Автоимунен тиреоидит на Хашимото (28)

• 76 837
  • 740
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте момичета,
Някой може ли да ми каже приемно време на д-р Начев. Днес, утре или в сряда и къде. Не съм ходила при него, а ми трябва спешно консултация. От МЦ "Панацея" ми казаха, че тази седмица няма да ходи при тях. Мобилният е изключен от сутринта.
Д-р Тодорова също не вдига.....
Май всички са изчезнали на почивка....

# 346
Работата е там, че миналата седмица си пуснах кръвен тест за бременност (+ след инвитро) и си направих изследвания и на ЩЖ.
FT 3 - 5.27  (при референтни 3.10 - 6.80)

FT 4 -  17.08  (при референтни 12 - 22)

TSH -  2.11  (при референтни 0.27 - 4.20)

TAT - 189.40  (при референтни под 115)

МAT - 118.60  (при референтни под 34)

TSH твърде високо ли е? Дали мога да изчакам след празниците?.....

# 347
  • София
Илейн, според мен не е високо ТСХ (моето беше 2,7 при забременяването), но според мен е добре да те консултира доктор за евентуално коригиране на дозата, още повече, че си след инвитро. Търси настоятелно Начев. А центъра, където ти е направено инвотрото, нямат ли ендокринолог?
ОПасявам се обаче, че много доктори може би ще са отпуска тези 2 дена Sad

# 348
Хранене при хипотиреоидизъм, ако някой се интересува.

Скрит текст:
Хипотиреоидизмът е ендокринно заболяване, което се характеризира с намалена функция на щитовидната жлеза. За да бъде подобрена функцията на щитовидната жлеза трябва да бъде приложена специална диета за хора страдащи от хипотиреоидизъм.

Тази диагноза може да бъде поставена след установяване на повишени стойности на тироид стимулиращия хормон, и ниски стойности на тироксин (известен също като Т4) и трийодтиронин (наречени Т3) в кръвта.

Симптоми на хипотиреоидизъм:

уголемяване на щитовидната жлеза,
    лесно настъпваща умора,
    ставни и мускулни болки,
    загуба на енергия,
    повишаване на теглото,
    повишена сънливост,
    нередовна менструация,
    тежко протичащ предменструален синдром,
    затруднено загуба на тегло,
    запек,
    депресия и потиснато настроение,
    суха кожа,
    чупливи нокти,
    суха и чуплива коса,
    косопад,
    понижено либидо,
    подпухналост в областта на лицето и крайниците,
    затруднено усвояване и метаболизъм на калция,
    синини / проблеми с кръвосъсирването,
    затруднено образуване на кърма,
    повишени нива на LDL ("лошия" холестерол) и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания,
    алергии,
    трудно заздравяване на рани и циреи,
    изтръпване на китките и ръцете,
    нарушение на паметта,
    намалени когнитивни способности,
    по-бавен говор или може да се яви завалване на думите,
    хиперглосия (много дълъг език),
    мускулни крампи.

Препоръчителната диета при хипотиреоидизъм се основава на няколко принципа.

Първото и най – важно правило при тази диета е забраната за консумация на хранителни продукти, които съдържат бяло брашно и захар. Препоръчва се употребата на пълнозърнести храни, но дори тяхното количество трябва да се ограничава.

Протеини и хипотиреоидизъм

От есенциално значение за нормализиране на функцията на щитовидната жлеза е приемането на храна богата на протеини по време на всяко хранене. Протеините са отговорни както за синтезирането така и за транспорта на щитовидните хормони до всички тъкани в човешкия организъм. Най – благоприятният начин за да си набавите протеините е с консумацията на следните храни:

ядки,
    месо, а от месото рибата,
    яйца,
    киноа.

Мазнините и хипотиреоидизма

Друга много важна част при спазването на подходящия хранителен режим е приема на много мазнини, които имат съществена роля за поддържането на нормално хормонално равновесие. Здавословен източник на мазнини са:

зехтина,
    лененото масло и семе,
    различните видове ядки,
    пълномаслените сирена,
    извара и мляко,
    продуктите с кокосово масло.

