кръщене

• 21 028
  • 128
  •   1
Отговори
Да питам миналите по този път - искаме да кръстим детето, но нямаме кръстник. Приятели имаме доста, но никой не е подходящ за това. Най-малкото защото е свързано с пари, а пък и е отговорност. Не искам някой да стане кръстник само проформа, а действително да се интересува от детето.
За кумовете ни от сватбата не може да се говори, защото си имат техни семейни драми, а и веднъж не се обадиха дори да ни питат как сме  Sad

Как се избира кръстник? Аз ли съм прекалено придричива към това или наистина има значение кой ще кръсти детето? newsm78

# 1
  • Не от София.
Духовен наставник не се избира лесно..поогледайте се,не отговаря ли никой на изискванията ви?
За мен би било чест някой да ме покани за кръстница на детето си,за други е проформа.Яд ме е,че съм спала като избирах кръстници за сина си..ама така се получи тогава-малко насила работа  Confused

# 2
  • София
Аз избрах за кръстница на сина ми моята най-добра приятелка. Много я обичам, тя ми е като сестра.
Не спазих обичая кумата да кръсти детето, защото не я чувствам близка изобщо, запознах се с нея само няколко месеца преди сватбата. Исках детето ми да е кръстено от човек, който обичам и който е близък със семейството ми Peace

# 3

Принцеса Фиона, Beri, именно защото искам човекът, който ще е кръстник наистина да го интересува детето, затова не можем да се спрем на някой  Confused
Веднъж се опарихме с избора на кумове - семейни приятели, повече мъжете са близки.... Та избрахме ги семейство с идеята да си станем близки, но уви. Малко след това те се разделиха, изобщо не се виждаме...
Притеснявам се, че точно ще се получи работа насила  Sad Confused

# 4
  • Не от София.
А ти нямаш ли близка приятелка,както Бери?
Живот и здраве да имам друго детенце,и аз имам такава дружка,която с удоволствие бих поканила за кръстница  Heart Eyes

# 5
  • София
Брат, сестра, нямаш ли?
В крайна сметка, някоя близка приятелка, доказала се през годините?!

# 6
За съжаление не. Приятелки имам, но засега не съм се спряла на никоя.

# 7
  • София
Щом не можеш да посочиш човек, за когото да знаеш в сърцето си, че е подходящ - явно не е дошло времето.

# 8
Щом не можеш да посочиш човек, за когото да знаеш в сърцето си, че е подходящ - явно не е дошло времето.

Confused вероятно е така...  Confused Confused Confused

# 9
Бях избрала за кръстница на детето ми една много добра позната. Малко не ми идваше отвътре радостта.
Съвсем случайно най- добрата ми приятелка се върна да живее тук и съответно нея поканих. Съгласи се.
Малко ми беше кофти да кажа на познатата ми за смяната, но и тя въздъхна с облекчение, понеже си мислела, че няма да е най- добрата кръстничка. Доволни сме всички сега.
И ти ще усетиш подходящите! Hug

# 10
  • където мечтите се сбъдват

Е,недей така.Според мен по-важно е детето да бъде кръстено,отколкото избора на кръстник.Все пак така ще стане християнче.На мен също ми предстои кръщене тази година.Мислим да изберем за кръстници нашите кумове от сватбата.

# 11
  • София

Е,недей така.Според мен по-важно е детето да бъде кръстено,отколкото избора на кръстник.Все пак така ще стане християнче.На мен също ми предстои кръщене тази година.Мислим да изберем за кръстници нашите кумове от сватбата.
Ако детето се кръщава само поради факта, то да не бъде извън "правата" вяра, явно съвсем не разбирате Тайнството на Кръщението.
То, масовата практика е да се събере родата и да има яли, пили и пяли до зори.
И това не разбирам.
Авторката на темата знае какво иска, но сама е стигнала до извода, че нещо не е както трябва. Чест ѝ прави...

# 12
  • Плевен

Първо да уточним, че няма такова нещо като "кръстници". Кръстника е един човек.

И друг път съм писала по подобни теми. Изумена съм в България как се възприема религията масово от хората. Всички са се юрнали да правят кръщенета, без дори грам да разбират за какво става дума. Любимите са ми въпроси от рода на "Какво да купя за подарък на кръстницата? Какъв ресторант да изберем за кръщенето?" и други подобни. За Българина, това е нещо като - да направим едно кръщене, като 90% от ритуала ни е напълно неясен, да изберем кръстник, който да присъства, като самия кръстник идея си няма какво трябва да прави в последствие, и както вече казаха да се наядем и напием. Дори и религията в България се е превърнала в една бутафория.
И детето не става християнин с кръщенето. Това става с времето, с изграждане на християнски морал и ценности, които родителите и кръстника трябва да възпитат у него. Кръщенето е един ритуал по въвеждане във вярата. Християнин не се става с едно кръщаване и с водене на църква на Великден и Коледа.

# 13
Ох, каато се юрнат разни фанатици да се изказват дето най-разбират от религия... ooooh!

Та какво е религията ако в основата и не стоят семейните и национални традиции? Религии много, а Бог е ЕДИН. Колкото народи, толкова и традиции и поверия, а кръщането е не само приобщаване на детето към Бога, но и към национални и семейни традиции.
Изобщо не е нужно човек да знае подробности за църковните ритуали за да приобщи детето си към църква, Бог и традиции. За разбирането на ритуалите си има църковни служители, на които това им е работата.

# 14
  • Плевен
Ох, каато се юрнат разни фанатици да се изказват дето най-разбират от религия... ooooh!

Та какво е религията ако в основата и не стоят семейните и национални традиции? Религии много, а Бог е ЕДИН. Колкото народи, толкова и традиции и поверия, а кръщането е не само приобщаване на детето към Бога, но и към национални и семейни традиции.
Изобщо не е нужно човек да знае подробности за църковните ритуали за да приобщи детето си към църква, Бог и традиции. За разбирането на ритуалите си има църковни служители, на които това им е работата.

И ти какво искаш да кажеш, че се приобщаваш към нещо, което не разбираш? И приобщаваш и детето си към нещо, което не разбираш и даже няма да можеш да му обясниш  ooooh!

Няма нужда да обиждаш хората на фанатици. Да си умен и разбиращ не е фанатизъм.  А който разбира кръщенето като присъствие на неясен ритуал, правене на прически, тоалети, подаръци и кръчми да си го прави по този начин. Т.е. да си приобщава детето към семейните ценности.

Аз също смятам, че е похвално, че майката пуснала темата се замисля върху въпроса - кой да е кръстника на детето й.

Общи условия

Активация на акаунт