Домакини - първи сезон/единадесети епизод - бебешки :)

• 31 118
  • 748
  •   1
Отговори
# 165
  • планетата Земя
Вио,излез по-бързо в платен отпуск,след това болничен докрая.Ползвай колкото можеш повече платен отпуск преди болничния.Така ще си вдигнеш базата за болничния и за обезщетението съответно.Тези месеци от втората година не са хубави,защото ще ти ги взимат на МРЗ.Това ти е най-добрият вариант.Хем няма да се връщаш,хем ще си взимаш пари от НОИ.Като до 2 г на голямото дете ще взимаш и 120 лв майчинство
Мама Коко,болничния по време на бременността не намаляват бъдещето обезщетение

Последна редакция: чт, 25 апр 2013, 00:47 от Milena___

# 166
  • София
Добро утро, момичета!

Вио, благодаря!

# 167
  • при късмета
Добро утро,
както винаги Луси е най-ранобудна, мерси за кафето и закуската
Милена, аз като излизах в болничен преди раждането имах един за 14 дни преди него. Това ми намали с около 70 лв. майчинството за първата година, заради базата на средно дневно възнаграждение върху което се изчислява. От НОИ ми обясниха, че ако съм имала поне 1 работен ден между болничния за 14 дни и този който се издава за 45 дни преди раждането нямаше да е така. Болничните се изплащат на 80% от РЗ и взимат този доход като се изчислява майчинство.
Изчислява го електронна система по подадените данни междо другото, не на ръка и е невъзможно да се промени след това.
Нощни очи добре си си дошла! Радвам се, че си изкарала добре и искам снимки
Ще ви нагледам после, ако не хукна на слънце, хубав ден  Hug

# 168
  • планетата Земя
Добро утро,

От днес съм по-добре и даже мисля да се разходя в хубавото време.Пожелавам на всички слънчев ден  Hug

Мама Коко,за 45 дневния и нататак винаги,абсолютно винаги правят нова 24 месечна база и 90 процента.Болничните за общо заболяване са на 18 м база и 80 процента.Лицето,било,не било в болничен,започвайки му 45 дневния му правят нова база.Разбира се,че го смята програма,а не на ръка.Дневно се изчисляват хиляди обезщетения и няма как на ръка.А и така се избягва факторът човешка грешка
Болничните не влияят на обезщетението,защото за времето на болничните не се взима самия болничен,а сумата от която е изчислен.Затова,ако лицето е било осигурено на една и съща сума 18 м назад и излезе в болничен,обезщетението си му остава същото.Но най-често имат колебания в осигуровките
Понякога служителите на НОИ казват абсурдни неща.Могат много да заблудят,но и те са хора и могат да сбъркат

# 169
Привет, момичета!  Hug Аз съм малко след събитията, но простете.  Hug
Първо да се отчета - тортата Сахер стана хубава, домашните я харесаха. Правих я по рецептата на Гелева от форума. Благодаря на всички за пожеланията за рождения ми ден.  Hug Славче,  Hug Hug Hug
Коконче, разбирам, че трябва да стискам палци, стискам, мила, дано се сбъдне твоята мечта.  Praynig
Нощни очи, добре дошла на родна земя.  Hug
На всички много  Hug
Връщам се да дочета началото на темата.  Hug После с Беболина на разходка.  Grinning

Виждам, че имаме хубава новина - Вио, лека бременност.  Hug
Коконче, мащерката, която засях, започна да се показва, но лавандулата не  Sad

Последна редакция: чт, 25 апр 2013, 11:01 от Fortuna

# 170
Добро утро красотни!
О това с почистването и хвърлянето ми е любимо.
МАле ако стана диабетик ще умра значи.Аз само това ям много картофи ,ориз и хляб.
Мари лоша работа са това болестите!
 Praynig Hug коконке
Вале какво ти има?Защо си тъжна?
Нощни дай някоя снимка .
Днес съм работна мома от сутринта.Малкия заведах на градина.За 1 път да влезе без панаири и рев.
После мих чиний.Сега си метнах едни спагети за закуска.
Отивам да хапна и да си гледам филма.
Марче стига си се вихрила с това чистене дай си малко почивка и опъни краката с една цигарка. Hug

