Заглавието отпраща аудиторията към „бъркотия”, „пакост”, „беля” – неща, много типични за детската възраст
Действието ще се развива в къщата на пътешественик-фотограф, който обича да пътува, но и обича да се връща в спокойния си дом. Обаче при едно от завръщанията си установява, че домът му е населен от малки странни същества. От различни ъгълчета, чекмеджета и тайни места надникват дребни бърколини, които са се заселили там, докато домакинът го няма.
Бърколините са кукли тип „мъпети”, различни по характер, така че да съответстват на основни модели на детско поведение – любопитко, страхливко, фръцла, бунтарка, лидер.
В къщата живее и една птица, която се е настанила там доста отдавна и пътешественикът я отглежда като домашен любимец.
В цялата суматоха отвреме-навреме се включва и малко симпатично куче, което младата съседка на пътешественика му оставя да наглежда, когато я няма. Участието на кучето е повод за разглеждане на теми за животните и отношението на децата към тях, за грижите, които домашните любимци изискват.
В предаването ще има много нови авторски песни, игрови и лесно запеваеми от децата.
Темите на предаването ще са свързани с образователните потребности на децата от 3 до 6 години и ще са съобразени с програмата на МОМН за обучение в детските градини.
Ето и първите няколко теми:
1. Кой съм аз? Как да се запознаваме?
2. Моят дом
3. Хранене и готвене
4. Близки, роднини, приятели
5. Хигиена, здраве
6. Мое и чуждо
7. Моето тяло
8. Цветове и форми
9. Сезони

ах, беше ми любимото