кръщене

• 21 059
  • 128
  •   1
Отговори
# 45
Това с духовния наставник в съвременни условия не го разбирам, но всеки си знае.

Аз пък продължавам да не разбирам защо изключвате близка,духовна и наставническа връзка между кръстник и кръщелник в днешно време?!?  newsm78
Чак ми става тъжно като чета подобни коментари...нищо лично.  Rolling Eyes

От къде ще го намеря този духовен наставник?  newsm78 А и да го намеря си мисля, че няма да искам някой да пълни главата на детето ми с духовни наставления. Не разбрах за какво ти е тъжно.

# 46
  • Не от София.
Защото е много трудно постижимо условие. Духовното наставничество подразбира духовни знания и мъдрост като базово условие. Сиреч, кръстниците ще трябва да си избираме от духовните семинарии като минимум... Laughing Ти как си го представяш това? Айде и без толкова патос! На духовност всеки ще си се учи в живота според собствените си виждания и разбирания.

Сиреч,не си ли възпитаник на семинарията няма как да си духовен?!  Joy
Много елементарно,Лизет...много  Joy

П.П...и прочети значението на думата "патос" преди да я използваш.Имаш речник,нали?!  Rolling Eyes

# 47
  • Не от София.
От къде ще го намеря този духовен наставник?  newsm78 А и да го намеря си мисля, че няма да искам някой да пълни главата на детето ми с духовни наставления.

Понеже виждам,че доста се рамиват понятията за духовност,духовни наставления и връзки...ами,хора-кой ви кара да си кръстите децата като разсъждавате по горния начин??Не е задължително,не го разбирате..ами не го правете!  Peace
Надали някой ще иска друг да пълни главата на детето му с каквото и да било.Аз не приемам,че кръстникът прави това.

# 48
Сиреч,не си ли възпитаник на семинарията няма как да си духовен?!  Joy
Много елементарно,Лизет...много  Joy

П.П...и прочети значението на думата "патос" преди да я използваш.Имаш речник,нали?!  Rolling Eyes

Напротив. Но за да си наставник би трябвало да си не просто духовен, а да имаш достатъчни духовни знания. Съвременното общество няма елементарни знания за елементарни битови неща та камо ли за религия и духовност. Такива знания се постигат с целенасочено изучаване на материята. Самите професионални духовници често не са много наясно с материала какво да говорим за непрофесионалисти. Духовното наставничество е нещо много по-различно от функциите на кръстника. И в крайна сметка, всеки сам е в правото да избира или не избира такъв, и ако има такъв, той кой именно да бъде. Това няма нищо общо с кръщаването.

# 49

Понеже виждам,че доста се рамиват понятията за духовност,духовни наставления и връзки...ами,хора-кой ви кара да си кръстите децата като разсъждавате по горния начин??Не е задължително,не го разбирате..ами не го правете!  Peace

Никой не ни кара, даже разрешение не се налага да искаме.  Laughing

# 50
  • Не от София.
Напротив. Но за да си наставник би трябвало да си не просто духовен, а да имаш достатъчни духовни знания. Съвременното общество няма елементарни знания за елементарни битови неща та камо ли за религия и духовност. Такива знания се постигат с целенасочено изучаване на материята. Самите професионални духовници често не са много наясно с материала какво да говорим за непрофесионалисти. Духовното наставничество е нещо много по-различно от функциите на кръстника.

Не съм съгласна грам!  Naughty
Явно се разминаваме още във възприятията си за духовност.Затова пояснявам конкретно за понятието "кръстник" или по-точно-на какво държа аз,та да не размиваме темата:
Искам да има елементарни църковни познания.И когато отидем на Сирни заговезни /прост пример/ да се прощаваме да не ме гледа ей така  Shocked и да се чуди какво правим у тях.
Детето ми да го чувства близък и когато има проблем,за който е решил,че не може да сподели с мене,да го направи с него..а кръстникът да му даде съвет или просто да го изслуша.
Това са само две базисни изисквания,но и останалите се въртят около доверието,близостта и споделянето.
Пак казвам-за мен това не е кауза пердута в днешно време  Peace

# 51
Това са твоите изисквания. Моите изисквания към кръстника са съвсем различни и изобщо не ми пука знае ли въобще какво е то Сирни заговезни. Не че знаещите задължително са духовни или духовните задължително знаят какво е това....

Мисля че хората предявяват прекалено завишени очаквания към кръстника и после разочарованието си прехвърлят към тайнството на кръщаването изобщо.

# 52
  • Не от София.
Това са твоите изисквания. Моите изисквания към кръстника са съвсем различни и изобщо не ми пука знае ли въобще какво е то Сирни заговезни. Не че знаещите задължително са духовни или духовните задължително знаят какво е това....

