Автоимунен тиреоидит на Хашимото (28)

• 76 886
  • 740
  •   1
Отговори
# 285
  • Бургас
Aз явно съвсем не съм наясно - на мен зорът ми е да не ми трябва направление за всеки преглед при ендокринолог ... като ви чета такъв филм явно няма, или? Досега не ми се е налагало да ходя всеки месец на лекар и не знам как стоят нещата.
То е ясно, че за нещо, което струва 3-4 лв няма да тръгна да се редя на опашка... Само по-ниска цена на Л-тироксина ли е "далаверата" ? Щото ако е така, мерси  Stop

# 286
  • София
 Другата седмица ще ходя до личната за направление за ТСХ и ФТ4 и ще попитам как точно стои въпроса за направления за ендокринолог-дали ще има някакъв плюс ако човек се диспансеризира...но за изследванията на ТСХ и ФТ4 , 2 пъти годишно по каса и хапчетата- това знам...
Моето джи-пи пи пуска тези изследвания без проблем и без значение в кой ден от месец й поискам направление...че няли някои пък се дърпат,че в края на месеца им били свършили направленията... ooooh!

# 287
Когато те диспансеризират се водиш при лекаря на отчет и нямаш нужда от направление, за да ходиш. Това е моята информация.

# 288
Когато те диспансеризират се водиш при лекаря на отчет и нямаш нужда от направление, за да ходиш. Това е моята информация.
Мисля, че е точно така.

# 289
  • до една звездичка
Aз явно съвсем не съм наясно - на мен зорът ми е да не ми трябва направление за всеки преглед при ендокринолог ...

Когато си диспансеризирана, не ти трябва направление на еднокринолог преди всяко ходене.

Такова вече ти е издал личния еднократно, след което ендокринологът те завежда на отчет при себе си и оттам нататък те насочва за полагаемите през годината изследвания и рутинни прегледи.

# 290
Сънчи, по мое мнение резултатите ти са отлични. И ТСХ и ФТ4 ( въобще не е ниско според мен).
Браво, че си се уредила с направление за изследванията! Ако не сме нахални няма и да дадат.
Ако успееш и за антителата - сподели, моля! Hug

Мон..., не съм диспансеризирана, ще ти кажа как се случват при Райков нещата, за другите доктори не знам, защото явно при всеки е различно, а не както трябва по принцип еднакво за всички.
При диспансеризиране при него ( както спомена Кокона, не е нужно друго, освен едно направление от личния) ти се полага при него изследване на ТСХ  ( пак споменато от Кокона), но мисля че 2 пъти годишно беше.
Направление за очен, кардиолог и невролог ( веднъж на 1, на 2 години, или както е по каса, не съм сигурна точно).
Ако има проблем с кръвната захар - също дава направления.
Вероятно и за други проблеми/заболявания/изследвания според случая дава направления, просто само за тези знам сега.
Лекарства може да се взимат с рецептурна книжка. За някои е нужна ( примерно пропицил и тирозол , особено в началото на заболяването и дозите в които се приемат са по-високи и излиза скъпо към 20-24 лв, но с рецептурна книжка излиза наполовина), след това с намаляване на дозата човек може да си ги позволи. Даже излиза еднакво, дали ще си купиш лекарството от аптеката ( примерно Тирозол за 3.20 лв), или ще минеш през личната да платиш такса и после през аптеката да си купиш по-евтино лекарството ( излиза еднакво).
Иначе, като диспансеризиран пациент ( поне при Райков забелязвам), че отивайки на преглед за промяна на доза, или просто на контролно изследване на хормони ( които ако си ползвала вече по касата за годината, следващите изследвания си плащаш ти), то за прегледа заплащаш само потребителска такса, а не 20 лв, примерно. Другите пациентки, които ходят при него и пишат в темата да кажат, ако не е така. Така е при мен и така знам от споделено от други пациенти.
Ей това е ползата.
Ехограф се прави по негова преценка и се заплаща 33 лв. При някои на 6 месеца, при други на година, две, според състоянието и преценката на доктора. Извън контролите, може да реши да те прегледа на ехограф ( след като погледне резултатите) и отбелязва - легни да видя жлезата на ехограф, няма да плащаш днес ( или нещо подобно). Казвам при мен как е и по думи на негови пациенти, с които сме коментирали в чакалнята.

# 291
Здравейте, правя опити за забременея от доста време. Моя TSH e 2.39 и завишен MAT -78.76. Ендокринологът ми каза,че съм със тиреоид на Хашимото, но начален да пия селен само. Притеснена съм, доколко това е пречка да забременея и не трябва ли лечение. Моля ви за коментар!