Глутен и хипотиреоидизъм

При тези болни, които страдат от тироидит на Хашимото е много важно да избягват консумацията на храни съдържащи глутен. Причината за това се обяснява с производството на антитела към глутена. Но поради сходство на антигените на глутена със структури от нормалния паренхим на щитовидната жлеза антителата произведени срещу глутена атакуват клетките на щитовидната жлеза и водят до влошаване на състоянието.
Храни, които са много полезни и които се препоръчват при диета без глутен са:

Киноа – представлява семена, които са много полезни, защото съдържат всичките 9 незаменими аминокиселини, с което е предпоставка за пълното им усвояване. Освен за хора, които са на безглутенова диета тези семена са подходящи и за пълни вегетарианци.

Амарант известен още като Петльов гребен. Тези семена отново съдържат всичките аминокиселини като преобладава аминокиселината лизин.

Кафявият ориз е една от най-препоръчваните храни като основен източник на въглехидрати при безглутеното хранене. На пазара се предлагат вече и сладоледи, които са приготвени от кафявия ориз.

Елдата е също хранителен продукт, които не съдържа глутен. Тя е много полезна поради високото си съдържание на магнезий. А магнезият е един от микроелементите, които подпомага нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Чиа Чиата принадлежи отново към групата на семената. Това растение е познато още от древни времена като за първи път е култивирано от ацтеките. От чиа мода се приготви много вкусен пудинг.

Соевите продукти и хипотиреоидизъм

В соевите продукти се съдържат вещества, наречени флавони. Тези субстанции са известни още като фитоестрогени, които в човешкия организъм действат като хормони. Предполага, че те притежават инхибиращ ефект върху нормалната синтеза на щитовидни хормони. Затова пациенти с диагностицирана хипофункция на щитовидната жлеза не трябва да приемат соеви продукти.

Гоитрогени и хипотиреоидизъм

Гоитрогените вещества, които блокират усвояването на йод, които е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Зеленчуци богати на гоитрогени са:

зеле,
    ряпа,
    броколи,
    карфиол,
    маруля,
    брюкселско зеле,
    къдраво зеле,
    алабаш,
    репи,
    просо,
    спанак,
    ягоди,
    праскови,
    фъстъци,
    соя.

Тези продукти могат да се консумират само когато са добре сготвени, но в малки количества.

Глутатион и хипотиреоидизъм

Добавката на глутатион може да бъде много полезна в борбата с тироидита на Хашимото поради силните му антиоксидантни свойства. Глутатионът може да подкрепи организма в борбата с възпалителни процеси и в същото време да модулира нарушения имунен отговор на организма. Освен това подпомага процесите на възстановяване на щитовидната жлеза.

Кафе и хипотиреоидизъм

Задължително трябва да бъде намалено количеството на приеманото кафе. Кофеинът, които е основната активна съставка на кафето може да доведе до производство на големи количества кортизол, които има пагобно влияние върху нормалната функция на щитовидната жлеза. Кортизолът води до намаляване на нивото на тироксина и трийодтиронин, което води до увеличаване на тироидстимулиращия хормон в кръвта.

От друга страна, когато кафето е прието веднага след приема на медикаментите за лечение на хипотиреоидизъм (Л-тироксин) кафето пречи на абсорбцията на лекарството.

Накратко диетата, което се препоръчва за хора с диагноза хипотиреоидизъм трябва да включва храни богати на йод, магнезий, цинк, таурин и тирозин. Другото важно условие е ограничаването на кафето и напитките, които също съдържат кофеин.