Мисля че хората предявяват прекалено завишени очаквания към кръстника и после разочарованието си прехвърлят към тайнството на кръщаването изобщо.

Не знам за хората и не ми пука за тях.
Затова подчертах,че говоря от свое име.Завишени очаквания нямам и за щастие-имам хора,които отговарят на моите изисквания.
Пожелавам на авторката успех с търсенето  Peace

# 53
Кой може да бъде кръстник ?
Всеки,който е кръстен без значение родствените отношения.
Същото важи и за кум - двама братя взаимно  си кумуват и по-хубави отношения
не съм виждала.

# 54
  • Плевен
Кръстник може да бъде всеки кръстен православен християнин. Както са писали, може и да е роднина. Ако няма кръстник е възможно и свещеника да изиграе тази роля. Т.е. може да кръстиш дете и без кръстник. Просто може родителите да го заведет в църквата и да го кръстят.
Кръстника няма никакви задължения да купува нещо на детето - нито дрехи, нито кръстове, нито каквото и да било... Кръстника трябва да донесе в църквата бяло платно /кърпа, плат/, в което бебето да се завие след като се извади от водата. И това е всичко.
След това ролята му е в живота на детето да го насочва към ценностите на вярата, както и да израства като праведен, успял и добър човек. Кръстника е един вид заместител на родителите. Ако например детето не може да сподели нещо с родителите да го сподели с кръстника, като той носи отговорнст да насочи правилно детето. Т.е. това е някакъв вид заместител на изповедта в католицизма. Това се има предвид като се казва, че за кръстник се избира духовен човек - т.е. човек, който може правилно да насочва детето в живота.
Преди е било голяма отговорност да си кръстник - трябвало е винаги да си близко до детето, да следиш израстването му почти като родител. За това и за кръстници най-често в миналото са избирани роднини.
Например на моя прадядо кръстника е знаел винаги, че кръщелника му е искал да стане зъболекар и когато е завършил училище с отличие /което е било и условието му/ му е дал всичките си спестявания и е продал нива, за да може да помогне на родителите да го изпратят да учи за зъболекар във Франция.

# 55

Например на моя прадядо кръстника е знаел винаги, че кръщелника му е искал да стане зъболекар и когато е завършил училище с отличие /което е било и условието му/ му е дал всичките си спестявания и е продал нива, за да може да помогне на родителите да го изпратят да учи за зъболекар във Франция.

Аз не съм чувала за други такива примери от миналото, но дори и да е имало представяш ли си подобно нещо в съвременния живот?

# 56
  • Плевен

Аз не съм чувала за други такива примери от миналото, но дори и да е имало представяш ли си подобно нещо в съвременния живот?

В миналото образованието е било трудно достъпно и се е ценяло много, за разлика от сега. В съвременния живот всичко е силно опорочено, дори и религията и ценностите. За това и кръщенетата са пълна бутафория.  Първо в момента ми прави впечатление, че всичко е една сляпа вяра.

Някой беше писал - трябва да кръстиш детето, за да го пази Бог. Такова нещо пък изобщо няма в религията. Кръщаваш се, за да живееш по божиите закони и да си достоен за божията милост. Както и няма такова нещо, че човек трябва да се кръсти още като бебе. Едно време са бързали да кръщават детето рано, тъй като е имало висока смъртност в детска възраст и ако се случи така, че бебето да почине, да има Господ, който да го прибере, т.е. да не се погребва като безбожник.

# 57
Аз съм с две ръце ЗА мода на кръщавки. Peace Не виждам нищо лошо в това, точно обратното.
Модата до тук ни е докарала Stop Нелепо е кръстени християни да се поздравяват на Коледа с "Христос Воскресе!"

# 58
  • София
Я и аз да се запиша тука, че подготвяме двойно кръщене на децата.
Правя едни списъци тука, направо съм пощуряла.
Да се похваля, голямото дете си е подготвено - ходи на неделно училище.
Така че няма да ангажираме кръстниците с кой знае какво духовно ангажиране.
Просто са кумовете ни и още една двойка приятели.

# 59
  • Плевен
Аз съм с две ръце ЗА мода на кръщавки. Peace Не виждам нищо лошо в това, точно обратното.
Модата до тук ни е докарала Stop Нелепо е кръстени християни да се поздравяват на Коледа с "Христос Воскресе!"

А, аз един път казвам на една позната: Обмисляме да кръстим детето.
А тя ме пита: И в кой ресторант ще го правите?

Права си, тя модата до тук ни докара, да си мислим, че хората се кръщават в ресторант, а не в църква.

Общи условия

Активация на акаунт