# 292
Здравейте, правя опити за забременея от доста време. Моя TSH e 2.39 и завишен MAT -78.76. Ендокринологът ми каза,че съм със тиреоид на Хашимото, но начален да пия селен само. Притеснена съм, доколко това е пречка да забременея и не трябва ли лечение. Моля ви за коментар!
Не съм доктор, но в случая се довери на доктора си. Преценил е, че няма нужда от терапия, а от това по-хубаво няма ( в смисъл, да не пиеш хапчета). Това не значи, че при евентуална бременност със сигурност няма да имаш нужда от лекарства. При всеки е индивидуално.
Винаги може да потърсиш още едно мнение.
За мен, като неспециалист, ТСХ под 2,5 при доказано Хашимото и ако не си пила досега лекарства, докторът е погледнал жлезата ехографски и няма нищо притеснително, за момента не налага терапия.

Както писах и по-горе, винаги може да се консултираш с още един доктор, особено ако желаното бебче не идва. Потърси и друго мнение. Peace

# 293
  • UK
Ние хубаво разисквахме въпроса досежно диспансеризирането, но как стои въпроса с рецептурната книжка? И купуването на лекарствата за Хашимото (при хипер или хипо функция) чрез нея по НЗОК, някой ако е минавал пътеката, да сподели Blush  bouquet

# 294
Здравейте момичета.
Някой знаели д-р К. Тодорова кога ще преглежд в Плевен през месец май. И как става с предварително записване на час, трябва ли ми направление или е на частен прием.Благодаря ! newsm51

# 295
  • UK
Здравейте момичета.
Някой знаели д-р К. Тодорова кога ще преглежд в Плевен през месец май. И как става с предварително записване на час, трябва ли ми направление или е на частен прием.Благодаря ! newsm51
Отдавна не съм я посещавала, но тя, не работи с направления, само срещу заплащане Peace Обаждаш се в клиниката, там ще получиш най-достоверна информация Crazy

# 296
  • В сърцето на любимия човек
Здравейте, къде преглежда д-р К. Тодорова в София? На първа страница видях, че сте публикували телефон за връзка с нея, но не видях информация къде приема пациенти.
Благодаря предварително!

# 297
  • UK
Здравейте, къде преглежда д-р К. Тодорова в София? На първа страница видях, че сте публикували телефон за връзка с нея, но не видях информация къде приема пациенти.
Благодаря предварително!

От известно време д-р Тодорова приема в КИРМ Плевен, преди имаше прием и в София, в някакъв кабинет, но към наст. момент незнам, дали ходи в София Crazy Може да позвъните на телефоните в клиниката (КИРМ) или на мобилния и Peace

# 298
  • В сърцето на любимия човек
Благодаря  Hug

# 299
Хранене при хипотиреоидизъм, ако някой се интересува.

Скрит текст:
Хипотиреоидизмът е ендокринно заболяване, което се характеризира с намалена функция на щитовидната жлеза. За да бъде подобрена функцията на щитовидната жлеза трябва да бъде приложена специална диета за хора страдащи от хипотиреоидизъм.

Тази диагноза може да бъде поставена след установяване на повишени стойности на тироид стимулиращия хормон, и ниски стойности на тироксин (известен също като Т4) и трийодтиронин (наречени Т3) в кръвта.

Симптоми на хипотиреоидизъм:

уголемяване на щитовидната жлеза,
    лесно настъпваща умора,
    ставни и мускулни болки,
    загуба на енергия,
    повишаване на теглото,
    повишена сънливост,
    нередовна менструация,
    тежко протичащ предменструален синдром,
    затруднено загуба на тегло,
    запек,
    депресия и потиснато настроение,
    суха кожа,
    чупливи нокти,
    суха и чуплива коса,
    косопад,
    понижено либидо,
    подпухналост в областта на лицето и крайниците,
    затруднено усвояване и метаболизъм на калция,
    синини / проблеми с кръвосъсирването,
    затруднено образуване на кърма,
    повишени нива на LDL ("лошия" холестерол) и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания,
    алергии,
    трудно заздравяване на рани и циреи,
    изтръпване на китките и ръцете,
    нарушение на паметта,
    намалени когнитивни способности,
    по-бавен говор или може да се яви завалване на думите,
    хиперглосия (много дълъг език),
    мускулни крампи.

Препоръчителната диета при хипотиреоидизъм се основава на няколко принципа.

