IQ тест за деца

• 29 828
  • 161
  •   1
Отговори
# 45
Не знам какви точно тестове за интелигентност обсъждате, които не бихте и не сте правили, но според мен е почти невъзможно да не правиш тестове от типа на тези в "Азбука на мисленето", ако се занимаваш с детето. Такъв тип с по-малка сложност са дори в книжките на "Моливко" в детската градина.

# 46
  • София
Не знам какви точно тестове за интелигентност обсъждате, които не бихте и не сте правили, но според мен е почти невъзможно да не правиш тестове от типа на тези в "Азбука на мисленето", ако се занимаваш с детето. Такъв тип с по-малка сложност са дори в книжките на "Моливко" в детската градина.
Аз говоря са стандартен IQ тест, но за другото си права, а и така трябва да бъде, оценка на развитието е нужна, не за самочувствие или друга глупост, а за реална преценка как се развива детето.

# 47
Аз не си спомням нас да си ни занимавали в такава ранна възраст с подобни тестове, въобще не са били част от учебната програма. Много късно започнаха да се обсъждат. И си спомням как разни хора правиха публично, по тв, подобни тестове. Оказа се, че такива, които имат доста изявени таланти имат потресаващо ниски резултати.

# 48
Тестовете дават информация не само за интелектуалния капацитет на детето, а за силните и слабите му страни, тоест, са и един вид ориентир за това как да се работи с детето, за да се развият способностите му и да се помогне с проблемите му. Точно защото децата не са еднакви е важно да се знае какво можем да очакваме и как най-удачно да го постигнем, а не да си мислим, че отглеждаме генийче, а то да се окаже съвсем обикновено, средно-статистическо дете.

Бояна, можела си да четеш на две години? Уау. Много съм впечатлена. Интересно какво си чела на тази възраст? Отделни думи или текст?

# 49
  • София

Бояна, можела си да четеш на две години? Уау. Много съм впечатлена. Интересно какво си чела на тази възраст? Отделни думи или текст?
Нямаш повод да си впечатлена. Не можех "да си чета" сама, знаех азбуката и на срички прочитах думи. Не съм гений в никакъв случай.  Laughing А чисто визуално да запамети и отличава отделна дума може да се научи всяко дете, то я приема като картинка, друг е въпросът нужно ли е. Моето ранно четене и броене не са ми дали някакво нечовешко предимство, нито някой се е стремил към това, с това са ме занимавали между другите неща. Та Ай Кю-то ми не е нещо извънредно, затова дадох пример с умение нетипично за възрастта и ползата от един цялостен тест на капацитета, потенциала, а не на запаметяването, което всички деца владеят без усилие.

# 50

Нямаш повод да си впечатлена. Не можех "да си чета" сама, знаех азбуката и на срички прочитах думи. Не съм гений в никакъв случай.  Laughing А чисто визуално да запамети и отличава отделна дума може да се научи всяко дете, то я приема като картинка, друг е въпросът нужно ли е. Моето ранно четене и броене не са ми дали някакво нечовешко предимство, нито някой се е стремил към това, с това са ме занимавали между другите неща. Та Ай Кю-то ми не е нещо извънредно, затова дадох пример с умение нетипично за възрастта и ползата от един цялостен тест на капацитета, потенциала, а не на запаметяването, което всички деца владеят без усилие.

Ами впечатлих се, защото голямата ми дъщеря на две години изобщо не говореше, камо ли да брои и чете, а сега е едно доста интелигентно дете. Аз лично се научих да чета на пет и зная, че не съм никак глупава. Затова се впечатлих. Вярно, сега има метод, според който бебетата се учат да четат, но по твое време? Впечатляващо си е.

# 51
  • София

Ами впечатлих се, защото голямата ми дъщеря на две години изобщо не говореше, камо ли да брои и чете, а сега е едно доста интелигентно дете. Аз лично се научих да чета на пет и зная, че не съм никак глупава. Затова се впечатлих. Вярно, сега има метод, според който бебетата се учат да четат, но по твое време? Впечатляващо си е.
Ученето на такива неща не е до умност, а до интерес. Погрешно много хора намират способността да броиш и да четеш за проява на интелигентност. Не казвам, че съм била не умно дете, просто децата лесно запаметяват по начало. Моето дете на 2 също проговаряше, дума не е ставало за букви, но не съм и опитвала да го уча. Преди 2 редеше с лекота пъзел от 32 части, но това пак е, защото му беше интересно, всяко дете е напред в едни умение и назад в други. Затова при децата е важно да се гледа цялостната картина на психомоторното развитие плюс обстоятелствата на отглеждането.

А примера със себе си дадох не, за да се хваля, а по повод това, че не ме записаха в специално училище макар да бях с поне 4 години преднина в материала в училище. Не ми е било скучно, само след 5-ти клас на някои учители трябваше да доказвам, че домашните ми са писани от мен, а не от баща ми, например. Важно е детето да е с връстниците си, защото социалното развитие не е по- малко значимо от интелектуалното, едно дете може да знае много като учебен материал, но това не означава, че е също така напред в човешките взаимоотношения.

# 52
Ученето на такива неща не е до умност, а до интерес.

Най-после някой да го каже. Децата знаят и умеят нещата не защото са интелигентни, а защото са любопитни. Докато имат интерес, могат да научават и усвояват много неща. Нямат ли - нищо не е в състояние да ги накара да учат ефективно.

Тестовете за интелигентност от своя страна измерват само логическото мислене. А един човек, може да има сила с други видове интелигентност. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BD%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%8 … D0%BE%D1%81%D1%82

Лично аз не мисля, че е коректно да се поставят всички под общ знаменател и да се тестват с "универсални" тестове. 
Най-доброто е да се открие къде силата и интереса на детето се пресичат и натам да се поведе, което всъщност ще се случва без особени усилия.

# 53
  • София
и до устойчивст на вниманието, аз дори бих сложила вниманието на първо място. едно дете, колкото и интерес да има в някаква дейност, вниманието му не е ли узряло достатъчно, резултатите ще са спорни. Децата, благословени с устойчиво внимание учат много бързо и изпреварват връстниците си.  Но и те допускат обичайните за всяка възраст "грешки", на никого не му се разминава.

# 54
  • София
и до устойчивст на вниманието, аз дори бих сложила вниманието на първо място. едно дете, колкото и интерес да има в някаква дейност, вниманието му не е ли узряло достатъчно, резултатите ще са спорни. Децата, благословени с устойчиво внимание учат много бързо и изпреварват връстниците си.  Но и те допускат обичайните за всяка възраст "грешки", на никого не му се разминава.
И това е много важно уточнение, защото малките деца по- трудно се концентрират, особено за дълго време. То и по- големите деца лесно се разсейват, но това е друга тема.

# 55
  • В заешката дупка
Моят син е правил тест за интелигентност - за деца между 2,5 и 7 години. Беше част от обслвдването му и се прави от специалисти. Ето това е:

Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence (WPPSI)

# 56
  • София
за информация на хората, които се интересуват - стандартните тестове, включително този, който показва ЧеКа, тестват само вече придобито, старо, отработено, дъвкано, разпарчадосано и съхранено знание. Те НЕ тестват суперважните и дори бих казала критично важните за оцеляването на човека в ежедневния живот способности за планиране на събития и последователност на действия, смяна на конфигурацията на действията според смяната на задачата, решаване на проблеми, аналогия, изобретателност в контекст и конкретна цел. За тези действия е нужно не само да се "изкопа" старо знание (като в стандартните тестове), а то да се пресее, прекомбинира в движение и да бъде използване за решаване на определения проблем, и за да е още по-трудно - как човек/детето ще се справи, използвайки непознато до момента знание, в конкретния момент на усвояването му, преди още да е отработено и складирано през времето, и още в критичния момент на новост да прецени дали и как да използва това знание за решаване на проблема. Образно казано, да вдигне всичко в оперативната памет на компютъра за много дълго време, а  само да чагърта по диска по предварително зададен алгоритъм. Ще извинявате, ама всяко нормално дете категоризира, разбира картинка, разпознава обекти, и всичко, изброено в стандартните и толкова прехвалени и популярни тестове, и за мен това хич не е някакво кой знае какво постижение. В най-добрия случай могат да се отсеят сериозните случаи с проблеми в развитието, но не и за категоризиране кой колко интелигентен бил. Важното е как детето се справя  т.нар. решаване на проблеми и планиране в контекст, а това много трудно се мери, защото на практика няма верни и грешни решения на  един и същ проблем, както и един човек/дете ще успее да се справи с един проблем, а няма да се справи с друг. Зная, че сега всички майки на тествани деца ще се възмутят и ще се разсърдят, защото ще излезе, че подценявам резултатите им, но това е положението!

Последна редакция: вт, 30 апр 2013, 09:45 от Andariel

# 57
За мен е много по-важно децата ми да имат въображение, а не знания.
Да могат да мислят, а не да помнят.
Особено в ерата, в която информацията е на всякъде...

Освен това, както казах IQ тестовете мерят логическото мислене. А най-успелите хора, за които съм чела (и които познавам) не използват логическо мислене, а творческо, което е тъкмо обратното.  Simple Smile

# 58
  • София
не е така, те също използват логическо мислене. Така да го кажа, всяко мислене е логическо в контекста на широкото народно схващане. Просто в стандартните тестове за възрастни се търси уклон към формалната логика, а тя е философия и... нещо като математика, език със свои правила, и се усвоява, все едно да решаваш определени типове задачи. Без памет няма учене, защото няма къде да складираш наученото, а мисленето е опериране с някакво знание и евентуално може да бъде измислено нещо ново. Няма как да строиш къща без тухли, защото ако не знаеш как изглеждат тухлите и каква работа вършат, няма как да проектираш къщата, че и да я построиш.

# 59
  • В заешката дупка
Андариел, за да наредиш един (непознат) пъзел или да конструираш триизмерна фигура, примерно, не е нужно само да си редил подобни неща до откат предварително. С това искам да кажа, че теста, който съм постнала не отразяват само предварително придобити и сдъвкани знания. Визуално-моторна координация, визулано-пространствено ориентиране и анализ, логическа мисъл и подобни умения също са нужни.

Съгласна съм с това, че един единствен тест, не трябва да се взима прекалено на сериозно и като 100% информативен за каквото и да е било или пък че дава пълна някаква картина за потенциала или липсите на едно дете, но може да даде евентуално насоки за някои силни и слаби негови страни, примерно.

Общи условия

Активация на акаунт