Източник: Нина Карова
Фрамар

bouquet Много ми беше полезно!   bouquet
 Тъй като съм и с поликистоза ще се опитам да комбинирам позволените храни. Бях споделила преди време, че започвам плодов режим- за прочистване на организма и евентуално отслабване. Успях да изкарам на него 10 дена. Свалих недостатъчно, но се чувствах през цялото време чудесно/с малки изключения/, а от сънливостта и умората нямаше и следа. Това ме накара да се замисля колко всъщност е важна храната и колко много мога да подобря живота си чрез правилната храна. Четейки за това, колко е вредна соята се замислям какви количества салами съм изяла и каква ли часто т тях е било соя  ooooh! Също така и за шоколадите, които ядях в промишлени количества...и в общи линии напоследък си блъскам главата дали сама не съм си причинила всичко това ядейки безразборно каквото ми попадне.
 Скоро ще си пускам пак изследвания да видим на къде вървят нещата.
 Хубав ден на всички ! Възползвайте се надвечерата прохлада, за да се разходите и да съберете положителни емоции  Hug

# 349
  • София
Здравейте момичета,
Някой може ли да ми каже приемно време на д-р Начев. Днес, утре или в сряда и къде. Не съм ходила при него, а ми трябва спешно консултация. От МЦ "Панацея" ми казаха, че тази седмица няма да ходи при тях. Мобилният е изключен от сутринта.
Д-р Тодорова също не вдига.....
Май всички са изчезнали на почивка....
Ауууу, аз днес ще го търся,ццц дано си включи телефона, че го закъсах иначе. Confused

# 350
Хранене при хипотиреоидизъм, ако някой се интересува.

Скрит текст:
Хипотиреоидизмът е ендокринно заболяване, което се характеризира с намалена функция на щитовидната жлеза. За да бъде подобрена функцията на щитовидната жлеза трябва да бъде приложена специална диета за хора страдащи от хипотиреоидизъм.

Тази диагноза може да бъде поставена след установяване на повишени стойности на тироид стимулиращия хормон, и ниски стойности на тироксин (известен също като Т4) и трийодтиронин (наречени Т3) в кръвта.

Симптоми на хипотиреоидизъм:

уголемяване на щитовидната жлеза,
    лесно настъпваща умора,
    ставни и мускулни болки,
    загуба на енергия,
    повишаване на теглото,
    повишена сънливост,
    нередовна менструация,
    тежко протичащ предменструален синдром,
    затруднено загуба на тегло,
    запек,
    депресия и потиснато настроение,
    суха кожа,
    чупливи нокти,
    суха и чуплива коса,
    косопад,
    понижено либидо,
    подпухналост в областта на лицето и крайниците,
    затруднено усвояване и метаболизъм на калция,
    синини / проблеми с кръвосъсирването,
    затруднено образуване на кърма,
    повишени нива на LDL ("лошия" холестерол) и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания,
    алергии,
    трудно заздравяване на рани и циреи,
    изтръпване на китките и ръцете,
    нарушение на паметта,
    намалени когнитивни способности,
    по-бавен говор или може да се яви завалване на думите,
    хиперглосия (много дълъг език),
    мускулни крампи.

Препоръчителната диета при хипотиреоидизъм се основава на няколко принципа.

Първото и най – важно правило при тази диета е забраната за консумация на хранителни продукти, които съдържат бяло брашно и захар. Препоръчва се употребата на пълнозърнести храни, но дори тяхното количество трябва да се ограничава.

Протеини и хипотиреоидизъм

От есенциално значение за нормализиране на функцията на щитовидната жлеза е приемането на храна богата на протеини по време на всяко хранене. Протеините са отговорни както за синтезирането така и за транспорта на щитовидните хормони до всички тъкани в човешкия организъм. Най – благоприятният начин за да си набавите протеините е с консумацията на следните храни:

ядки,
    месо, а от месото рибата,
    яйца,
    киноа.

Мазнините и хипотиреоидизма

Друга много важна част при спазването на подходящия хранителен режим е приема на много мазнини, които имат съществена роля за поддържането на нормално хормонално равновесие. Здавословен източник на мазнини са:

зехтина,
    лененото масло и семе,
    различните видове ядки,
    пълномаслените сирена,
    извара и мляко,
    продуктите с кокосово масло.

