направи, краката и изми, пък тя реве и му се обяснява , че го ненавижда.
 Shocked #Crazy  hahaha
Горкия човек ... жив да го ожалиш!  #Crazy
Това да признаеш на жена си, че ако те убие, няма да съжаляваш за загубения си живот, а за пропуснатите мигове с нея и тя за благодарност да ти съска насреща  ooooh! ooooh! ooooh!

Лека нощ, че след малко ще съмне  Hug

И той ви пожелава лека нощ / държал много да се обръщат към него с двете му имена - Мехмет Акиф  Crazy/

# 617
Дими, знам, че темата е деликатна, но точно затова според мен е редно да се говори.
И тук не става въпрос за противопоставянето на религии, защото съм наясно, че и в християнството е имало и има грозни и нечовешки неща, но аз никога не бих ги оправдала и не бих казала, че са правилни. Именно затова ме втрещи отговора на тази жена - как може да не знаеш дали е правилно да се убиват жени с камъни в 21 век. Според мен тя по този начин завоалирано изказа одобрението си, само защото така повелява Корана.
И сигурно е вярно, че ние не разбираме, че тези хора харесват начина си на живот, но мен съдбите на тези жени ме вълнуват и в никакъв случай не могат да ме оставят безразлична.
Извинявам се ако съм станала досадна, май много навътре приемам нещата.

Аа-а не, в никакъв случай не си досадно,точно обратното изключително приятен събеседник си! Hug Както и всички останали момичета отбили се тук!
Това,което подчертах с червено е и моето становище по отношение на турските жени - за съжаление така излиза в края на крайщата.Масата от тях е приела да живее по този начин.
Но аз винаги съм търсила обяснение и единственият извод,които правя е липсата на образование,на знание,че има и друг живот - от една стрна.А от друга - страхът!Страх мъжът й да не си вземе друга жена /една или две,май до четири им разрешаваше Коранът newsm78/,да не й вземе децата и т.н.
Понеже следях много отзивите за сериала КВФ  отнжво се убедих,че единствено и само в големите им градове,където има интелигенция,хора на изкууството,писатели,журналисти / макар,че при последното си посещение в Истамбул видях и от тях забрадени с шалове жени Crossing Arms/. И оттук си правя извода,че доста лицемерно се възприемат тези религиозни обичаи от младите жени.Принудени са.Гледаш я с минижуп или с две цепки до кръста на джемпъчето,,но забрадката е налице!
А синьото оцветяване - напълно споделям и аз се вълнувам и въпроси си задавам,но както четох в една статия нещата са изключително трудни за разбиране.Момичетата от заможните турски семейства получават солидно образование и то в чужбина,но след като се омъжат - не работят.Най-много да се занимават с благотворителност и в повечето случай бижутата и тоалетите,които носят на благотворителните балове са в пъти по-скъпи от даренията,които събират.
Другото в споилер
Скрит текст:
Като бях в Истамбел на 16-17.04.т.г.срещнах много често изцяло забулени жени . В черно отгоре до долу,на ръцете черни ръкавици,,на частта от носа ,която се виждаше около очите им черна лента.Виждаш само част от две разделени очи,дори цветът им не можеш да забележиш.Не се вижда никаква плъът. Опитах се да ги снимам,но ме предупредиха,че може и да пострадам,ако ме забележат.Успях,но снимах в гръб-това са жени от квартал Фатих - най-религиозният в Истамбул!
Ето ги:
https://lh4.googleusercontent.com/-S3qMutUDFxI/UW-xyniKZoI/AAAAA … s628/P4140654.JPG

# 618
Куини Hug докато си напиша отговора,който стана голям тапет и те ми взе буквите от клавиатурата Joy Joy Joy Joy

И аз си мислех същото за Боран ага - какво ли е да те обича мъж така, както той Съла newsm78 ooooh! Може да съм несправедлива към моя "ага",пък може и да съм забравила Thinking,ама по-скоро не съм. Crossing Arms
Съла ръмжи и се заяжда, той я гледа с любов Heart Eyes и й говори за любовта си към нея Heart Eyes
Тя не го пуска в спалнята,той й носи лимонадката Heart Eyes
Тя му върти гръб на закуска и не му говори,той нежно и грижовно й мие крачката Heart Eyes
Ама и на Боран малко ме доядя - а бе холан,като си знаеш стоката,па речи й какво си намислил да правиш,поговори с опърничавата си жена,та да миряса,а не да действа на своя глава - не е по силите й да се справи с аширета.
Пък аз вече го приспах агата със стихове този път Joy Joy Joy Joy

Последна редакция: вт, 23 апр 2013, 08:57 от Dimeto_M

# 619
  • Разград

# 620
Добро утро,момичета! Hug Hug Hug
Хайде боси заедно с НЕГО на сутрешен джокинг- коя по асфалта,коя по морски пясък Joy Joy

# 621
# 622
# 623
Добро утро и приятен ден!

Да ви поздравя с един замечтан Боран или МАА.

