В момента чета ... 18

• 37 519
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
Започвам да чета "Преспанските камбани" на Димитър Талев. До сега съм чела Железният светилник - първо в училище и миналата година. Чувала съм, че всяка следваща от тетралогията е все по-политически настроена и не знам дали ще ми хареса. Тежки ли са?

За мен не бяха тежки. Това, което си чувала, че всяка следваща е все по-политически настроена, е вярно. Но не си мисли, че ще прочетеш поредната скучна политическа статия. Миналата година препрочетох и четирите романа. Вярно е, че "Гласовете ви чувам" ми беше най-трудна за четене, но не и безинтересна. Е, истината е, че докато не ги прочетеш, никога няма да разбереш как ще ги възприемеш ти  Hug
Успех!

# 391
Започвам да чета "Преспанските камбани" на Димитър Талев. До сега съм чела Железният светилник - първо в училище и миналата година. Чувала съм, че всяка следваща от тетралогията е все по-политически настроена и не знам дали ще ми хареса. Тежки ли са?

За мен не бяха тежки. Това, което си чувала, че всяка следваща е все по-политически настроена, е вярно. Но не си мисли, че ще прочетеш поредната скучна политическа статия. Миналата година препрочетох и четирите романа. Вярно е, че "Гласовете ви чувам" ми беше най-трудна за четене, но не и безинтересна. Е, истината е, че докато не ги прочетеш, никога няма да разбереш как ще ги възприемеш ти  Hug
Успех!

Трите книги много ми харесаха, четвъртата част си признавам, че не успях да я прочета, въпреки че пробвах три пъти. Като тежки не бих ги определила  Peace.

По темата- в момента съм на фентъзи вълна, чета Хрониките на Амбър, след тях съм подготвила Колелото на времето.

# 392
  • София
Момичета, аз покрай празниците и липсата на нет много съм ви изпуснала, но все пак ще се разпиша... Чета "Шантарам" - прекрасна книга. Имам я от 100 години и нямам обяснение защо чак сега я започнах... сигурно защото се сетих да я потърся в ел. формат и на киндъла не изглежда толкова страшна колкото на хартия (имам едно английско издание с отвратитетелн шрифт и гадна хартия)... Едва на средата съм, но нямам търпение да я довърша - наистина отдавна не съм чела нещо толкова завладяващо. Нямам навика да подчертавам и вадя откъси, но ако го имах, щях да препиша половината книга...

# 393
Момичета, аз покрай празниците и липсата на нет много съм ви изпуснала, но все пак ще се разпиша... Чета "Шантарам" - прекрасна книга. Имам я от 100 години и нямам обяснение защо чак сега я започнах... сигурно защото се сетих да я потърся в ел. формат и на киндъла не изглежда толкова страшна колкото на хартия (имам едно английско издание с отвратитетелн шрифт и гадна хартия)... Едва на средата съм, но нямам търпение да я довърша - наистина отдавна не съм чела нещо толкова завладяващо. Нямам навика да подчертавам и вадя откъси, но ако го имах, щях да препиша половината книга...

Къде я има в ел.формат? Линк?

# 394
  • София
В thepiratebay, но е на английски... Прерових навсякъде за ел. вариант на български, защото искам да я пратя на приятели, които не четат английски, но няма... Има я на руски из техните сайтове. Аз лично препоръчвам оригинала на всички, които четат на английски, защото езикът е много хубав и колоритен, особено там, където се предава речта на местните.  Peace

# 395
  • София
Bordeaux, голямо удоволствие е Шантарам! Наслаждавай се! Мен все повече ме увлича Забравената градина  Heart Eyes

# 396
"Покани ме да вляза". Видях доста хвалби за книгата тук...Дано ми хареса  newsm12
Супер е. yes

# 397
Здравейте, прочетох Пленница на короната на Филипа Грегъри! Разкошна кнга! Пепоръчвам я горещо. Чудесно описана история, с много превратности... Искрено казвам, че скоро не съм чела подобна книга.  Simple Smile

# 398
  • София
Ха! Точно снощи започнах "Пленница на короната" и е малко да се каже, че съм очарована!  Mr. Green
Че нещо напоследък съм в никакво настроение за четене - подхващам някоя книга, оставям я, подхващам друга и никоя не ме грабва  Tired  Тази обаче - да!  Peace

# 399
  • София
Тази седмица съм на вълна чиклит, Димитър Талев ще почака малко. Simple Smile Утре ще започна "Ти, който не си за мен"  на Ал. Потър. Ей, добре че ви намерих в бг-мама, толкова книги искам да прочета покрай вас! Кой иначе щеше да ми каже за Шантарам!