Глутен и хипотиреоидизъм

При тези болни, които страдат от тироидит на Хашимото е много важно да избягват консумацията на храни съдържащи глутен. Причината за това се обяснява с производството на антитела към глутена. Но поради сходство на антигените на глутена със структури от нормалния паренхим на щитовидната жлеза антителата произведени срещу глутена атакуват клетките на щитовидната жлеза и водят до влошаване на състоянието.
Храни, които са много полезни и които се препоръчват при диета без глутен са:

Киноа – представлява семена, които са много полезни, защото съдържат всичките 9 незаменими аминокиселини, с което е предпоставка за пълното им усвояване. Освен за хора, които са на безглутенова диета тези семена са подходящи и за пълни вегетарианци.

Амарант известен още като Петльов гребен. Тези семена отново съдържат всичките аминокиселини като преобладава аминокиселината лизин.

Кафявият ориз е една от най-препоръчваните храни като основен източник на въглехидрати при безглутеното хранене. На пазара се предлагат вече и сладоледи, които са приготвени от кафявия ориз.

Елдата е също хранителен продукт, които не съдържа глутен. Тя е много полезна поради високото си съдържание на магнезий. А магнезият е един от микроелементите, които подпомага нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Чиа Чиата принадлежи отново към групата на семената. Това растение е познато още от древни времена като за първи път е култивирано от ацтеките. От чиа мода се приготви много вкусен пудинг.

Соевите продукти и хипотиреоидизъм

В соевите продукти се съдържат вещества, наречени флавони. Тези субстанции са известни още като фитоестрогени, които в човешкия организъм действат като хормони. Предполага, че те притежават инхибиращ ефект върху нормалната синтеза на щитовидни хормони. Затова пациенти с диагностицирана хипофункция на щитовидната жлеза не трябва да приемат соеви продукти.

Гоитрогени и хипотиреоидизъм

Гоитрогените вещества, които блокират усвояването на йод, които е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Зеленчуци богати на гоитрогени са:

зеле,
    ряпа,
    броколи,
    карфиол,
    маруля,
    брюкселско зеле,
    къдраво зеле,
    алабаш,
    репи,
    просо,
    спанак,
    ягоди,
    праскови,
    фъстъци,
    соя.

Тези продукти могат да се консумират само когато са добре сготвени, но в малки количества.

Глутатион и хипотиреоидизъм

Добавката на глутатион може да бъде много полезна в борбата с тироидита на Хашимото поради силните му антиоксидантни свойства. Глутатионът може да подкрепи организма в борбата с възпалителни процеси и в същото време да модулира нарушения имунен отговор на организма. Освен това подпомага процесите на възстановяване на щитовидната жлеза.

Кафе и хипотиреоидизъм

Задължително трябва да бъде намалено количеството на приеманото кафе. Кофеинът, които е основната активна съставка на кафето може да доведе до производство на големи количества кортизол, които има пагобно влияние върху нормалната функция на щитовидната жлеза. Кортизолът води до намаляване на нивото на тироксина и трийодтиронин, което води до увеличаване на тироидстимулиращия хормон в кръвта.

От друга страна, когато кафето е прието веднага след приема на медикаментите за лечение на хипотиреоидизъм (Л-тироксин) кафето пречи на абсорбцията на лекарството.

Накратко диетата, което се препоръчва за хора с диагноза хипотиреоидизъм трябва да включва храни богати на йод, магнезий, цинк, таурин и тирозин. Другото важно условие е ограничаването на кафето и напитките, които също съдържат кофеин.

