Майчински на студентка

• 2 794
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте! Живот и здраве се очаква да родя ноември месец тази година, когато ще бъда студентка четвърти курс, редовно обучение, не работя и не съм работила последните 2 години, но като цяло от минали години имам общо 1 година стаж, за която знам, че е изискване за получаване на майчински. Въпросът ми е ако към момента на раждането не работя и съответно нямам социални осигуровки, за какъв период ще получавам майчински и в какъв размер (т.е. дали ще се изчисли на база осигурителния ми доход за едната година стаж, която имам по принцип, или ще е са минималните 240 лв.)? А ако към момента на раждането се водя на работа и имам социални осигуровки за последните 3-4 месеца, техният размер ще се отрази ли на получаваните след това майчински като сума и като период на вземане (12/24 месеца)? Благодаря предварително!

# 1
Като студентка редовно обучение имаш право на 2880 лв. еднократна помощ - кандидатства се в Социалното с акт за раждане на детенцето и уверение от университета, че учиш в редовна форма. За другото - обезщетението от НОИ - нека някой по-запознат да се изкаже - но мисля, че се гледат доходите за 2 години назад - т.е. ако родиш ноември 2013, трябва да вземат от ноември 2011 до ноември 2013, да изчислят средно аритметично за месец и да ти определят 90% от тази средна брутна заплата. След като не си работила през този период, не знам какви са вариантите.....

# 2
Ако не си на договор в момента на раждането, мисля, че няма значение какъв осигурителен стаж имаш, получаваш социално майчинство 1 година, което е 100-150 лв, не помня точно.
Иначе имаш право на онези 2800 за редовни студентки, да.

# 3
# 4
Благодаря! Ще прехвърля там въпроса си Simple Smile

# 5
Здравейте искам да Ви попитам  понеже аз съм бременна в 5 тия месец и съм по програма от бюрото по труда а тя ми изтича на 10.05.2013г. какво бихте ме посъветвали да направя.
Искам да Ви попитам за  дали да се запиша за магистратура за да получа еднократната парична помощ от 2880 лева но магистратурата в Пловдивския университет е 800 лева. Какво бихте ме посъветвали аз съм завършила специалист Счетоводство и контрол, бакалавър Маркетинг и магистър Счетоводство и анализ значи според мен трябва да запиша втора магистратура.

# 6
  • Смолян
Веси виж линка по-горе момичетата в онази тема ще ти дадат по добри и ясни отговори.Но от това,което съм чувала,щом си бременна май не могат да те съкратят,но зависи и на какъв договор си.смисъл срочен или безсрочен.

# 7
ЗДравейте, искам да попитам аз в момента съм редовна студентка, но имам намерение да се местя задочно. Дали има вариант и аз да я хвана по някакъв начин?

# 8
  • Смолян
Ако се преместиш в задочна форма губиш правото да вземеш помоща от 2880лв,а и получаваш 50% посещаемост на лекции и упражнения,за това по-добре помисли добре,все пак са си доста пари

Общи условия

Активация на акаунт