# 400

Вече и аз искам да я прочета тази книгаааа  #Crazy

# 401
Едно съобщение, което може да е интересно за нас:

Скъпи приятели,
По случай 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Агенция за преводи и легализация arte.doc и Владимир Цветков, учител по програмата "Заедно в час", поставят ново начало на кампанията „Книги за децата“ и ви приканват да се включите в нея.

Скрит текст:
От 10 май до 31 май всеки желаещ може да дари до 5 книги или списания (нови или употребявани, напр. вълнуващи детски книги, приказки, фентъзи, енциклопедии, книги игри, романи и др.), които трябва да остави в нашия офис „Жендов“ (ул. "Александър Жендов" 6). Събраните книги и списания ще бъдат предоставени на училища от различни краища на България, които изпитват недостиг на материали за своите училищни библиотеки. Така ще помогнем за обогатяване на библиотечните фондове на по-малките училища и ще допринесем за подобряване на образователния процес.

Нека зарадваме учениците с книги, които са им нужни и които биха били интересни за тях. Нека ги стимулираме да бъдат любознателни и ученолюбиви.

За допълнителна информация:
Владимир Цветков
v.tzvetkov@zaednovchas.bg

# 402
Талев е любимия ми автор от детските години. Все още не съм си променила мнението. "Преспанските камбани" е невероятно лека и увлекателна книга. 

# 403
Завърших "Смъртта е непотвърден слух" на Кустурица.

Мислех, че светът на киното ще ми е най-интересен в тази книга, но честото споменаване на Иво Андрич, политиката/историята и семейните отношения ми бяха още по-вълнуващи.
Толкова колоритни личности, изиграли значимо въздействие върху формирането на Кустурица – леля, чичо, „кино-гуру“ (Шива Крвавац), „бащата“ Фелини. Но стълбовете – което не винаги е така – си остават неговите родители.

За войната в Босна пак си мислех - ако беше само на книга/филм, а не истина… Защото отново ми се струваше невероятно да се е случило толкова близо до нашето време/място. Колко лесно е пламнала искрата… неконтролируемо (сигурно заради дългото контролиране)… Но още повече ми се подреди босненският пъзел – горчив пай… И въпреки обясненията продължавах да си задавам наивните въпроси: Защо? Как? Кой-кого?!

Скрит текст:
„Животът при демокрацията отвори нови рани, а старите още не бяха излекувани. Разгоряха се националните страсти. Напрежението стана ежедневие и за онези, които бяха гласували, и за онези, които не бяха избрали никаква политика. ... Сърбите за нищо на света не искаха да бъдат извън Югославия. Мюсюлманите като най-многочислен народ в Босна и Херцеговина разбраха, че държавата се е паднала на тях. За тяхно съжаление обаче в тази държава не искаха да влязат не само сърбите, но и хърватите, това им напомняше на Югославия, която бяха готови да напуснат.“

„…Никой никога не е познавал по-добре тукашните хора, нито пък някой е достигнал висотата на Андрич в демистификацията на балканския човек. Единствено той съумява докрай да разбере драматичния триъгълник ислям-католицизъм-православие, чиято любов, както пише, е толкова далеч, а омразата им – толкова близо. Мюсюлманите гледали към Истанбул, сърбите – към Москва, а хърватите – към Ватикана. Там била тяхната любов, а омразата, тя била тук – между тях.“

И след времето на Андрич пак се оказва така.
Скрит текст:
Ето думите на Алия Изетбегович:
"Ще видим, ще опитаме всички мирни варианти. Но ако се наложи да се борим, ще се борим. Знаеш, че аз най-много бих искал да се споразумеем със сърбите. Бих се съгласил на преселим нашите от краищата, където ние сме по-малко, а сърбите – повече, в нашите по-големи райони. Нашите да живеят  с нашите, техните с техните и мирна Босна!"

Може за президента този вариант да е изглеждал по-добър от война – но голямо решение ли е да се вдигнеш след поколения живот на едно място и да се пренесеш някъде си… От нулата…

Скрит текст:
Особено за хора като Емир: „Къщата не е просто творение, както изглежда някому. Това не са само квадратни метри, както го вижда модерната архитектура. Човек е свързан с невидими мишки с дома си. Може  той да не се е сраснал с човека като при охлюва или мидата, но със сигурност е неговата база..“

Така че няма страни, които да не трябва да бъдат отговорни. Затова кръвта и мъката сигурно още лепнат там…
Скрит текст:
– Защо ни сториха всичко това?
Ханъмата отвърна:
- Бога ми, не всички.
- Как не, и тримата са виновни, нито един не струват. –  Сенка мислеше за Изетбегович, Караджич и Туджман. Нейната приятелка беше амнистирала Изетбегович, а Туджман не я интересуваше.“

