Подърък за сватба - пари

• 34 620
  • 258
  •   1
Отговори
# 150
Приемете, че незаконното дете е нещо като жаргон, който си върви, употребява се от години, има го и в литературата, и в статиите по вестниците, ако ще да не е правилно от гледна точка на правната терминология. Всички се сещаме за какво става дума.

# 151
Да кажа и аз, живея в малък град и модата за подаръци в плик по сватбите става все по-разпространена и при нас. Обаче, има нещо друго, което не видях да коментирате.
Важно е, да се отбележи възрастта на младоженците. Аз съм забелязала, че пари за подарък обикновено искат по-възрастните младоженци, примерно тези над 30г. Младите приемат и предмети, може би защото още нямат основни неща, а възрастните вече са се устроили и примерно нямат какво да правят с още една пералня или кухненски робот.
Иначе, от друга страна, младите покрай мен все по-рядко се женят. Каква е причината мога само да гадая, обикновено казват че нямат нужда от семейство, че те така и така се обичат, или че имат "модерни" разбирания. Обаче, аз забелязвам друго, обикновено мъжете не искат брак, като видят как някой си живее без брак и те да не останат по-назад и да не се прекарат и те така искат. А жените не смеят да си поискат брак за да не изтърват голямата си любов и да не я уплашат. И така си живеят ... Това по мои реални наблюдения в малък град.

# 152
  • София
Ние с моя съпруг се оженихме преди близо три години. Simple Smile Водим се още младоженци май  Mr. Green
Не виждам какво нагло виждате в това младоженците да си поискат пари вместо подарък. Все пак ако получат един куп сервизи, с които могат да нахранят цял взвод войници за какво са им? Или пък да се повторят подаръците, защото има и такива случаи. При нас се получи дублиране на подарък Simple Smile Ние си поискахме пари, ама и самите гости ни питаха какво предпочитаме. А и моя приятелка като се женеше си поискаха пари Simple Smile То е ясно че не всеки има възможност да даде голяма сума. Който колкото може Simple Smile

# 153
  • София
Аз също бих предпочела варианта да събера пари, пък макар и малко, отколкото да получа куп излишни вещи или такива, които изобщо не бих използвала, защото не ми харесват.

В Америка като дават имената на магазините, където младоженците са оставили списък с исканите подаръци, та какво?! Така е прието просто. И това, което ми харесва, е, че предварително се изпращат на младоженците. (Тия неща от филмите ги знам.  Mr. Green)

# 154
  • Бургас
Аз също бих предпочела варианта да събера пари, пък макар и малко, отколкото да получа куп излишни вещи или такива, които изобщо не бих използвала, защото не ми харесват.

В Америка като дават имената на магазините, където младоженците са оставили списък с исканите подаръци, та какво?! Така е прието просто. И това, което ми харесва, е, че предварително се изпращат на младоженците. (Тия неща от филмите ги знам.  Mr. Green)

Това е най-добрия вариант. Трябва да го въведат и тук. От това има много ползи:
1.Понякога гостите купуват обемни подаръци, които не е удобно да се носят в ресторанта /бях гледала видео от една сватба в малък град, където един от гостите носеше навит на руло 2-метров килим да го подарява на младоженците  Laughing/;
2. Младоженците получават точно каквото искат;
3. Не си чукаш главата какво да подариш;
4. Не губиш време в обикаляне и не се чудиш дали не си си дал парите за подарък, който не се ползва или е отишъл в боклука.

А за парите - според мен може да си направиш устата за пари само ако те питат изрично дали ги предпочиташ пред подарък, ако въпросните хора са ти много близки и имат финансова възможност. Преди години, когато с ММ се събрахме да живеем заедно и имахме нужда от пари и ни бяха поканили на сватба, купихме подарък за около 50-60лв, защото не можехме да отделим повече. А нали се сещате, че е малко неудобно да дадеш 50лв като подарък от двама души.

