Монтесори - обучение у дома-2

• 90 617
  • 268
  •   1
Отговори
# 135
Страхотни са! Благодаря!  bouquet

# 136
Здравейте, много се запалих по метода на Монтесори, но само едно не разбрах: от каква възраст може да се започне с този метод? Дъщеря ми е на почти 1 годинка.

# 137
Активната /съзнателната/ работа по метода може да се започне най-вече след 2,5год. Но и аз съм с бебе на 1,2год. и си правим разни неща у дома: например: събрани от изпитата бира лятото капачки съм ги сложила в един буркан и му давам да бърка и да ги пъха в друг буркан, първи вариант-бурканите са еднакви /пластмасову/, втори вар. - празният буркан му е с по-тясно гърло; правим същото упражнение и с кестени и купи. Друго - направили сме си дъска по модел от интернет /а съм срещала и да изработват по поръчка/ с разл. занимания- ключ с катинар, лампичка, звънец, верига за врата и още едно заключване- с ключа и катинара особено ни отива половин час  Grinning.
Сега търся да му купя малък парцал и кофа и метла и лопатка, защото явно навлиза в сензитивния период за ред-много му харесва как чистим Simple Smile)) друго-щипки ...за сега на нас това ни е актуално. Ако се сетя още нещо за 1год. ще пиша.
Може и някои от другите участници да предложи нещо за тази възраст.

Сетих се за още нещо любимо:пускане на топче по тръба.

# 138
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
сортиране на коркови тапи във форма за мъфини (аз бях дала речни камъчета и те издават звук и беше голям кеф).
с една кърпа бърше прах
пресипване на вода от кана в чаша и обратно (голям кеф и до днес)
в голяма пластмасова купа слагам вода и коркови тапи и давам една решетъчна лъжица (намерих малка от китайските магазини) да вади тапите
рисуване с finger colors, т.е. с ръце (моето дете не иска да си цапа ръцете и правеше "печати" с коркова тапа)

# 139
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
сортиране на коркови тапи във форма за мъфини (аз бях дала речни камъчета и те издават звук и беше голям кеф).
с една кърпа бърше прах
пресипване на вода от кана в чаша и обратно (голям кеф и до днес)
в голяма пластмасова купа слагам вода и коркови тапи и давам една решетъчна лъжица (намерих малка от китайските магазини) да вади тапите
рисуване с finger colors, т.е. с ръце (моето дете не иска да си цапа ръцете и правеше "печати" с коркова тапа)

Само моите ли деца като им дам такива неща, всичко се озовават на пода след около 10 секунди?  Joy Joy

# 140
и голямата ли ги хвърля на земята?   Thinking

също могат да се направят sensory bottles, различни материи за докосване

# 141
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
и голямата ли ги хвърля на земята?   Thinking

също могат да се направят sensory bottles, различни материи за докосване

То не е точно "хвърляне". Просто по стечение на обстоятелствата всичко се озовава на земята.  Laughing

Шишетата вече не са интересни на каката, а малката се опитва да ги отвори, за да се добере до съдържанието.

# 142
  • Пловдив
Страхотна тема. След малко започваме сортирането на щипките. Много хубави идеи виждам тук. Надявам се скоро и аз  да мога да споделя някоя

# 143
Здравейте, специално за щипките със сина ми започнахме да сортираме по цветове когато стана на 1 и половина,научи първо жълтия цвят,не говореше добре но до втората година научи основните-жълто,синьо,червено и производните им зелено,оранжево,  дълго време бъркаше кафяво с лилаво newsm78 ,черно, бяло,сиво и розово също ги учехме за асортимент Laughing преди да проговори след 10-12 месечна възраст взе да ръмжи и ми направих слайд на компютъра да учим звуците на животните Simple Smile Сега е почти на 3г не е вундеркинд ,но много бърбори Grinning

# 144
Как пускате топчето по тръба?

# 145
взимаш тръбата от алуминиевото фолио или свежото фолио, на което са навити или друго нещо подобно.
закрепяш я някъде под наклон, така че детето да стига удобно горната част. даваш му топче да пуска. отдолу сложи кутия или нещо друго.
аз слагам картон от яйца като всяко гнездо е с различен цвят Mr. Green лепя на дъното по едно цветно кръгче.

# 146
Много яко! благодаря ти Ася!

какво друго правите с най малките?

# 147
  • Варна
В момента е разпален да реже с ножица - 2,5 г. давам различни рекламни каталози от хранителни вериги. Сядам да си режа нещо и той до мен изрязва на воля. Сигурно не е много Монтесори, но дребния е много щастлив.

# 148
по-горе съм писала...

# 149
Само моите ли деца като им дам такива неща, всичко се озовават на пода след около 10 секунди?  Joy Joy

връщам се пак на твоя върпос.

сега чета една книга, в който се разглеждат различните виждания на реформаторските педагози.
та там е обяснено, че М.М. е започнала работата си първо с деца с увреждания, после с деца, които по цял ден са били на улицата, т.е. децата не са имали достъп до структуриран материал за "работа", оттам и гладът им за подобни занимания.
в днешно време децата имат широк достъп до подобни материали и затова често Монтесори материалите не са им интересни.
в този случай препоръчват детето да се занимава повече с природата - кал, камъни, пясък, вода, т.е. неструктурирани материали.

в детската градина, където ще ходи сина ми има направено едно корито на крака, като масичка, но вдълбаното навътре, пълно с 3-4 кг. бял боб. вътре има тръби, фуния, лъжици и прочие за занимания... моето дете си играе вкъщи с костилки от череши (имам няколко кг. в един чувал и рови вътре)...

Цанкова, и моето дете реже и иска с моята ножила, една голяма метална и тежка... после му давам лепило на стик да си лепи изрезките. голям кеф е.

Общи условия

Активация на акаунт