Източник: Нина Карова
Фрамар

bouquet Много ми беше полезно!   bouquet
 Тъй като съм и с поликистоза ще се опитам да комбинирам позволените храни. Бях споделила преди време, че започвам плодов режим- за прочистване на организма и евентуално отслабване. Успях да изкарам на него 10 дена. Свалих недостатъчно, но се чувствах през цялото време чудесно/с малки изключения/, а от сънливостта и умората нямаше и следа. Това ме накара да се замисля колко всъщност е важна храната и колко много мога да подобря живота си чрез правилната храна. Четейки за това, колко е вредна соята се замислям какви количества салами съм изяла и каква ли часто т тях е било соя  ooooh! Също така и за шоколадите, които ядях в промишлени количества...и в общи линии напоследък си блъскам главата дали сама не съм си причинила всичко това ядейки безразборно каквото ми попадне.
 Скоро ще си пускам пак изследвания да видим на къде вървят нещата.
 Хубав ден на всички ! Възползвайте се надвечерата прохлада, за да се разходите и да съберете положителни емоции  Hug
Ох, тези салами... Laughing
Изобщо не ги ям. На годината ако вкуся 2-3 пъти е голяма работа.
В салама, кренвиршите, пушените филета има всичко друго, но не и месо. А така примамливо изглеждат! Всичко е соя, кожа и кости, сланина, мас - всичко пресовано, желирано и с нужните овкусители и оцветители, за да мирише и изглежда като месо.
Ако ти е интересно, една известна кулинарна блогърка пусна разни клипчета за храните, с които се храним, та мога да ти ги пратя.
Реално, ако не си отглеждаш ти плодове, зеленчуци; да гледаш животни, за да хапваш чисто месо, мляко, яйца; да си правиш сирене, масло, кашкавал, просто от купешките продукти няма какво полезно да набавиш за организма си. Така излиза. Simple Smile

За шоколадът също се говореше, че е някаква химия. Сега не помня точно.

Магнитче, какво стана? ТСХ-то ли падна?
Аз ще правя след празниците контрола - 3 месеца близо ще станат. Доктора искаше на 2 месеца и половина да я направя, ама точно по празниците не ми се прави сега. А и всичко е свързано с пари.
Иначе март месец не се чувствах много добре, но после отмина. Вдигах кръвно и имах ускорен пулс. Сега с жегите се кротнах. Надявам се хормоните да са ок.
Последно на 20 февруари правих контрола - ТСХ беше над 5 на таблетка и половина тирозол и докторът ми намали на 1 таблетка.

# 351
  • София
Мереленда,пфуу излезнаха- ТСХ ми е 0.2 при долна 0.27, а ФТ4 ми е 21 Grinning...яко хиперфункция Thinking чакам глюкозата и започвам да издирвам Начев да се виждаме.

# 352
Затопли се времето и хормоните взеха да бушуват.
 Simple Smile
Да видим аз след празниците какви ще ги измъдря.
И профил ще правя и аз.

# 353
  • София
Какъв профил newsm78за захарта ли?Нужно ли е...само кръвна захар не е ли достатъчна?Аз също ще ходя на контрола след празниците и се чудя,освен хормона и антителата...мисля и захар да си пусна Thinkingнещо съм доста шишкава напоследък,това май изключва проблем със захарта ooooh!някой запознат ли е?Merelenda? Heart Eyes

редактирам:много се потя и ще пукна от жега Rage Rage

# 354
Какъв профил newsm78за захарта ли?Нужно ли е...само кръвна захар не е ли достатъчна?Аз също ще ходя на контрола след празниците и се чудя,освен хормона и антителата...мисля и захар да си пусна Thinkingнещо съм доста шишкава напоследък,това май изключва проблем със захарта ooooh!някой запознат ли е?Merelenda? Heart Eyes

