кръщене

• 21 063
  • 128
  •   1
Отговори
# 60
Станислава, по-точен и изчерпателен отговор няма !
Дано го осмислят модерните мами.
Само едно допълнение - по-добър наставник от майката няма и затова
не се изненадвайте,ако разберете,че майката е и кръстница. Може.Среща се,но рядко.

# 61
Не съм чувала майка да стане кръстница на детето си
В миналото внимателно са избирали кръстник. Евентуално да стане настойник един ден на детето, ако родителите му умрат.
Станислава, не вярвам жената да е мислила, че кръщене се прави в ресторант. Просто за нея е било важно къде след това ще е банкета

Последна редакция: ср, 10 апр 2013, 08:48 от Gianna

# 62
  • София
Не знам,според мен е важно детето да бъде кръстено.Колкото по-рано,толкова по-добре.Разбирам ролята на кръстника като духовен наставник,но я кажете,честно колко наистина духовни хора познавате,които да са искрено вярващи,да се изповядват и причастяват?Аз лично нито един.Нека си го кажем-българите не сме особено вярващи.За жалост.Комунизмът ли е причината,какво ли,що ли,но фактите са налице.Аз лично ще избера кръстниците чисто формално,като искренно се надявам детето ми да бъде по-запознато с вярата отколкото съм аз самата.В тази връзка съм за вероучение в училищата,защото не виждам кой ще запознае детето ми със същността на християнството,след като никой около нас хал хабер си няма  Confused

Изобщо не е нужно да се изповядва и причастява кръстникът, нито да е религиозен, нито да му е някакъв духовен наставник на детето. Откъде ги изкопахте тези идиотски пожелания? Ми що направо не ходим в духовната семинария да си търсим кръстници? Joy

Идиотските пожелания са част от светите тайнства, 7 на брой.
Кръщението е първо, не може да се встъпва в другите без да си го получил.
На кръстения се дава бяла дреха- символ на пречистената му душа, и кръст -да следва Бога.
Тези разходи визира авторката, защото кръстчето по презумпция е златно, дрешките....обувки и т.н.

Върни се и прочети що за простотии пишеш и що за теза отстояваш.
Не визирам други религии, не отстоявам и Кръщението. Всеки сам си преценява.

# 63
Аз, пък, имам следният казус - моя близка приятелка ме покани да бъда кръстница на сина й. Аз отказах и тя ми се разсърди жестоко. А, моите съображения, които й споделих, а и тя много добре ме познава са следните:

- кръстена съм, но не съм вярваща и религиозна. нямам никакво отношение към църквата и каноните. с две думи - възприемам всичко това за пълен цирк и едва ли съм най-адекватният човек, който би влязъл в подобна роля
- към детенцето се отнасям, както към всяко друго детенце и нямам специално отношение, каквото се очаква
- няма да имам възможност да общувам редовно с детето, камо ли да му бъда наставник

Общи познати ме навиват да се съглася въпреки това. Аз, обаче, не го смятам за редно, защото ще направя нещо без грам желание и емоция, което пък в последствие ще рефлектира отново върху отношенията ни, защото приятелката ми няма да получи това, което търси  като смисъл от този ритуал.

# 64
  • София
Аз, пък, имам следният казус - моя близка приятелка ме покани да бъда кръстница на сина й. Аз отказах и тя ми се разсърди жестоко. А, моите съображения, които й споделих, а и тя много добре ме познава са следните:
Уважавам много решението ти. Когато аз избирах кръстник/ца за детето си се спрях на човек, който е близък и общува много с дъщеря ми и се надявам в бъдеще да й е опора и да дава съвети в трудни моменти - за неща, за които мама не се търси за разговор. (това е и към авторката на темата) Не очаквам толкова да я просвети в Божията вяра и ритуали (при цялото ми уважение към тях), колкото да е мъдър съветник и одушник. Ако на теб ти липсва връзката с детето - правилно си отказала.
За мен би било голяма чест да ме поканят за кръстница, изборът наистина трябва да е обмислен и да е много близък и "свестен" човек.

# 65
Мисля,че постъпваш правилно.
Не е важно кой , какво иска , а ти дали желаеш точно това.
Ще си спестиш очакванията им и ангажимента .
Много е важно да можеш да казваш НЕ ,това би предотвратило недоразумения.

# 66
"Как се избира кръстник? Аз ли съм прекалено придричива към това или наистина има значение кой ще кръсти детето? newsm78"

Трябва да е вярващ, да е кръстен, и да познава учението на Църквата.
Като лични качества да е добър и отговорен човек.

Аз така подбрах  Simple Smile

# 67
Кръстница избрах лесно, сестра ми.

Не можех да си представя друг, който да помага така на детето ми, както сестра ми.

# 68

Аз не бих отказала, но и нямам приятелки, като някои от пишещите в темата, които очакват от кръстника да е морален отдушник, наставник, стълб в живота и подобни неща. Ако приятелката ти е като тях, разбираемо е че си отказала. Ако не е, не разбирам защо си отказала. Май наистина е обидно, но всеки си знае.

# 69

Аз не бих отказала, но и нямам приятелки, като някои от пишещите в темата, които очакват от кръстника да е морален отдушник, наставник, стълб в живота и подобни неща. Ако приятелката ти е като тях, разбираемо е че си отказала. Ако не е, не разбирам защо си отказала. Май наистина е обидно, но всеки си знае.

Ами, аз много я обичам и ценя, но наистина е от хората, които имат определени виждания за нещата и очаква ангажираност. Дори сега, когато е вкъщи по майчинство се цупи, че не намирам време да се виждаме през ден, а живеем през два квартала и половина  Laughing Но, то си е до характер и не й се сърдя, но гледам нещата да са ясни от начало, че да няма свободни тълкувания  Laughing
Извинявам се за оффтопика  Peace

# 70
А мен ме учудва това, защо винаги се очаква от кръстниците да търсят контакт и да общуват с детето?
А от другата страна - нищо...
Използват те колкото да им кръстиш детето и до там...
Това също е грозно и просташко...

# 71
Силни думи ooooh!
Ако кръщенето не е заради модата и банкета няма да спрат да се търсят двете страни.
Има си в календара празници, на който се ходи при кръстниците.

# 72
Силни думи ooooh!
Ако кръщенето не е заради модата и банкета няма да спрат да се търсят двете страни.
Има си в календара празници, на който се ходи при кръстниците.

Силни, но са си истина.
Не го казвам просто така.
Така че за мен това как хората си търсели духовни наставници, пък не знам какво си си е просто поза. И да търсят това, то са малко.
Друго е ако кръстника има определени възможности....
А празниците в календара, тях пък отдавна хората които познавам са спрели да ги спазват. Не че е и нужно разбира се.

# 73
Отговарям директно на първия въпрос на авторката.
Аз съм кръстена от сестрата на майка ми, т.е. леля.
Когато се чудех кой да кръсти моето дете, майка ми предложи първата ми братовчедка-т.е. дъщерята на леля  Grinning
До тогава за който и да се сещах, все усещах, че не е моя човек. А когато майка ми каза:"Защо не попиташ братовчедка ти?", всичко си дойде по местата. Точно ТЯ е кръстницата на сина ми, от което съм много щастлива. Според мен кръстниците трябва да се избират внимателно. Аз вярвам, че детето взима част от характера на кръстника си-старо и бабешко вярване, но аз съм си консерва.

# 74
Mirama, явно не си прочела първия пост, а говориш на ангро

Общи условия

Активация на акаунт