Малко до ЮНИ остана когато ще стана аз мама!

• 28 219
  • 758
  •   1
Отговори
# 60
Браво на Явооооор   261uu
Темичката е прекрасна Алекс, тъкмо и аз ще украсявам вече на великденска тема Simple Smile
Днес бях на консултация. Малчо е 1500-1600 грама, което от таблиците, които гледам върви малко шишкав. Не помня вашите колко бяха в тази седмица...Доки нищо друго не каза, само, че плацентата била добре и че "пича" бил мн кротък. А той наистина не мръдна, беше си сложил ръчичката на лицето все едно се крие от слънцето, но аз го изклюкарих, че само пред нея се прави на послушен, иначе играе Макарена по 24 часа в корема ми. Килограмите ми.....Алекс, бъди спокойна - подминах те, а не знам защо така пълнея, като тесто не ям и уж все зеленчуци ям и пържено мн рядко... ooooh!
Относно козметиката - тези които не мислят да ползват зехтин или мас, какво ще ползвате от самото начало?
Аз за козунка мин година бях набарала една страшна рецепта, не стана на конци, но беше мн пухкав и сладък. Казаха, че ще ми пмогнат физически да го направя и тази година, само и само да хапнели Embarassed

# 61
Nagaina мен ми похвалиха много Цацова и Крайселски ще видим но при тях много се чака за това още проучвам терена ако ли ненамеря друг ще ходя началото на май да питам дали ще ми запишат децата че го има и това

# 62
shmoksi, наблегни на месцето, така най-лесно се вдига хемоглобина. На мен много ми се гадеше първите месеци на бременността и хапвах само тестени работи, желязото веднага ми беше паднало. Изписаха ми Феро Фолгама тогава, пих ги известно време, но ги спрях, като почна да си ми се яде месце. На последните изследвания всичко си ми беше наред. От телешкото, свинското и бобчето като че ли най-бързо се вдига. Може да си направиш Чили кон Карне, съчетава горните неща, аз много го обичам и често си го правя, пускам рецептата скрита

Скрит текст:
Чили кон карне по тексаски
Една от най-прочутите тексаски рецепти, инспирирана от мексиканската кухня. Не е препоръчително за чувствителни стомаси, всички останали ще се влюбят в нея.
Продукти
1 кг нетлъсто говеждо месо
2 глави лук + още 1 малка глава лук за гарниране на финала
1/2 кг зрял червен боб
3/4 кг домати или консерва белени домати
1 ч.л. доматено пюре
2 зелени чушки
3-4 ск. чесън
1-2 ч.л. лют червен пипер - въпрос на вкус и поносимост към лютото
1 ч.л. вегета или кубче концентриран говежди бульон
1 ч.л. кимион
1 ч.л. риган
няколко капки лют сос “Табаско”
3 с.л. червено вино
1 и 1/2 ч.л. сол
прясно смлян черен пипер
50 г настърган кашкавал
3 с.л. олио
Време за приготвяне - около 2 часа.
6 порции
Предварителна подготовка
Слагам червения боб да се вари в отделна тенджера. Ако се сетя, го накисвам във вода от предната вечер, за да се свари по-бързо. Нарязвам лука на едро, накълцвам чесъна, режа чушките на ивички. Накълцвам месото на дребни парченца. Може да се използва и прясна едросмляна кайма, но аз лично предпочитам в този случай кълцаното месо. Обелвам доматите и ги нарязвам ситно. За да обеля по-лесно кожата им, ги пускам за 30 сек в кипяща вода.
Готвене
Загрявам олиото в тенджерата на средно силен огън. Запържвам лука 3-4 мин, като го разбърквам непрестанно с дървена лопатка. Прибавям чушките и накълцания чесън и запържвам още 2-3 мин. Сипвам и каймата и запържвам ястието 5-6 мин, като го бъркам непрекъснато. Добавям доматите, 1 ч.л. сол и всички подправки, намалявам силата на огъня, разбърквам и покривам тенджерата с капак. Оставям ястието да къкри около час. Ако се наложи, добавям 2-3 с.л. гореща вода или бульон.
Сипвам и полусварения фасул, разбърквам и оставям манджата да се довари още около 40 мин. Опитвам я и ако е необходимо, я посолявам и подправям допълнително. Сервирам я много гореща. Още по-ефектна става, ако се поръси със ситно нарязан суров лук и настърган кашкавал. Огнено лютият пожар се гаси с бира (вж. и "Бакхус"). Манджата става още по-вкусна на следващия ден, но силно се съмнявам нещо да ви е останало.

А тук са и останалите, богати на желязо, храни
http://www.redcrossblood.org/learn-about-blood/health-and-wellne … s/iron-rich-foods

Последна редакция: чт, 11 апр 2013, 19:26 от bflm

# 63
sweet, даа, Крайселски ми е другият вариант, ама му забравих името и затова не го споменах  Embarassed Simple Smile И аз смятам след някоя друга седмица да се задействам и да отида до поликлиниката да проуча нещата.

