кръщене

• 21 059
  • 128
  •   1
Отговори
# 120
За мен този ритуал е излишен. Нали от майка българка и баща българин се ражда автоматично дете българче?
Еми тогава защо от майка християнка и баща християнин се ражда дете което не е християнче, и за да стане такова, трябва да премине през някакъв ритуал...

Кръщенето като ритуал се смята за приемане на християнството, което не е много правилно. Всъщност си права - от родители християни се ражда дете християнин. Детето си е такова и без кръщене.
Кръщението е тайнство според православното християнство и се прави единствено, за да се пречисти човек от първородния си грях.

А при смесените бракова как би стоял въпросът?  Thinking
п.п. Сега видях, че си решила казуса. Вярата е от майката.  Sunglasses

Скрит текст:
Това сериозно ли го мислите?

# 121
Ами сериозно го мисля! Как да го мисля! Как може от християнска семка и в християнска отроба, детето да се пръкне... никакво?
Много ми е ненормално...
И от какъв грях се пречиства детето? Кое му е греховното на едно новородено?
Или се смята че детето,раждането и правенето на дете само по себе си е някакъв грях?

Съвсем се обърках,честно... 

За мен, за един истински християнин е важно да прочете Библията, и то когато е на възраст и в състояние да проумее какво пише в нея. Там са отговорите на всички въпроси.
А до тогава,родителите са тези които напътстват детето кое е добро и кое лошо.

От друга страна,щом детето се ражда без вяра, е най-логично да бъде оставено да избере само.
То може да реши че иска да е мюсюлманин и да има 5 жени.
Иначе какъв е смисъла на всичко това? Хем се ражда без вяра, хем други решават коя вяра да приеме и това винаги е вярата на родителите. Еми тогава? Да си се записва детето още в родилното като християнин и готово!

А когато родителите са с различна вяра, обикновено майката приема вярата на бащата още като се женят, иначе никой няма да иска да ги венчае.

За двойките без брак... не знам..

# 122
  • където мечтите се сбъдват
Ами сериозно го мисля! Как да го мисля! Как може от християнска семка и в християнска отроба, детето да се пръкне... никакво?
Много ми е ненормално...
Или се смята че детето,раждането и правенето на дете само по себе си е някакъв грях?

Съвсем нищичко не разбираш от християнство.Поне Библията не си ли чела?
Аз затова не кръщавам сина си . Не ме кефят ценностите на християнската религия .
Не мога да се сдържа да не попитам кои точно ценности на християнството не ти допадат  newsm78

# 123
  • Плевен
Много ми е ненормално...

Кръщенето е едно от 7те тайнства в Православното Християнство. Т.е. в него участват християни. Ако се кръщава възрастен човек, то той вече по убеждение е приел тази религия, ако е бебе, то то е родено от майка християнка.
Няма се предвид, че зачеването и раждането на дете е грях. Първородния грях е този на Адам и Ева, тези от които произхождаме всички според Библията. Смята се, че когато се роди човек носи този грях /първия грях в православието/ и за това трябва да се пречисти от него. Т.е. човек се ражда с Дявола в себе си. За това и при кръщенето се казват думите "Отричаш ли се от Дявола".
Бебето се завива в бяла кърпа, което е символ на духовната чистота, която получаваш. Смята се, че когато се родиш си плът, така се и казва "плът от плътта" а с кръщенето приемаш "Духа".

Аз не случайно казах, че вярата ни е сляпа. В България 90% от християните не знаят нищо за религията която изповядват, което е първо срамно и най-малкото нелепо. Аз не съм силно религиозна, но съм чела доста за християнството и мюсюлманството, тъй като ми е любопитно и за обща култура.

# 124
Аз Библията съм я чела и си извличам ползите от нея.
Само че май вие не разбирате какво е християнството и религията като цяло.
Най- важната роля на религията( на всички религии!) е човек да има страх.
Ако човек няма страх ще настъпи анархия.

Ама това трябва да идва от родителите,а не от ритуала. Библията си я прочетох сама на 25г.

Аз съм кръщавана,но майка ми не ме е просвещавала в християнството.
В този случай християнка ли съм или не, при положение че не знам нищо за религията си?
Голям праз,че попа ми е натопил дупето във водата..... нещо което дори не помня.

До 25г., до преди да прочета Библията и да се заинтересувам сама, не съм била никаква християнка.
Въпреки че съм кръстена, "дявола" си беше в мен,докато не прочетох.
Както каза Станислава, много хора СА християни,ама не знаят защо са, и какво значи да са християни.
Повечето си мислят че като си боядисат яйцата за Великден и са си свършили работата.

Ако аз не кръстя сина си, но го уча на християнството, той какъв ще бъде?
А дете което е кръщавано, но не е учено на нищо друго, то какво е?

Елия, кое не ти харесва в християнството? Интересно ми е, не се заяждам.

# 125
За да се знае нещо за религията то трябва тя да се изучава в училище,както едно време.
Аз също чета библията,но като няма кой да ми я тълкува не я разбирам. След 1 - 2 поколения,ако църквата не се намеси в образованието,смятам че християнството ще изчезне като религия в страната ни.

# 126
Религията я няма и сега в хората.
Няма нищо сложно за тълкуване,просто трябва да се чете със спокойствие.

# 127
  • Плевен
Религията я няма и сега в хората.
Няма нищо сложно за тълкуване,просто трябва да се чете със спокойствие.

Библията наистина е трудна за тълкуване. Виж ти например това за първородния грях не си го разбрала, а то е описано в Библията.

# 128
Трудна е да, много пъти съм се допитвала до други хора и сме разсъждавали.
За първородния грях и самото кръщене като ритуал, имах в предвид че е нелогично.(лично за мен)
Имах в предвид че е излишно, при положение че аз съм "пречистена", бащата също и няма никаква логика детето да не е "чисто". Ако се зачеваше непорочно,може би щеше да има някаква логика...

"Правете къщите си на камък,а не на пясък,че като дойде водата,ще повлече и пясъка,а камъка ще остане" -цитирам по памет. Това ,примерно, има ли нещо за тълкуване?
Значи винаги каквото и да градиш, трябва да има здрава основа.
Дали ще са отношения с човек или къща, няма значение.
Ако една връзка между двама започва с лъжи,недоверие,съмнения,сметки и пресмятания, това е построено на "пясък".

Общи условия

Активация на акаунт