# 155
Сори, не съм по темата, но се спуках да се смея....
като каните-знаете Кой каните, аз сред познатите си даже нямам такива, които ще извадят шампоани от хотели.
И грешката ви е в Очакванията към подобни познати.И по принцип в очакванията...да покриели поне. Crazy

Сега по темата-сума за подарък е такава, каквато Ти прецениш според условията, а не каквато някой ти каже. Peace
Много ясно, че знаеш кой каниш. Аз например от моя род ако взема роднините, се сещам поне за двама, които би било редно да поканя без да имам абсолютно никакви очаквания или да очаквам възможно най-големите изцепки. Чичо ми редовно ходи по сватби и кръщенета без подарък и без да остави пукнат лев. Присламчва се към нас примерно и ние се отсрамваме и за него. Леля ми пък, в старанието си да и излезе евтино, може да те засипе със всевъзможни боклуци, които директно заминават в коша. Определя си някаква сума примерно, която на нея и се струва приемлива, и се опитва да се вмести в нея. Но не купува едно качествено и полезно нещо, а точно обратното - купчина разнородни недопълващи се неща, които си личи, че кое и е изостанало от някъде, кое го преподарява, защото на нея не и трябва и още нещо, което отсрами е купила.
За бала ми примерно, понеже с братовчеда сме от един випуск, беше питала майка за каква сума ще му купи подарък на него и тя за същата сума ми подари следното: бял плат " за ризка", гащи и корсаж ( китайски, на които ластиците им стягаха ужасно), шампоан невен, дезодорант- от ония бабешките. За същите пари майка купи на братовчед ми риза, която момчето си я носи с удоволствие.

Та...има хора, които просто трябва да поканиш без да имаш никакви, ама никакви очаквания. Само едно наум.

На същата тази леля, дъщеря и беше запомнила наизуст на сватбата на батко и кой колко пари е дал. После на нейната сватба изрично каза: "Носете ми пари, че са ни нужни много пари в брой на мен и мъжа ми." И изтъкна, че искала да си купува апартамент в Англия. Мен леко ме подразни това изказване и специално за целта и купих една касичка, в която сложих парите, които и дадохме на сватбата.

Последна редакция: чт, 25 апр 2013, 21:33 от Анонимен

# 156
Аз също бих предпочела варианта да събера пари, пък макар и малко, отколкото да получа куп излишни вещи или такива, които изобщо не бих използвала...

В Америка като дават имената на магазините, където младоженците са оставили списък с исканите подаръци, та какво?! Така е прието просто. И това, което ми харесва, е, че предварително се изпращат на младоженците. (Тия неща от филмите ги знам.  Mr. Green)

В Америка също е прието дори и да не отидеш на сватба, след като си получил покана да изпратиш с картичката и малък подарък, ваучър, пари. Незнам дали е "етикет", но на нас ни бяха изпратили разни мили хора и ние също изпращаме, когато не можем лично да присъстваме. Също ми прави впечатление, че се дават много по-малки суми като цяло от цитираните тук.

И аз предпочитам пари, вместо прахосъбирачки. Опитваме се да живеем минималистично и всяка вещ, която не ни е нужна, не е по моят вкус е като трън в очите ми и 99% от случаите я разкарвам. Така, че предпочитам 20 лева, които да отидат към по-голяма и желана покупка, отколкото свещ, икона, картина и други подобни безумия (за мен).

Последна редакция: пт, 26 апр 2013, 04:43 от benson10

# 157
  • София
Странно е да се обсъждат суми, след като 100 лв. са "различна" сума според възможностите на подаряващите. Обикновено питам младоженците какво искат, защото около нас повечето бяха семейства доста години, преди да го официализират. Съобразявам се с желанието според възможностите ми.
Това, че някой е решил да провежда празненството в скъп ресторант, не е довод за увеличение на сумата. Правиш сватба (не подпис, а тържеството), когато можеш да си го позволиш. Ако очакваш печалба и пр., начинанието е рисково.

# 158
като каните-знаете Кой каните, аз сред познатите си даже нямам такива, които ще извадят шампоани от хотели.
И грешката ви е в Очакванията към подобни познати.И по принцип в очакванията...да покриели поне. Crazy

Сега по темата-сума за подарък е такава, каквато Ти прецениш според условията, а не каквато някой ти каже. Peace
Много ясно, че знаеш кой каниш. ..

Та...има хора, които просто трябва да поканиш без да имаш никакви, ама никакви очаквания. Само едно наум.

ТИ си знаела, ама 10 страници се писа, колко са изненадани от подобни прояви, което говори, че масово не се знаят. Първо. И второ-са с Очаквания за това или онова. Ти ако не си била с очаквания, масово са с очаквания.Та никак не е ясно, че знаеш кой каниш.Единици са такива, дето реално знаят и нямат очаквания.

# 159
Те според мен са не толкова изненадани, а им е станало неприятно. Аз честно казано, подобни изцепки по-скоро допускам с въпросните роднини да се случат, отколкото с приятелите ни. Нали тях поне си ги избираме. Но, да...понякога приятелите имат половинки, които познаваме по-малко и те може да имат всякакви хрумки.
Ние затова като видяхме, че имаме нужда от обзавеждане и покъщнина, малко по малко си ги купихме, вместо да вдигаме сватби за чудо и приказ и да разчитаме близките и приятелите ни да се погрижат за това и после да се цупим, че не са ни улучили вкуса, както редовно се получава. Още си спомням как една колежка разправяше, че като видяла някакъв от подарените и на сватбата уреди в неподходящ според нея цвят, започнала да го рита от яд.
Нормално е все пак вкусовете на хората да не съвпадат с твоя, колкото и да се погаждате иначе.
Ако някой ден, се намерим с повече пари, бих направила сватба колкото за веселбата. Ние вече всичко си имаме, само бебето не идва. Ха, виж идея, може да спретна една сватба, за да си избия парите за ин-витрото, че то горе-долу колкото една сватба струва  Mr. Green
После детето ще е общ любимец на всички.

# 160
  • Бургас

Много ясно, че знаеш кой каниш. Аз например от моя род ако взема роднините, се сещам поне за двама, които би било редно да поканя без да имам абсолютно никакви очаквания или да очаквам възможно най-големите изцепки. Чичо ми редовно ходи по сватби и кръщенета без подарък и без да остави пукнат лев. Присламчва се към нас примерно и ние се отсрамваме и за него. Леля ми пък, в старанието си да и излезе евтино, може да те засипе със всевъзможни боклуци, които директно заминават в коша. Определя си някаква сума примерно, която на нея и се струва приемлива, и се опитва да се вмести в нея. Но не купува едно качествено и полезно нещо, а точно обратното - купчина разнородни недопълващи се неща, които си личи, че кое и е изостанало от някъде, кое го преподарява, защото на нея не и трябва и още нещо, което отсрами е купила.
За бала ми примерно, понеже с братовчеда сме от един випуск, беше питала майка за каква сума ще му купи подарък на него и тя за същата сума ми подари следното: бял плат " за ризка", гащи и корсаж ( китайски, на които ластиците им стягаха ужасно), шампоан невен, дезодорант- от ония бабешките. За същите пари майка купи на братовчед ми риза, която момчето си я носи с удоволствие.

На същата тази леля, дъщеря и беше запомнила наизуст на сватбата на батко и кой колко пари е дал. После на нейната сватба изрично каза: "Носете ми пари, че са ни нужни много пари в брой на мен и мъжа ми." И изтъкна, че искала да си купува апартамент в Англия. Мен леко ме подразни това изказване и специално за целта и купих една касичка, в която сложих парите, които и дадохме на сватбата.

Те според мен са не толкова изненадани, а им е станало неприятно. Аз честно казано, подобни изцепки по-скоро допускам с въпросните роднини да се случат, отколкото с приятелите ни. Нали тях поне си ги избираме. Но, да...понякога приятелите имат половинки, които познаваме по-малко и те може да имат всякакви хрумки.
Ние затова като видяхме, че имаме нужда от обзавеждане и покъщнина, малко по малко си ги купихме, вместо да вдигаме сватби за чудо и приказ и да разчитаме близките и приятелите ни да се погрижат за това и после да се цупим, че не са ни улучили вкуса, както редовно се получава. Още си спомням как една колежка разправяше, че като видяла някакъв от подарените и на сватбата уреди в неподходящ според нея цвят, започнала да го рита от яд.
Нормално е все пак вкусовете на хората да не съвпадат с твоя, колкото и да се погаждате иначе.
Ако някой ден, се намерим с повече пари, бих направила сватба колкото за веселбата. Ние вече всичко си имаме, само бебето не идва. Ха, виж идея, може да спретна една сватба, за да си избия парите за ин-витрото, че то горе-долу колкото една сватба струва  Mr. Green
После детето ще е общ любимец на всички.

Винаги съм се чудила кой нормален човек предлага брак на такива жени  ooooh!
То бива простотия, наглотия и алчност.

П.П. Не случайно казах, че сватбите са ми противни. Да се чудиш младоженците се женят защото се обичат или защото имат нужда от пералня/хладилник/обзавеждане. Направо ми се повдига от такива хора.