И отново (и обобщаващо) за Андрич:
„.. и когато се споменават Балканите като територия, изпълнена с драматизъм, дори и в случай на подписване на договор, тогава нищо не си разбрал, ако не надникнеш в някоя от книгите на Андрич.“
Но и Курстурица е наясно:
„Балканците живеят с единия крак на асфалта и още вадят другия от селската кал. Когато псуват нечия майка селяшка, те правят това, стоейки на един крак, на градския – разбира се.“

Едно жестоко предположение (истина?) за медиите ми направи силно впечатление:
Скрит текст:
„Монтирахме сателитна антена, когато доведох Сенка от Херцег Нови в Париж. Следяхме всички новини и това за нас бе по-важно от хляба. Гледахме различни програми, разни телевизии и виждайки разликите в тълкуванията на едни и същи неща, стигнах до съзнанието, че единствено телевизията е липсвала на Хитлер за окончателния успех на престъпната му политика. Никой не би могъл да го унищожи, ако бе имал ТВ програма!“
Урок е и разказаното за „първата депресия“ и как е „излекувана“…

А семейните отношения – като в роман. Трогателно описание на бащата на Емир на фона на надвисналата война. Всъщност и майка му, и баща му – интересни личности, няма скука! В целия род!
„Най-фината анестезия да се анулира ефектът от застрашаващия край на човешкия живот са думите „смъртта е непотвърден слух“.

"Фактът, че баща ми бе декласирал смъртта и я бе свел до нивото на таблоидна истина, винаги и отново ми напомняше за неговата духовитост, остроумие и херцеговски нрав и ми връщаше смелостта. Не е важно колко тежко нещо засегнало душата ти. Важното е да не носиш сам бремето на плещите си. Трябва ти баща, който да ти открие техниката, с която да приемеш неволята, когато те налегне.

Скрит текст:
От кой ли извор моят, сега вече покоен баща, се не напоявал с топлота и нежност, от кои корени бе израснало неговото покоряващо очарование, което го правеше така обичан сред приятелите си в Сараево? Как така успя да стане най-важният стълб, който поддържаше статиката на моята житейска архитектура? Смътно си спомнях неговите родители. Но разказът за тях бе следата, която ме отвеждаше по най-краткия път до извора и мястото на моето любопитство.“

Много се зарадвах, когато видях, че синът на Кустурица - Стрибор - участва в много негови филми като актьор или композитор. Хубава верига… прадядо, дядо, син, внук… С връзка между всички… За успелите хора на изкуството е по-обичайно да се откъснат от семейството си, затова ме изуми връзката на Емир с родителите и рода - като с непрекъсната пъпна връв (на Балканите може би все още това не е необичайно).

"Тогава разбрах, че най-важно от всичко е да гледаш на семейството си като на спасително дърво.   Сега то бе изтръгнато от корените си, които водната стихия носеше по нанадолнището. Формулата за оцеляване в сънищата наяве означаваше, че най-важно е да бъдем заедно."

Но ореолът около моя „ кумир Емир“ се развенча към края, поддадох се на „непотвърдени“ слухове, когато се спомена Милошевич…

И ми беше тежко – сигурно всеки в крайна сметка е прав. Хем  е вярно, че преди 200-300 години тези мюсюлмани са били християни, хем ми е все по-трудно да проумея какво всъщност е да си мюсюлманин или християнин през 21-ви век? Прави са и тези, които искат стара обща Югославия, и тези, които искат самостоятелност, национално самоопределяне… Сам Кустурица споделя обяснението за себе си (не в книгата):
Скрит текст:
My father was an atheist and he always described himself as a Serb. OK, maybe we were Muslim for 250 years, but we were Orthodox before that and deep down we were always Serbs, religion cannot change that.
Сложна работа… Дано още по-шарените му деца неутрализират значимостта на религии и националности, поне защото е трудно да се определи при тях и при все повече хора „какви са“ днес и най-вече – защото са „пораснали“…
Скрит текст:
His wife is a child of a Bosnian Serb and a Slovene Croat, making both of their children Slovene-Croat-Bosnian-Muslim Serbs - which is fair to say that the Kusturica family represents the image of what was once Yugoslavia, further epitomizing his accepted Yugoslav nationality.

Кустурица - буйна личност, при която нищо не е обикновено и спокойно – нито юмруците и алкохола, нито филмите, нито силните емоции и решенията за самоопределяне…
Книгата - поема за киното, за Иво Андрич и Босна, за корените и родителите.

Последна редакция: сб, 11 май 2013, 23:30 от svet65

# 404
Успоредно с "Покани ме да вляза" чета по 1-2 разказа от "Пътуване с лек багаж" на Туве Янсон и " Интригантката 3Peace

Общи условия

Активация на акаунт