редактирам:много се потя и ще пукна от жега Rage Rage
А, правя кръвно-захарен профил, защото ми откри докторът нарушена гликемия на гладно. Преддиабетно състояние е и съм на хапчета, та трябва да си направя профила.  Simple Smile
Да ти кажа, че кръвната захар на гладно понякога не е достатъчна, за да се отхвърли проблем.
Моята месеци си беше в нормална стойност, но... един единствен път излезе гранична стойност и веднага я показах на ендокринолога. Накара ме да я повторя, излезе в норми, но за по-сигурно ми назначи ОГТТ ( Орален глюкозотолерантен тест) - който също излезе в норми. После ми назначи кръвно-захарен профил, където се откри проблем. След като хапна въглехидрати захарта рязко се покачва, но оставя висока дори и след 3-4 часа.
Цитат
Нормалната кръвна захар на гладно е под 6,1ммол/л. При стойности между 6,1 и 6,9 ммол/л, говорим за нарушена кръвна захар на гладно. Диагностично обременяване с глюкоза се извършва с 75г. глюкоза, при което на втория час нормално кръвната захар не надвишава 7,8 ммол/л. При стойности над тази, до 11ммол/л се наблюдава нарушен въглехидратен толеранс. Тези две състояния се означават като предиабет.
Предвид и щитовидното заболяване и това, че не трябва да спазвам диети, съм вече на хапчета заради кръвната захар. Все пак докторът ми даде книжка с храни, които да избягвам, като най-важни са бялата захар, бялото брашно и белия ориз. Газирани напитки и алкохол. 30 мин упражнения дневно и 30 мин ходене пеш - минимума за деня.
Свалих 7 килограма, а откакто съм болна не бях мърдала с теглото от месеци. Подуваше ми се стомаха дори без да се храня, само от прием на вода. Това беше и индикатор да изследвам кръвната захар. Уж все в норми, в норми, ама ето какво излезе накрая.
Иначе не съм имала често уриниране, изпотявания, сухота в устата/жажда, както се среща при диабетно болни, или в преддиабетно състояние, но симптомите не са задължителни за всички. Майка ми и баща ми са диабетици и нямат нито един от изброените.
Единствено проблем с теглото - не свалям нито грам, независимо дали ям или не и подут корем.

Пак се отплеснах. Whistling

# 355
  • Sofia
Ох,с тези горещини започва и моята мъъъка  sweating потене,задъхване,сърцебиене...искам хлад Sneaky

# 356
Момичета много ми е болно на душата
Аз съм тотално обезкуражена че ще успея някой ден да си направя пустите изследвания, които ми заръча Тодорова и да ида на консултация ...
Днес даже ходих до Плевен и отказаха да ме приемат в ендокринологията, защото нямало кой да ми обработи кръвта, понеже идвали празници!
От 2 месеца чакам да ми дойде, бих сума ти път до там и накрая ...
Много моля ако някой знае на Тодорова и-мейла да ми го прати.

# 357
Ох,с тези горещини започва и моята мъъъка  sweating потене,задъхване,сърцебиене...искам хлад Sneaky
Искам горещинааааа  Laughing

# 358
Ако ти е интересно, една известна кулинарна блогърка пусна разни клипчета за храните, с които се храним, та мога да ти ги пратя.
И на мен ми е интересно, предполагам и на други, така, че защо не ги пуснеш и тук.  Simple Smile

# 359
  • UK
Момичета много ми е болно на душата
Аз съм тотално обезкуражена че ще успея някой ден да си направя пустите изследвания, които ми заръча Тодорова и да ида на консултация ...
Днес даже ходих до Плевен и отказаха да ме приемат в ендокринологията, защото нямало кой да ми обработи кръвта, понеже идвали празници!
От 2 месеца чакам да ми дойде, бих сума ти път до там и накрая ...
Много моля ако някой знае на Тодорова и-мейла да ми го прати.

[color=deepskyblue]Трябва да погледна документите у дома и ще видя за имейл-а, но това ще стане след срядата, че не съм си вкъщи Crazy
Момичетаааа Hug стиснете ми палци, днес ми върнаха 3 снежковци, така искам Heart Eyes поне едно да си остане в мама Praynig[/color]

Общи условия

Активация на акаунт