# 171
  • София
Тити, не съм тъжна, що да съм тъжна Simple Smile! Просто песента, която пуснах, е много силно емоционална, тя ме разплака. Честно казано видях себе си в нея. Преди малко мъжът ми ме видя да  я слушам и да рева и седна до мен , загледа се и му се насълзиха очите..а не е някой ревльо.
 Марче, питала си ме за козунаците- ще правя по рецептата, която си имам от години, а също и поне един със заквасена сметана.
Нощни, гледах снимки във фейса, добре си си изкарала! Hug

# 172
  • София
Добро утро красотни!
О това с почистването и хвърлянето ми е любимо.
Марче стига си се вихрила с това чистене дай си малко почивка и опъни краката с една цигарка. Hug
Добро утро красотни!
Да, и го правя тайно, никой да не вижда. След като после не се търси, означава, че не е имало нужда от него. Сега оставя и гардеробите да пренаредя с летни, зимни и съм готова. Но го правя през седмицата, защото настава едно дърпане на дрехи," дай си ми го, трябва ми, защо ми го махаш, мое си е, не си го давам"...А, имам дрехи за един китайски народ...задръстена от якета, якенца, и подобни. Това е слабост при ММ, якета да си купува.
 smile3546 Това правя в момента, но трябва да ставам, защото започвам да си засаждам цветенца по терасата.
Е, хайде на вас приятен ден!  Simple Smile
А, ами то било Цветница в неделя, сега видях. Къде живееш Марчеееее, в кое време си...Имаме ли си някоя китка в темата, да я поздравим на този хубав празник? Обичам Цветница! Нещо по-специално правили се на този ден, като храна, пиене и други такива, ако нямаш празнуващ у дома си  newsm78...питам ви, моля. Ще ходя на църква, а друго.... newsm78
Марче, питала си ме за козунаците- ще правя по рецептата, която си имам от години, а също и поне един със заквасена сметана.
Да, и аз така. 2 кг класически и може би този който ни пусна Луна. Общо 3 кг. Да има!!  Hug

Последна редакция: чт, 25 апр 2013, 12:17 от marche14

# 173
Валенце,и мен ме разплака песента.Нашата любов е такава,всичко правим заедно,надявам се да е завинаги така.
Днес у нас има пролетно почистване,аз като регулировчик раздавам само команди Simple SmileКой как се уреди Grinning

# 174
Привет  Hug
Нощни очи, Фортуна, благодаря ви!
Нощни очи, добре си си дошла обратно на родна земя.
Мама-коко, Милена, ще се поинтересувам как ще е най - добре за майчинството  Peace Ние вчера говорихме с наш приятел - счетоводител, но той изобщо не ни каза за такъв вариант, а именно - да се върна на работа и да изляза в болничен  Thinking
Тук от сутринта е 25 градуса. За поредна година ще скачаме от ботушите в сандалите направо, егати времето.

# 175
Привет на всички в този хубав ден Simple Smile
Изчистих,сготвих изпрах....тази работа никога не свършва...
Имам поръчка за козунак да носи сестричето в Дубай като си тръгва...Марче моля за рецептата на козунака на лични със сметаната ,помня,че беше казала, че е станал хубав Simple Smile
На малчо продължава да му тече носа, едвам се гоним да духаме...ужас.
Слушам ви как прибирате дрехите зимните и чакам и мене да ме хване вдъхновението покрай вас... Толкова нямам къде да прибирам,че чак не ми се захваща....А все изхвърлям,подарявам и пак с много неща сме...То не е лесно 2 чувала дрехи като отслабна, един с бременни , малките на Емо.... сърце-стиснато не му се дава, всичко си ми трябва... Вчера добре си поскитах със сестра ми, днес пак с нетърпение чакам мъжо да застъпи след работа и да продължим...Купих семенца да засадим с Емо моркови на балкона и чери домати и ще чета сега като заспи как да го направя.Много обича миличкия ми да полива ,взела съм му една малка лейка и чака той да има какво да полива...
vio вие къде живеете? Дано си уредиш колкото се може по-голямо майчинство, а не можеш ли нещо да запишеш да учиш? Че помощта за майки-студентки не е малка...
валенце разчувства ни с тази песен...
И аз за Цветница се интересувам какво се прави... Май венчета от върба се правеха,осветяваха се в църквата и си ги закачаме в къщи- на вратата съм слагала...на цветница ли беше  Thinking
коконче  Praynig Praynig Praynigу fingerscrossed fingerscrossed fingerscrossed