# 624
# 625
Здравейте момичета,

Интересни неща сте обсъждали, но аз тези дни съм доста заета, въпреки, че не пропускам вечер да погледна поне за половин час филма. Още съм под въздействието на 20 серия/оригинална/.

Що се отнася до религиите, не забравяйте, че всички основни религии с течение на времето са изменяни, с оглед различните тълкувания на свещените книги. От там идват и съвременните противопоставяния. Знаете християнството колко секти има и всички се базират на свещените писания- православието е в основата на християнството, но още през средните векове се появява католицизма, протестанството, англиканската църква и т.н. и т.н. През средновековието всички гонения в Европа са били от католиците. В православието поне на мен не ми е известно до такава степен да е проявявана жестокост, освен при покръстването ни, когато са избити 55 болярски рода, заради нежеланието им да бъдат покръстени.
Същото е при исляма - при тях също има секти -  шиити, суните и незнам какви още, дето по-между си воюват, но всички се позовават на корана. За съжаление основната идея която носят тези религии е изопачена изцяло от съвременните тълкуватели на свещените книги, а колкото по-голямо е невежеството сред хората толкова повече намират почва именно тези нови тълкувания. Това е проблема. Когато човек се придържа и чете първоизточниците, със сигурност няма да срещне никакви писания подтикващи хората към насилие и отнемане на човешки животи в името на вярата. Това е моето мнение по въпроса за религиите

# 626
В православното християнство един от най-големите грехове е да отнемеш човешки живот - да убиеш. Една от десетте божи заповеди е "Не убивай".

Предлагам ви една интересна статия за османското законодателство, което е било валидно и върху българските земи за дълъг перид от време.
http://koreanstudies.bg/node/108

# 627
Цитат
Основните източници на мюсюлманското право са Коранът, Сунната и фетвите.
Коранът е свещената книга на мюсюлманите, своего рода божествена енциклопедия, „книга на книгите”, свод от знания, заповеди и инструкции едва ли не за всички случаи от живота.. Състои се от 114 различни по характер и обем глави /сури/. Всяка глава се дели на фрази – стихове /аяти/.
Сунната съставлява устните предписания за живота и дейността на пророка Мохамед, спомените за беседите с него, неговите мнения по един или друг въпрос. Скоро след смъртта му неговите съвременници и последователи започнали да ги събират и към ІХ век били събрани в шест сборника. Те, според мюсюлманската доктрина, са образец, от който трябва да се ръководят правоверните.
Фетвата е отговор на правен въпрос. Тъй като шериатът не бил всеобхватен, а в практиката възниквали все нови и нови казуси, кадията се обръщал с правен въпрос към съответния мюфтия, за да получи тълкуване съобразно с шериатското право. Неговите отговори /фетви/ имали задължителен характер. Така възникнали цели сборници, свързани с отговорите на отделните мюфтии, които допълвали мюсюлманското право.
Важно практическо значение има също Иджмата – мнение, колективно решение по юридически въпроси, по които няма отговор в Корана и Сунната.
Коранът, останалите свещени книги и предания се утвърдили като източници на мюсюлманското право. Така се създала една религиозно-правна система /шериат/, която станала основен, най-висш и неизменен кодекс на мюсюлманските общества.

Пускам този цитат, защото в него точно се съдържат данни за тълкуванията които се дават през годините и как се променя философията на една религия

# 628
  • БГ
И ние- християните не сме били много милосърдни през вековете,особено като си помисля за инквизицията,за кръстоносните походи и прочие,но това е било векове назад.
Изживели сме своя катарзис.
Но ставащото сега в 21 век в Анадола и другите югоизточни краища на Турция,че както писа и Серената - тук при нас - е потресаващо със своята жестокост и безчовечност. ooooh! Sad
Никаква Европа Crossing Arms при тези нрави.Да си оправят системата и тогава да идват. Confused
Я ние колко ядове брахме докато се хакнем в ЕО. Tired
И чабук,чабук..... та да му се порадваме и ние на живо на тоз левент Joy Joy Joy Joy

# 629
  • Learn to fly. Fly away.
Добър ден!

Мари, ти пак изчезна  Hug

Не съм много по темата, но искам да създам малко настроение със снимката на този прекрасен туарег  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт