Истанбул - 21

• 48 105
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
  • София
 Нощна птица,на мен Истанбул много ми хареса през есента.
Парковете бяха с много и различни цветя, на Принцовите
острови(Бююк ада) ухаеше навсякъде на тези олеандри,
точно тогава цъфтяха,улиците на острова са пълни с огромни
храсти-олеандри и някакви други красиви розови храсти.
И есента е великолепие от цветове.А каква беше градината
на Долма бахче- незабравима!
Освен това през есента(септември) беше много приятно
и времето,почти като лято. Не сме мръзнали, така както е
студено все още през пролетта.
 За съжаление лалетата са за много кратък период и
малко хора успяват да ги нацелят в разгара им. Мин.
година в края на април хванахме малко останали
цъфтящи лалета и също доста студувахме.Така че,
ако ще ходя пак предпочитам лято- есен.

# 286
Добре! Пу първа за утре!

# 287
  • Sofia
Брезичке, благодаря! Заканвам му се на септември от сега...

Ако има среща утре и аз съм кандидат!  Hug

# 288
Отдавна не съм ви чела, но вчера отворих темата и какво да видя Crazy разкази и снимки от любимия ми Истанбул Heart Eyes  От Бургас горещо препоръчвам Динита турс Grinning

# 289
Аз пътувах за 6 път и гледам да посещавам различни места.Парк Гьозтепе е по-малък от Гюлхане с правоъгълна форма , но много добре направен. Освен лалета има и английски тип градина, магазин за цветя, детски площадки и др. До там отидохме: първо с ферибот от Еминьоню до Кадъкьой-от там взехме трамвая /той се вижда ако е на спирката срещу пристан./ и направихме обиколка на Мода един път и половина и слезнахме на втората обиколка  да се разходим пеша надолу до началната спирка. Там непрекъснато минават т. н.-долмуш /маршрутка/ с надпис: Кадъкьой- Бостанджъ-взимате я и казвате на шофьораче сте за парк Гьозтепе-20 мин. Има и авт. № 4 но е по бавен.Това е долната част на парка, движите се нагоре и в горния край е центр. вход ,който е на бул. Бъадат. Следва разходка по булеварда нагоре и после  от отсрещния тротоар се взима маршрутка за връщане и т. н. Препоръчвам ви го.

# 290
  • София
Таня67, кога се е снимало в Долмабахче? През 2006 не само, че не се снимаше в двореца, а и в градините беше платено. На входа към тях снимачната техника се заключваше в сейф, ако не желаеш да си платиш за ползването и в дворовете.

Не знам. Така ни каза екскурзовода от двореца. За всеки случай всеки път питаме дали може да се снима и има места където позволяват.  Wink  Е, с уговорки да не се разпространяват снимките в нета и подобни, но позволяват.  Laughing В Долмабахче не позволиха, но ни обясниха причината за забраната - да не се бавят групите, защото преди това винаги имало изоставащи.

В Диа% този път и аз се загледах по-внимателно. Не е толкова бедно, но зависи и от конкретния магазин, защото някои са миниатюрни и няма как да има от всичко. Ние обикновено влизаме за напитки. Иначе лошите ми впечатления са от Гърция и по-специално от остров Закинтос. Там ни беше най-близкия магазин и доста се поизмъчихме в избора. Все гледахме да минем край Лидл, за да напазаруваме, за да не се налага да влизаме в Диа. А този път откритието ни бяха готови десерти. Имаше тавук гьойсу, казан диби, профитероли, сутляч и други. И най-после опитахме що за чудо е TAVUK GÖĞSÜ макар и да е правен като за супермаркет.  Laughing Ако някой се интересува - стоят в хладилниците непосредствено до киселото мляко.

Сетих се и за още нещо по отношение на супермаркетите. Намират начин и там да лъжат. Влязохме в Карфур за 1 шише лимонада. Не погледнах точната цена, но ми се стори, че е 1,79 (логично при условие, че в Диа е между 1,60 и 1,69). На касата излезе 2,05. Не знам каква магия направи касиерката, но е факт. Нямаше как да се обясняваме и си платихме.  Grinning В следващия Карфур беше на нормална цена.