# 176
  • София
Козунак със сметана на Елинор. Взета е от темата за" Козунаци....
1 доза. Лесен, бърз, и няма много измесване:
Скрит текст:
3 яйца + 1 белтък
200 г заквасена сметана
150 г захар
60 г масло + 40 г олио
щ. сол
3/4 куб. мая прясна
кора на 1 мандарина + 2 с.л. сок от нея
ванилия, лим кора
750-800 г брашно
.....................
При този козунак работих с прясна мая , която разбърках със захар 1 с.л. и малко топло прясно мляко до кашчка. Оставих я да втаса. Разтопих мазнината. Разбих с миксер яйцата + захар + сметаната + сока + коричките + ванилията. Аз прибавих и 1 с.л. ром. Прибавям и по-малко от брашното, като продължавам да работя с миксер Замесих тестото с ръце на топка и започнах да поливам плота с мазнина и в/у него измесвам тестото. Тъй като е малко мазнината, бързо се усвоява. Оставих тестото в дълбок съд покрито със свежо фолио да втасва. Да удвои 2 пъти обема си. Може да се постави и във фурната, предварително затоплена до 50 градуса и после изключена. За около 1, час и половина втаса. Когато е готово се изважда пак в/у намаслен плот и намаслени ръце се оформя на правоъгълник, ако ще се прави руло или се оформят фитили, ако се се изплита. Добавям и стафиди напоени в ром и подсушени, но не винаги ги подсушавам. Отгоре намазвам с белтъка, нареждам обелени бадеми и ръся с кристална захар. Козунак трябва да е богат, направете го с много бадеми и стафиди. Пече се на 160-170 градуса за около 40 мин. Проверка с дълга клечка до "суха клечка" или се проверява като се вдигнат формите, те трябва да са олекотени- Веднага след изваждането се обръщат в/у хартия с дупето нагоре за да не станат клисави. Нека така да изстинат.
...................................
Продуктите трябва винаги да са със стайна температура. Тестото може по-бързо да втаса, ако в/у него се сложи голяма найлонова торба, а краищата ѝ се защипят под дъното на съда.  Прясно извадения козунак, може да се намаже с масло,  за да се образува хубава коричка, но аз не го правя. За да не изсъхва козунака, се поставя в найлонов плик, в който сте сложили половин ябълка, разрязана.
ПЛЪНКА - има я по назад в темата.
Това е от мен. Нямам време да си търся правоп. грешки. Моля за извинение, но времето ме притиска. Ако има нещо неясно, веднага ме питайте!!  Hug

# 177
  • Талант на 2012,2013 г.
Цветница е моят празник. И детето ни и мама са именници... Ама не знам какво се прави освен да идеш до черквата и да се видиш с близките си на една трапеза например... Mr. Green Laughing

# 178
Привет!
И моята мама ,и малката са ми именнички  Heart Eyes Това,което зная аз е че се ходи на църква,вземат се осветени върбови клонки и се слага във всяка стая поне по стръкче.Естествено и почерпката.Друго не се сещам.
Аз изгорях вчера,днес само малко.Най-изгоряло ми е деколтето и около очите  Laughing Обаче явно  доста силно слънцето ,защото от снощи деколтето ме боли и сърби,а днес и ръцете,отгоре дланите/как го обясних само  Crazy / и стоят на малки пъпчици.
Нощни,уелкъм,бейби.И аз гледах у Фейсо снимки  Peace

# 179
  • планетата Земя
Вио,това,което ти предлагам е най-изгодното за теб и разбира се документално е възможно.Иначе може и направо болничен.Т.е от майчинството директно да скочиш в болничен,но не изгодно толкова.Вземи всичката платена отпуска и тогава болничен докрая.Ще ти вдигне базата  Peace

Голяма жега настана навън   Nature Sunny

Общи условия

Активация на акаунт