# 64
Имам още няколко въпроси - там само бременни ли са или е обща групата?
Групата е обща, но бременните са отпред и когато се правят упражнение за корем на нас дава за крака обикновено. На мен ми е кеф и да си вися във водата само, кръста ми се облекчава. А упражненията за крака малко или много масажират огромните ми целулитени депа  Mr. Green
И е много усмихната треньорката и лично мен ме зарежда с много позитивна енергия Simple Smile
Ади за педиатър мога да питам кумата и кумицата и двете са в 27-ма поликлиника и са доволни. Кумицата не е ходила май никога при нея, вика си е на посещение и няма проблеми с чакане и с болни деца чакащи по час пред кабинетите.

Mishelle_ аз имам на Quinny Speedy, и съм много доволна. Имам и кош на maxi-cosi за кола. Много маневрена, лека е, големите гуми минават през неравности лесно и леко и не му става на боза мозъка. Седналото положение (летния кош, както се води) е широко и за зимата е добре, т.к. без проблем си влиза чувалчето и пак си му е широко и удобно на детето. Не съм съжалявала за секунда с покупката. Бъз-а е доста по тесен, коша за новородено е един и същ, но седналото положение е доста по-тясно.

# 65
За желязото на мен ми казваха да хапвам тахан и леща.

# 66
alex_n, благодаря за новата темичка   bouquet
Докато вляза и вие сте вече на 5 страница.
Само да споделя, че днвс бях при доки и съм много щастлива. Каза, че всичко ни е наред. Вече е 1600 гр., но доки каза, че програмата, с която ги смятат ехографите е +- 300 гр. Околоплодните води са в норма, плацентата е с втора степен на зрялост (каквото и да означава). Девойката вече се е обърнала с главичката надолу. Сега ни остава само да чакаме да дойде юни.

# 67

Здрасти, sweet аз живея до зала универсиада, но и аз не съм си избрала педиатър..мислех за 22 поликлиника но аз искам да е добър лекар за бебо..ако разбера за някой ще ти пиша.. Sunglasses

# 68
Росица Петрова кошарката ти е страхотнаааа, сега я видях Simple Smile Каква марка е, не съм я виждала

# 69
alex_n, благодаря за новата темичка newsm10 страхотна е...

# 70
Шмокси, това със желязото в спанака е просто плод на печатна грешка преди много време, и така е останало като мит:

http://www.tia.bg/?c=n&id=727

Иначе не отричам, че спанакът е полезен.

Вдигането на желязо с храни е бавен и труден процес, бих ти препоръчало добавки, особено сега, когато си бременна, и е особено важно достатъчно кислород да достига до бебока, за да се развива добре. За да се усвои добре желязото, е добре да се приема с витамини /особено вит Ц, фолиева киселина/.

За съдържанието на желязо можеш да погледнеш тази таблица:

http://www.doctorbg.com/page.php?id=15363

Свински дроб не е особено препоръчителен в момента, но виж от някоя месарница си намери хубаво телешко месо и си готви Simple Smile

# 71
Оох докато се включа и забравих какво искам да кажа... newsm78

bflm страхотна рецепта за това чили кон карне,ще го пробвам ммм Mr. Green

shmoksi на мен ми беше паднал хемоглобина и като взех да дъвча малтофер фол  по едно на ден и сега е е вдигнал на 121.Днес си взех изследванията и много ми се е качила кръвната захар 5.96 (сигурно е от козунака вчера Mr. Green пък и изядох половин черен шоколад снощи)и левкоцитите са ми 14  при горна граница 10.5(ако някоя мама има подобни да ми каже).
В събота ще се чуя с доки да видим какво ще каже.Общ белтък 64 и аз като теб.

Освен цвеклото и кимиона,знам и за нара или сока му,броколи,бадемите(сурови).Знам също,че да се усвояват добре трябва да се ядат плодове богати на вит Ц и да не се съчетават с млечни продукти.
За изсветляването на петната по лицето,аз преди си правех маска мед ,3-4 капки лимон и хума,сега не съм си правила.
Още нещо щях да казвам ама забравих.... newsm78

# 72
# 73
Петроханка, моят съвет е да пуснеш отново кръвно изследване утре за CRP, много по-прецизен показател е за наличие на инфекция. По принцип е възможно левкоцитите да са завишени при бременност, но моят съвет е да отидеш с готово изследване CRP при доки. Относно захарта - правила ли си изследване при натоварване с глюкоза на гладно?

# 74
  • Русе
Алекс супер тема !
deniise толкова хубаво че имаш момче и момиче,просто прекрасно  Hug Още от малка винаги съм мечтала за близнаци,въпреки че съм наясно,че няма откъде да дойдат (нямаме близнаци нито в единия нито в другия род) все още тайничко си се надявам..... следващата ми бременност да е с близнаци !  Mr. Green
veniva Внимавай какво си пожелаваш Simple Smile.Преди много години ,още като момиче си мечтаех да имам две деца,но ако може на един път и при това момче и момиче.Години след това се омъжих,роди се големия ми син и година по късно пак забременях.В онези години видеозоните бяха доста първобитни и нищо не познаваха с тях.Накрая родих близнаци - момче и момиче.В  родовете нямаме близнаци,ние сме първите .Така,че не губи надежда,когато много искаш нещо,то наистина се сбъдва.А защо чета тук - близначката е бременна с термин средата на юни.

Общи условия

Активация на акаунт