Лято, хайде идвай вече, за да зарадваш октомврийското човече!

• 65 989
  • 723
  •   1
Отговори
# 405
Анбибиан=Кали днес сутринта се напика на чаршафа и баща и се ужаси, веднага му разказах за Яна, мина му ужасът, надявам се да не се сърдиш, аз не го направих с лошо чувство към вас, просто искам да му кажа, 4е са много малки и такива неща се слу4ват понякога Hug А на теб ти пожелавам скоро да се похвалиш с две 4ерти4ки Hug
Joy
Ние редовно опикаваме чаршафа, ама не й се сърдим за това.
Тя пие много течности, вода, сок, мляко, нощно време се буди, пие мляко и сутрин, ако не стана преди нея да донеса гърнето, опикаването в кърпа ни е вързано. Ама и ние нали сега се учим на гърне, предполагам че ако някой вече се е научил, няма да се опикава толкова често.

Аз да се похваля! Все пак съм й липсвала на Яна! Вчера като тръгнахме на разходка, ММ я сложи в количката, обу я и я изкара в коридора и тя като писна - мама, мама, мама. Обикновено не й дреме дали ще излизам с тях, важното е някой да я изведе, ама сега не миряса докато не ме видя строена до вратата да се обувам и аз. А през нощта спа яко натисната в мен  Heart Eyes

# 406
Тони: гаденето е много неприятна работа Sad
Ако наистина причината е това, което ти си мислиш, се сещам за три неща, които можеш да пробваш:
1) да пиеш много течности
2) магнезият помага много в такива случаи (но може би е добре да питаш гинеколожката си дали може)
3) аз имах този проблем една-две седмици и моята лекарка ми изписа обвивки от семена на живовляк. На мен не ми помогнаха особено, ама явно на други помага.
Други две лесни причини за гаденето, за които се сещам, са:
1) недостиг на витамини от Б-групата. Тук има един препарат Nausema, коктейл от Б-витамини, който се ползва в такива случаи
2) нисък хемоглобин

Дано да му намериш цаката бързо и да не те мъчи дълго това гадене.

# 407
Здравейте, момичета  Grinning
Ето ни и нас завърнали се от палатките. Успях и малко снимки да кача, но съвсем малко разгледах, че Коколинчо мрънкаше да си играем. анбибан, много хубава разходка сте си направили из Северозападналата Бъглгария.  Grinning Ние същи изкарахме добре, не ни валя.  Grinning Коколинчо цопна по очив в реката и след това вече нямаше мерак да влиза навътре и да се спъва по камъните, игра си кротко на брега.
Зори пък е с варицела и аз съм много доволна по този повод. Отне ми доста обикаяне по приятели с шаркави деца докато я прихване, не се даде лесно.  Mr. Green Сега се надявам и Коколинчо да я лепне от нея, че да приключваме с тази работа, но може и да не ме огрее. На 1 юли и двамата бяха в контакт с едно дететнце, но само Зори се разболя, хем на Коки му дадох да хапне от паничката надетето с неговата лъжичка и тя го нагушка и нацелува добре. Ама явно и той ще се дърпа до последно като кака си.  Mr. Green
анбибан, историята "Яна и лайното" направо ме докара до сълзи от смях, ама предполагам на теб хич не ти е било до такъв. Дано пикащета серия бързо да отмине. Hug
Мира, ама една серия каръщини сте ималииии. Sick Дано повече да не се повтаря.
cvm, браво за бибата. Ти колко я мислеше, а гледай как лесно стана.
Зелда, страхотно се забавлявах докато четох как сте пътували и как са се забавлявали Тити и Ники, ама съм сигурна, че на теб ти е било доста нанагорно.
Деси, малее, сърцето ми се сви като четох каква почивка сте изкарали. То лесно философски се казва "еми так ае с деца", ама като е на твойта глава вече не е толкова лесно.  Sad и ние винаги пътуваме със застраховка, но все се надявам да не ни трябва, че точно този момент с разправянето на английски хич не ме кефи. Когато детето е болно винаги е гадон, но пък май, ако е някъде на интересно място минава по-лесно за него самото. Зори така на палатките почти не се сети да мрънка, че я сърби заради варицелата. Играеше си с децата и пей сърце. Не ми се мисли колко щеше да мрънка, ако беше затворена вкъщи. Дано следващите ви пътешествия са далеч по-приятни и безпроблемни. Ние още сме от кърмещите се, но пък процесът вече върви на отбиване. Търси си настойчиво само сутрин и рядко през останалото време. Ако го забаламосам може и изобщо да не суче. Но аз за сега гледам винаги да предлагам, че да изкараме поне до есента, да не се отбиваме през лятото. За родителските кооперативи и аз каточели не съм много фен. Нямам преки наблюдения за да изкажа така обоснована позиция като Зеда, при мен е по-скоро вътрешно усещане. А може и да си е просто стереотип, с който съм свикнала, не знам. newsm78
Тони, гаденето не е задължително да е заради запека. То се определя най-вече от нивата на хормоните и там няма много какво да направиш, просто чакаш да влизеш във втория триместър. Обикновено тогава хормоналната война отминава. Запекът също в голяма степен се дължи на хормоните, водещи до ленивост на червата (за по-пълноценно извличане на хранителни вещества), от там до ферментация на съдържимото и така "приятните" газове. По този повод повечето движение и балстра при храненето могат да имат някакъв, макар и не чудодеен ефект. Пробвай да наблегнеш на динята. В нея има много целулоза, която действа като метла за червата. Също всякакви пълнозърнести гризковци, мюсли, овесени ядки. А гледам, че таралжчето има и друга информация по въпроса. Ако витамините от група В имат отношение то тогава питай гинеколожката за някакви витамин, пшеничният зародиш и биренета мая мисля, че съдържат високи нива, но пък жива бирена мая не знам как може да се намери. Дали пък от ферментиращата боза няма да имаш полза в този слуачай. Бомакс правят една със захар, а и био-бозата на Хармоника уж се води такава. Макар, че на мен и двете не са ми вкисвали, а пък аз обичам резлива боза. Дано по-бързичко да се наместят хормоните, че да влезеш в ритъм. И при мен с Коколинчо имаше повече такива "странични ефекти" в сравнение със Зори. Хайде скоро да се похвалиш, че се чустваш по-добре.
Хубав ден от нас!

# 408
Здравейте момичета, аз ви чета редовно, но рядко се осмелявам да пиша Embarassed Ние сме приети на първо класиране на ясла и го записах. Мисля да го пусна да я посещава след като навърши 2 годинки на 05.10.Въпроса ми е ще ми спрат ли от НОИ обезщетението за отпуск по майчинство, след като детето няма да посещава детската ясла до навършване на 2 годишна възраст, а само е записано? Днес на площадката си говорехме с една майка и тя ми сподели, че детенцето и навършва 2 годинки ноември, тя го е записала на ясла и директорката й казала, че от Нои ще й спрат майчинството Sad поздрави от дъждовен Бургас Simple Smile

# 409
  • Варна
...

Последна редакция: ср, 17 юли 2013, 08:51 от Благомира

# 410
lenkater, до колкото знам се подава декларация от момента когато детето реално започне да посещава яслата, т.е. от октомври. Преди това си в отпуск по майчинство. Срокът е 7 дни от началото на посещаването, а не от момента на записването, който е много преди детето да стартира реално с ходене на ясла. То ако беше от записването повечето майки няма да си ползват втората година защото записванията почти винаги са пролетта, а стартът е реално през есента. Можеш да питаш в тази тема за да си по-спокойна:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=719815.705

# 411
Здравейте момичета, аз ви чета редовно, но рядко се осмелявам да пиша Embarassed Ние сме приети на първо класиране на ясла и го записах. Мисля да го пусна да я посещава след като навърши 2 годинки на 05.10.Въпроса ми е ще ми спрат ли от НОИ обезщетението за отпуск по майчинство, след като детето няма да посещава детската ясла до навършване на 2 годишна възраст, а само е записано? Днес на площадката си говорехме с една майка и тя ми сподели, че детенцето и навършва 2 годинки ноември, тя го е записала на ясла и директорката й казала, че от Нои ще й спрат майчинството Sad поздрави от дъждовен Бургас Simple Smile
Разбира се, че няма да ти спрат майчинството! Ние до края на тази седмица трябва да потвърдим в яслата,че ще посещаваме от еди коя си дата. Приети сме, сигурно има неприети деца и ако ние не потвърдим, ще приемат някоя "резерва". Реално ще посещаваме от 20.10, до тогава аз ще си гледам детето и ще съм си къщи. Няма логика да ми спарт майчинските. 50% от тях ще получавам,ако се върна на работа  Peace

Звездичкова, честито пъпчасване  Laughing В нашата ДГ до вчера имаше карантина тук-там. По групите е миш-маш от деца от различни групи, днес стана скандал, заради Лили, та с лош спомен се разделяме с ДГ......не ми се разправя, но като цяло директорите за богове се мислят, значи #Cussing out

Много ви благодаря,че ме подкрепяте за кооперативите-явно не съм само аз толкова "немодерна". Точно в момента хабя нерви, заради случката с Лили от сутринта и си мисля,че в един кооператив ще имам повече възможности за контрол. Но там,където няма регламент, има пространство за манипулации също така Thinking За мен е важен психическият комфорт на децата ми най-вече  Peace Успокоих се,че има и други подладени деца тук, не съм в грях само аз  Laughing

# 412
Здравейте, момичета Hug
Кали спи и аз влизам да се разпиша.
Звездичке, Таралежче- мног ови благодаря за съветите и обясненията, Звездичке- знам си аз, 4е е на хормонална основа, ама пусто-гадна работа си е. Днес си купих диня, хапнах доста, да видим ефекта Laughing ,Таралежче- при мен причината не е нисък хемоглобин, моят е  като на кръводарител каза гинекологът ми , ще чакам да му дойде вртемето и да се наместят нещата. Сега пия комфортекс и облекчава ме малко,а също така пия и чай на Цяр за киселини и гадене и той помага.
Деси- иаз не съм привърженичка на кооперативите, предпочитам детето м ида ходи на класическа ясла, или детска градина.
Кали е почнала мног ода бърбори, преди да заспи ми казва" мамо, но нощ" Grinning, в превод( мамо, лека нощ, защото аз всяка вечер и казвам" лека нощ, обичам те", отваря пералнята, върти копчетата на готварската печка, фурия е просто, ей днес на обед  рови и з пералнята, върти и копчетата и баща и и казва, 4е това не е играчка, не ех убаво да прави така и тръгна да излиза от стаята,обаче аз в този момент му говорех нещо и той се спря за момент на вратата, нашата кокона му бута вратата да го затавяря навън и го гледа хитро, м итака де, като ще и развял забавлението Mr. Green Joy
Хубав ден на всички от нас с Кали Hug

# 413
  • Нейде из лудите гори...
Хайде, добър вечер  Sunglasses

Ние се прибрахме от кратката планина, но беше чудесна генерална репетиция за следващата седмица, когато ще останем по-дълго на високо... Ая пропътува близо 800км за 4 дни, без едно мрън да каже, много ме радва този факт, дано и следващия път да е така  Whistling Сега обаче, като види снимка на баща си или като се сети за него и ми вика "Тати, влак , ту туууу"  Mr. Green , научила е пътя до татко си, ама добре, че скоро няма да й трябва  Whistling

Да взема да се похваля, че си забравихме биберона на Узана и от тогава караме без, вече четвърти ден  Party  Първата вечер ме придърпваше да суче, ама вече е пушка, много съм щастлива  Party

В този ред на мисли - от кърмещите съм, обаче вече ми идва в повече и искам да се приключва. Другия месец вече ще си живеем с ММ и правя планове да почна "плавно" да отбивам и до рождения й ден да сме приключили  Tired Тя се научи и да казва "мяко" и само това повтаря като се сети за мляко...  Tired

Да се изкажа и аз за родителските кооперативи , като се е почнала темата... Аз съм ЗА, с много "обаче"-та  Laughing  Харесва ми идеята, за по-малка група, за това, че си по-близо до детето си, че сам( с другите семейства де) избирате педагога , мястото, начина, по който да се гледат децата и тн.... Обачее... крайностите , в които изпадат понякога направо ме влудяват...ходих на една среща за сформиране на кооператив, след което пусках Ая веднъж в стая за игра, в ействащ кооператив, но на нито едно място не усетих "моите хора", едните бяха изключителни идеалисти, а другите абсолютни сюреалисти... както казва Мира, ако се съберем майките от компанията, грам няма да се замисля, ама и това е трудна работа. Кооператива ми беше една от малкото възможности да оставя Ая на детско заведение, но тъй като ще се местим в доста по-малък град, ще й мисля друг вид социални контакти...

За подсладени деца говорите... моята как яде сладолед... вече така се е научила, че дори не се цапа... как ще остави фира...  hahaha  Не й давам всеки ден сладости, но определено не я лишавам  Peace

Деси, струва ми се , че ще трябва да си разменим контакти, че където и да ходим, почти винаги спираме в Търново за почивка и все се оглеждам за Юлия  Mr. Green  Хубаво си замислила Родопите, ние всяка година ходим поне по веднъж и тази вече го минахме тоя "веднъж"... та сега ще видим къде ще планинарстваме - "където ни видят очите" както каза ММ  Laughing

Звездичке  хайде дано и Коки лепне варицелата... аз все се тикам при шаркави и все безрезултатно, Айчето ми е надеждата да ми лепне шарките  Mr. Green Как се е променил малчо с новата прическа, много му отива  Heart Eyes

Тони, съжалявам, че не мога да помогна, дано скоро ти мине неразположението  Hug

Анбибиан и на мен ми се струва, че Яна протестира за внимание  Confused

# 414
  • София
Здравейте момичета!
Не съм писала цяла вечност, а тук стават големи неща гледам   bouquet На всички новообебили се мами ЧЕСТИТО да са живи и здрави всичките ни сладурчета. На очакващите отново тази радост - ЛЕКА бременност желая!
Ходихме с Нели на море и на планина. Много й харесва където и да отидем. Малко се притеснявах да не се плаши от морето, но тя там беше във вихъра си. Доста си попътувахме- влак, автобус (аз и друг път съм споменавала, че сме без кола). За моя радост всичко беше понесено идеално. Сега отново тук в гадната мръсна София.
На ясла не ни приеха, така че ще продължавам аз да си я гледам и третата година, за после идея си нямам какво ще правя ако не я вземат.
Кърмим се все още при лягане и ставане от сън. Тези дни си мислех, че щом природата е решила да ми даде тази възможност няма аз да я отбивам на сила. Не ми пречи и не ми тежи.
Приятни игри на всички дечица.

# 415
Здравейте!

Марси, струва ми се,че май съм ти остявяла тел. на ЛС newsm78 Браво за хубавото изкарване на Планина! Рила и Пирин ви очакват вече  Party

Днес потвърдих записването на Юлия на яслата, секундичка преди да удуша директорката, че ме кара да вися пред кабинета и с 2 мрънкала на ръце и да я чакам, докато с домакинката се дзверят в компютъра все едно разхгадават китайско писмо Crazy После, обаче, я оставих да ми обяснява за правила-мравила и се разговорихме с нея за болести-молоести и други такива, пък и ме бяха предупредили,че тя е малко като мен-остър камък и трудно ще смелим брашно,та свалих гарда Peace Ужаси ме фактът, че в група саа 28 деца Shocked Двадесет и осем бебешора с 3 лелки ooooh! На директорката много и е ясно как се извъртат болестите в такава група, особено,ако има недобросъвестни родители, които са заети да спасяват света (даде пример с някаква майка-кредитен иснпектор в банка), докато децата им ходят с 39 градуса Т на  ясла  #Cussing out

Та ще видим! Може накрая да звънна в онзи кооператив и да им кажа,че не държа детето ми да се храни с хляб от лимец, яйца от свободни кокошки и биокраставици по 2 лв. бройката и че няма да плащам за някакви набедени Монтесори-педагози и психолози, които да идват да си правят експерименти с детето ми  Crossing Arms Ако се навият да ми отглеждат детето в такава група-от 10-12 деца, само това искам newsm78

Тони, Юлия съшо реже безмилостно баща си, ако и пречи на играта! Докато бяхме на вилата, той дойде да ни види едната вечер. Лили полудя от щастие, а Юлия най-безцеремонно си ровеше в пясъчника. ММ отиде към неия и я повика да дойде да го гушне, на което тя хладно отговори : "Идая!" (играя). А иначе много добре знае как да изнудва хората като иска нещо-или пищи като заклана, или прави едни мили очички, събира си джучките и с един сладичък глас казва "Моя те!"-моля те. Та, дупе да ни е яко, викам аз  Thinking

# 416
Момичета, здравейте!
Не съм ви чела, за което много се извинявам. Имах намерението да ви изчета и да пиша, но нещата покрай нас много се объркаха...
Алина и Боян тръгнаха на море с баба и дядо, но аз хванах някакъв вирус, близнаците решиха, че сега е подходящия момент, в който да станат супер кисели... Няма успокояване. Няма кой да ми помогне, освен ММ, а него не го пускат от работа, понеже вече си е взел полагащия му се отпуск... И въобще... пълна разкошотия беше.
Майка ми се върнаха на третия ден, защото вече нямах сили, не можех да стана от леглото, децата реват, гладни са, племенницата пък тогава беше по Търново на изпити, иначе поне тя можеше да помогне... Всички на работа, всеки се покрил... Просто идеше ми да се хвърля от някъде...
Както и да е... Оправих се. Наредиха се нещата, ноооо... Сега имам огромен проблем с Алина и не знам какво да правя. Честно! Sad
Не знам от къде и как е научила следния номер : Иска нещо, не става на нейното, не й давам нещо, инати се.... Спира да диша!!!! Спира ,бе... Просто спира да диша ей така.... Нарочно! Shocked И докато не стане нейното.... не диша.... Ей така ми изкара акъла... Пробвах да не обръщам внимание, но не спира.... Почервенява, посинява.... не диша и това е Cry Cry Като стане нейното и веднага се оправя... Водих я при личната - нормално било, не трябвало да й изпълняваме прищявките, да не сме обръщали внимание... Е, как да не й обръщам внимание, като тя ще се задуши, но няма да почне да диша, докато не стане нейното... И не става така... Ами вика не знам, ще ви пратя на психолог... Е, какво ще направи тоя психолог, то детето нито може да говори, нито разбира кой знае колко... Както и да е... Ще ходим утре на психолог в Плевен... да видим какво ще кажат, но според мен нещата опират до нещо друго....
Абе направо сме се побъркали вкъщи...... И думи нямам да ви опиша просто какво е положението.
Вече не смея и една крачка да направя от страх да не спре тя пак да диша...... Ей, разберете, чееее.... не знам, не знам... Просто не знам как да ви го обясня, то с виждане става, ама дано не ви се налага...........
Ако имате някакви идеи какво да правим, моля ви, казвайте, че сме се побъркали всички... И  по никакъв начин не става... Просто не става и това е......

# 417
  • Vaudreuil Canada
Съни пробвай да погъделичкаш Алина като реши да не диша ... много трудно се устоява на гъдел.

# 418
Съни пробвай да погъделичкаш Алина като реши да не диша ... много трудно се устоява на гъдел.

Леле, Шеметче, мноооооого ти благодаря. Hug Hug Hug
Изобщо не се бяхме сетили, а тя има страшен гъдел. Дано да стане....

# 419
Здравейте и от нас, Hug

Съни, не мога да ти дам конкретни идеи, но дано се оправите бързо, че никак не ти е лесно Hug

Деси, на една позната майка й е лелка в ясла и имат по 40-50 деца някои дни, защото освен легално записаните около 20-30 има още толкова записани по другите начини...така че какво говорим.

За кооперативите по принцип идеята не е лоша, но моята работа е такава, че не мога да се включва в гледането на децата. Освен това Миа с неините проблеми с яденето е доста трудна за социализация, така че засега се гледат с баба й.

Ох, да ви се оплача от българските лекари. Ужасно съм възмутена. Миа, както знаете има проблеми с надуването на корема. След близо сигурно 1 година ходене при какви ли не лекари, накрая, благодарение на Мира и едни познати, сама реших да й пусна теста за хранителна непоносимост. След излизане на резултатите и консултация с една лекарка от Варна по имейла, спрях определени храни и има някакъв положителен ефект. Но тъй като все пак сме в София и е по-лесно някой тук да ни наблюдава, отколкото дистанционно по имейла, реших да отидем и тук на лекар. Лекарката като ми каза, че тези тестове са пълна глупост, как трябвало всичко да яде, как трябвало да я изследваме за муковисцидоза...абе просто не знам как може ей така да подхвърляш такива сериозни диагнози и да не ти пука за родителите. Добре че е нашите неонатоложка, че й писах имейл и тя, както винаги ми обясни нещата и ме успокои. В понеделник отиваме на ендокринолог и после вече само при неонатоложката, защото ми омръзна от лекари, на които не им пука.

Да ви питам какви бански и какви басейни за морето сте взели на малките?

Общи условия

Активация на акаунт