# 161
Не е наглост това ,жената явно има проблеми с психиката  Laughing  представям си ако съпругът нещо съгреши какво го чака.

# 162
Ооо, Мис Юли, ти ако беше видяла какво се разигра на сватбата на тази ми братовчедка със апартамента в Ангилия ( който за жалост още е мираж), сигурно съвсем щеше да се откажеш от сватбите.

Тя хубаво на нас ни обясни, как и трябвали пари за апартамент и за следване в чужбина ( а, следването също се оказа мираж), обаче отговорността за организацията остави изцяло в ръцете на свекърите си, които явно бяха решили, че ще поемат разходите. И както много и знае устата, пред тях по никакъв начин не беше изказала мнение какви са нейните виждания за това как да протече празника. А те, иначе са хубави хора, но са български турци и имат съвсем различни виждания и традиции.
Мога да ви кажа, че в тяхната сватба най-хубавата част беше подписването в съвета ( поне за нас като гости.) Сватбата се състоя в едно селце до Несебър и там се започна с циганията. Там всъщност бяха започнали да празнуват без нас - нейните роднини. Кючеци и маанета до откат. Обявяване на това кой колко дал. Ах да, говореше се на турски, та ходихме да се молим да превеждат от време на време заради нас. Много неудобно се чувствахме през цялото време. Майка ми, понеже дълги години е водила сватби и бяха дисководещи с баща ми, взе микрофона и се опита малко да съживи празника. Пуснахме музика, която да става за танци, различни от кьочека, но много скоро, още някъде в 4 следобед дойдоха от ресторанта и ни казаха, че трябва да си ходим.
Та като цяло роднините на булката бихме път, за да дадем парите за апартамента и следването и да понаучим малко турски и гьобек. Имаше роднини от страната на бащата на булката, които са от родопския край и са големи родолюбци. Направо ги виждах как стискат зъби от яд. Иначе в нормална обстановка и по други сватби тези хора пеят родопски песни, играят хора и ръченици....Те всъщност и гайда си носеха да изпеят нещо, но набързо им прекършиха ентусиазма. Булката нито веднъж не дойде да попита гостите си как се чувстват, имат ли нужда от нещо. Казахме си чао в 4 часа и я оставихме на волята на новите и турскоговорящи роднини да брои парите в пликчетата. Сигурно до левче ги е запомнила кой колко е дал, като я знам каква е.

А иначе онази с ритниците, мъжът и я успокоил. В крайна сметка, се оказало, че уредът е иноксов, какъвто го е искала, само че е покрит със защитно бяло фолио, за да не стане на пръсти  Mr. Green
Тази същата си спомням как пустосваше някаква леля, която дошла на сватбата, облечена в черно. Ами пълна жена, искала е да бъде елегантна, турила си черна рокля, какво пък толкоз...

# 163
  • Бургас
Не е наглост това ,жената явно има проблеми с психиката  Laughing  представям си ако съпругът нещо съгреши какво го чака.

Да, после защо имало толкова разводи. Да не казвам голяма дума, ама хората хич не си отварят очите кого взимат за съпруг/а. Един познат беше предложил брак на приятелката си, с която ходиха
3г., но накрая тя направи една тъпотия и той отмени сватбата. И в последствие като тръгна да ни разказва за тези 3г. какви ги е вършила тая ми ти хубавица /трошене на телефони, чинии; запушване на колата му, за да не излиза; заключваше го в къщи; обаждания, че е в болница след злополука, за да не отиде някъде си/  ooooh! И след всичко това той й предлага брак. Обяснението му за предложението за брак беше: "Предложих й, за да вземе да се кротне и да спре с панаирите". Страхотна логика  Thinking

buttinsky,
честно - аз не бих отишла на сватбата на такива хора, дори да са роднини /особено като ги знам що за стока са/. Щях да си спестя нервите, парите и времето, като измисля причина да не отида.

# 164
Ъ, на нашата сватба и свекърва ми, и зълва ми дойдоха в черно  Mr. Green Сигурно са били в тежка скръб за сина/брат си, ама по-скоро са пълни и искаха да изглеждат по-добре. И то зависи сам в какви филми се вкарваш  Wink Кака ми пък дойде в бял костюм... и, а и една от приятелките ми беше в бял гащеризон - и?

Общи условия

Активация на акаунт