Шебек, ще опитам, но не знам дали ще се справя. От една страна технически, а от друга - не забелязахме кога точно автобусите са останали само в едната посока. В момента, в който се усетихме, се загледахме в успоредната улица и видяхме, че минават по нея.

snbankova, благодаря за обяснението!  Hug

# 291
  bouquet
Записвам се сигурно за 5-ти път при вас. Мъжа ми най-после склони да отдели повече дни за Истанбул. Започвам планиране на маршрут за 6-7 дни. Може и да увелича дните ако видя, че няма да ни стигне времето. Плана е: "Лежерна туристическа обиколка". Т.е. посещение на всичко интересно, вкл. и непопулярни туристически места, но без тичане (така се изразява мъжа ми, винаги сме били тичали). Ще пътуваме с Турски авиолинии, някъде есента (още не е уточнено).

На първо време може ли да ме ориентирате/препоръчате читав хотел(предпочитам 4 звезди или добър 3 звезден, които си отговарят на категорията) намиращ се на близко отстояние (пеша или с кратък транспорт) от туристическите забележителности (Европейска част).

А сега се връщам да наваксам с четене назад в темите. Изоставих ви някъде на 15 или 16-та тема.

# 292
каква е цената на червените туристически автобуси и някуде мога ли да видя разписание или някакво инфо за тях

# 293
Къде ще има среща?

# 294
  • София
Bliss, това за което питаш, го има доста подробно
и многократно описвано в последните 2- 3 теми.
Има и хотели и маршрути и съвети - всякакво инфо.
Прочети и ако не събереш нужната ти информация,
пак пиши и ще има кой да те упъти.Тук има доста
компетентни  и отзивчиви момичета.

# 295
Bliss, това за което питаш, го има доста подробно
и многократно описвано в последните 2- 3 теми.
Има и хотели и маршрути и съвети - всякакво инфо.
Прочети и ако не събереш нужната ти информация,
пак пиши и ще има кой да те упъти.Тук има доста
компетентни  и отзивчиви момичета.

Нали това казах. Че ще чета темите назад за да планирам маршрута.
Единственото, което попитах сега е за хотел. Преди когато съм чела и участвала в темата се коментираха по- нискозвездни и нискокласни хотели (имаше и тризвездни, които обаче не си отговаряха на категорията), но не и такива за които питам. Просто искам да се ориентирам в цените на нощувка и затова попитах ако някой случайно  е използвал такъв хотел на практика. Ако не, ще си използвам booking и толкова.

# 296
# 297
Единственото, което попитах сега е за хотел. Преди когато съм чела и участвала в темата се коментираха по- нискозвездни и нискокласни хотели...

Нещо, което аз съм ползвала и съм изключително доволна: http://www.orientexpresshotel.com/
Хотелът се ползва предимно от туристи от Западна Европа и Щатите, закуската му е прочута с качество и богатство на менюто, за нея ходят и такива, които не са гости на хотела. Намира се на ключово място между Султан Ахмет и Еминьоню. При резервация по интернет правят 10 процента отстъпка. [/quote]

# 298
  • Варна
dobrudjanka, Много ти благодаря за полезната информация Simple Smile
Обещавам да разказвам до какви отговори сме достигнали ние, пък дано са полезни за някого  Hug

# 299
  • България, София
Таня, добре завърнали се  Hug
Чакаме да оплакнем очи във вашите снимки  Simple Smile

За срещата днес: нали остава от 18.00 ч. на пилоните на НДК и после в Mr. Pizza на ул."Верила"?Тъй като Мимии прави резервациите там, мисля, че желаещите да дойдат е по - добре да пишат на нея лично съобщение. Аз не че имам нещо против, но днес ще съм в движение и няма да мога да следя форума редовно, а и тя прави все пак резервацията.
Всички са добре дошли  Hug

Общи условия

Активация на акаунт