Първото и най – важно правило при тази диета е забраната за консумация на хранителни продукти, които съдържат бяло брашно и захар. Препоръчва се употребата на пълнозърнести храни, но дори тяхното количество трябва да се ограничава.

Протеини и хипотиреоидизъм

От есенциално значение за нормализиране на функцията на щитовидната жлеза е приемането на храна богата на протеини по време на всяко хранене. Протеините са отговорни както за синтезирането така и за транспорта на щитовидните хормони до всички тъкани в човешкия организъм. Най – благоприятният начин за да си набавите протеините е с консумацията на следните храни:

ядки,
    месо, а от месото рибата,
    яйца,
    киноа.

Мазнините и хипотиреоидизма

Друга много важна част при спазването на подходящия хранителен режим е приема на много мазнини, които имат съществена роля за поддържането на нормално хормонално равновесие. Здавословен източник на мазнини са:

зехтина,
    лененото масло и семе,
    различните видове ядки,
    пълномаслените сирена,
    извара и мляко,
    продуктите с кокосово масло.

Глутен и хипотиреоидизъм

При тези болни, които страдат от тироидит на Хашимото е много важно да избягват консумацията на храни съдържащи глутен. Причината за това се обяснява с производството на антитела към глутена. Но поради сходство на антигените на глутена със структури от нормалния паренхим на щитовидната жлеза антителата произведени срещу глутена атакуват клетките на щитовидната жлеза и водят до влошаване на състоянието.
Храни, които са много полезни и които се препоръчват при диета без глутен са:

Киноа – представлява семена, които са много полезни, защото съдържат всичките 9 незаменими аминокиселини, с което е предпоставка за пълното им усвояване. Освен за хора, които са на безглутенова диета тези семена са подходящи и за пълни вегетарианци.

Амарант известен още като Петльов гребен. Тези семена отново съдържат всичките аминокиселини като преобладава аминокиселината лизин.

Кафявият ориз е една от най-препоръчваните храни като основен източник на въглехидрати при безглутеното хранене. На пазара се предлагат вече и сладоледи, които са приготвени от кафявия ориз.

Елдата е също хранителен продукт, които не съдържа глутен. Тя е много полезна поради високото си съдържание на магнезий. А магнезият е един от микроелементите, които подпомага нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Чиа Чиата принадлежи отново към групата на семената. Това растение е познато още от древни времена като за първи път е култивирано от ацтеките. От чиа мода се приготви много вкусен пудинг.

Соевите продукти и хипотиреоидизъм

В соевите продукти се съдържат вещества, наречени флавони. Тези субстанции са известни още като фитоестрогени, които в човешкия организъм действат като хормони. Предполага, че те притежават инхибиращ ефект върху нормалната синтеза на щитовидни хормони. Затова пациенти с диагностицирана хипофункция на щитовидната жлеза не трябва да приемат соеви продукти.

Гоитрогени и хипотиреоидизъм

Гоитрогените вещества, които блокират усвояването на йод, които е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Зеленчуци богати на гоитрогени са:

зеле,
    ряпа,
    броколи,
    карфиол,
    маруля,
    брюкселско зеле,
    къдраво зеле,
    алабаш,
    репи,
    просо,
    спанак,
    ягоди,
    праскови,
    фъстъци,
    соя.

Тези продукти могат да се консумират само когато са добре сготвени, но в малки количества.

Глутатион и хипотиреоидизъм

Добавката на глутатион може да бъде много полезна в борбата с тироидита на Хашимото поради силните му антиоксидантни свойства. Глутатионът може да подкрепи организма в борбата с възпалителни процеси и в същото време да модулира нарушения имунен отговор на организма. Освен това подпомага процесите на възстановяване на щитовидната жлеза.

Кафе и хипотиреоидизъм

Задължително трябва да бъде намалено количеството на приеманото кафе. Кофеинът, които е основната активна съставка на кафето може да доведе до производство на големи количества кортизол, които има пагобно влияние върху нормалната функция на щитовидната жлеза. Кортизолът води до намаляване на нивото на тироксина и трийодтиронин, което води до увеличаване на тироидстимулиращия хормон в кръвта.

От друга страна, когато кафето е прието веднага след приема на медикаментите за лечение на хипотиреоидизъм (Л-тироксин) кафето пречи на абсорбцията на лекарството.

Накратко диетата, което се препоръчва за хора с диагноза хипотиреоидизъм трябва да включва храни богати на йод, магнезий, цинк, таурин и тирозин. Другото важно условие е ограничаването на кафето и напитките, които също съдържат кофеин.

Източник: Нина Карова
Фрамар

Общи условия

Активация на акаунт